Abszolút jó könyvek az ifjúságnak

Olvasás, olvasás, olvasás. Na jó, de mit? Túl uncsi, túl hosszú, túl nehéz olvasni, túl dedós, túl kötelező, túl ciki, túl lányos, fúj fiús. A könnyített olvasmány már kevés, a szépirodalom még hű, de sok. Lépni kellene, hogy maradjon a lendület, de mit érdemes, mégis hova? Van megoldás a túlon-túlokon? Léteznek abszolút jó ifjúsági könyvek is? Cikkünkben az iskoláskorúaknak ajánlunk olvasnivalót.

Abszolút könyvek sorozat

A Pozsonyi Pagony legújabb kezdeményezésében a 9-12 évesek számára kínál abszolút élvezetes olvasnivalót. Az eddig megjelent Abszolút könyvekben minden összetevő adott ehhez: abszolút laza főhősök, vicces sztorik, pörgős és felemelő történetek. Egy csipet otthonról, egy kanálnyi a suliból, jól meghintve szerelemmel, átitatva barátsággal, és mindez alaposan összegyúrva a tinik lüktető, problémás hétköznapjaival. A történetek – a korosztálynak megfelelően – nem túl hosszadalmasak, könnyen olvashatók, érdekesek, és nagyobb betűvel szedettek. Képek azonban itt már nincsenek! A sorozat égisze alatt újra kiadták Tasnádi IstvánA kőmajmok háza című kötetét, amelyet 2014-ben filmre is adaptáltak. Ehhez csatlakozva újdonságként jelent meg az Óriás és a Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot. Kíváncsiak voltunk, hát elolvastuk!

 

Óriás

 

Szerző: Kate Scott

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-381-3

Korosztály: 9-12

 

 

Abszolút pörgős, abszolút vicces, abszolút barátság

 Anzo azt jelenti Óriás, de Anzo egyáltalán nem óriás. Anzo kicsi. A családjában mindenki vicces, harsány, különleges, nagyon magas és irtó elfoglalt. Anzo visszafogott, Anzo úgy érzi, őt valójában észre sem veszik. Senki nem hallja meg amit mond, sem a családja, sem a mind a hét törpe szerepét ráosztó tanár, a suliban pedig csak szekálják. Anzonak nincs önbizalma és fogalma sincs hogyan lehetne ő is különleges. Nincs más vágya, csak hogy egyszer ő is óriás legyen. Vajon ha elég gyakran elismétli, hogy „magas akarok lenni“ az valóban segíthet? Tényleg működik Elise pozitív gondolkodás-stratégiája?

Nem tudtam, hogyan tegyem viccessé a sztorimat. Nem tudtam, hogyan nevettessem meg őket. Nem tudtam, hogyan legyek “nagy”, úgy, mint ők – hogyan csináljak mindent úgy, mintha színpadon szerepelnék. Nem tudtam, hogyan legyek különleges, mint ők. Napról napra magasabb lettem, de otthon kisebbnek éreztem magam, mint valaha (…). Hiába voltam a családommal, úgy éreztem, mintha egyedül lennék.

Anzo egyszer csak nőni kezd. De vajon megoldódik ezzel minden problémája? Most már ő is értékes, azaz különleges lesz? Anzo annyira vágyik erre, hogy közben észre sem veszi, hogy egy valamiben, abban ami igazán fontos számára, abban nagyon is különleges. Anzo ugyanis él-hal a képregényekért és ő maga is tehetséges rajzoló. Egy beküldött pályázatával beválogatják a legjobbak közé, ami ejha, és egy kedvezményes részvételi lehetőséget is kap a képregényesek legfontosabb, legmenőbb konferenciájára. Ott nemcsak tapasztalatot szerezhetne, hanem az elő legendáktól a szakma félistenein át, a hasonszőrűekig találkozhatna mindenkivel, aki csak számít. Óriási dolog lenne egy kis óriásnak, de a szülei most sem hallják meg őt. Nem úgy Elise, a minden lében két kanál pszichológus-palánta, akinek feltett baráti és szakmai szándéka elérni, hogy Anzo boldog legyen. Elise nagyszerű barát és igen jó szervező. Nem sok kiutat hagy Anzonak és a kezébe veszi az irányítást. A konferencia mérföldkő: az út során Anzonak többször is ki kell lépnie a komfortzónájából. Na de mi lesz a kiruccanás vége? Rendben megjárják a konferenciát? Megoldódik ezzel bármi is Anzo életében? Egy dolog biztosan: Anzo rájön, hogy a boldogsághoz nem kell különlegesnek lennie, bőven megteszi, ha “okés” lesz.

Kedves és megkapó történet egy laza, de érzékeny és melegszívű kamaszodó srácról, aki próbálja megtalálni a helyét a világban. Könnyen olvasható, mégis elgondolkodtató és tartalmas történet, amit már 9-10 éves kortól ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Anzo nagyon-nagyon kicsi. A szülei nagyon-nagyon magasak és hangosak. Talán ezért nem hallják meg, amit mondani szeretne nekik. Mit kéne tennie Anzónak, hogy a szülei meghallgassák, az iskolában ne csúfolják, és végre a legjobb barátain kívül más is észrevegye, hogy milyen fantasztikus és tehetséges? Amikor rajzaival megnyeri a képregényszövetség különdíját, elhatározza (vagy inkább a barátai határozzák el helyette), hogy a kezébe veszi a sorsát. Lehet, hogy néha nem árt kockáztatni, és bízni benne, hogy a legjobb dolog igenis meg fog történni velünk.

 

Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot

 

Szerző: Anna Woltz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-382-0

Korosztály: 9-12

 

 

Abszolút megható, abszolút lázadó, abszolút különleges

A Gipsz főhőse Felicia, azaz ahogy a családjának küldött e-mailben megírta, most már Fitz. Fitz lába alól kitépték a talajt, a szülei válásával az élete gyökeresen megváltozott. A 13 éves lány dacol és lázad, nem tudja, mit kezdjen az új élethelyzetével, míg nem eljön az a bizonyos nap. A nap, amikor minden kiborul, hogy aztán végül minden a helyére, azaz az új helyére kerülhessen.

Anyának egy csomó minden hiányzik, ha velem van. Nekem meg akkor hiányzik egy csomó minden, ha anya nincs velem.

Az egész egy téli, apás reggelen kezdődött, amikor is Felicia fogott egy fekete alkoholos filctollat és „kiordította magából“, azaz ráírta az arcára, amit érez. Amikor az édesapja biciklizés közben meglátja így őt, ott a baj: elesik a húgával és egy szánkóval együtt, a kislány keze pedig súlyosan megsérül. Irány a kórház, és kezdetét veszi egy hosszú nap összezárva a nemrég szétment családjával. A nap folyamán lassan eltűnik Fritz arcáról az írás, de helyette gipsz kerül a kezére. Megismerkedik egy helyes és minden kétséget kizáróan igen népszerű fiúval, Adam-al, aki arra is ráébreszti, hogy ha úgy adódna, talán mégsem a forró vulkánt kellene választania a házasság helyett. De ez a nap sok minden mást is hoz: új barátokat, fontos küldetéseket – miközben lassan a felszínre törnek a mélyből a végig ott lüktető problémák. De nemcsak neki, mert kiderül, hogy van valami, amivel Adam sem mer szembe nézni… 

A Gipsz egy vicces és megható történet egy tizenéves lázadó lányról, aki a szülei válása után próbálja feldolgozni az új élethelyzetét. Abszolút jó könyv, abszolút lázadóknak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Felicia dühös az egész világra. A szülei épp elváltak, és ez az első nap, amikor Bertával, a húgával az apukájuknál alszanak. Ez a vártnál is sokkal rosszabbul alakul… Ráadásul Berta szánkóbalesete miatt az egész család összezárva tölti a teljes napot a kórház sürgősségi osztályán. Felicia nekivág a kórház folyosóinak,rengeteg kalandba keveredik, mindenféle érdekes gyerekkel fut össze, köztük egy nagyon vagány fiúval, Adammal is…

 

Ha már lázadás: a népszerű Esti mesék lázadó lányoknak című könyvről szóló írásunkat is érdemes elolvasnod. Ha pedig kisebbeknek keresel könnyített olvasmányokat, a kezdő olvasóknak szóló cikkünkben két kisiskolásoknak szóló sorozatot mutatunk be.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!