Dér Adrienn: A kaszabmanó

Hallottál már a kaszabmanókról? Jártál már a lávatündérek birodalmában? Repített már el egy Szerencsejáték-város sosem látott, zord vidékre? Még nem? Akkor talán itt az ideje, hogy megismerkedj a legújabb fantasy mesehősökkel! A kaszabmanó egy igazán eredeti, izgalmakkal és rejtélyekkel átszőtt ifjúsági kalandregény. Dér Adrienn lebilincselő mesekönyve egy fantasztikus világba kalauzolja el kis olvasóit, ahol lávatündérek jönnek-mennek, sétapálcás kaszabmanók masíroznak, az utakat hiúzkövek borítják, és a legnagyobb természetességgel bukkannak fel griff-fiókák, vagy egy óriás rozmár a sivatagban. De nem mellesleg találkozhatsz vérmes orbitázzal, ormányos légybocáffal, mákszemű sündörgőkerékkel, céklafülű kalandorjetivel, ahogy jégcsapszarvú búgókecskével is. Naná. Izgalom, kaland, ármány és sok nem várt fordulat: dőlj hátra és hagyd, hogy téged is magával ragadjon A kaszabmanó!

 

A kaszabmanó

 

Szerző: Dér Adrienn

Illusztrátor: Búzási Viktória

Kiadó: Napkút Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-263-844-7

Korosztály: 7-12

 

 

A történet főhőse Ede, a kis kalandor, akit majd meg esz a kíváncsiság, hogy beleolvashasson édesanyja legújabb kéziratába. Anyukája ugyanis írónő, és meséi a lávatündérek kalandjairól szólnak. De most nincs itthon. A kisfiú kihasználja az adandó alkalmat, belopózik a dolgozószobájába, megszerzi a kéziratot és mohón beleveti magát az olvasásba. De nem számított rá, hogy hamarosan maga is a mese részese lesz. A könyv egyszer csak beszippantja, és a következő pillanatban a lávatündérek birodalmában találja magát.

A fiú érezte, ahogy a teste megnyúlik, mint a rágógumi. Papírillat lengte körbe, és egy olyan helyen siklott keresztül, ahol betűk alkotta katonák harcoltak egy betűtorony lábánál, egy másik irányba tekintve egy betűteknőst látott egy betűborz társaságában sétálni a sűrű betűrengetegben.

De mindez nem a véletlen műve volt. Kiderült, hogy a lávatündérek nagy veszélyben vannak, és szükségük van a fiú segítségére. Fogadója és kísérője Samu, aki maga is egy lávatündér. Hosszú, lapos fülei vannak, és áttetsző szárnya erezetében csillogó, vörös láva csordogál. Samu tüstént a Lávabirodalom királynőjéhez, Lavinához vezette a fiút, ahol megtudta, hogy valaki ellopta a lávagömbjüket. Márpedig ha nincs a vulkánjukban a gömb, a láva kihűl, és vele együtt ők is odavesznek. Az idejük pedig vészesen fogyatkozik. A lávatündéreknek sok ellenségük van, hiszen mindenki a lávafolyam irányítására vágyik (vagy éppen főszerepre Ede anyukájának könyvében). De a lopással mindenekelőtt a rubintsárkányt gyanúsítják, és azt feltételezik, hogy a kaszabmanókat bízta meg, hogy ellopják neki. A kaszabmanók már csak ilyenek: elvégeznek ezt-azt, jó fizetség fejében. Lehet, hogy nem a legjobb jellemek, de a megbízást azt mindig pontosan teljesítik. A kaszabmanók egyébként hiú népség, ruhájukat saját maguk kaszabolják és rendre nagyon elégedettek vele. Zöld színű, festett arcú, cilinderes fazonok. Nevük viszont nincs, egymást csakis az arcuk mintázatáról ismerik fel. Hogy mégis hogyan került Ede mindennek a közepébe? Léteznek a térképek. Minden könyvnek van ilyen, és állandóan változnak, attól függően, hogy hányan olvasták már a könyvet. Látszik az is, hogy ki olvassa most, vagy ki felejtette nyitva. Úgy működnek, mint egy érintőképernyő, és bárkit át lehet húzni rajtuk.

Amint megszületik a könyv, vele együtt megjelenik a térkép is. A legújabb részé még egészen pici, elfér a tenyeremben. Ezek a térképek ugyanis változtatják a méretüket. Mindig annál nagyobbak, minél többen olvassák az adott könyvet. Kezdetben csak egy ház van rajta, mégpedig az íróé. Majd ahogy a kézirat elkerül az olvasóhoz, úgy lesz a térkép is egyre nagyobb.

Így került Ede ide a mesébe. Sajnos az eredeti tervük – áthúzzák és megkérik az írónőt, hogy kerekítsen jó véget a történetnek – nem vált be, hiszen ő valahol máshol volt akkor. Tovább keresni sem tudták, hiszen az idő egyre csak sürgette őket. Mivel Ede az írásban sajnos nem tudott segíteni, új tervet kellett kieszelniük. Szerencsére a fiú mind termetben, mind alkatban hasonló volt a kaszabmanókhoz: épüljön hát be közéjük, hátha sikerül valamit kiderítenie. Edének tetszett a kém-meló, örömmel elvállalta a feladatot. Különleges fürdőt vett a zöld színért, pompás sminket kapott az álcáért, egy csinos frakkot és egy hetyke csokornyakkendőt a jó megjelenésért. Egy cilinder a fejére, egy sétapálca a kezébe, és jöhetett is a jellegzetes berogyasztott manójárás… mit tagadjuk, pompás kaszabmanó vált belőle.

A veszélyes útra társai is elkísérték a fiút. Vele tartott természetesen Samu, aztán a térképész, Kapisztrán, és a lávahadsereg vezetője, a szigorú Tivadar kapitány harcosaival. Na meg Ede iskolatársa, Lali, a kis potyautas. Ő ugyanis csak tévedésből (egészen pontosan turpisságból került ide) titokban ugyanis ő is elolvasta (elcsente) a könyvet, így őt is átrántották a lávatündérek. Lalinak vannak rossz dolgai, és vannak aranyosak is, például az állandó csokievés. Ede nem is igazán szerette, vagy inkább értette meg őt. Tulajdonképpen bosszantotta, hogy belekerült ő is a történetbe, de nem volt mit tenni, az idő sürgetett,  így hát velük tarthatott ő is a küldetésben. Vajon sikerül a két rivalizáló fiúnak az út végére összekovácsolódnia? Elképzelhető, hogy mégis megkedvelik egymást?

Most már minden készen állt ahhoz, hogy bevessék magukat a misztikus mesebirodalom legmélyébe. Kalandjuk során megismerkednek jó és rossz szerzetekkel, barátságosokkal és különcökkel. Találkoznak meghökkentő dolgokkal, mókás furcsaságokkal, na meg különös rejtélyekkel. Ahogy kis csapatuk belép egy Teleportpincébe (lásd: ajtók fent), máris a kaszabmanó birodalom szélén találják magukat. Mert arrafelé ezek a dolgok így működnek. Innen azonban Edének egyedül kellett helyt állnia. De ez cseppet sem volt veszélytelen, a fiúnak sok leleményességre és bátorságra volt szüksége ahhoz, hogy elérje, amivel a lávatündérek megbízták. Először is át kellett vágnia a miniatűrök birodalmán, aminek a miniatűr, szúnyoglovas harci kutyák cseppet sem örültek. Sikerül végül mégis átérnie? Vajon be tud épülni a kaszabmanókhoz, és kiderít valami fontosat? Vagy más megoldást kell találniuk? Bárhogy is, nagyon kell igyekeznie: Ede maszkja csak pár óráig marad fent, és a lávatündérek ereje pedig egyre csak fogyatkozik…

Ezután a kis csapat útja a baljós Árnyak erdején át vezet, ahol gazdagabbak lettek egy hátborzongató kalanddal. Majd egy különös városba érnek, aminek már a neve is egészen különleges: Sonkásvezér-tájcsere, vagy Sonkástáj-vezércsere? Esetleg Encseko-rejtészvásár?  Anagramma-betűk! Ráadásul folyton változnak. Ezt csak egy rejtész fejthetné meg, ha lenne idejük rá. Azonban ennek a városnak nemcsak a neve furcsa, hanem a lakói, és az átutazók is. Például a légynek kinéző, de zsiráfnyakú, tehénfejű, ormányos légybocáf, vagy a mákszemű sündörgőkerék. Egy pénznyelő szerencsejáték-fogadóban szállnak meg, ahol leginkább Félkörű Rab-ló Negyeddel, és Pókerrulettel játszanak a betérő vendégek. Itt még a zsákbamacska sem veszélytelen, mert általában szörny a nyeremény. De tök finom a töklimó, és megismerkednek egy szimpatikus kalandorjetivel is. Végre ki is pihenik magukat, ám reggel mégis meglepetés várja őket. Arról megfeledkeztek, hogy a Szerencsejáték-városok utazó városok. Nem tudni, hogy a betérőt hol teszi ki másnap. Mikor felébrednek, Edéék az Egérodvas-Zsupszleveles erdőben találják magukat. A csapos, azaz a jégcsapszarvú búgókecske tanácsára egy idegenkalauzoló segítségét kérik, aki nem más, mint egy magányos kaszabmanó. Edéék nem válogathatnak, és sietősen üzletet kötnek vele. De vajon megbízhatnak benne?

Ahogy kiléptek a kapun, a kaszabmanó sietősen körbekémlelt, majd az egyik fához igyekezett, és megcsiklandozta annak a törzsét. A fa mocorogni kezdett, megrázta magát, a levelei pedig csúszdaként egymásba hajlottak. A többi fa ugyanígy tett. A kaszabmanó azon nyomban felpattant rá, és sebesen végigsiklott rajta (…) Ede és Lali feltartott kézzel, hújjogva csúsztak a lávatündérek után. A madarak cincogó fütyörészése halk zúgássá tompult mögöttük, amikor a csúszda egyszer csak véget ért, Edéék pedig egy függőleges csövön keresztül egy házban landoltak.

Mi lehet ez az újabb állomás? Kedves ház ez, vagy inkább ellenséges? A kaszabmanó jó útra vezeti őket, vagy valami hátsó szándéka lenne? Mit rejteget a zsákjában és mi lehet a titka…? Hogy kerül hozzájuk egy griff-fióka? Ki akarja megkaparintani, és ki követi folyton őket? Hogyan lehet egy sivatagi rozmár a segítségükre? Sikerül eljutniuk a rubintsárkányhoz, mielőtt kialudna a láva tüze? Vajon milyen meglepetés várja ott őket? Az út sok veszélyt és nem várt fordulatot tartogat Edéék számára, miközben szoros versenyt futnak az idővel is. A könyv legvége pedig még számunkra is tartogatott egy csavaros meglepetést…

A kaszabmanó egy élvezetes, lebilincselő kalandregény, amely egy varázsos mesevilágba repíti el kis olvasóit. A könyv olvasásakor egy lenyűgöző fantáziavilág részesei lehetünk: kuncoghatunk a mókás névalkotásokon, ámulhatunk a frappáns technikai megoldásokon és egy másik világ csodáin. Izgalmas, olvasmányos és letehetetlen. Reméljük, mielőbb jön a folytatás!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ede egy éjszaka megkaparintja édesanyja kéziratát, ami a lávatündérek legújabb kalandjairól szól. Nem sejti azonban, hogy ő maga is a történet részesévé válik: a mese ugyanis magába szippantja. Odaát segítenie kell visszaszerezni az ellopott lávagömböt, máskülönben a lávatündérek népe elpusztul. Így hát felkerekedik egy kis csapattal, és a keresésére indul. Vajon sikerül időben megtalálniuk a rejtélyes tolvajt és visszaszerezniük a lávagömböt? Ki követi őket árnyékként mindenhova? És mit keres egy rozmár a sivatag homokjában? Ede útja során különös és furcsa lényekkel találkozik, rejtélyes, rémisztő és valószerűtlen helyeken fordul meg, miközben új barátokra lel, és rájön: a segítség néha a legváratlanabb formában érkezik.

Ajánljuk továbbá Wéber Anikó: Visszahangország című misztikus kalandregényét, valamint Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című útválasztós ifjúsági kötetét is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

97%
Nagyon jó

A kaszabmanó egy igazán eredeti, olvasmányos és letehetetlen ifjúsági kalandregény.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény