Álomhozó mesekönyv: Dorka és az elgurult gomb

Az idei Könyvfesztiválon debütált Harcos Bálint (Szofi-sorozat, A boszorkánycica, Petya és Tulipán) legújabb mesekönyve, a Dorka és az elgurult gomb. Nos, a könyv címe már önmagában is rejtélyes és hívogató, de a borító illusztrációja is megerősít bennünket abban, hogy ezúttal egy igazán varázsos világba léphetünk át. Mesekönyv az ébrenlét és álom határán. Felkészültél?

 

Dorka és az elgurult gomb

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-455-1

Korosztály: 5-10

 

 

A könyvet 5-10 éveseknek címezték, ami a hosszabb szövegrészek miatt lehet indokolt, de én a 3,5 évesemen teszteltem, boldog sikerrel. A szerző ugyanis a kislányom egyik nagy kedvence – Harcossal edzett óvodás, aki a mai napig imádja a pajkos Szofi-sorozatot, fújja A boszorkánycicát. Lelkesen adta az oroszlános könyvet is a kezembe, mint esti választottját, így hát terjedelem ide, idősebb korosztály oda, belevágtunk. Ő hallgatta csendben és figyelmesen, közelebb bújt, amikor kellett, motyogott és kérdezett, sóhajtott és fellélegzett, végül elgondolkodó mosollyal az arcán aludt el. A történetek ugyanis nemcsak lebilincselőek és varázsosak, de meg van bennük minden összetevő, ami a klasszikus, nagybetűs mesékhez kell. Igézőek, megnyugtatóak, izgalmasak és álomhozóak egyben, és könnyen azonosulhatnak velük a gyerekek. Mindhárom történetet az álomba merülés ihlette, az ébrenlét és elalvás között lebegnek. A mesék a képzelet szárnyán szállnak, mégis magától értetődőek és következetesek. Mindezek mellett nagyon jól hangsúlyozhatóak és előadhatóak, könnyen beleélhetjük magunkat a mesélésbe, olvashatjuk rejtélyesen, hangosan, suttogva és boldogan… Igazi szókincsbővítő mesekönyv, fantázia-birizgáló leírásokkal, költői képekkel és hangutánzókkal. Valóságos irodalmi csobbanás, ahol egy mondatba a sutyorgott, nevetett, cammogott, rebbent, inalt is belefér. Mindezek tökéletes kiegészítőjeként Szimonidész Hajnalka álomvarázs illusztrációi ejtik ámulatba az olvasót.

Az első mese főhőse Dorka, és az alvós babája, Györgyi, aminek egy álomhozó gomb volt a ruháján. Dorka lefekvéskor mindig megcsavarta, és a baba álomba merült, reggel pedig ismét tekert rajta, hogy felébredjen. Nos ezen az estén – a mesén, a lámpaoltáson és a jóéjt puszin is túl – különös dolog történt. Györgyi ezüstkék gombja nem volt a zöld ruháján.

A baba álmos szemekkel nézett rá. – Megkeressük, jó?

Dorka átnézte az ágyat, a szobáját, a lakást, mindent, de sehol sem találta. Mivel az iskolában még meg volt, otthon pedig nincs, csak valahol az utcán lehet. A kislány tudta, hogy Györgyi számít rá, ezért összeszedte a bátorságát, és elindult a sötét éjszakába, gombkeresőbe. (Ennél a résznél húzódott először a kislányom közelebb hozzám – lopva néztem rá, és láttam a szemében az elhatározást: annak a gombnak meg kell lennie!) Hogy milyen kalandok vártak rájuk a sötét, imbolygó árnyakkal teli éjszakában? Végigkutatták a járdát és a fal tövét, a parkot, bekukkantottak a bokrok alá, de sehol sem járnak sikerrel. Kalandjuk során utaztak hollóháton, és ellátogattak Mukk Irénhez a Cibere utcába. A mufurc néni készítette ugyanis Györgyi babát, hátha tudna új gombot varrni rá! Habár a kislányom rögtön kiszúrta, hogy melyik gomb lehet az, az óriási gombkavalkádban, sajnos az útjuk itt még nem ért véget. Az új gomb ugyanis nem működött. Nincs mese, meg kell találniuk az eredetit! De hol keressék?

Végre Györgyi, most már aludhatsz. Szép álmokat! – és megcsavarta a gombot. Györgyi hálásan, várakozva pislogott rá, és… és nem történt semmi. Az új gomb nem altatta el a babát.

A kislány Mukk Irén segítségével rájött, hogy a gombot a félelmeiben kell megtalálnia. Dorka tehát nem tehet mást, bátortalanul, mégis eltökélten elindul, hogy szembenézzen vele… Mire számíthatunk? Lesz itt libabőr és vuááááh! még több izgalom, de megnyugvás és kedvesség ugyanúgy. A mese arra is rámutat, hogy néha szembe kell néznünk a félelmünkkel, és a dolgok nem mindig azok, aminek látszanak. Hogy miért imádta ezt a mesét a kislányom az első sortól az utolsóig? A mese báján és történetén túl, talán főleg azért, mert könnyen tudott azonosult vele. Hiszen ő is ugyanígy érez felelősséget a saját alvókája, és kedvenc babái iránt. Pontosan megértette és átérezte, mi forog kockán, és érdeklődve figyelte a cselekményeket. A Dorka és az elgurult gomb nagyon szép történet, de ez egy olyan mesekönyv, amiben nemcsak a címadó mese gyönyörű.

Mirkó baglya

A következő történetben egy kisfiú mindent megpróbál, hogy egyszer megláthassa Tintának, az alvós baglyának a szemét.Tinti szeme ugyanis mindig le van zárva. Illetve nem mindig, mert amikor Mirkó alszik, akkor a bagoly ébren van, és fordítva. Mirkó először azzal próbálkozik, hogy hirtelen felkapcsolja a lámpát a sötétben, hátha elcsípi a madár pillantását. De Tinti nagyon gyors, mindig pont lezárja, amikor felgyullad a fény. Talán…, talán ha kíváncsivá tenné a kis barátját? Mirkó elhatározza, hogy másnap magával viszi. Vele volt az iskolában, de az órák unalmasak. Néha kicsit mozgolódott, fészkelődött ugyan, de a szemét picit sem nyitotta ki.

Az utakon zajos tömeg hömpölygött, autók dudáltak, a gyerekek pedig próbálták túlkiabálni a lármát. Mikor a föld alatt zörömbölni kezdett velük a metró, Tinta meg is rezzent Mirkó zsebében. Talán megijedt.

Talán a könyvtárban sikerülhet? Mirkó ott találkozott Telihold Ellával, aki egy álomszerű könyvjelzőt ajándékozott a fiúnak (de tényleg ott volt, vagy csak képzelte?). Utána bejárták az állatkertet is töviről hegyire. Vajon felkelti valamelyik állat Tinta érdeklődését annyira, hogy kinyissa a szemét legalább résnyire? Az éjszakai fülesbagoly esetleg? Vagy talán akkor, amikor Mirkó belekeveredik egy játszóteres incidensbe? Te melyikre tippelnél? A hosszú, fárasztó nap után Mirkó másra sem vágyik, csak hogy egyedül legyen a gondolataival és Tintivel. Kint esteledett, a szürkület ellepte a szobát, az utcai lámpa fénye pedig egyre gyengébben szűrődött be, amikor is…

A nagy pele

A harmadik, a kötet legviccesebb meséje, amiben a prímet Virgil, a hetyke egér viszi. De ne szaladjunk ennyire előre, a mese érdekessége ugyanis, hogy a történet, Ábel és Panni álomhozó meséje ezúttal három részre tagolódik, a valóság-ábrándozás-képzelet tengelyén. Az első rész a testvérek vadregénybe illő nyarát mutatja be, amit egy zegzugos-kertes házban, egy kis völgyben töltenek. Folydogáló patakkal, vízipókokkal, szöcskével, bodobáccsal, kaszáspókkal, madarakkal, bogarakkal és gyíkokkal egyetemben. Itt találkozhatunk a nagy pelével is, ami egy kalitkában lakott a szobájuk sarkában. Sokat aludt, de néha azért felébredt. Egy nyár végi estén aztán Ábel úgy érezte, hogy kis kedvencük visszavágyik a vadonba, és a pelének másnap reggelre nyoma veszett. A gyerekek keresték, szomorkodtak, majd beletörődtek, mégnem egy szokatlanul álmatlan éjszaka újra Ábel eszébe nem jutott a pele. Ahogy elalváskor összegömbölyödött és bozontos farkát a szeme elé tette…. Mivel álom csak nem jött a szemükre, a gyerekek azt csinálták, amit ilyenkor mindig is szoktak. Élénk képzelőerővel próbálták kisilabizálni a szobájuk falára vetődő árnyakat és fényeket. Ahogy így ábrándoztak, Ábel észrevette, hogy az állatos kárpitjuk mögött egy lyuk tátong. Hívogató és akkora, amibe bele is férnek. Összeszedték hát a bátorságukat, és ahogy belemásztak, különös utazásuk kezdetét vette. A lyuk a kacatos padlásukra vezetett, idegenvezetőjük pedig Virgil, a minden lében kanál, pörgős nyelvű, hiperaktív egér lett.

Há-áá-ápszi! Hjajmindentbelepapor… Szörnyű. Szúr nyű! Nalássuk – nyargalt tovább. _ Ööö, ez egy tollasütő, egy bolhasütő, egy mosógép, egy szalmabábú, egy fapapucs, egy ex-pán-der és egy gurulós fotel. STOP! Zsupszi! Ültetek már gurulós fotelben? Nem? Ne-em??? Akkor: sutty. Foglaljatok helyet!

A fotel elstartolt, a padlás titkai pedig fellebbentek. Képzeletbeli világukban találkoztak áloműző csiklandozó pókokkal, Zsémbessel, a zsémbes denevérrel és a Három Bölcsekkel is. De a furcsaságokon és rejtélyeken túl, valami igazán különleges dolog is várta őket a padlás titkos szegletében…

Te meg bizsengsz-bozsongsz. Vakarózol. Heherészel. Vakarc-vakarc. Nem tudsz elaludniiiii, mindened izeg-mozooooog, állandóan átpakolod a karodat-lábadat, fhű! Most erre fordulsz, most arra, babrálod az orrod, csikiz a saját hajad, áj-váj…

Ahogy mélyül Ábel és Panna története, egyre távolodunk a kézzel fogható valóságtól az álomvilág felé, hogy aztán egyszer csak – kalandokon, rejtélyeken, meglepetéseken túl – helyére kerüljön minden. Jön a megnyugvás és ellazulás, majd örvényszerűen megtörténik az átlépés is. Valahogy úgy, ahogy a nagy pele mindig is tette, gombóccá gabalyodva, édesen.

Harcos Bálint legújabb mesekönyve három izgalmas és lebilincselő, mégis álomba húzó történetet tartalmaz, kézen fogja a gyerekeket, kitárja a képzeletük kapuit, hogy aztán elringassa őket. De legegyszerűbben mégis a kislányom fogalmazta meg: „Anya, ez egy jó mesekönyv“.

A KIADÓ SZINOPSZISA
Három klasszikus szépségű, nagyobb lélegzetű mese, mindhárom az elalvásról – illetve az el nem alvásról – szól. Dorka babáján el kell csavarni egy gombot, hogy lecsukódjék a szeme, ám egyik este eltűnik a gomb, a baba pedig nem tud elaludni. Elindulnak együtt az éjszakába, hogy megkeressék a gombot. A kisiskolás Mirkó legjobb barátja Tinta, a fülesbagoly. Amikor Mirkó alszik,Tinta fenn van – napközben viszontTintának van csukva a szeme. Mirkó nagyon vágyik rá, hogy egymás szemébe nézhessenek. Kinyitja-e végül Tinta a szemét? A harmadik történetben Ábel és Panni egy nyár végi éjszakán eltűnt állatkájuk után erednek. A titokzatos nyomok a padlásra vezetnek, ahová egy eddig sosem látott lyukon keresztül vezet az út… Költői szépségű, anderseni mélységű, jótékony mesék az éjszaka csodáiról – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Tudj meg többet a szerzőről! Olvasd el Harcos Bálinttal készült interjúnkat, amelyben a mesekönyvírás kulisszatitkai mellett megemlíti a Dorka és az elgurult gomb mesekönyvét is. Ajánljuk továbbá a Petya és Tulipán című meseregényét, valamint A boszorkánycica verses mesekönyvét is. A Szofi-sorozat bekerült a legjobb ovis mesekönyvsorozatok közé. Olvasd el miért, és melyik könyvek kerültek még bele a toplistába! Ide kattintva megnézheted a legújabb rész, a Szofi átváltozik belapozóját is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

100%
Nagyon jó

Három gyönyörű mese az ébrenlét és az álom határán. Varázsos történetek és ámulatba ejtő illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény