2020. gyerekkönyves krónikája: szerzők és könyvek az óévben

Ismét magunk mögött tudhatunk egy tartalmas esztendőt, és hagyományunkhoz híven idén is számba vesszük az óév gyerekkönyveit. Köszönet az alkotóknak a sok szép és vidám olvasnivalóért,  örömösszeállításunkkal őket üdvözöljük. Tarts velünk, olvasd el a legújabb gyerekkönyves krónikát!

 

Acsai Roland

Acsai Roland egy “road movie” ifjúsági kalandregénnyel jelentkezett. A Regény a csodaszarvasról középpontjában a magyarság egyik legszebb eredetmondája, a rejtélyes csodaszarvas áll. Társszerzőként találkozhattunk vele a kortárs költőink vándortábori élményeit rímbe szedő Erdőszelfi című antológiában is, továbbá J. Kovács Judittal közösen jegyzi a Kerekítő manó mini meséi kisovis kötetet is.

Agócs Írisz

Az év egyik sikerkötete lett Agócs Írisz karanténidőszakban született rajzolós gyerekkönyve. A Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt… vidám és ötletes módon vezeti be a gyerekeket az alkotás örömébe. A népszerű illusztrátor munkáival találkozhattunk még többek között Berg Judit új Maszat-meséiben (Sári születésnapja, Maszat öltözik), valamint a Lackfi János: Életem első könyve, illetve a Harcos Bálint: A medve aki a karácsonyfában lakott című kötetekben is.

Balázs Ágnes

A Mesék örökmozgóknaksorozat alkotója idén egy rendhagyó naplókönyvvel jelentkezett. Az Egy elsős vizsganaplója a kisiskolásoknak nyújthat segítséget az új, iskolás élményeik feldolgozásában. Balázs Ágnes Szarkataxi, szarkabazár című meséjével pedig az Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért antológiában találkozhattak a gyerekek.

Rajz: Schall Eszter (Amikor a kukák világgá mentek)

Balázsy Panna

Két új taggal is bővült Balázsy Panna Szandra és a csajok tinisorozata. A Csendháborítás részben Szandra családja új lakásba költözött, a Csokiszufléban pedig a cserfes fruska gourmet-kalandjait ízlelhették meg a kiskamaszok. 

Bartos Erika

Újabb kötettel bővült Bartos Erika városjárós Brunó Budapesten sorozata. Az ötödik rész a Duna címet kapta és a városnéző kötethez fényképes foglalkoztató is készült. Érzékeny témát, az örökbefogadás kérdését járja körül az Örök ölelés – Mesék az örökbefogadásról című mesekönyvében. A kisebbek újra találkozhattak kedvenceikkel a Bogyó és Babóca – Hónapok meséi című kötetben, valamint a Pók és a Mókus Regő című lapozókban. Könyvesboltokba került továbbá a Bogyó és Babóca – Tündérkártyák hangoskönyv és DVD is. A szerzőnő a fentieken túl publikált a 3 éves lettem!  (Focimeccs az óvodában) és a Diridongó (szerk.: Szlukovényi Katalin) című mesegyűjteményekben is.

Berg Judit

2020-ban Berg Judit átvehette az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória, diákzsűri) elismerést, Az őrzök című regényéért, valamint Merítés-díjas (közönségdíj) lett a Rumini Tükör-szigeten. Az óévben is folytatódott Rumini története! A Rumini és az elsüllyedt világ a kultikus sorozat tizedik része, és egy varázslatos, ismeretlen víz alatti világba röpíti fiatal olvasóit. Új részekkel bővült a Berg-Agócs szerzőpáros kisovis Maszat-sorozata is, a Sári születésnapja és a Maszat átöltözik részekkel. A szerzőnővel találkozhattunk továbbá a 3-5-8 perces téli mesék és a 3 éves lettem! (Doktor Maszat) antológiában is.

Bendl Vera

Két ifjúsági kötettel is jelentkezett Bendl Vera az óévben. A tavaszi karanténidőszak ihlette a Berci nem meg iskolába – Karanténmese című vidám gyerekkönyvét, és a rejtélyes izgalmak kedvelőinek pedig Mihályi Csongor és az időgyurma című kalandregénnyel jelentkezett. A könyveket Remsey Dávid vidám illusztrációival élvezheti az ifjúság. Társszerzőként Bendl Vera meséjével találkozhatunk továbbá a 3-5-8 perces téli mesék antológiában is.

