Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Wéber Anikó (Az osztály vesztese, El fogsz tűnni, Zuhanórepülés) legújabb kötetében a nyugalom szigetére, egy varázslatos kis faluba röpíti el olvasóit. De Cseresznyeligetet nem a titkok teszik varázslatossá, hanem a meleg, szeretettel átitatott hangulat, az összetartó közösség, na meg a páratlanul békés és gyönyörű táj. Ezt az álmos kis falut rázza fel a nyári vakáció alatt Kitti, a bájos kamasz lány. A kislány élénk képzelőereje ugyanis mindenből képes izgalmas mesevilágot teremteni. Apró információmorzsák mögött is óriási sztorit, titkokat és rejtélyeket sejt. Kitti hatodikos, és ötödik a barátnők közül. Hiába az állandóan csetelő lánycsapat, ő sokszor magányosnak érzi magát. Neki nincs leges-legjobb barátnője. Ő az, akinek nincsen a sorban párja, és ő az, akinek a színes képzelőerejét nem díjazzák a többiek. Pedig mennyivel izgalmasabb egy csipet fantáziával a világ…!

Cseresznyeliget titka

 

Szerző: Wéber Anikó

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-452-0

Korosztály: 9-12

 

 

 

A könyv egy tinilány nyári kalandját meséli el, még ha az egyáltalán nem is indult kalandosan. „Szívás“ – mondták a többiek, amikor kiderült, hogy Kitti nem tarthat az édesanyjával Kanadába, hanem a teljes nyári szünetét az unalmas Cseresznyeligeten tölti el. Bezzeg a barátnői kenutáborba meg Görögországba mennek, ráadásul együtt! Amíg ők vidáman szelfiznek a megaizgalmas programjaikon, őt megfogja enni az unalom Cseresznyeligeten. Nem mintha nem szeretné anyukája nővérét, és családját, de náluk egyszerűen nem történik semmi. Semmi! Vagy mégis? Lehetséges, hogy Kitti élénk fantáziája ezúttal az álmos ékszerfalut is felrázza? Az egész Ákos bácsi titokzatos történetével kezdődött… egy este ugyanis elmesélte Kittinek, hogy élt egyszer Cseresznyeligeten egy boszorkány, akinek a leszármazottai talán ma is köztük járnak. Létezik valahol egy titkos receptkönyv, amit generációk óta száll anyáról lányára. A kíváncsi tinit azonnal megragadja a történet, és úgy dönt, nyomozásba kezd. Nem sokkal később megismerkedik az ikrekkel, Biankával és Barnabással is, valamint a fekete-fehér, kulcszsonglőr macskájukkal, Nefelejccsel. A két testvér mutatja be neki Rózát, Kitti első számú boszorkányjelöltjét, aki állatokat gyógyít, zegzugos a kertje, és egy igazi őz lakik benne! Egy őz, akivel Kitti rokonlelkűnek érzi magát…

Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék, hogy sebesült őz vagyok?

Mi lenne, ha egy reggel arra ébrednék, hogy én vagyok a felkelő nap?

Ha lánnyá változnék, milyen lennék?

Ha fiúvá változnék, milyen lennék?

És te? Te mivé változnál legszívesebben?

Róza egyébként különleges, gyógyít és gyönyörű, talán minden összetevő meg is van benne, hogy boszi-leszármazott legyen… Vajon ő lenne az? Tovább fokozódnak a rejtélyek, amikor sorozatos betörések zavarják meg a helybeliek nyugalmát. Már az ötödik házat törték fel, műkincsek után kutatva. Ki lehet a betörő? Helybeli? A Számozott Utcák Zárt Körének tagja? Mindezek mellett hamarosan egy szuper dolog történik Kittivel. Megismerkedik az igazi, nagybetűs barátnőjével! Enikő a XXVIII. utca 35. szám alatt lakik, a falu legszélső és elhagyatott házában. Pont olyan, mint ő. Kitti úgy érzi igazi lelki társára talált. Anyukája egyedül neveli (ahogy őt is), nincs testvére (ahogy neki sincs), hatodkos (szintén), kedves, vicces és mindent ugyanúgy szeret, ahogyan ő. Osztozik Kitti élénk fantáziavilágában is, együtt szőnek meséket, imádják a baracklekvárt, egyszóval minden tökéletes, csak egy valami nem. Senki sem hiszi el, hogy Enikő létezik. A ház ugyanis több, mint húsz éve üres, és pont most döntöttek úgy, hogy renoválják, és zeneiskolát csinálnak belőle. Mindenki azt hiszi, hogy csak képzelte az egészet (megint), de Kitti érzi, tudja, hogy Enikő létezik. A kamasz lányt kérdések gyötrik. Ki tulajdonképpen ő? Kitti, Enikő vagy a sebzett őz? Képzeli, vagy mindez valóságos?

Bezártak. De én elmentem egészen a rácsig, és minden lyukán átnéztem.

És mindig ugyanazt láttam. A kert másik felét.

Te ott sétáltál. A rács másik oldalán. Ahol a végtelen mezők és erdők vannak.

Szeretnék én is eljutni oda.

Szeretném tudni, milyen ott az élet.

Szeretném megérinteni az eget.

De mindig a rácsba ütközöm.

Össze van zavarodva, és úgy dönt, tisztáznia kell újdonsült barátnőjével a dolgokat, de ekkor megtörténik az elképzelhetetlen: összevesznek a sarokba szorított Enikővel. Mikor elpárolog a mérge, Kitti visszamegy hozzá, hogy kibéküljenek, de helyette a lány édesanyjával találozik, aki elárulja neki a titkot, hogy ő a boszorkány utódja, és szintén az ellopott könyvet kutatja. Ha sikerülne megtalálnia, akkor talán megmenthetné az otthonukat, visszavásárolhatná a lakásukat, és boldogan élhetnének ott Enikővel… Kitti ezt hallva küldetésének tekinti, hogy visszaszerezze jogos tulajdonosainak a titkos receptkönyvet. A nyomozásba az ikrek is bekapcsolódnak, és ezzel elkezdődik a sosem látott, nagybetűs kaland Cseresznyeligeten. A gyerekek nyomoznak, bizonyítékokat gyűjtenek, gyanúsítanak, fülelnek és kihallgatnak. Kitti nagyon eltökélt, meg akarja menteni a barátnőjét bármi áron. Vajon sikerül a csupaszív lánynak megfejtenie a rejtélyeket? Vagy továbbra is ő marad a képzelődő lány, akinek nem lehet elhinni semmit, és mindig csak elrontja a dolgokat? Annyit elárulhatok, hogy lesz csattanó, katarzis, csalódás és összeomlás. Kiderül, hogy a dolgok sokszor nem azok, aminek látszanak. De egy biztos: Cseresznyeliget közel sem unalmas hely, pláne nem Kittivel!

Mindig arra vágytam, hogy kijussak a fák közé.

Kint legyek a mezőn, és ne zárjon be a rács.

De most, hogy kint vagyok, félek.

Túl sok a tér. Túl sok a fa. Túl nagy az ég.

Bárki elfoghat. 

A könyv a mostani fiatalság lenyomata, a lányok csetelnek, a kicsit kirekesztett Kitti próbál érdekesnek látszani, ugyanolyan vagánynak lenni, mint a többiek, hogy beilleszkedjen. A könyv egyik pozitív hozadéka, hogy a végére már nem érzi szükségét ennek. Nagyon jók az emberi szálak a könyvben, felnőttek, akik mindig támogatják, és ott vannak Kitti mögött a háttérben. Róza, akihez mindig vissza-visszatér, amikor kavarognak benne a gondolatok. Ákos b., aki a mélyből is felkarolja a lányt, hiszen a felnőttek is hibázhatnak, minden jóakaratuk ellenére. De főként az édesanyja, aki jól félti, megérti, engedi és terelgeti őt, de legfőképp bízik benne. A Cseresznyeliget titka egy üdítő kamaszregény, izgalmas és kellemes olvasnivaló: abszolút legjobb barátnő, abszolút nyár, abszolút titok.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kitti sokat van egyedül, és sokszor unatkozik: egy igazi kalandra vágyik! Folyton történeteket talál ki, álmodozik, de hiába: az osztálytársai közül senki sem értékeli a fantáziáját, és ő gyakran magára marad. Míg a többiek a lovastáborban vagy a tengerparton szelfiznek, ő a nagynénjénél, a világ legunalmasabb helyén, Cseresznyeligeten nyaral. De Kitti még Cseresznyeligetből is képes egy izgalmakkal teli mesevilágot teremteni – és a szomszéd gyerekekkel hirtelen egy igazi nyomozás kellős közepén találják magukat. Ráadásul közben talál magának egy legjobb barátnőt is. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük fiús és lányos, magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

Az Abszolút Könyvek-sorozatról, és benne az Óriás és a Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című könyvekről ebben a bejegyzésünkben írtunk bővebben. A sorozatból ajánljuk továbbá az Éjszaka az állatkertben című kalandregény is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

80%

Szerethető tiniregény titkokról, barátságról és a nyárról.

  • Élmény