Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Elszántsággal és kitartással elérhetsz szinte bármit, amit szeretnél! Ezt az üzenetet hordozza a népszerű életrajzi mesekönyvsorozat, amely olyan magyar hírességek életútját mutatja be a gyerekeknek, akik példát állíthatnak a jövő nemzedéke elé. A lány, aki csillagász lett a sorozat legújabb kötete, és az első magyar női csillagász életét és munkásságát meséli el. Kíváncsi vagy Balázs Júlia történetére?

A lány, aki csillagász lett

 

Szerző: Kertész Edina

Illusztrátor: Bölecz Lilla

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-038-2

Korosztály: 6-10

 

 

Volt egyszer egy lány, aki az élete nagy részét egy csillagvizsgálóban töltötte…

Távol a város zajától, fenn a hegyen áll egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, amellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták.

Ezen a helyen élt és dolgozott családjával Balázs Júlia. De a szenvedélyes csillagásznő története nem itt kezdődik, hanem egy csillogó szemű, okos kislánynál, aki szorgalmasan tanult, imádott olvasni, és minden nagyon érdekelte. Júlia szigorú zárdában nevelkedett, és amikor csak tehette, elmerült a könyvekben. Különösen imádta a görög istenekről szóló történeteket. Még mások aludtak, ő titokban olvasott, és az éjszakai égboltot kémlelte. Egy este annyira lenyűgözte Atreusz és Thüesztész története, hogy elhatározta, ha felnő, tudós lesz.

A színes egyetemi évek alatt matematikát és fizikát tanult, majd ledoktorált, és azt vizsgálta, milyen színe van a molekulákon áthaladó fénynek. Hogy függetlenedni tudjon a szülői háztól, különórákat adott matematikából, így tartotta el magát. Majd gyakornoki helyet kapott a csillagdában, ahol a csillagok színét kezdte vizsgálni.

Csillagász és családanya

Ott ismerkedett meg Lászlóval, aki szintén csillagász volt, és hamarosan össze is házasodott vele. A svábhegyi csillagdában kezdték meg közös életüket, és együtt kutatták a változócsillagok titkát a férjével. Egyes csillagok fénye ugyanis hol elhalványodik, hol erősebb – mint az apró lámpások – és ezek a jelenségek a csillagászok számára nagyon sokat jelentenek.

A csillagok olyanok, mint a világűr kis gyertyái.

Munkájuk során nemcsak megfigyelték a csillagokat, hanem több, mint százezer fényképet is készítettek, és kategorizáltak róluk. Ám miután családot alapítottak, Júlia már nemcsak elhivatott tudós, hanem szerető családanya is volt egyben. Míg nappal a háztartást vezette, éjszaka az égboltot kémlelte lankadatlan. A jóéjt puszi után a távcső és a csillagok várták őt és férjét minden derült este.

Mivel a csillagászok éjjel dolgoznak és nappal alszanak, Júliának feleségként, és négy gyerek édesanyjaként sokkal nehezebb volt a dolga. Folyton álmos volt, de mégis elszántan és fáradhatatlanul követte az álmát, bármit is hozott az élet. Kitartásuk meghozta a gyümölcsét: Júlia és a férje rájöttek, hogy miért változik folyton a csillagok fénye. Ezt az elméletet Balázs Júlia-elméletnek nevezték el.

A könyv kitér a közben zajló történelmi eseményekre, a háborús időszakokra, a forradalomra is. Amikor kitört a háború, sokszor nélkülöztek, és volt, hogy egy egész századnyi katona érkezett a csillagdába szállást és élelmet keresve. A katonák a csillagda kertjéből lőtték a budai Várban lévő német katonákat, akik visszalőttek. Júlia és László a nehézségek ellenére végig kitartóan folytatták munkájukat. Otthonukban élénk tudományos élet folyt, és mindig rengeteg érdekes embert gyűlt náluk össze.

Júlia életútja során nemzetközi hírnévre tett szert, és a Nemzetközi Csillagászati Unió tagja lett. A róla elnevezett elmélet a változócsillagokról bejárta a tudományos életet itthon és külföldön is. Előadásokat tartott, publikált, utazott és kutatott, anya és feleség volt egyben. Ma már mindez nem elképzelhetetlen, de abban az időben nőként hogyan érhette mindezt el?

A lány, aki csillagász lett egy inspiráló könyv egy okos és szenvedélyes nőről, aki bármit is hozott az élet, hűen kitartott az álmai mellett. Balázs Júlia mozgalmas élete – családi fotók alapján – Bölecz Lilla gyönyörű rajzai által kel életre.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Élt egyszer egy kislány, aki a csillagokról álmodott. Folyton az égboltot fürkészte, és kedvenc mitológiai szereplőinek csillagképekbe vetített alakját kereste. A kislány, Balázs Júlia felnőve az első magyar női csillagász lett. Olyan munkát végzett és olyan felfedezést tett, amilyet korábban egy nőtől nem vártak el.
A Sváb-hegyen, távol a világ zajától, van egy csillagvizsgáló. Egykor itt állt az ország legnagyobb távcsöve, mellyel a hol elhalványuló, hol újra felvillanó csillagokat vizsgálták. Ebben a csillagvizsgálóban élt egyszer egy tudós csillagász. Egy anya, aki nappal a földi feladatait látta el, de ahogy lement a nap, és feltűntek az éjszakai égen az első fények, visszatalált a gyerekkori álmaihoz.

Olvasd el a sorozat további köteteit is! Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

A szerzőnőtől ajánljuk még A milliomos szamár című ifjúsági kötetet is. Érdekelhet még Matthew Syed: Szuper vagy! című inspiráló gyerekkönyve is. A világűr szerelmeseinek pedig érdemes átböngészniük a legjobb csillagászatos gyerekkönyvekről szóló írásukat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

90%
Nagyon jó

Olvasmányos és inspiráló életrajzi könyv gyerekeknek.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény