Kertész Edina: A milliomos szamár

Kertész Edina (Dodó nyomozó, A lány, aki orvos akart lenni) legújabb könyve egy fordulatokban gazdag, könnyed, humoros és tanulságos gyerekregény a siker természetéről, a bukásról, és önmagunk megtalálásáról. A milliomos szamár a korosztálynak megfelelően könnyed olvasmány, ahol nagyszerűen erősíti egymást a szöveg és az illusztráció. A történetet a tipográfia, a kiemelésekkel tarkított szellős szövegezés, és a humoros rajzok teszik még élvezetesebbé. Napjainkban játszódik, de olyan világba repíti el a gyerekeket, ahol egy szamár a legnagyobb természetességgel beszél és jár közöttünk. A könyv mai ifjúsági korkép is egyben, szó esik a megosztó csatornákról, az elfogadásról, beilleszkedésről, a könnyen jött népszerűségről, barátokról és a csalódásokról is. Rávezeti a gyerekeket, hogy mi az, ami igazán számít és fontos, hogyan legyenek önmaguk és hogyan próbálják megtalálni a világban a helyüket.

 

A milliomos szamár

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-616-6

Korosztály: 8-12

 

 

A regény főhőse Pata Róbert, azaz Robi, a szamár. Robi tudja, hogy más mint a többiek. Máshogy is néznek rá az emberek. Nehéz beilleszkednie és barátokra lelnie, emiatt gyakran magányosnak érzi magát. Tehetséges zenész, aki érzéseit gitárral a kezében énekli ki magából – de csak a négy fal között…

Ha úgy érzed, csak kinevetnek, és összesúgnak a hátad mögött,

Ha nem sikerül semmi sem, magányos vagy a többiek között,

Hát ne add fel, ó ne add fel,

Mikor rá süt a nap, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül, NEM VAGY GYEDÜL!

Unalmas olyannak lenni, mint mások

Robi egyedül él egy apró szobában, ami csak egy picivel nagyobb, mint egy szappantartó. Amióta a szülei rejtélyes módon eltűntek, Szamár nagyi otthonában él, ő az egyetlen, aki szereti és megérti őt. De most nagyi sincs vele, mert amikor betöltötte a harminchatot, úgy döntött, hogy világot lát.

 Az élethez képzelőerő kell, kisfiam, hogy el tud képzelni, ki leszel majd egyszer.

A történet a Gyogyó Golyó Bowling Klubban kezdődött, ahol Robi egy állásra jelentkezett. Az igazgató zavara csak egy másodpercig tartott, és rögtön fel is vette a tisztasági menedzseri posztra a szamarat. Tényleg? – csodálkozott el Róbert, és nagy örömmel vetette bele magát a munkába. A kollégái először idegenkedtek az új fiútól, még Papi, azaz Papardelle sem fogadja valami kedvesen. Robi lelkesedése azonban töretlen maradt. Tisztított, mosott, törölgetett, csillog-villogott a klubban minden. Hamarosan Papi is megenyhült, szamár és lány rájöttek, hogy szuperül megértik egymást, és barátságot kötöttek. Papi elárulta a titkát is, hogy valójában programozó szeretne lenni, és az iskola tandíjára gyűjt, ezért dolgozik olyan keményen. Egy komfort nélküli pinceszobában lakik, és sokat nélkülözik azért, hogy megvalósítsa az álmait.

Jé, szteppelő szamár!

Robi hamar beilleszkedett. Sokat dolgozott, megbízott benne a főnöke, lett barátja és kezdte igazán jól érezni magát a bőrében… – de valaki ezt nagyon nem nézte jó szemmel. Malac volt az, a kirúgott alkalmazott, akinek a munkáját átvette. Malac a szamarat okolta és bosszút forralt ellene. Eldöntötte, hogy visszaszerzi az állását. Kerüljön bármibe, Robinak mennie kell! Nagyszerű alkalomnak kínálkozott, amikor a híres rapper és DJ, MC Chiken a bowling klubban tartotta a születésnapját. Kiemelt eseménynek számított ez a klub életében, ezért extrán fontos volt, hogy minden a legnagyobb rendben menjen (ha jól érzi magát a sztár, talán posztol a helyszínről!). Robi felelt a pályáért, ő kezelte az olajozógépet, amibe viszont Malac jóvoltából olaj helyett mézet töltöttek. A katasztrófa elkerülhetetlen volt, a rapper labdája nem gurult semerre, és amikor Robi odarohant, hogy mentse a helyzetet, vicces jelenet következett…

Négy patája száz felé cikázott, a szamár ide-ode csúszkált a teremben. MC Chiken ezt annyira mulatságosnak találta, hogy előkapta a telefonját és felvette. Innentől felgyorsultak az események. Robiból először munkanélküli, majd ünnepelt celeb lett. A felvétel felkerült a TyúkTyúb-csatornára, és a szamár egy-kettőre híres lett. Mc Robi összeállt a rapperrel, és sorra gyártották a vicces videókat. A szamárfi népszerűsége töretlenül haladt előre, üres televíziós műsorokba járkált, dőlt a pénz, luxuslakásba költözött, menő autója és rengeteg felszínes barátja lett. A régi, szerény és tehetségesen gitározó srác eltűnt teljesen, helyette egy bohóckodó, felszínes híresség született. 

Legyél az, aki igazán vagy

A hirtelen jött népszerűség közben Robi nemcsak önmagát felejtette el, hanem egyetlen barátját is. Azt, aki úgy ismerte és olyannak szerette, amilyen valójában volt. Vajon ráeszmél MC Robi minderre, vagy teljesen elmerül új szerepében? Visszatalál valaha a régi, elfeledett barátjához, Papardelléhez? Na és önmagához?

Egyszer fent, egyszer lent. A fordulatos történet tartogat sikert, bukást és lebukást, félre sikerült segítséget, kihasználást és csalódásokat. Kicsinyes bosszút és nehézségeket, de katarzist és megnyugvást ugyanúgy. Kiderül, hogy mi a különbség az igazi, és az érdekbarátság között. Mi mindennel járhat, és boldogítja-e önmagában a hírnév az embereket. Mindeközben Malac sem adja fel, hogy tönkretegye a szamarat, és az újabb galád tervében szerepet kapnak Robi rejtélyesen eltűnt szülei is…

A népszerűség olyan, mint egy lufi, bármikor kipukkadhat.

A milliomos szamár egy könnyed, humoros, mégis izgalmas és tanulságos ifjúsági regény, egy igazán elgondolkodtató mondanivalóval. A fordulatokban gazdag történetet Hajba László állatian humoros rajzai teszik teljessé és még élvezetesebbé a gyerekeknek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Négy pata kopog a Gyogyó Golyó Bowling Klub tükörfényes padlóján. Az új tisztasági menedzser, Robi, a szamár az első munkanapját kezdi. Ám a klub egykori alkalmazottja, Malac bosszút esküdött ellene, és jókora slamasztikába keveri, méghozzá éppen a híres rapper és dj, MC Chicken születésnapján… Robi elveszíti az állását, de váratlanul híres és mesésen gazdag lesz egy TyúkTyúbra felkerült videó miatt. Megváltoztatja-e a hírnév Robit, ezt a tehetségesen gitározó, jólelkű szamarat? Tényleg igaz lenne, hogy a szülei egyszer megrágcsáltak egy tűzoltót? És hogy éli túl, mikor egy csapásra mindent elveszít? Vicces, fordulatos és nagyon mai gyerekregény sikerről, hírnévről, bukásról és önmagunk megtalálásáról.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.