Foxbooks szavazás: 2018. legkedveltebb gyerekkönyvei

Az év utolsó napjaiban szavazást indítottunk, hogy kiderüljön, melyek a Foxbooks-olvasók kedvenc mesekönyvei. A ringbe verses meséktől, lapozókon át, ifjúsági regényekig, pont egy tucat kategóriában kerültek kötetek. Minden kategóriában négy, 2018-ban megjelent gyerekkönyv versenyzett az olvasók kegyeiért. Mutatjuk a végeredményt!

 

Nagyovis mesekönyvek

A legtöbb szavazatot a Nagyovis mesekönyvek kategória kapta, a toplistás sorrend pedig a következőképpen alakult. Első helyre futott be Tony Wolf örökzöld sorozatának legújabb része, a Mesél az erdő a manókról, amit Horváth Ildi első önálló gyerekkönyve, az Irány észak!, majd Erwin Moser: A macskakirály születésnapja és Marék Veronika  mesekötete, A bohóc és a kismajom követett.

 

 

Lapozók

A második legtöbb szavazatot kapott kategória a legkisebbek örökös kedvence, a színes, vidám, elnyűhetetlen lapozós könyvecskék. A verseny nagyon szoros volt, végül győztesként a Pipp és Polli karácsonya került ki. Második a Kukucs-könyvek sorozat és a Hová bújtál kisróka? lett, majd a Klasszikusok kicsiknek (Csipkerózsika) és a Ringató-lapozók (Este van már, nyolc óra) következett.

 

Óvodás mesekönyvsorozatok

Izgalmas verseny alakult ki a harmadik kategóriában, az Óvodás mesekönyvsorozatok között is. A győztes helyre Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi karácsonya futott be, amihez másodikként Harcos Bálint Szofi átváltozik kötete csatlakozott. A harmadik helyezés döntetlen eredménnyel zárult a Dániel András: Kuflik és a szélposta és a Berg JuditAgócs ÍriszMaszat űrhajózik mesekönyvek között.

 

Óvodás mesekönyvek

Szoros verseny alakult ki a dobogósok között a legjobb óvodás mesekönyvek versenyében. A legjobbnak végül Pásztohy Panka: Pitypang a zebrán és Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje bizonyult, akik döntetlen eredménnyel nyerték meg a kategóriát. A harmadik helyre Vadadi Adrienn: Három szülinapi tortája léphetett,  a negyedik helyezett pedig Balázs Ágnes: A száguldó hóember és más történetek örökmozgós meséje lett.

 

Most én olvasok! sorozat

A Most én olvasok! sorozatból Igaz Dóra: Az erdei iskola kötetét kedvelték a legtöbben, amit Wéber Anikó: Marci és a legvidámabb osztály követett másodikként. A dobogó harmadik fokára Gévai Csilla: Amíg megváltjuk a világot című könyve állt, és Vadadi Adrienn: Matricás Laci és a múzeumi rablás került a negyedik helyre.

Első gyerekkönyvesek

Az első gyerekkönyves szerzőink közül a pálmát Farkas Nóra: Összeköt a szeretet című beszoktatós mesekönyve vitte el. A második helyre ismét döntetlen felállásban Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős és Kiss Noémi: Lámpaoltó Pöttyös néni című könyve került, és a kategóriát ezúttal Kalas Györgyi: Tilda, a kövér macskája zárta.

Ifjúsági ismeretterjesztők

Az Ifjúsági ismeretterjesztők kategóriában a Hétköznapi csodák albumot ítélték olvasóink a legjobbnak. A második helyre a Kis dinoszaurusz atlasz, a dobogó harmadik fokára pedig Az égbolt titkai című kötet került. Negyedik helyen a Mítoszok atlasza végzett az ismeretterjesztő gyerekkönyvek között.

 

Verses mesekönyvek

A verses mesekönyvek közül Harcos Bálint: A boszorkánycica című kötetére szavaztak a legtöbben. A második helyre Varró Dániel Kis viking legendáriuma, A szomjas troll került. Harmadik helyen Keresztesi József: Csücsök avagy a nagy pudinghajsza, negyediken pedig Lackfi János: Szorzótábla seperc alatt című könyve végzett.

 

Ifjúsági sorozatok

Kertész Erzsi Göröngyös úti iskolája (Ne parázz! ) lett az Ifjúsági sorozatok kategória abszolút győztese. A második helyen az Egy ropi naplója (Hóháború) és az Egy zizi naplója (Kutyapesztra) osztoztak, míg az Egy puding naplója (Sulibajnok) a kategória negyedik helyére került.

 

Nyomozós gyerekkönyvek

A Nyomozós ifjúsági könyvek első helyére az Agatha Nyomoz-sorozat és a Kémek a Norvég-tengeren rész került. Ezt követte az Idődetektívek (A hamis király), A Sherlock, Lupin és én (A búcsú hajúja), majd A nagy csekklopás című krimikötet.

 

Ifjúsági könyvek

Az Ifjúsági kategóriában minden jelölt dobogós helyezést ért el. Első helyre az Abszolút Könyvek, és Kate Scott Óriása lépett. A Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban a dobogó második, Wéber Anikó Zuhanórepülése és a PAX-sorozat (A sellőlény) pedig megosztott helyezéssel, a dobogó harmadik fokát érték el.

 

Tini-könyvek

A tizennégy év felettiek kategóriájában Leiner Laura legújabb sikersorozatának 2018-as része, a Maradj velem nyert. Ezt követte Kun Mia: A pillangó útja és Mészöly Ágnes: Vágod? kötete, a kategóriát pedig az Üvegtrón-sorozat (A hajnal trónja) zárta ebben az évben.

 

Köszönjük olvasóink részvételét!

2019. hasonlóan izgalmas gyerekkönyveket tartogat, de addig is ajánljuk figyelmedbe 2018. gyerekkönyves krónikáját, benne a legkedveltebb hazai szerzőket és könyveiket, valamint az év gyerekkönyves díjait és díjazottjait bemutató írásunkat is.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!