2019. gyerekkönyves krónikája: szerzők és könyvek az óévben

A 2019-es év számos nagyszerű gyerekkönyvvel büszkélkedhetett, köszönet érte az alkotóknak, akikről most ez a bejegyzésünk is szól. Örömösszeállításunkban sorra vesszük, hogy melyek voltak kedvenc magyar szerzőink legfontosabb mesekönyvei az óévben. Tarts velünk, jöjjön a legújabb gyerekkönyves krónikánk!

Agócs Írisz

A népszerű gyerekkönyv-illusztrátor bájos rajzai az óévben is számos gyerekkönyvből visszaköszöntek ránk (Sári a Vadasparkban, Maszat a repülőn, Bátor Borka mindent megold, Csütörtök, a kisördög), ráadásul 2019-ben Agócs Írisz egy önálló lapozósorozattal is bemutatkozott a könyvesboltokban. A Mesék Barnabásnak mindjárt három imádnivaló kötettel – Mia nem álmos, Masa és az eső, Tóbiás nem éhes – debütált.

Balázs Ágnes

Két újabb kötettel is bővült Balázs Ágnes kis sajtkukacoknak ajánlott Mesék örökmozgóknak sorozata. A pösze nyuszi és más történetek és Az ügyetlen bohóc és más történetek elragadó illusztrációit Horváth Ildi jegyzi, és a kedves, vidám mesék töretlenül arra buzdítják az izgő-mozgó gyerekeket, hogyTapsolj! Ugrálj! Kiabálj! 

Balázsy Panna

Balázsy Panna csupaszív fruskája felső tagozatba lépett! A vidám, csajszis történetek immár a Szandra és csajok-sorozattal, és mindjárt két résszel is folytatódtak 2019-ben. A Csini?!? kötetből többek között az is kiderül, hogy mennyire tartja Szandra magát szépnek, a második, Cserediák című részben pedig Szandrát egy görög diáklány látogatása tartja óriási lázban.

Bartos Erika

A Janikovszky Éva-díjas írónő Brúnó történeteivel gazdagította 2019-ben a repertoárját. A városlátogatós Brúnó Budapesten-sorozata a Pest fényei résszel egészült ki, a Brúnó meséi-sorozat pedig a Kistestvérek, nagytestvérek és a Születésnap részekkel bővült.

Berg Judit

Igazán tartalmas évet zárt Berg Judit, aki a legkisebb és a nagyobb korosztály számára is izgalmas olvasnivalókkal jelentkezett. Folytatódott az Agócs Írisz illusztrációival jegyzett népszerű Maszat-sorozat, ami először a Maszat a repülőn résszel, majd igazi meglepetésként, a sorozatból jól ismert Sári önálló történetével – Sári a Vadasparkban – jelentkezett. A legkisebbek nagy örömére új formációban jelentkeztek a Berg-Timkó páros nádtengeri történetei is. A színes, kemény lapos Lenge Mini-sorozatból a Lengemesék hangulata és karaktervilága köszön vissza, miközben játékos feladatival könnyedén fejleszti a kis olvasókat. A Lenge Mini három lapozóval – A Lengemesék állatai, Lengemesék színekben, Lengemesék számokban – debütált a könyvesboltokban. A nagyobbaknak egy izgalmas krimivel – na meg egy kis történelmi és művészettörténeti kitekintővel –  is jelentkezett a József Attila-díjas írónő, ami Az őrzők címmel jelent meg. Az év végén pedig legördült a nyomdaszalagról a népszerű könyvsorozat várva várt folytatása, a Rumini Tükör-szigeten is. Az új részben Rumini és a Szélkirálynő legénységének minden eddiginél izgalmasabb kalandokban van része.

Bíró Zsófia

Egy nagyon aktuális témát, a fenntartható és tudatos táplálkozás fontosságát dolgozza fel Bíró Zsófia 2019-es meseregénye. A macska mondja meg! Mit egyél, és mit ne egy igazán szórakoztató, hasznos és szellemes kötet, amely egy valóban fontos és előremutató témáról mesél a gyerekeknek. A mesekönyv illusztrátora Rátkai Kornél, akinek az óévben a 25 szelfi az Árpád-korból és a Sárkányovi  parádés rajzait is köszönthetjük.

Bojti Anna

Az Abszolút könyvek égisze alatt jelent meg Bojti Anna kalandjátékos könyve. Az Éjszaka az állatkertben egy izgalmas és rendkívül szórakoztató interaktív lapozgatós kötet, amelyben egy felfedezésre váró rejtélyes fantáziavilág és az egyéni kíváncsiság hajtja előre az olvasókat.

Bosnyák Viktória

A kisebbeket egy bűbájos mesekönyvvel, az Unikornis égen, földön kedves, gondolatébresztő történetével varázsolta el Bosnyák Viktória az óévben. Folytatódott a nagy sikerű Tündérboszorkány-trilógia története. A Képtelenség! egy különleges gimnáziumban játszódik, méghozzá isteni szereplőkkel, meglepő helyszíneken és rengeteg kalanddal fűszerezve. A kisiskolások nagy örömére megjelentek a vidám és szórakoztató Rém jó könyvek is a könyvesboltokban. A nyolcrészes sorozatot Bosnyák Viktória és társszerzői (Csájiné Knézics Anikó, Dudás Győző) azzal a nem titkolt céllal állították össze, hogy a kezdő olvasókat bátorítsák, és segítsék abban, hogy megszeressék a könyvolvasást. A sorozat kötetei – Ez aztán rémes!, A betűszörnyek szigete, Pricc, Pracc, Prucc!, Csupa csuka, Micsi bácsi mit csinál?, Rémes szokások, Az orrvadász – különböző nehézségi fokon íródtak, és az első két részt már nagyovisok is, az emelt szintűeket pedig a már olvasni jól tudó kisdiákok is örömmel forgathatják. A fentieken túl Dudás Győzővel közösen jegyzik a Pacák a pácban című humoros és nyelvtörő kisiskolás kötetet is.

Czernák Eszter

Sok-sok vidámsággal várta a nagyovisokat Czernák Eszter az óévben. A világ legjobb játszóterében bebizonyosodott, hogy néha a legrosszabb helyzetekből sülnek ki a legjobb dolgok, és hogy a közösség erejével és némi fantáziával bármi lehetséges. A Sárkányoviban a legtrendibb mesehősök – manók, jetik, unikornisok, tündérek és trollok – mutatják meg a gyerekeknek, hogy óvodába járni igenis jó móka. Ugyancsak a legkisebbek mindennapjai köszönnek vissza Sári és Berci otthon derűs történeteiben is. 

Csák-Nagy Krisztina

Parádésan debütált Csák-Nagy Krisztina szívderítő és magával ragadó mesekötetével. A Bezzeg Soma szívsajgása eredeti és szívderítő történetét Ragányi Ágnes pompás illusztrációival élvezhetjük.

Csapody Kinga

2019-ben két új kötettel is bővült Csapody Kinga népszerű barangolós sorozata, az Utazik a család. A szeleburdi kompánia szórakoztató, ugyanakkor informatív történetei – Irány Dél-Baranya! Harkány, Mohács és Siklós vidékeIrány ​a Vértes és a Gerecse! ezúttal is izgalmas kirándulóhelyekre kalauzolják el a kis olvasókat. A kötetek illusztrátora Szalma Edit.

Dániel András

Izgalmas évet zárt Dániel András is az óévben. A töretlenül népszerű nem is kifli, nem is kukac kuflik-mesék három új kötettel is gazdagodtak. Zödön, Hilda, Fityirc, Pofánka, Titusz, Valér és Bélabá kacifántos történeteivel A kuflik a föld alatt,Kuflik és a pofavágóverseny, valamint a Kuflik és a máshogyoszkóp epizódokban találkozhattunk. Mivel a kuflizást nem lehet elég korán elkezdeni, 2019. őszén legördült a nyomdaszalagról az első kuflik-lapozó is, a Pofánka és a szőrmöncök címmel. Milyen verset ír egy tábla csokoládé? Dániel Andás hasonlóan meglepő és abszurd kérdésekre keres választ minden eddiginél furcsább, Odabent a frigóban című könyvében. 

Dávid Ádám

A Most én olvasok! sorozathoz Dávid Ádám a Koppány betűket firkál (nagybetűs szint) és a Koppány betűkkel focizik (1. szint) kötetekkel csatlakozott. Társíróként pedig a Találj ki! szabadulószobás ifjúsági könyvet is jegyzi, olyan neves szerzőkkel egyetemben, mint Finy Petra, Gévai Csilla, Kertész Erzsi, Majoros Nóra, Mészöly Ágnes, Miklya Anna és Nyulász Péter.

Dér Adrienn

Dér Adrienn egy varázsos mesevilágba repítette el a gyerekeket lebilincselő kalandregényében. A kaszabmanó egy lenyűgöző fantáziavilággal és rengeteg izgalommal várja a kisiskolás kalandorokat.

Dudás Gergely

2019-ben itthon is megjelent Dudás Gergely karácsonyi rejtvénykönyve, a Mackó karácsonyi böngészője. A könyv izgalmas fejtörői és grafikus feladványai a kanapéhoz szögezik a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. 

Ecsédi Orsolya

Nyanyacraft címmel folytatódott Ecsédi Orsolya modern és humoros ifjúsági sorozata. A Kell egy csapat legújabb része az előzményekben megszokott kreatív és játékos stílusban, és egy online játékvilág filmszerű, pörgős és izgalmas történetével várja olvasóit.

Farkas Nóra

Az Összeköt a szeret 2018-as sikere után Farkas Nóra egy apukás mesekönyvvel rukkolt elő a gyerekeknek. Az Apa szeret! egy melegszívű, hiánypótló kötet, amely az apai szeretet különlegességéről mesél, a szerzőnőtől megszokott finom és kedves módon a kicsiknek.

Farkasházi Réka

A kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl frontembere új területre lépett, és a legújabb albumuk dalaihoz meséket is írt a gyerekeknek. Így született meg az Életmesék című családi album, amely 12 melegszívű mesével, és vidám dalokkal várja a kicsiket. A gyönyörű, CD-mellékletes kötet történeteit Szimonidesz Hajnalka bámulatos rajzai kísérik.

Finy Petra

Az ovikezdés izgalmáról mesél Finy Petra bűbájos beszoktatós mesekönyvében a kicsiknek. Az Óvodások kézikönyve a szerzőnőtől megszokott humoros és rendkívül szerethető stílusban lépésről lépésre mutatja meg a gyerekeknek, hogy mire számíthatnak majd, amikor átlépik az óvoda kapuját. A vidám történeteket Rippl Renáta kedves rajzai teszik még bájosabbá. A szerzőnő ezen kívül a nagyobbaknak a Marlenka című regényével rukkolt elő 2019-ben, valamint társszerzőként jegyzi a Találj ki! című ifjúsági kötetet is.

Fekete András

Fekete András egy abszurd humorba mártott mesekönyvvel jelentkezett az óévben. A Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit egy vicces és fordulatos kisiskolás kalandregény, amit Mayer Tamás illusztrációi színesítenek.

Fóris-Ferenczi Rita

A Mondhatok-e valamit? sikere után Fóris-Ferenczi ​Rita újabb családi mesekönyvvel jelentkezett. A humoros és kedves történetben egy kislány szemszögéből láthatjuk egy nagycsalád hétköznapjait, és a családi együttlét szépségeit, valamint bosszúságait.

Gryllus Vilmos

Újabb csodaszép dalos-verses kötetekkel jelentkezett Gryllus Vilmos az óévben. Folytatódott a Timkó Bíbor bámulatos illusztrációival jegyzett, CD-mellékletes sorozata (Magyar népdalok, Muzsikáló madárház), Biciklizős dalok című kötettel, ami egy egész napos biciklizős, családi kirándulás élményeit idézi fel. A Félperces mondókák című könyvében pedig sok-sok kedves állat elevenedik meg a szerző játékos rímeinek és Megyeri Annamária életteli rajzainak köszönhetően.

Gévai Csilla

Sok nagyszerű kortárs író mellett Gévai Csilla neve is fémjelzi a Találj ki! című ifjúsági kalandregényt. A környezetvédelem mellett elkötelezett szerzőnő 2019-ben újabb, aktuális fejezettekkel bővítette ki a Nagyon zöld könyv című kötetét.

Gimesi Dóra

Nyolcadik, befejező részéhez érkezett a népszerű Időfutár-sorozat, amit Gimesi Dóra mellett olyan nagyszerű szerzők jegyeznek, mint Tasnádi István, Jeli Viktória és Vészits Andrea. Az izgalmas záróepizód, a Visszazökkent idő mellett, még Varázsfuvola-akció kötettel gazdagodhattak a sorozat rajongói 2019-ben.

Harcos Bálint

Harcos Bálint álomhozó történetekkel varázsolta el a gyerekeket az óévben. A Dorka és az elgurult gomb az elalvás misztikuma köré szőtt három megindító mesét tartalmaz, amelyeket Szimonidesz Hajnalka illusztrációi tesznek még igézőbbé.

Igaz Dóra

Nagybetűs résszel egészítette ki Igaz DóraMost én olvasok! szériáját. A Tiki otthonra talál nemcsak az olvasástanulásban, hanem az iskolára való felkészülésben is segíthet a gyerekeknek. 

Kertész Edina

A neves magyarokat bemutató életrajzi gyerekkönyvsorozat Balázs Júlia történetével gazdagodott Kertész Edina jóvoltából. A lány, aki csillagász lett az első magyar női csillagász életéről és munkásságáról szól, és a szerzőnő második kötete a sorozatban A lány, aki orvos akart lenni (Hugonnai Vilma) mellett. Kertész Edina egy könnyed és szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató ifjúsági regénnyel is jelentkezett az óévben. A milliomos szamár fordulatokban gazdag történetét Hajba László állatian humoros rajzai teszik még élvezetesebbé a gyerekeknek.

Kertész Erzsi

Újabb sikeres évet zárt 2019-ben Kertész Erzsi. Év elején jelent meg A sárkány nyomában című történelmi ihletésű kalandregénye. A harmadik szinttel, és Csúfolórobot címmel folytatta a Most én olvasok! égisze alatt futó mesesorozatát. Szintén az olvasástanulás jegyében, a Betűzgető könyvek-sorozatban jelent meg a Patkány a táskában című, nagybetűkkel szedett könyve, amit Maros Krisztina gyönyörű rajzai kísérnek. Majd a HUBBY-díjas Állat KávéZoo (2016) folytatása is megjelent a könyvesboltokban, Állati Vállalat – VirágZoo címmel. A szívderítő kötet bravúros illusztrációja ezúttal is Hanga Réka nevéhez köthető. Mindezek mellett társszerzőként a Találj ki! című ifjúsági kalandregényt is jegyzi az írónő.

Kiss Judit Ágnes

A Babaróka kalandjai után Kiss Judit Ágnes egy újabb szívmelengető kötettel bűvölte el a gyerekeket. A tündérkeresztanya elgondolkodtató, átbeszélős történeteivel arra igyekszik rámutatni a gyerekeknek, hogy hogyan szemlélhetik másképp a dolgokat, hogyan állhatnak ki magukért és győzhetik le a félelmeiket. A kedves hangvételű történeteket Szulyovszky Sarolta gyönyörű, álomvarázs illusztrációi kísérik.

Lackfi János

Májusban került a könyvesboltokba a Csodafogkrém című mesekönyv. Lackfi János rendhagyó történeteit Kürti Andrea nagyszerű rajzai kísérik. A szerző Móra FerencKincskereső kisködmön örökzöldjét, CD-mellékletes könyvében gondolta újra. A kisiskolások számára továbbá a Foltin Fruzsina illusztrációival gazdagított verses ábécéskönyvével, a Mi leszek, ha nagy leszek? kötettel jelentkezett. Molnár Krisztina Ritával pedig a Titkos versműhely – Kreatív írás, ötletek és tippek című könyvük jelent meg.

Leiner Laura

Év végére rukkolt elő Leiner Laura a legújabb közönségsiker-gyanús könyvével. A Mindig karácsony három lány történetét meséli el, akiknek a sorsa különös módon összefonódik az ünnepi időszakban. 

Lőrinc László

Üdítő és szórakoztató újdonságként debütált Lőrinc László 25 szelfi az Árpád-korból című rendhagyó gyerekkönyve, amely a mai 10-16 éves diákokhoz szeretné közelebb hozni elődeinket. A könyv a sorozat első kötete, amellyel a szerző célja, hogy azok is kedvet kapjanak a történelmi alakok és a fontosabb események megismeréséhez, akik eddig kevésbé érdeklődtek a történelem iránt.

Majoros Nóra

A forró szavanna legmélyéről hozott két különleges hangulatú történetet Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című mesekönyvében. A csodaszép történeteket Paulovkin Boglárka gyönyörűséges rajzai teszik még varázslatosabbá. A szerzőnő a Borz beköltözik résszel csatlakozott a Betűzgető könyvek olvasástanulást segítő, nagybetűs sorozatához. A kötetet ezúttal is Hanga Réka bűbájos illusztrációjával élvezhetik a gyerekek. Ezeken felül társzerzőként jegyzi a Találj ki! című ifjúsági kötetet is.

Marék Veronika

Újabb mesegyűjteménnyel jelentkezett 2019-ben Marék Veronika, az örökzöld Boribon-kötetek szerzőnője. Az Alfa bácsi titka a Marék Veronika mesél-sorozat második kötete (első rész: Bohóc és a kismajom), amely sok szép – az elmúlt 50 évben publikált – óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló történetet tartogat a gyerekeknek.

Mechler Anna

Újabb olvasmányos kötettel bővült Mechler Anna népszerű Kerék Mesék-sorozata. A legújabb részben Bernát, a mentőautó izgalmas hétköznapjaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. A kötet valósághű rajzait pedig ezúttal is Hajba László alkotta. A szerzőnő továbbá a Virágtündérek titkai címmel újabb sorozatot is indított, ezúttal a kislányoknak kedvezve. A sorozat első része Olina és a varázsszirmok címmel jelent meg, és a bűbájos mese mellett sok érdekes információt is megtudhatnak a gyerekek a gyógynövények világáról.

Mészöly Ágnes

Mészöly Ágnes is csatlakozott a neves magyarok életútját bemutató életrajzi könyvsorozatok szerzőihez. A fiú, akit elvarázsolt a zene Bartók Béla életét meséli el, olvasmányos, a korosztály számára érthető és élvezetes módon. Nagyobbaknak szól aTilos az Á könyvek égisze alatt megjelent, két kortárs könyve, a Szabadlábon és a Molnár T. Eszterrel közösen jegyzett, az Az ​emberek országa című futurisztikus regényük is. Társszerzőként fémjelzi továbbá a Találj ki! című könyvet.

Molnár Krisztina Rita

Pazar kötetekkel rukkolt elő a Maléna kertje szerzőnője is az óévben. Májusban megjelent a Borostyán, az időkapus című mesekötete. Lackfi Jánossal közösen a Titkos versműhely – Kreatív írás, ötletek és tippek című könyvet publikálták, majd a Remélem, örülsz című lírával és humorral átitatott novelláskötettel jelentkezett. A nagyszülők és unokák közti mély szeretetről szól Bogdán Viktóriával közösen jegyzett, Sálmese című kötete, ami az év decemberében jelent meg.

M. Kácsor Zoltán

Új, vidám rész csatlakozott M. Kácsor Zoltán közkedvelt Zabaszaurusz mesesorozatához. Az Acsargó-mocsarak vicces és szórakoztató sárkányos történetit ezúttal is Kecskés Judit rajzai keltik életre. A boszorkány seprűje című mesekönyvében pedig kilenc, rendhagyó és muris történetben mutatta be a klasszikusnak számító mesealakokat kicsit másképp a gyerekeknek. A mesekönyv illusztrátora Horváth Ildi.

Nádasi-Ozsvár Andrea

Egy bűbájos és magával ragadó mesekönyvvel mutatkozott be Nádasi-Ozsvár Andrea a gyerekeknek az óévben. A Rebimesék félősöknek és bátraknak-sorozat első kötete, a Varázslények szívmelengető és vidám történetekkel varázsolja el kis olvasóit, amiről Hajdú Zsófi bájos rajzai is gondoskodnak. 

Nagy László Krisztián

Nagy László Krisztián egy mulatságos és fordulatos kalandregénnyel jelentkezett 2019-ben. Az erdei focibajnokság nemcsak szórakoztatja a gyerekeket, de a futball világába is bevezeti őket. Az erdei állatok Egri Mónika nagyszerű rajzain elevenednek meg a könyvben.

Nattán-Angeli Nóra

Spicc és Pipa címmel elindult a Két Cica Könyvek-sorozat is az óévben. Nattán-Angeli Nóra rímes mesekönyvét Pájer Lilla csodaszép rajzaival élvezhetjük.

Palásthy Ágnes

Palásty Ágnes (Erdei tisztás-sorozat: Elrabolták a siklót, A tekergő bőregér, és A fába szorult borz) a Mi lesz veled, cica? című kötettel gazdagította az óévet. Mesekönyve egy utcai cica befogadása kapcsán a felelős állattartás kérdését is érinti, humoros, fordulatos formában. A történetet Szimonidesz Hajnalka elragadó illusztrációival élvezhetjük. 

Pásztohy Panka

Két újabb bűbájos kötettel bővült Pásztohy Panka népszerű Pitypang és Lili sorozata. A Pitypang segít részben segítőkutyákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek, és az is kiderül belőle, hogy honnan tudhatják, ha valaki bajba került a környezetükben. A Pitypang testvérei rész pedig abban segít a gyerekeknek, hogy megbarátkozzanak a kistestvér gondolatával, és megértsék, hogy milyen változást hozhat az életükben a családbővítés. A könyvek imádnivaló rajzai a szerzőnő munkái. Ezeken túl a legkisebbeknek (és persze a szüleiknek) egy különleges képeskönyvvel jelentkezett Pásztohy Panka. Mese rólad – Babanapló könyve egy kisbaba születésének és növekedésének eseményeit meséli el egy kismackó tolmácsolásában, ami ráadásként a saját képeinkkel és a kicsi fejlődésének legfontosabb mérföldköveivel kiegészíthető.

Rippl Renáta

Újabb kötettel gazdagodott a népszerű illusztrátorként jegyzett Rippl Renáta önálló sorozata, a Balettmesék, amely a balett legszebb történeteibe, és a tánc világába vezeti be a gyerekeket. A Panka és a hattyúk tánca meséjét a szerzőnő gyönyörű illusztrációi keltik életre. Rippl Renátának 2019-ben többek között az Unikornis égen, földön, és az Óvodások kézikönyve rajzait is köszönhetjük még.

Révész Emese

Simi és a rendetlen betűk címmel jelent meg Révész Emese olvasni és írni tanuló kisiskolásoknak ajánlott meseregénye, amely a betűkkel való ismerkedés nehézségeiről mesél a gyerekeknek.

Ruff Orsolya

A zöld macska titka után folytatódott Ruff Orsolya humoros és fordulatokban gazdag kalandregénye. A zöld macska és a titkos átjáróban újabb izgalmas rejtélyek várnak a gyerekekre. Ebben a részben egy édesszájú hentes, és egy vérmes nagymama is felbukkan, és Zizi és barátai pedig addig nem nyugszanak, míg ki nem fürkészik az igazi zöld macska titkát. Az illusztráció Megyeri Annamária munkája.

Salinger Richárd

Az első kötet (Erdei jógakaland) sikere után megérkezett a Tábori Jógakaland is a könyvesboltokba 2019-ben. Salinger Richárd interaktív mesekönyve nemcsak szórakoztatja, hanem fejleszti és inspirálja is a gyerekeket, akik a játékos feladatok segítségével a jóga örömteli hatásait is átélhetik.

Sárvári Györgyi

Sárvári Györgyi (Varázspálca szakszervíz, Szuperhős szakszervíz) elindította a Sümi-mesék sorozatát, amelynek célja, hogy segítsen a kicsiknek és a szülőknek felülkerekedni a szorongáson és a kudarcokon. A sorozat induló kötete Sümi nem adja fel címmel jelent meg a könyvesboltokban, és a történetekben a kitartásé és a barátságé a főszerep.

Szigeti Kovács Viktor

Izgalmas és olvasmányos ifjúsági regénnyel jelentkezett Szigeti Kovács Viktor 2019-ben. A táltos egy, az ősi magyar mondavilágból építkező fordulatos és magával ragadó történetet mesél el a nagyobb korosztálynak.

Somfai Anna

Bámulatos világokba röpíti el a gyerekeket Somfai Anna első, Barátságháló című meseregénye.  Az író-fizikus ezzel a kéziratával 2017-ben megnyerte az Aranyvackor pályázat különdíját, amit 2019-ben végre könyvformájában is a kezünkbe vehettünk.

Tamás Zsuzsa

2019-ben újabb bűbájos kötettel gyarapodott Tamás Zsuzsa népszerű óvodás sorozata. A Kicsi Mimi iskolás lesz nemcsak a sorozat rajongóinak, hanem minden óvodából iskolába lépő kisgyerek számára remek olvasnivaló, hiszen ebben a részben Mimi elbúcsúzik az óvodától, és egy tartalmas, ám várakozásokkal teli nyár után, elkezdi az iskolát.

Tóth Krisztina

Tóth Krisztina Malac és Liba címmel indított új sorozatot az óvodásoknak az óévben, amelynek első része Legyünk barátok! címmel jelent meg. A mesekönyv humorral átitatott, kedves történetekkel várja a kicsiket, amelyek Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenednek meg.

Vadadi Adrienn

Újabb termékeny évet zárt Vadadi Adrienn, aki az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló könyvei után most először kamaszokat (és szüleiket) megszólító regénnyel is jelentkezett. A Miénk a színpad! vicces és pörgős története sok aktuális témát érint. A szerzőnő emellett folytatta népszerű sorozatait is. Az Óvodás vagyok szériáját a Lea mindent jobban tud résszel, a Most én olvasok! égisze alatt futó sorozatát pedig a Matricás Laci és a nagy zenebona (3. szint) és a Matricás Laci és a csokitorta (Nagybetűs szint) részekkel gazdagította. 

Varró Dániel

Egy pajkos ördöglurkó történetét meséli el Varró Dániel legújabb verses mesekönyvében. A Csütörtök a kisördög két humoros történetet is tartalmaz, Csütörtök, a kisördög és az ördöngös molnár, valamint Az ördög nem alszik címmel.Varró Dániel pazar meséit nagyszerűen egészítik ki Agócs Írisz imádnivaló illusztrációi.

Várszegi Adél

Folytatta a 2019-es Hubby Év Gyerekkönyve Díj shortlist-jére került Gibbon és makákó történetét Várszegi Adél. Az És akkor jött még egy! részben gibbon és makákó eldöntik, hogy világgá mennek, de a dolgok persze más fordulatot vesznek, mint ahogy azt eredetileg eltervezték… A kötet pazar illusztrációit Grela Alexandra készítette. Neki köszönhetjük a Gibbon és makákó második kiadásának új köntösét is.

Várfalvy Emőke

A Négy kerék Autóklinika című mesekönyvvel mutatkozott be Várfalvy Emőke a gyerekeknek az óévben. A kötet öt meséjében egy-egy öreg autót gyógyít meg három, csupaszív szerelő – a járműrajongó gyerekek legnagyobb örömére. A kedves történeteket Orosz Annabella rajzai kísérik.

Wéber Anikó

A Most én olvasok! széria folytatása (Marci iskolás lesz – Nagybetűs szint, Marci és a farsang – 3. szint, Marci a várkastélyban – 4. szint) mellett két nagyszerű ifjúsági regénnyel is gazdagította Wéber Anikó az óévet. Kellemes kikapcsolódást kínál olvasóinak az Abszolút könyvek égisze alatt megjelent Cseresznyeliget titka című üdítő kamaszregényében. Majd egy élvezetes, fontos és letehetetlen olvasmány, a valóság és a misztikum határán lebegő Visszhangország című ifjúsági könyve jelent meg, amelyben Wéber Anikó érzékeny témát, az elhanyagoltság érzését és önmagunk megtalálását érinti.

Összeállításunk természetesen nem lehet teljes. A fentieken túl is nagyszerű hazai szerzők és gyerekkönyvek roskadoznak még a könyvesboltok polcain. 2020. arra vár, hogy felfedezzük mindegyiket!

Kíváncsi vagy, hogy melyek voltak a legkedveltebb gyerekkönyvek 2019-ben? Ebből a bejegyzésünkből kiderül, hogy melyekre voksoltak a Foxbooks olvasói a legtöbben. Ha pedig 2018. gyerekkönyves krónikája is érdekel, kattints erre a linkre!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.