Wéber Anikó: Visszhangország

Wéber Anikó (Az osztály vesztese, Cseresznyeliget titka) újabb nagyszerű ifjúsági kötettel rukkolt elő. A Visszhangország élvezetes olvasmány, egy fontos, letehetetlen történet a valóság és a misztikum határán, amely érzékeny témát, az elhanyagoltság érzését, önmagunk megtalálását érinti. Íme az összefoglalónk!

 

Visszhangország

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Bíró Eszter

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-495-7

Korosztály: 7-10

 

 

A történetben Cinke egy kedves, nyíltszívű kisfiú, egy igazi jó gyerek, akinek látszólag nagyszerű az élete. Mindene meg van, a szülei jó fejek, vannak barátai, népszerű a suliban, érdeklődő, okos, és mindezek mellett imádja a madarakat. Innen a beceneve is: Cinke. Megfigyeli őket, télen gondoskodik róluk egymaga, és van egy barátja is, Pocok, a picikét torkos barátcinege. Cinke okos és talpraesett gyerek, minden másban is nagyon önálló. A szüleinek igazán nincs sok gondja rá. Ellenkezőleg. Cinke szívét valami mégis nyugtalanítja. Hiába Pocok és az iskolás barátai, valójában sokszor érzi egyedül magát. Tudja, hogy a szülei elfoglaltak, és nincs elég idejük foglalkozni vele. Amikor aztán a zsebében egy bevásárlólistával neki vág, hogy megvegye, amit az anyukája elfelejtett, a hazafelé vezető úton valami fontos dolgot elvesztett… Valami jelentőset, amit mindenképp meg kell találnia. Nem tudta megfogalmazni mi az, csak érezte az ürességet, annak a valaminek a hiányát. A lelke nyughatatlan lett, ezért úgy döntött, felkeresi az elveszett dolgok földjét, Visszhangországot, és felkutatja ami elveszett.

Visszhangországban sok mindenkivel találkozik, és mindegyiküknek meg van a saját története. Az elfelejtésnek sok arca van. Vannak elhagyott házak, szállók, sorakoznak az elfelejtett játékok, dallamok, receptek, versek, könyvek… vagy akár buszjáratok. De az elfelejtés országában emberek is élnek. Ott lakik Rebeka néni, akiről a szeretett unokái megfeledkeztek, de laknak ott olyanok is, akik a munkájukban temetkeztek el. Egy biztos, aki Visszhangországba jut, annak valami oka van. De vajon létezik onnan visszaút?

Útközben találkozik egy lánnyal, aki szintén egy nagyon fontos dolgot, a saját tükörképét hagyta el. Amíg Cinke elszántan kutat, hogy betöltse az űrt, Grétának önmagát kell valahogy meglelnie az elfelejtés birodalmában. A két fiatal együtt vág neki a nyomozásnak, és fáradhatatlanul keresik, amit elveszítettek. Sikerrel járhat misztikus kalandjuk? Cinke története egy elhanyagolt kisgyerekről szól, akinek hosszú utat kell megtennie, hogy ráébredjen, a szülei minden elfoglaltságuk ellenére szeretik őt. De vajon milyen szerepe lehet mindebben egy hétköznapi bevásárlócetlinek?

– Nos, aranyoskáim, sikerrel jártatok?

Cinke megrázta a fejét, és Grétára pillantott. A lány maga elé meredt. Óriásira nőtt a szeme és megremegett a szája. 

– Fáradt vagyok. Lefekszem – csuklotta, és felrohant az emeletre.

– Mi történt? – nézett Gréta után Rebeka néni. – Elszomorodott. Mert nem találunk semmit – suttogta Cinke.

Wéber Anikó érzi és érti a gyerekeket, jól beszéli a nyelvüket, a könyveivel könnyedén azonosulhat bármelyikük. Visszhangország egy nagyszerű átbeszélős mesekönyv is egyben, hiszen a mai rohanó világban melyik lurkó ne érezné néha úgy, hogy a szülei nem figyelnek eléggé oda rá.Visszhangország egy nagyon olvasmányos és izgalmas ifjúsági regény, amely megmutatja, hogy milyen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és önmagunkra is. Önálló olvasásra, és felolvasásra is ajánljuk, hétéves kortól. Beszélgessünk róla!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki: van a szobájában távcső, hogy nézhesse a csillagokat, a kertben madáretető, ahova szeretett madarainak szórhatja az eleséget. De egy nap Cinke eltűnik: valamit elvesztett, amit meg kell keresnie. Útja a titokzatos Visszhangországba, az elveszett dolgok földjére vezet, ahol különös emberekkel ismerkedik meg. Vajon aki belép Visszhangország földjére, azt örökre elfelejtik a másik világban lakók? Cinke és új barátja, Gréta, megpróbálják megmutatni a többieknek, hogy milyen fontos dolgokról feledkeztek meg, és közben maguk is megtalálják, amit elvesztettek, és ami láthatatlanná tette őket.

Ismerd meg közelebbről Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka című könyvét is! További izgalmas olvasnivalókat találsz az Abszolút Könyvekről szóló írásunkban, amiben Kate Scott: Óriás és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot kötetekről is elolvashatod az összefoglalónkat. Érdekelhet még Bojti Anna: Éjszaka az állatkertbencímű interaktív kalandregénye. Ajánljuk továbbá Matthew Syed: Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit! című inspiráló kötetét is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

93%
Nagyon jó

Fontos és olvasmányos ifjúsági könyv, amely rámutat, hogy milyen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató