Kaland, játék, fantázia: Éjszaka az állatkertben

Az Abszolút könyvek-sorozat legújabb kötete egy igazi könyvínyencség a már gyakorlottabban olvasó gyerekeknek. A sorozat égisze alatt olyan könyvek sorakoznak fel, amelyek a 9-12 éves korosztálynak kínálnak színvonalas és abszolút letehetetlen olvasnivalót. Az Éjszaka az állatkertben, kaland, játék és fantázia egyben, interaktív lapozgatós könyv nagyoknak, amelyben egy felfedezésre váró rejtélyes fantáziavilág és az egyéni kíváncsiság hajtja előre az olvasót. Az állatkert, a mi Állatkertünk! újratöltve. Méghozzá nem is akárhogy!

 

Éjszaka az állatkertben

 

Szerző: Bojti Anna

Illusztrátor: Ferth Tímea

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-442-1

Korosztály: 10-14

 

 

Bojti Anna könyvét a ma már klasszikusnak számító Kaland-Játék-Kockázat kötetek inspirálták. Lebilincselő, élvezetes, és letehetetlen. Az Éjszaka az állatkertben ugyanis a szabadulószobák, a rejtélyek és a nyomozás izgalmát hozza el kis olvasóinak. Ebben a könyvben a főszereplő az olvasó, azaz te magad vagy. Te döntöd ugyanis el, hogyan alakuljon a történet. Attól függően, hogy merre hajt a kíváncsiság (na meg a bátorság), négy különböző történetet rakhatsz össze. Minden szál csak egy kis szeletét tárja fel az állatkerti rejtélyeknek, ezért amint a végére érsz (és sosem tudhatod, mikor jön el a vége) máris érdemes előre lapoznod, hogy a teljes állatkerti fantáziavilág feltáruljon előtted. Hiszen ilyen lehetőség száz évben csak egyszer, sajthold idején adódik! Bevállalod?

A kiindulópont a hálószobátok, ahol éjszaka észreveszed, hogy a kistestvéred, Dodó és kedvenc vízilova, Töhötöm eltűnt a szobátokból. Rémlik, hogy Dodó izgatottan mesélt neked valamit az Egyszernyíló Átjáróról, és hogy amikor sajthold van, azaz csak ma este, az állatok – igaziak, plüssök, mind – beszélni kezdenek.

Ma vitázhatsz egy szúnyoggal. Elmondhatod a véleményed egy bolhának. Kioktathatsz egy hajtetűt. Próbáld csak ki!

Miután a főhős, azaz te magadhoz térsz, rájössz, hogy Dodó tényleg nincs sehol. A szekrényben hortyogó plüssmackó, Vanek úr javaslatára bebújsz a takaró alá, ahol egy titkos átjáró nyílik meg. Potyautasként a macskátok, Gombóc is veled tart, ami jó, mert nem egyedül vagy (pláne, hogy ő is beszél ma este, természetesen), majd egy ismerős helyszín, az állatkert hófödte boltíves kapuja előtt találod magadat. A lábad fázik, fázol, nincs rajtad se kabát, se cipő, hó van, éjszaka van, hideg van. Mit teszel?

Körülnézel lábnyomok után kutatva a hóban?

Vagy odamész a jegesmedveszobros épülethez egy fűtött szoba reményében?

Bármelyiket is választod, az utad ugyanazokra a helyszínekre vezet. Be tudod járni az egész állatkertet, elrontani nem lehet, csak nem mindegy, hogyan jutsz a következő állomásra. Nem mindegy, mit fedezel fel, kivel találkozol, milyen információkat tudsz összeszedni, és főleg, hogy milyen érdekes tárgyakat pakolhatsz a hátizsákodba! Mert ezeknek a tárgyaknak szerepe lesz. Újabb kapukat nyitnak meg, újabb információmorzsákhoz juttatnak téged. Néha jó szembeszállni a félelmekkel is, átlépni a komfortzónádat (például megkóstolni a kukaccsemegét, amit nem is tudom, hogy képzeltem), hogy előbbre haladj. 

Érdemes megfogadni, amit a könyv játékszabályzata javasol: jegyezz fel minden érdekességet! Főként minden talált tárgyat (amiket egyébként kékkel ki is emelnek). Az ember hajlamos ugyanis elfelejteni, hogy volt-e már szerencséje maciformájú gumicukorhoz, virágmintás kötényhez, hatszögletű állatbőrhöz, netán, korhadt lila evezőhöz, rózsaszín tollhoz, vagy világoskék csipeszhez. Na ugye, hogy ugye?

Mit tudsz a sárkánynak ajándékozni?

Egy jókora igazgyöngyöt?

Egy gyűrűt, csillogó, vörös kővel?

Egy elefántos ezüst nyakláncot?

Agy búsuló juhot ábrázoló aranypénzt?

Öt darab maci formájú gumicukrot?

A könyvborítóknál térképeket is találunk, amelyek segítenek a tájékozódásban minket. Berajzolhatjuk rajtuk, hogy merre jártunk már, segít az útválasztásoknál eldöntenünk, hogy merre menjünk, hol nem jártunk még, vagy hogyan juthatunk a leggyorsabban oda, ahova szeretnénk. A könyvben előrehaladva lassan összeállnak a mozaikok, feltárulnak az éjszakai állatkert titkos zegzugai. Misztikus helyszínekkel, különös lényekkel ismerkedhetünk meg. Hogy melyikkel állunk szóba, annak csak a bátorságunk és a kíváncsiságunk szab határt.

Kentaurt látsz, mit teszel? És ha kerget egy kagyló? Gondoltad volna, hagy a nagy szikla tetején, a barlangban egy sárkány él?!? Olyan, aki jó ellátásért cserébe nem eszik embereket, és tüzes leheletével tartja melegen az állatkertet? Sejtetted, hogy itt még a növények sem azok, aminek látszanak? Tudtad például, hogy az állatkert nagy tölgyének kilincse és bejárata van, ami egy föld alatti labirintusba vezet? Tudtad, hogy a tópart nagy fűzfájának szája is van, fogakkal, és bekapja a rajta megpihenő élőlényeket? És hogy a tisztás közepén üzemel az állatkert egyetlen éjszaka is nyitva tartó büféje? A Faloda Frédivel, a kék büféssel, és Behemóttal, egy elefánttal, azaz az alkalmi büfépulttal várja a törzsvendégeket. Ott ül és figyeli a Holdat minden nap Gallér Ede, egy gyíkszerű teremtmény, aki túl sokat nézte a tévét, ezért nehezen különbözteti meg a valóságot a kedvenc sorozatától. Ott sutymutyol a két madár, Kárókatona és Hullámos Gerlice, akik csak pletykálnak és nem állnak szóba senkivel. Na meg a kicsit rémisztő és borzas, ám nagyon is barátságos Gyapjas Pomogács, vagy a bio, azaz egérhajtású busz készséges sofőrje, Piros Pojáca. És az új arc. Az ezüstpáncélú lovag, Pellinor, aki nem mellesleg szemüveges, és akivel akár te is a kígyófejű, leopárdtestű Csahos Fenevad nyomába eredhetsz. És ez csak ízelítő az állatkertlakókból. Kíváncsi lettél? Az Éjszaka az állatkertben egy megunhatatlan, varázslatos utazás. Amíg az ember a történet végére nem jár, a könyv valóban letehetetlen. A sztori, a rejtélyek, a fantasztikum, a játék –  igazi könyvmágnese lehet a gyerekeknek (is). Rongyosra lehet előre-hátra hajtogatni, a végkifejletig, vagy amíg fel nem tárod az összes rejtélyt, ha szeretnéd. Hiszen tudod, sajthold száz évben csak egyszer van…

Mire számíthatsz még? Ebben a könyvben rengeteg útválasztó, menekülés, nyomozás, izgalmas kalandozások és persze humor is várnak rád. A bátorság és a kíváncsiság kifizetődő, de nem tudhatod, hogy melyik nyom vezet a tesódhoz, melyik milyen veszélyt vagy lehetőséget tartogat. A kíváncsiság hajt, szeretnéd felfedezni az állatkert minden zegét-zugát? Szeretnél olyan helyeket és izgalmas rejtélyeket felfedezni, amiket még nem ismertél meg? Vagy csak céltudatosan kutatod a testvéredet? Leállsz segíteni a bajbajutottakon, vagy sietsz tovább? Átléped a komfortzónádat? Szembenézel a veszélyekkel, vagy elrohansz, ha kergetnek? Kisurransz a barlangból, vagy ott maradsz a szörnyűséges hangok után? És vajon küldetésed valóban sikerrel jár? Megtalálod Dodót? Sikerül még nyitva találnotok az Egyszernyíló Átjárót? Te és Dodó reggelre hazatértek? Vaaagy… csak álmodtad az egészet? Egy biztos: ha ezt a könyvet elolvasod, te is kicsit másképp nézel majd az állatkertre. Nos, bevállalod? A álomszerű illusztrációk Ferth Tímea munkái és nagyszerűen kiegészítik a történetet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az Éjszaka az állatkertben főhőse TE vagy, kedves olvasó! Egy éjszaka
nem találod a tesódat az ágyában. Nem habozol, útnak indulsz, hogy megkeresd Dodót. Ám arra nem számítasz, hogy az éjszakai állatkertbe érkezel, ahol nyüzsögnek a furcsábbnál furcsább lények… Beszélgess az utadba kerülő lényekkel, szerezz információkat és értékes tárgyakat tőlük, akárcsak egy kalandjátékban, és mentsd meg a testvéredet! Minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre mész tovább és mit kérdezel. Most te alakítod a történetet! Ám a rejtély nemcsak egyféleképpen fejthető meg: a 400 oldalas könyvön és az állatkert zegzugos útjain sokféleképpen végigmehetsz, különböző tárgyak segítségével oldhatod meg az előtted tornyosuló akadályokat, így egy olvasás során csak egy kis szeletét ismered meg ennek a varázslatos és nagyon vicces éjszakai világnak. Ezt a könyvet legalább négyszer el lehet olvasni úgy, hogy mindig más részeket fedezel fel benne! Bojti Anna könyvét a Kaland-játék-kockázat könyvek inspirálták, de azoknál sokkal több lett: óda a budapesti állatkerthez, Alice Csoda­országához hasonló eredeti, humoros, szerethető fantáziavilág, amiben az olvasói kíváncsiság dönti el, hogy merre visz az utunk.

Olvasd el az Abszolút jó könyvek az ifjúságnak! című bejegyzésünket is, ahol a sorozat két nagyon élvezetes kötetéről, Kate Scott: Óriás, és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot ajánlóját is elolvashatod! Kicsit kisebbeknek pedig az olvasástanulást segítő könyvekről szóló írásunkat is. Ajánljuk továbbá a Titkok szigete – Kalandjáték zseniális fejtörőkkel  című kötetről szóló ajánlónkat is. Érdemes továbbá belelapoznod Tom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz című izgalmas képes albumába is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Nagyon jó

Élvezetes kalandjáték és lebilincselő olvasnivaló. Könnyű, érthető olvasmány, amelyet biztosan nem tudnak majd letenni a 9-12 év közötti gyerekek.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény