Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak

Vannak azok a bizonyos mesekönyvek. Azokra gondolok, amelyeknél már az első találkozáskor tudod, hogy valami különleges vár. Pásztázod a borítót, magával ragad a hangulata, tetszenek a szereplők, beszédes a tekintetük, kíváncsi vagy, mi lehet a történetük. Érzed, hogy valami új, valami mély, valami más. Felnyitod, és elkezdődik a varázslat. Vannak azok a bizonyos mesekönyvek. Azok, amelyeknél már az első oldalon tudja az ember, hogy jó helyen jár. Az orrszarvú és a madarak egy ilyen mesekönyv.

Egyszarvú másképp

Az orrszarvú és a madarak két különleges hangulatú történetet tartogat a forró szavanna legmélyéről. Két különálló, tanulságos mese, amelyek a végén mégis összefonódnak, úgy válnak igazán kerekké. Megejtő karakterek, melegszívű történetek – na meg néhány különleges egyszarvú várja a gyerekeket a mesekönyvben. Kitartás, az élet nagy kérdései, izgalom és barátság, egy csipetnyi varázslattal megfűszerezve. Felkészültél?

 

Az orrszarvú és a madarak

 

Szerző: Majoros Nóra

Illusztrátor: Paulovkin Boglárka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-458-2

Korosztály: 4-8

 

 

Az első történet főszereplője Tömzse, az orrszarvú. Tömzse egy nemzeti parkban él, fajának utolsó példányaként. Tömzse magányos és szomorú. Napok óta csak fekszik és néz maga elé. Sajnálkoznak az állatok, kárörvendően vihognak a keselyűk… De nem volt semmi különösebb baja, csak töprengett. Mikor is látott utoljára másik orrszarvút a nemzeti parkban? Hány éve is találkozott Vén Szudánnal vagy Palacsintafül asszonnyal? Hát igen, a gondolkodáshoz az orrszarvúknak idő kell. Az ilyen számolásokhoz pedig különösen. Tömzsének volt két állandó társa is. Bufágusz, a vörös, és Bufó, a sárga csőrű nyűvágó madár. Tömzse megtűrte, de nem igazán szerette őket. Bosszantotta, hogy néha felsértik a hátát, de legtöbbször nem vett róluk tudomást. Aznap, ahogy így bánatosan lógatta a fejét, egyszer csak egy vízcsepp pottyant a szarva hegyére. Szerencsecsepp! A legenda szerint ha a felhőtlen égből lehullik egy esőcsepp, teljesíti annak a kívánságát, aki elkapja. Míg a két madár viaskodott, hogy megszerezze a különleges kincset, Tömzsében kirajzolódott egy gondolat…

Felcsillant a szeme, feltápászkodott és elszántan ügetni kezdett. Három napig meg sem állt. Nem törődött a veszéllyel, nem érdekelte sem az éhség, sem a fáradtság, semmi más, csak amit a fejébe vett. Elhatározta, hogy felkutatja társait, az egyszarvúakat. Kimerítő útjára a nyűvágók is elkísérték, akik minden viszontagság ellenére kitartottak a mogorva nagytestű mellett. Ahogy haladunk előre a történetben, kirajzolódik az ő gyönyörű, különleges kapcsolatuk – tisztelettel, hűséggel, lojalitással, önfeláldozással és finom ragaszkodással megpecsételve. Tömzsét viszontagságos útja során több különleges egyszarvúval is összehozza a sors. De vajon megtalálja bennük, amit keresett? Tényleg csak egy hasonlóval lelhet rá az igaz barátságra?

A madarak kincse

Hamarosan indulni kell a fészkelőhelyre. Cicele, a gólya szeret ilyenkor egyedül lenni és ábrándozni mindenféléről. Épp egy süppedős felhő szélén üldögélt, amikor a hasát nyomni kezdte valami. Ahogy megkotorta a ködpamacsot, egy golyócskára bukkant, egy igazi kincsre, ami úgy szórta a színeket, mint egy üveggolyó, ami beszippantotta a szivárványt.

Ilyen káprázatos kincset nem látott ezelőtt sohasem, és mielőtt eltűnt volna a mélyben, Cicele gyorsan magához vette. Aznap egy cédruserdőben érte az este, és a golyót egy biztonságos odúba rejtette.

Cicele kelepelt, így jelezte a környékbeli állatoknak, hogy elfoglalta az őt megillető ágat. A keleplés ásításba fulladt, és Cicele elaludt.

Reggelre a golyó furcsamód megnövekedett, és nem fért ki a fa üregéből. Egy harkály sietett a segítségére, aki kicsit kétkedve ugyan (Mégis hogy tetszett ezt ide begyömöszöln?), de készségesen kifaragta a faüreget. Mivel ő sem tudta, mi fán teremhet ez a szivárványos kincs, elvezette Cicelét a szarkához. Tudvalevő, hogy a szarkák mindenféle fényes dolgot ismernek. De a golyó rejtélyét Pekúnia, a környék legkülönb értékbecslője sem tudta megfejteni (ahogy ellenállni sem tudott, hogy megpróbálja magának megkaparintani…).

Ez aztán a valamirevaló kincs! – kiáltott izgatottan a szarka. – Igazán szerencsés vagy, barátom! A felhőkben mindenféle értékes holmi lehet. Unikorniskaki például. Meg szerencsecsepp, bár az éppen hogy a felhőtlen égről pottyan le.

Amíg ők töprengtek, a golyó tovább növekedett. Mint egy fénylő madártojás… Közben egy pettyes szárnyú, borzas bóbitájú kakukk is felbukkant – tudvalevő, hogy a kakukkok ismerik a legjobban a tojásokat – de ilyet sajnos ő sem látott még ezelőtt. Gólya, harkály, szarka, kakukk, végül pedig egy bagoly is csatlakozott a madárküldetéshez. Rejtélyes kincsük egyre csak növekedett, az idő pedig fogyatkozott. Vajon sikerül idejében kideríteniük a szivárványosan csillogó golyócska titkát?

Az orrszarvú és a madarak egy nagyszerű világba repíti el a gyerekeket. Jó érzés elmerülni benne, jó érzés olvasni, jó érzés hallgatni. Különleges hangulatú mesekönyv, két különleges, nagyon jóérzésű történettel, ami a gyerekek kedvence, a könyvespolcok sokat forgatott kincse lehet. A könyv bársonyos afrikai hangulatát Paulovkin Boglárka gyönyörűséges rajzai teszik még varázslatosabbá.  

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy magányos orrszarvú vándorol a szavannán. A társai szép lassan elfogytak mellőle, még az is lehet, hogy ő az utolsó. Ezért barátot keres, aki hasonló hozzá. Kalandozásai közben társául szegődik két nyűvágó madár. Vajon együtt sikerül-e igazi barátot találniuk az orrszarvúnak? A sivatag peremén egy hazafelé igyekvő gólya kincsre lel. Vajon miért növekszik a szép kis gyöngy, és kié lehet? A gólya körül egyre több madár tűnik fel, hogy kiderítsék a rejtélyt. Afrika varázslatos tájaira kalauzol a könyvben olvasható két mese, és közben az is kiderül, mennyit ér a madarak barátsága.

Ajánljuk Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb című varázslatos hangulatú mesekönyvét is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

100%
Nagyon jó

Az orrszarvú és a madarak egy nagyszerű világba repíti el a gyerekeket. Különleges hangulatú mesekönyv, amely a könyvespolcok sokat forgatott kincse lehet.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény