Hurrá, olvasok! Toplistás könyvek kezdő olvasóknak

Ringatók ide, tűzoltós mesék oda, egykettőre eljön a pillanat, amikor az olvasás önbizalmával telt gyerekek vesznek egy nagy levegőt és kipróbálják, milyen élmény egyedül elolvasni egy könyvet. Ha belevágnak, és az élmény pozitív, az esti mesék, közös olvasások helyét előbb-utóbb átveszi az önálló olvasás. Na de milyen könyvvel kezdjünk? Melyik lehet az, ami érdekli, de amivel sikerélménye is lesz, ami kedvet és lendületet ad neki ehhez az életre szóló kalandhoz? Hogyan segíthetjük őket olvasóvá válni? Melyek a jó könyvek kezdő olvasóknak?

 

Könyvek kezdő olvasóknak: milyen könyvet válasszunk?

Ez az írás a kezdő olvasóknak szól, könnyen olvasható könyvekről. Két olyan sorozatot mutatunk be, amelyek nemcsak a gyakorlásban, olvasásra nevelésben segíthetik a gyerekeket, hanem a könnyed felépítésük miatt sikerélményt és önbizalmat is nyújtanak számukra. Ezek a könyvsorozatok olyan élvezetes és izgalmas mesékből, vagy a saját élethelyzetükre is adaptálható történetekből állnak, amelyek érdeklik és foglalkoztatják a kisiskolás korosztályt. Jellemzően nagyobb betűk, kevés szöveg, könnyen olvasható, rövid szavak, egyszerűbb mondatok találhatók bennük. Itt még tartja magát az ökölszabály, miszerint az illusztrációnak kiemelt jelentősége van. Persze nem (annyira) kicsik és nem ovisok már, de kell, hogy legyen átmenet, szükségük van még a vizuális támogatásra, ami visszaigazolja nekik az olvasottakat, segít társítani a dolgokat és elképzelni a történetet.

Cikkünkben két népszerű sorozatot, a Pozsonyi Pagony Most én olvasok! és a Manó Könyvek: Olvass velem! sorozatát mutatjuk be.

 

Most én olvasok!

A Most én olvasok! a Pozsonyi Pagony és legismertebb kortárs magyar szerzőik olvasástanulást segítő missziója. A sorozat égisze alatt minden szerző négy, különböző nehézségi szintű könyvet ír, ahol a történetek összefüggnek, de a részek önállóan is olvashatók. A köteteket tudatosan, pedagógiai szempontok alapján szerkesztették. Az első két szinten egy-két szótagú szavakból álló, rövid mondatos, egyszerűbb történetek találhatók, később pedig előkerülnek a nehezebb szavak, nyelvtanilag összetettebb mondatok és a hosszabb történetek.

A sorozatban eddig Berg Judit Tökmagjaival, Finy Petra Milujával, Igaz Dóra kisiskolásaival és Gévai Csilla Pannijával és Domájával ismerkedhettek meg a gyerekek. A sort pedig Kertész Erzsi Fecója és Vadadi Adrienn Sárija folytatja Matricás Laci történetével. A sorozat minden szintjéből bemutatunk egyet kedvcsinálónak!

 

1. szint: A feltaláló

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Bernát Barbara

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-315-8

Korosztály: 5-8

 

 

Kertész Erzsi, a népszerű Panthera szülőanyja, az első olvasási szinten Fecó figurájával bővíti a sorozatot. Fecó egy szuper laza fiú, aki ki nem fogyó leleményességgel találja fel padlásműhelyében a dolgokat, hol kedvének, hol kényelmének, hol az adódó helyzetnek megfelelően. De mint a legtöbb zsenit, őt sem értik meg igazán. Habár a szüleinek teljesen más elképzelésük van Feri jövőjét illetően, ő kitart az álmai mellett. Vajon sikerül megvalósítania?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fecó amióta csak az eszét tudja, feltaláló akart lenni. A magától játszó zongora és a mindig kapuba guruló focilabda után végre kialakítja a műhelyét, és egy komolyabb találmányon kezdi törni a fejét. El is készül a repülő cipő, csakhogy ez már olyan okos szerkezet, hogy néha magától is szárnyra kel. Ebből aztán nagy kalamajka lesz…

A sorozatban megjelent: 1. A feltaláló 2. Tevefutam

 

2. szint: Amíg kirándulunk

 

Szerző: Gévai Csilla

Illusztrátor: Baranyai (b) András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-172-7

Korosztály: 6-10

 

 

Ebben a kötetben Panniék osztálya kirándulni megy egy tanyára, Abapusztára. A tanyán sok mindent megtanulnak, rengeteg érdekesség és kaland várja őket. Rögtön az első reggelen kiderül például, hogy a hajnali kakaskukurékolás nem városi legenda, és az is, mennyire frissítő a szabadban hideg vízben mosakodni. Kipróbálják a lovaglást, kirándulnak az erdőben, megismerik a tanyai állatokat, megtanulják melyik kultúrnövényt hogyan és mikor kell elvetni – sőt, ők maguk is ültetnek! De a sok-sok napi izgalom közben arra is jut idejük, hogy terveket szőjenek a nagy éjszakai „bátorságpróbáról“.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit és Finy Petra után most Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megismert és megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy, különböző nehézségi szinten. A második kötetben Panniék osztálykirándulásra mennek: megtudják, hogy milyen egy igazi tanya! Lovagolnak, bogrács­ban főznek, kertészkednek, sőt, még egy éjszakai bátorság­próba is szóba kerül…

A sorozatban megjelent: 1. Amíg olvasunk 2. Amíg kirándulunk 3. Amíg nyaralunk 4. Amíg megváltjuk a világot

 

3. szint: Tökmagok a korallzátonyon

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Mészely Ilka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-963-410-254-0

Korosztály: 5-8

 

 

Ebben a részben a négy Tökmag: Minka, Benő, Palkó és Rézi elhatározzák, hogy kiderítik, rokonok-e a szárazföldi és a tengeri sünök. Miért pont? Az egész ott kezdődik, hogy Erik és Berkenye hajba kaptak családfájukat illetően, és igazságot csak a négy Tökmag tehet. Ők pedig nem szoktak csak úgy ukmukfukk igazságot tenni. Az apropó tehát adott, elő hát a világnéző nektárral és irány a tenger! A négy jó barát hamar végére jár a sün-dolognak (megfejtés: nemrokon), de a napnak ezzel koránt sincs vége. Veszélybe sodródnak, de végül ők maguk segítenek megint: felcsapnak régésznek és még két jó barátra, nem mellesleg sok új tengeri ismeretre is szert tesznek. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a kötetben barátaink a tenger mélyén régészkednek, korallzátonyokat csodálnak, és mellesleg az is kiderül, hogy a sünök és a tengeri sünök rokonok-e!

A sorozatban megjelent: 1. Tökmagok Afrikában 2. Tökmagok a tűzhányón 3. Tökmagok a korallzátonyon 4. Tökmagok a piramisban

 

4. szint: Az erdei iskola

 

Szerző: Igaz Dóra

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-359-2

Korosztály: 6-10 éveseknek

 

Ebben a sorozatban a már írni, olvasni és számolni is tudó 2 bések és az igazi kisiskolás Pali történeteit ismerhetjük meg. A másodikos osztályra ezúttal egy szuper hét, az erdei iskola vár. Hogy milyen az erdei iskola, azt senki sem tudja igazán elképzelni (csak Lackó nagyon is, aki többek között ufó-leszállópályát is vizionál), de a kirándulást már mindenki nagyon várja. Egy dologtól tartanak csak: milyen lesz anya és apa nélkül, de pláne az alvós állatok nélkül aludni. Van, aki felvállalja, van aki nem, de az est folyamán kiderül, hiába nagy másodikosok, a szívük mélyén még mindig kicsi gyerekek. A kirándulás persze szuperül összehozza a csapatot, van piknik, párnacsata, számháború, kártyaparti – és mindezek mellett még az élet nagy dolgain is el lehet elmélkedni. Legalábbis egy picikét.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A második bésekre izgalmas kaland vár: egy egész hétre erdei iskolába utaznak! Sok érdekességet fognak látni, és jókat tudnak majd játszani is. Csakhogy Pali még sosem aludt el a szülei nélkül… Egy barát és egy mese szerencsére sok mindent megold! Irány az erdei iskola, kalandra fel!

A sorozatban megjelent: 1. Az első bé hörcsöge 2. Ültetés az első bében 3. Az elveszett távirányító 4. Az erdei iskola

 

Olvass velem!

Az Olvass velem! sorozat a közös olvasás élményét kínálja a kisiskolásoknak. Ezekben a képes mesekönyvekben a történetek főhőseit ugyanis maguk a gyerekek alakítják. A főszereplők szövegét nekik kell majd önállóan felolvasniuk, míg a narrátor és a többi szereplő mondanivalója a szülőre marad. A gyerekek szövegrésze rövid és egyszerű, a betűk mérete nagyobb és színessel ki is emelték nekik. Miért nagyszerű ez a sorozat? Mert az együtt olvasás élményét adja a gyerekeknek, miközben észre sem veszik, hogy gyakorolnak. Itt az olvasás szuper közös időtöltés, igazi jó móka lehet mindenkinek. Mivel a gyerekek már nem passzív hallgatók, ráérezhetnek az olvasás valódi ízére is. Ráébredhetnek, hogy olvasni nagyszerű, nem fárasztó iskolai feladat, hanem kikapcsolódás és élmény egyben. Akár csak az olyan nagyon imádott összebújós esti mesék.

Az Olvass velem! sorozatból egy fiús és egy lányos könyvet szemlézünk kedvcsinálónak. Lányosnak az igazán csajos Rozália-sorozat egyik kötetét választottuk ki, fiúsnak pedig egy izgalmas rendőrös mesekönyvet.

 

Rozália királykisasszony és a kagylóhéjpalota

 

Szerző: Alexandra Fischer-Hunold

Illusztrátor: Julia Ginsbach

Kiadó: Manó Könyvek (2016)

ISBN: 978-615-522-046-3

Korosztály: 5-8

 

 

Rozália egy átlagos kislány, szeret táncolni, királylányosat játszani, ahogy a legtöbb hasonkorú. De egy valamiben Rozália mégsem átlagos. Van ugyanis egy zenélő órája. De nem akármilyen, mert ha működés közben Rozi elmondja kívánságait, akkor azok nyomban teljesülnek is. Ebben a részben egy bohóchal kerül pácba, akit kihalásztak az óceánból és minden jel arra mutat, hogy ezentúl egy akvárium fogságában kell leélnie az életét. Így kerül Rozáliához. A kislány látja a halacska szomorúságát, és mikor felsóhajt, hogy bárcsak segíthetne, már kezdődik is az örvény, és röpíti is a halacskát Rozáliával (na meg a potyautas testvérével) együtt haza, az azúrkék tenger habjaiba. A kagylóhéjpalotában barátként fogadják őket (erre az időre Rozália és Alex is sellővé változik), de sajnos kiderül, hogy nem a bohóchal az egyetlen, akinek az élete veszélyben van. Szerencsére Rozáliának most is támad egy briliáns ötlete. Vajon beválik?

A KIADÓ SZINOPSZISA

A sorozatban egy-egy bájos, izgalmas történet elevenedik meg azoknak, akik már barátkoznak az önálló olvasással. A főhős nagyobb betűvel írt, színes mondatait a gyermekek, a hosszabb részeket a szülők, nagyobb testvérek olvashatják. Igazi közös, családi szórakozás! Rozália királykisasszony épp kis barátjának, a bohóchalnak mesél egy érdekes történetet, amikor egyszeriben csak egy titokzatos tenger alatti világban találják magukat mindketten. Rozáliának csodálkozni is alig marad ideje, körbeveszik őt az izgatott sellőlányok, akiknek nagyon sürgősen Rozália segítségére van szükségük, ugyanis megint megjelent ősellenségük a rettegett sellőlányrabló. Rozália úgy érzi, segítenie kell újdonsült barátain, és természetesen nem kell sokáig várni, hiszen hamarosan egy különleges tervvel áll elő…

 

Rendőrök – Három lebilincselő történet

 

Szerző: Henrietta Wich

Illusztrátor: Irmgard Paule

Kiadó: Manó Könyvek (2015)

ISBN: 978-963-403-102-4

Korosztály: 6-8

 

 

Egy könyv, három érdekfeszítő rendőrös történet, és garantáltan izgalmas főszerepek. A gyerekeknek ezúttal ugyanis nemcsak ügyes olvasóként, hanem igazi rendőrként is helyt kell állniuk. És melyik fiú ne szeretne rendőrként helyt állni? A meséket a mindennapi élet ihlette, azaz ezek a kalandok bármelyik fiúval megtörténhetnének, de a szomszéd sráccal biztosan. Az első részben például a vérbeli rendőrpalánta, Frici bizonyítja be, hogy helyén van az esze: milyen jól is jön a leleményes rendőrös észjárás, ha az ember saját maga kerül pácba! A második részben Lujzi és Lajcsi segítenek kézre keríteni egy igazi bűnözőt, de nem is akárhogy! Legvégül pedig két kisfiú teszi próbára briliáns nyomozói képességét a rendőrségi nyílt napon. Nincs más hátra, elő a nagyítóval és kalandra fel! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A sorozatban izgalmas történetek elevenednek meg azoknak, akik már barátkoznak az önálló olvasással. A főhősök nagyobb betűvel írt, színes mondatait a gyermekek, a hosszabb részeket a szülők, nagyobb testvérek olvashatják. Igazi közös, családi szórakozás! Te jó ég, hova tűnt apa és anya?! Frici úgy belefeledkezett a játékba, hogy elvesztette a szüleit a parkban. Szerencséjére egy rendőr és Káró, a nyomkereső kutya is a segítségére siet. Lujzi és Lajcsi észreveszik, hogy morcos szomszédjuk két aranyláncot fizetés nélkül zsebre tett a közeli ékszerboltban. Egy ügyes trükkel talán lefülelhetik… Ricsi és Marci pedig a rendőrségre mennek, mert a nyílt napon kipróbálhatják magukat, mint nyomozók. Három rendőrös történet kezdő olvasóknak!

 

Az olvasóvá válás hosszú folyamat és ebben az első könyveknek, a kezdeti sikerélményeknek kulcsszerepe lehet. A két sorozat más megközelítésben ugyan, de egyaránt segítheti ebben, azaz a gyors és könnyű olvasástanulásban a gyerekeket. Minden gyerkőc más, más a tudásszint, más a habitus. Van, aki szívesen vág bele önállóan, van, akinek közösen minden jobban esik. Ti melyik típusba tartoztok?

Kezdő olvasók számára hasznos lehet a legjobb ábécés könyvekről szóló írásunk is, amit ide kattintva olvashatsz el. Kisiskolásoknak pedig a legkedveltebb sulis mesekönyveket összefoglaló toplistánkat is érdemes átolvasnod. Ha pedig szintet lépnétek, az Abszolút könyvekről szóló írásunkat 9-12 korosztálynak ajánljuk!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!