Bojti Anna

Az Éjszaka az állatkertben a Pagony Abszolút könyvek sorozatának legnagyobb sikere lett 2019-ben. A könyv szerzője az óévben két újdonsággal is jelentkezett. Megjelent A lidércerdő mélyén című könyve, ami még összetettebb és izgalmasabb kalandokat kínál az olvasónak mint az előző kötet, és ezzel párhuzamosan debütált az Éjszaka az állatkertben társasjáték verziója is.

Bosnyák Viktória

A Bosnyák Viktória-Dudás Győző szerzőpáros két újabb oktató és szórakoztató kötettel jelentkezett a kisiskolásoknak Tengernyi kaland – Fókuszban a kókusz, valamint a Tengernyi tudás – Tikk-takk címmel.

Boldizsár Ildikó

A mesegyűjteményeiről ismert írónő is csatlakozott a népszerű életrajzi gyerekkönyvsorozathoz, A fiú, aki Varjúvárról álmodott című kötetével. A könyv a legendás erdélyi építész, Kós Károly vadregényes életútját mutatja be, Bertóthy Ágnes illusztrációival.

Czernák Eszter

Egy mozaikcsalád mindennapjairól mesél Czernák Eszter Kedves apu! című derűs és szórakoztató gyerekkönyvében (illusztrátor: Kőszeghy Csilla). Folytatódott a Merítés-díjas Sárkányovi története. Újabb kalandok, és – manók, jetik, unikornisok, tündérek és trollok mellett – újabb trendi mesehősök is várják az ovisokat Zoé középsős lesz című mesekönyvében. A Sárkányovi 2. illusztrátora Rátkai Kornél. Czernák Eszer meséivel találkozhattak továbbá a 3 éves lettem! (A tenyérrajz, Alvásidő) antológiában is.

Rajz: Rátkai Kornél (Czernák Eszter: Zoé középsős lesz)

Csapody Kinga

Újabb résszel bővült Csapody Kinga barangolós Utazik a család-sorozata. A szeleburdi kompánia szórakoztató, egyben informatív történetei ezúttal is izgalmas kirándulóhelyekre kalauzolják a kis olvasókat. Úti céljuk ezúttal Pécs és környéke, és a könyv végére a belváros nevezetességei mellett, Tettye, Abaliget és Orfű nevezetességeit is megismerhetik. Az Irány Pécs! illusztrátora ezúttal is Szalma Edit.

Dániel András

Két újabb taggal is bővült Dániel András népszerű kuflik-sorozata, Merre jártok, kuflik? és A kuflik és az elveszett folt címmel. A legkisebbek Pofánka és a szőrmöncök lapozójához pedig a Fityirc és a felhő meséje csatlakozott. Az óévben debütált Bojti Annával közös A kuflik és az esőtánc társasjátékuk is. A szerző-illusztártor egy újabb formabontó mesekönyvvel, a Nincs itt semmi látnivaló! kötettel is jelentkezett. A merészen vizualizált képeskönyv egy kisgyerek képzeletében, az álom és az ébrenlét határán játszódik. A szerzővel továbbá a 3-5-8 perces téli mesék antológiában is találkozhattunk.

Dér Adrienn

Hősteki és az eltűnt holdtehén címmel jelent meg a Kaszabmanó szerzőjének legújabb meseregénye 2020-ban. A könyv a szerzőtől megszokott különleges fantáziavilággal, izgalmas fordulatokkal és kalandokkal várja kis olvasóit. A meseszép illusztrációt Szulyovszky Sarolta jegyzi.

Dudás Gergely

A Mackó karácsonyi böngészője után újabb fergeteges rejtvénykönyvvel jelentkezett Dudás Gergely az óévben. A Mackó virágos böngészője ezúttal tavasz és húsvét jegyében született, és izgalmas fejtörői és grafikus feladványai ezúttal is egyaránt lebilincselik a gyerekeket és felnőtteket is.

Farkas Nóra

Az Apa szeret! és az Összeköt a szeretet beszoktatós mesekönyv sikere után újabb ovis kötettel jelentkezett Farkas Nóra az óévben. Az Összeköt a barátság illusztrátora ismét Szepesi Szűcs Barbara, és az első részben megismert Kobak története az ovis mindennapokban folytatódik.

Finy Petra

Bájos, érzékeny történeteket mesél az unokák és a nagyszülők különleges kapcsolatáról Finy Petra Bodzaszörp című könyvében. A 15 szívmelengető mesét tartalmazó kötet csodaszép rajzait Bogdán Viki jegyzi. A szerzőnővel találkozhattunk még a Meseország mindenkié (Panna élni megy), az Erdőszelfi és a 3 éves lettem! (Mese a sárkánykölyökről) antológiákban is.

Rajz: Bogdán Viki (Finy Petra: Bodzaszörp)

Gryllus Vilmos

Gryllus Vilmos Vízcseppmesék című kötete két mesét tartogat a gyerekeknek. Az elsőt a fiának, a másodikat pedig a lányának mesélte kiskorukban, és az egyik egy kis vízcsepp, a másik egy felhő története. A Biciklizős dalok után 2020-ban újabb CD mellékletes gyerekkötettel is előrukkolt a Kossuth-díjas zenész és előadó. A Kirándulós dalok borítóját ezúttal is Tímkó Bíbor jegyzi.

Gévai Csilla

Az elkötelezett környezetvédő illusztrátor-írónő, Gévai Csilla a Nagyon Zöld Könyv után újabb környezettudatos gyerekkönyvvel jelentkezett. A Nagyon Kék Könyv a vízről szól, egy fontos, hasznos és informatív ismeretterjesztő kötet, amely nemcsak vizeink szerepére és fontosságára, hanem az egyén felelősségére is felhívja a figyelmüket.

Gimesi Dóra

Gimesi Dóra az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Maurice Maeterlinck klasszikusát, A kék madár történetét álmodta újra 2020-ban. A csodákkal teli tündérmesét szerzőtársa, Rofusz Kinga illusztrálta. Gimesi Dóra meséivel találkozhattunk továbbá a 3-5-8 perces téli mesék és a Meseország mindenkié (Óriásölő Margaret) című antológiákban is.

Grecsó Krisztián

A József Attila-díjas magyar író, költő és újdonsült apuka ezúttal a legkisebbeknek jelentkezett Belefér egy pici szívbe című verseskötetével. A könyvben Baranyai (b) András  rajzai találkozhatnak a gyerekek.

Harcos Bálint

Két kötettel is megörvendeztette Harcos Bálint a gyerekeket az óévben. A halandzsarablók 12 rövid, vicces és abszurd mesét, és Turi Lilla különleges illusztrációit tartogatja a kisiskolás gyerekeknek. Majd tökéletes időzítéssel, az év végére jött ki A medve, aki a karácsonyfában lakott című mesekönyve. A kuncogós ovis történet Agócs Írisz bűbájos rajzai kísérik. A szerző meséjével találkozhattunk továbbá a 3 éves lettem! (Szofi lufija) antológiában is.

Rajz: Turi Lilla (Harcos Bálint: A halandzsarablók)

Huszti Gergely

2020-ban megjelent a Mestrealvók-duológia újabb része. Huszti Gergely folytatta az Év Gyerekkönyve Díjat kapott Mesteralvók hajnala ifjúsági kötetét. A Mesteralvók viadala újabb fordulatos és kalandos fantasyval várja a középiskolás gyerekeket.

Igaz Dóra

Új sorozattal jelentkezett Igaz Dóra a sport és a mozgás jegyében. Elsőként a Kata és a balett, majd az Ádám és a dzsúdó című kötet gördült le a nyomdaszalagról. A szerzőnő Pali elkésik – Pali is late kötetével csatlakozott a Most angolul olvasok! tanulást segítő sorozathoz is. A szerzőnővel ezeken túl a 3-5-8 perces téli mesékben is találkozhattunk.

Peter Jones

Két kötettel is büszkélkedhet az Ausztráliából hazatelepült gyerekkönyíró-üzletember, Peter Jones. A bölcsesség megszerzésének titkát fedi fel A Kolduskirály és a Bölcs című mesekönyvében. A humoros és meghökkentő Bolondos Apu – Silly Dady című kétnyelvű mesekönyve pedig nemcsak szórakoztatja, de a nyelv gyakorlásban is segíti a kisgyerekeket.

Kertész Edina

Újabb taggal bővítette a híres magyarok életútját bemutató könyvsorozatot Kertész Edina. A lány, aki a szavakkal varázsolt című könyve Szabó Magda életútját mutatja be (korábbi kötetei A lány, aki orvos akart lenni, A lány, aki csillagász lett). A Milliomos szamár sikere után 2020-ban Lola, a népszerűségért küzdő lajhárlány történetével is megismerkedhettek a kisiskolás gyerekek. A Lajhár a sztár történetét ezúttal is nagyszerűen formálták meg Hajba László vidám rajzai. Kertész Edina meséivel találkozhattunk továbbá a 3-5-8 perces téli mesék, valamint a Meseország mindenkié (A kacskaringós szívószál) könyvek hasábjain is.

Kertész Erzsi

Tartalmas évet zárt Kertész Erzsi is az óévben. 2020-ban megjelent a népszerű Panthera-sorozat negyedik része, A Jégmadár útja címmel. Negyedik részéhez érkezett a Göröngyös Úti Iskola kamaszsorozat is, a Gáz van! című kötet megjelenésével. A Most én olvasok! olvasástanulást segítő sorozat egy nagybetűs szinttel, A feltaláló oroszlánja című kötettel gazdagodott. Folytatódott a HUBBY-díjas szerző kisiskolás-sorozata is, Ludmilla újabb esetei (Ludmilla megoldja 2.) címmel. Legördült a nyomdaszalagról az Éjszakai kert című misztikus meseregénye is az óévben, majd a gyerekkönyvek mellett megjelent első felnőtteknek szóló thrillerje is, Az átutazó. 

Kiss Judit Ágnes

Sikeres évet tudhat maga mögött Kiss Judit Ágnes is az óévben. Két bűbájos kötettel is bővült az író-költőnő népszerű, ovis Babaróka-sorozata. A Babaróka esti meséiben tanulságos gombás-történeteket hallgathatnak a gyerekek, a Babaróka kistestvérében pedig sok új és szokatlan helyzettel kell megbarátkoznia a rókagyereknek. A sorozat új köteteit továbbra is Egri Mónika meseszép rajzaival élvezhetik a kisgyerekek. Rejtélyes és izgalmas kalandra hívta a 5-8 éves gyerekeket Kiss Judit Ágnes A zsálya és az öregnek hitt herceg meseregényében (illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka), a legkisebbeknek pedig a kitalálós-verses Ki brummog a barlangban? című lapozóval (Kismarty-Lechner Zita rajzaival) jelentkezett. Kiss Judit Ágnes meséivel találkozhattak még a 3-5-8 perces téli mesék, az Amikor a kukák világgá mentek (Mese arról a napról, amikor a gyereke eldobták a csokit), a Diridongó, az Erdőszelfi, a 3 éves lettem! (A kölyökőrző, Babaróka az orvosnál), valamint a Meseország mindenkié (Róza a bálban) című antológiákban is.

Rajz: Egri Mónika (Kiss Judit Ágnes: Babaróka esti meséi)

Kiss Ottó

A József Attila-díjas szerző egy kontinenseken átívelő barátságról és egy életre szóló utazásról mesél A piros tengeralattjáró című ovis mesekönyvében (Orosz Annabella illusztrációival). A bátyám öccse című kötetében pedig öt humoros és érzékeny történet, valamint Baranyai (b) András vidám rajzai várják a kisiskoláskorú gyerekeket. Kiss Ottóval társszerzőként találkozhattunk még a Diridongó, a 3 éves lettem! (Bandarin, Győzelem) és az Erdőszelfi című antológiákban is.

Lackfi János

Lackfi János a legkisebbeknek az Életem első könyve című érzékeny és humoros kötettel jelentkezett (illusztrátor: Agócs Írisz). 2020-ban látott napvilágot a Jóság néni csokija című kisiskolás kötete is, amely nyolc kis történettel segít feldolgozni a mindennapok örömét, bánatait a gyerekeknek. A könyv mellett egy játékos munkafüzet is elérhető a könyvesboltokban (illusztrátor: Bertóthy Ágnes). Lackfi János az év végére jött ki Igaz mese a Karácsonyról című mesekönyvével, amit Horváth Ildi rajzaival élvezhetnek a gyerekek. Nevéhez köthető az Erdőszelfi antológia létrejötte is, amelyhez Révész Máriusszal karöltve tizenhat kortárs költőt kértek fel, hogy verseiken keresztül mutassák be a nyári táborozás élményeit. A szerzővel találkozhattunk továbbá a Diridongó (szerk.: Szlukovényi Katalin), valamint a 3 éves lettem! (Alvóvers, Első biciklizés, Első testvér, Felhőevő Dorozzya, Koszoló) antológiában is.

Lőrinc L. László

A 25 szelfi az Árpád-korból elnyerte Az Év Leginnovatívabb Könyve címet a diákzsűritől 2020-ban. A rendhagyó történelmi gyerekkönyvet Lőrincz L. László a 25 szelfi a török korból címmel folytatta az óévben. A könyv illusztrátora Rátkai Kornél, akivel többek között a Sárkányovi 2., vagy a Wéber Anikó: Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban könyvekben is találkozhattunk.

Rajz: Rátkai Kornél (Lőrinc L. László: 25 szelfi a török korból)

Majoros Nóra

Díjazott lett Majoros Nóra Az orrszarvú és a madarak című mesekönyve! A kötetben szereplő rajzokért Paulovkin Boglárka nyerte el az Év illusztrátora címet 2020-ban. A szerzőnő meséivel az Amikor a kukák világgá mentek (Oő), és a 3-5-8 perces téli mesék antológiákban is találkozhattunk az óévben.

Marék Veronika

Újabb résszel bővült Marék Veronika kultikus Boribon-sorozata. A Boribon mackói mellett az Adj egy pacsit, Boribon! című társasjátékkal is gazdagodhattak a kisgyerekek. A József Attila-díjas  szerzővel találkozhattunk továbbá a 3-5-8 perces téli mesékben, a 3 éves lettem! (Boribon születésnapja, Hűsítőmese, oroszlánmese), valamint az Amikor a kukák világgá mentek (A hétpettyes autó) antológiákban is.

Mechler Anna

Fináléjához érkezett Mechler Anna autós mesesorozata. A Kerék mesék nagykönyvében régi és új ismerősökkel és újabb izgalmas kalandokkal találkozhatnak a járműrajongó gyerekek. Folytatódott a szerzőnő A virágtündérek titkai-sorozata is. Az orbáncfű  (Olina és a varázsszirmok) után a bíbor kasvirág tündérével is megismerkedhetnek a gyerekek. Bíborka és a varázsfőzet szép és érzékeny történetét Láng Anna bűbájos illusztrációi kísérik.

Rajz: Láng Anna (Mechler Anna: Bíborka és a varázsfőzet)

Mészöly Ágnes

Eredményes évet tudhat maga mögött Mészöly Ágnes is az óévben. A magyar történelem fontos eseményeit feldolgozó Abszolút töri-sorozatban A királyné violája című kötettel debütált, amely Mátyás király udvarába röpíti el a gyerekeket. A Tilos az Á Könyvek égisze alatt pedig a Fekete nyár című ifjúsági regényével jelentkezett. Szintén nagyobbaknak szól a Molnár T. Eszterrel közösen jegyzett, Az emberek országa – Kalaallit Nunaat című kortárs regénye. Társzerzőként találkozhattunk vele a Találj ki! – Hollywoodból című kalandregényben is, valamint olvashattunk tőle a 3-5-8 perces téli mesék és az Amikor a kukák világgá mentek (Tazara hercegnő, és Jemma a delfin) antológiákban is.

Molnár Krisztina Rita

Molnár Krisztina Rita jegyzi az olvasóvá nevelő módszertanáról ismert SzóKiMondóka sorozat legújabb, Útközben című kötetét. Társzerzőként találkozhattunk vele az Amikor a kukák világgá mentek (A Morzsák, hangyatojások, mákszemek), a Meseország mindenkié (Rubinpiros madár), valamint a Diridoongó és az Erdőszelfi – Vándortábori mesék című kötetekben is.

M. Kácsor Zoltán

Folytatta 2020-ban a népszerű Zabaszauruszok-sorozatát M. Kácsor Zoltán. A Dragalád visszavág a sorozat negyedik, váratlan fordulatokkal teli ifjúsági kötete, amely újabb izgalmas rejtélyekkel várja az olvasóit. A Dragalád visszavág már e-könyv formában is megjelent.

Nógrádi Gábor

Újabb szórakoztató ifjúsági regénnyel rukkolt elő Nógrádi Gábor az óévben. A csere, Ádám és Dávid – egy menekülttáborban élő fiú, és egy milliomos csemete hasonmás – lebilincselő és szívszorító történetét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük. Nógrádi Gáborral találkozhattunk továbbá az Amikor a kukák világgá mentek antológiában is, amihez az Egy kutya az udvar végében című meséjével csatlakozott.

Nyulász Péter

A Gemini-kód címmel folytatódtak a BerGer Szimat Szolgálat izgalmas kalandjai. A sorozat ötödik része két szórakoztató történettel is várja a 7-10 éves gyerekeket. Az elsőben a Föld kommunikációs rendszereit megbénító számítógépes vírus terjedését próbálják megállítani, a bónusz történetben pedig egy képtelen képrabló nyomába eredhetünk. A nyomozós történeteket ezúttal is szerzőtársa, Ritter Ottó szórakoztató rajzaival élvezhetik a gyerekek. Nyulász Péterrel társszerzőként találkozhattunk továbbá a Diridongó, valamint az Amikor a kukák világgá mentek (Nem a titok nyitja) kötetekben is.

Pacskovszky Zsolt

Újabb kalandos meseregénnyel jelentkezett Pacskovszky Zsolt 2020-ban. A Dodó szórakoztató történetet Oravecz Gergely vidám és egyedi illusztrációi kísérik. A virágvadász című meséjével pedig az Amikor a kukák világgá mentek  kötetben találkozhattunk.

Pásztohy Panka

Két új történettel is bővült Pásztohy Panka bűbájos Pitypang és Lili-sorozata. Az ovis rajongók a Jó éjszakát, Pitypang! és a Pitypang és a hókutya kötetekkel gazdagíthatták könyvtárukat. A szerző-illusztrátornő rajzaival találkozhattak továbbá Vadai Adrienn új köntösbe bújtatott Óvodás lettem! sorozatában (Dorci, a legkisebb óvodás, Dani biciklizni tanul) is. A szerzőnővel találkozhattunk továbbá a 3 éves lettem! (Kőelefánt, Pitypang testvérei) antológiában is.

Rajz: Pásztohy Panka (Jó éjszakát, Pitypang!)

Rippl Renáta

Az év végére gördült le a nyomdaszalagról a népszerű illusztrátornő (Finy Petra: Óvodások kézikönyve, Bosnyák Viktória: Unikornis földön, égen) ünnepi lapozója. Az Ég a gyertya, églegnépszerűbb karácsonyi énekek (Süssünk, süssünk valamit; Kiskarácsony, nagykarácsony, Szálljatok le, szálljatok le, Ég a gyertya, ég) és mókás újévi köszöntőket tartogat a legkisebbeknek.

Ruff Orsolya

A zöld macska kalandjai folytatódtak! Újabb résszel gazdagította Ruff Orsolya humorban és fordulatokban gazdag ifjúsági könyvsorozatát. A zöld macska és a hét domb kincse kalandokban bővelkedő meseregényét ezúttal is Megyeri Annamária pazar rajzai kísérik. A szerző A nagy Alfredo című meséjével csatlakozott az óévben nagy figyelmet kapott Meseország mindenkié című antológiához.

Rutkai Bori

Tavaszi és nyári versekkel, játékokkal, mesékkel lepte meg Rutkai Bori a gyerekeket. A Zsebtenger című kötete közös időtöltésre és alkotásra bátorítja olasóit, és a mesék és versek mellett recepteket és kreatív csináld magad ötleteket is tartogat a kicsiknek. A szerzőnővel a Diridongó mesegyűjteményben is találkozhattak a gyerekek.

Szabó Borbála

A nagyok is voltak kicsik és az Az átszívó porszívó után új részekkel gazdagodott Szabó Borbála Miklós, Kamilla és Tomsi (Most én olvasok!) története. A már gyakorlottabb olvasók a folytatást a 2. szintű Ne legyél (mindig) rendes, és a 3-as, Kisvasút a pincében részekben ismerhették meg. Nagy sikert aratott az Abszolút Könyvek égisze alatt megjelent A János vitéz-kód című kiskamasz kötete, aminek a főhőse Petőfi elbeszélő költeményének fiktív világába kerül. Szabó Borbála társzerzőként jelentkezett a 3-5-8 perces téli mesékben is.

Szabó T. Anna

Népszerű antológiákban találkozhattak Szabó T. Anna meséivel 2020-ban a gyerekek. A Diridongó (szerk. Szlukovényi Katalin) mellett olvashattak tőle a kortárs magyar szerzők téli, ünnepi meséivel jelentkező 3-5-8 perces téli mesék antológiában, a 3 éves lettem! (Kézmosó-vers, Nyelvtörő) kortárs mesegyűjteményben, valamint a tizenhat kortárs költő vándortábori élményeit rímbe szedő verseskötetben, az Erdőszelfiben is.

Szentendrei Judit

Ínycsiklandó meseregénnyel debütált az elsőkönyves Szentendrei Judit. A Mézes cukrászda szórakoztató formában mutatja be, miként tud összefogni és összekovácsolódni egy különböző emberekből álló lakóközösség. A történetet Maros Krisztina mesés illusztrációja kíséri.

Somfai Anna

A Szívünk rajta programba válogatott Barátságháló sikere után 2020-ban megérkezett a kamaszregény folytatása is. A Barátságháló – A titkok terme fordulatokban gazdag és izgalmas kalandjait Horváth Ildi illusztrációi kísérik.

Takács Viktória

A Busó mese után 2020-ban két új résszel is bővítette Takács Viktória a hazai szokásokat és jeles napokat bemutató Hagyományaink-sorozatát. A Pünkösdi mese az egyik legszebb tavaszi ünnepünk, a pünkösd szokásaival ismertette meg a gyerekeket, a Betlehemi mesében pedig karácsonyváró szokásainkkal, a betlehemezéssel és az adventi időszak főbb tradícióival ismerkedhetnek meg. A szerzőnő nevével illusztrátorként is találkozhattak Hajós-Wisinger Borbála: Klasszkönyv, Z. Kiss Adrienn: Különleges testvérek – Mindketten szuperhősök vagyunk és Kertész Edina: A lány, aki a szavakkal varázsolt című könyvében.

Tamás Zsuzsa

Tamás Zsuzsa Kicsi Mimije már az iskolapadban! Az óvodás évektől elbúcsúzó Kicsi Mimi iskolás lesz után 2020-ban megjelent a Mimi az iskolában című kötet. A mesekönyv a sorozattól megszokott kedves és vidám történetekkel, Horváth Ildi imádnivaló rajzaival, új formátumban, nagyobb terjedelemben és immár iskolás történetekkel várta a gyerekeket.

Tóth Krisztina

Tóth Krisztina a Kígyóuborka című verses kötetével (illusztrátor: Szalma Edit) kedveskedett a kisebbeknek, és mindjárt két vidám résszel is folytatta a Malac és Liba mesesorozatát. A Csavarogjunk együtt! és a Gatyát fel! mesekönyveket Hajba László bűbájos rajzai kísérik. A szerzőnővel találkozhattak továbbá az Erdőszelfi antológiában is.

Turbuly Lilla

Turbuly Lilla társszerzőként jegyzi a Találj ki! sorozat második részét, a Találj ki!– Hoolywoodból ifjúsági kalandregényt Mészöly Ágnes, Somogyi György és Szélesi Sándor mellett. Megjelent Az Alaszkai-öböl nagyobbaknak szóló, kortárs novellája, és publikált a Diridongó antológiában is. Valós történet ihlette a A Károlyi-kert nyuszija című mesekönyvét, amely Karcsi, a nyúl története mellett azt is megmutatja, hogy mi történik, ha sok jó ember a jó cél érdekében összefog. A kötet illusztrátora az Aranyvackor-díjas Horváth Ildi.

Vadadi Adrienn

A leginkább óvodás történeteiről ismert szerzőnő, 2020-ban egy kisiskolás meseregénnyel is jelentkezett. Az Öten a Kőhegyen egy vicces és kalandos családi mesekönyv a függetlenedés izgalmairól és buktatóiról három gyerek szemszögén keresztül (illusztrátor: Pikler Éva). Két résszel is bővült a Vadadi Adrienn Matricás Laci-sorozata. A Most én olvasok! olvasástanulást segítő sorozat égisze alatt a Matricás Laci kerítést lop (4. szint), a Most angolul olvasok! pedig a Matricás Laci Londonban – Stickers Laci in London kötet jelent meg. Ezeken túl Pásztohy Panka rajzaival új köntösben gördült le a nyomdaszalagról a Dorci, a legkisebb óvodás és a Dani biciklizni tanul óvodás mesekötete. A szerzőnővel találkozhattunk továbbá a 3-5-8 perces téli mesék és a 3 éves lettem! (Ákos óvodástáskája, Kész vagyok!) kötetekben is.

Várszegi Adél

A Gibbon és makákó kötetek szülőanyja, Várszegi Adél idén ősszel egy újabb fergeteges humorú kisregénnyel jelentkezett. A ló, aki zebra volt abszurd és humoros történetét Jásdi Juli karikatúrákra emlékeztető grafikáival élvezhetik a kisiskolás gyerekek.

Várfalvy Emőke

Még húsz kerék címmel, és újabb autószerelős kalandokkal folytatódott Várfalvy Emőke Négy Kerék Autóklinika című mesekönyve. A második rész illusztrátora továbbra is Orosz Annabella. A szerzőnő a Betűzgető könyvek-sorozatot a Macska és a kaland kötettel gazdagította az óévben.

Vibók Ildi

Igazán tartalmas évet tudhat maga mögött Vibók Ildi. A színjátszás történetét bemutató Színház az egész világ (illusztrátor: Szeidl Andrea) című mesekönyve mellett a Mesék az operából zenés sorozatot A. Vivaldi – A négy évszak (illusztrátor: Faltisz Alexandra) kötetével gazdagította. A meseíró biológus humoros és informatív módon mesél a felelős állattartásról a Szívünk rajta programba bekerülő Szeretnék egy aranyhalat! (illusztrátor: Mayer Tamás) című könyvében, és ezt érinti a Balu című kisiskolás meseregényében is (illusztrátor: Igor Lazin). A szupercsapat – Mire jó az oltás? című kötetében pedig szellemesen és világosan mutatja be az immunrendszerünk és a védőoltások szerepét és természetét a gyerekeknek.

Rajz: Mayer Tamás (Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat!)

Zalka Csenge Virág

Év gyerekkönyve díjat nyert Ribizli a világ végén című mesegyűjteményéért Zalka Csenge Virág 2020-ban. A magyar mesék után megjelent a díjnyertes könyv párja, A kalóz királylány is a könyvesboltokban. A kötet ezúttal a nemzetközi népmesekincsből tartogat tanulságos történeteket a kisgyerekeknek. Az óévben debütált továbbá a Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról című mesekötete is.

Wéber Anikó

Igazán sikeresen évet zárt Wéber Anikó az óévben. 2020-ban elnyerte a Hubby szerzői különdíját az elmúlt években kiemelkedő írói és szervezői tevékenységéért. A Most én olvasok! sorozatban megkedvelt Marci és a legvidámabb osztály kalandjai egy hosszabb regényben is folytatódtak a már folyékonyan olvasó gyerekeknek. A Marci és Merkúr – Űrlény az osztályban történetét is Rátkai Kornél rajzaival élvezhették a kisiskolások. Marci története a Most angolul olvasok! sorozatban pedig a Marci az állatkertben – Marci at the Zoo résszel gyarapodott. Wéber Anikó a nagyobbaknak az Abszolút töri égisze alatt a Kiegyezés időszakát felidéző Az ellenállók vezére kötettel jelentkezett. Az év végére pedig megjelent a régi idők karácsonyait megigéző mesekönyve, a Hanga régi karácsonyai (illusztrátor: Keszeg Ágnes). A szerzővel a gyerekek továbbá a 3-5-8 perces téli mesékben is találkozhattak.

Összeállításunk természetesen nem lehet teljes. A fentieken túl is nagyszerű hazai szerzők és gyerekkönyvek roskadoznak még a könyvesboltok polcain. 2021. arra vár, hogy felfedezzük mindegyiket!

Kíváncsi vagy, hogy melyek voltak az elmúlt két év legkedveltebb gyerekkönyvei? Böngészd át 2019. és 2018. gyerekkönyves krónikáját is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.