Rebimesék félősöknek és bátraknak: Varázslények márpedig léteznek!

Figyelem, új mesehősök a porondon! Jó lesz ezentúl vigyázni a koboldokkal, zokniszörnyekkel, bosszantöppökkel és zűrboszorkányokkal! Hogy a Nyálkacsápos Fondorkáról meg a Kenderszakállú Edömérről már ne is beszéljünk… Régóta szeretném már bemutatni Nádasi-Ozsvár Andrea magával ragadó mesekönyvét, a Rebimesék félősöknek és bátraknak-sorozat első kötetét, amibe a kislányommal első olvasatra beleszerettünk. A bejegyzésből kiderül, miért.

 

Rebimesék félősöknek és bátraknak – Varázslények

 

Szerző: Nádasi-Ozsvár Andrea

Illusztrátor: Hajdú Zsófi

Kiadó: Katica Könyvműhely (2019)

ISBN: 978-615-569-731-9

Korosztály: 5-8

 

 

A sorozat induló kötete, a Varászlények hat igazán belevaló mesét tartalmaz, és minden meg van benne, amit a nagybetűs mesekönyvek tartogatnak a gyerekeknek: humor, kedvesség, báj, vidámság, izgalom, varázslatos illusztrációk, na meg a lehengerlő fantáziával megírt történetek. Mindez a szerzőnő imádnivaló hangvételével és könnyed stílusában tálalva. Jó olvasni, jó kuncogni, jó elképzelni. Itt ugyanis varázslények a legnagyobb természetességgel jönnek-mennek. A gyerekszoba réseibe koboldok rendezkednek be, porcicák fészkelnek az ágy alá, de még a plüssös-doboz is rejthet titokzatos teremtményeket. Hogy a  merészen gördeszkázó csigákról már ne is beszéljünk! 

A mesék főhőse egy nagy képzelőerővel megáldott, bátor és kíváncsi kislány, Rebeka. Rebi leleményes, furfangos, cserfes és huncut (neked is ismerős? :)). A könyv összekacsint a gyerekekkel, a szerző jól ismeri őket, úgy lát, úgy okoskodik, ahogyan ők. A hétköznapinak induló történeteket színes fantáziával, és jó adag humorral meghintve izgalmassá és kalandossá varázsolja át. De a Rebimesék félősöknek és bátraknak nemcsak szórakoztatja, hanem bátorítja is a kicsiket, hiszen a merészebbek rokonlelket találnak Rebivel, a félősöket pedig bátoríthatja példamutatásával… Visszatérő motívum a mesékben, hogy ha problémába ütköznek, próbálják megoldani, ne adják fel, előbb-utóbb sikerülni fog, amit szeretnének.

Varázslények márpedig léteznek

Bizonyám, Varázsvilág lényei bárhol ott lehetnek. Hogy találkozz velük, nem kell hozzá más, csak egy csipetnyi képzelőerő, szerencse, bátorság és persze jóadag kíváncsiság.

Mindenhol ott lehetünk. Az ágyad alatt, a szekrényedben, a ballábas cipődben, a játszótéri bokorban, a kekszes dobozban… BÁRHOL. Ott lehetünk veled, melletted. Szokatlan árnyékok, halk suttogások vezethetnek el hozzánk, a Varázsvilág lényeihez: nem kell hozzá más, csak egy kiskanálnyi szerencse, egy talicskányi kíváncsiság, és máris jöhetnek életed legérdekesebb kalandjai.

Az első mesében Bosszantöpp – Varázsvilág egyik leghuncutabb lakója – kitalálta, hogy ezentúl embergyerekeket bosszant, és kezdi is mindjárt Rebivel! Úgy határozott, hogy akkor fog beosonni a lakásokba, amikor a gyerekek a legjobban játszanak… 

Odasompolyog az anyukához vagy az apukához, és jól megcsípi a lábát, ráadásul a kiabáltatós csípéssel, amitől azonnal borzasztó dolog történik: a szülő szeme kidülled, a feje elvörösödik, és lekezd jó hangosan kiabálni, olyanokat, hogy mi ez a kupi már megint, tessék elpakolni! Nem megmondtam, hogy hagyd abba a játszást, és vetkőzz le a fürdéshez?! Alvás van és kész, ilyenkor már nem lehet játszani! – és ehhez hasonlókat “azonnal”-okkal és “hányszor mondjam még”-ekkel fűszerezve.

Három kiabálós este után Rebi úgy döntött, hogy felveszi a kesztyűt. Próbálkozott mindennel – bezárta az ajtót, ablakokat, eltömte a kulcslyukakat, ragacsos csapdát állított, megpróbálta lepkehálóval elkapni, sőt még a tündérek segítségét is kérte – de minden hiába. Bosszantöpp mindig túl járt az eszén. Végül a legkézenfekvőbb dologgal sikerült megállítania. Mit gondolsz, mi lehetett az? A második mesében Rebi próbálta felkelteni a munkába feledkező apukája figyelmét, hogy játsszon vele. De nem volt könnyű dolga. Hm, talán elvarázsolták? Hozzánőtt a fotelhoz? Zombi lett…? Vajon eléri Rebeka, amit szeretne? Amikor pedig egy kíváncsi kislány nyomozni kezd, az izgalmak tovább fokozódnak… Történt ugyanis, hogy Rebiéknél mindenféle dolgok köddé váltak. A morzsolgatós plüssmaci, fél pár zoknik (neki mindjárt 5!) cipőfőző, gyufásdoboz, csíkos kéztörlő, a papagájok ülőrúdja… Na meg a gumicukrok! Rebi úgy döntött, utána jár a rejtélynek, és így akadt nyomára az ágya alatt szépen berendezkedett porcica-családnak – na meg az elcsent dolgaiknak. Ott volt Por Tibi, Por Lidi és a gyerekek Miri, Lizi és Zsiri – és kijelentették, hogy eszük ágában sincs távozni! Ami pedig a gumicukrokat illeti… nos, azt a szárnyas boroszlánnak adták. Annak a veszélyes valaminek a plüssök között.

Végül a doboz alján rábukkant a legaranyosabb élőlényre, amit valaha is látott. Akkora volt, mint egy felnőtt tenyere, hosszú, szürke-fehér mintás volt a bundája, a lábai alig látszottak ki a sok szőr alól. A pofája leginkább egy oroszlánéra hasonlított, és szárnya is volt.

De a boroszlán harapott is ám, mondjuk nem direkt. Kiderült, hogy szegényke eltévedt, és nem találja a visszautat Varázsvilágba. Vajon mit eszel ki Rebi, hogy segítsen hazajutnia? 

Nem tudom, ti hogy álltok ezzel, de nálunk a csigák még mindig nyerők. (Pedig már de rég is volt, hogy a kislányom csillogó szemmel mutogatta a mesekönyvekben a „tidabidákat“!) Nos, ha az unikornisok, flamingók és lámák mellett azért a csigaláz még nálatok is tart, az Akciócsigás kalandot imádni fogjátok, biztosan. Ebben a részben Rebiék piknikezni mentek egy tópartra. Rebi nagyszerűen érezte magát, csak… csak hát gyűjteni is szeretett volna valamit a gyűjtögetős dobozába, amit magával vitt. Mit, mit? Hát csigákat! – támadt a kislány szuper ötlete. A csiga csendes, nem harap, nem csíp – és mivel az anyukája úgyis mindig salátát eszik vacsorára – lesz mivel etetni is. De egy csiga, nem csiga. Unatkozna. Na meg mi van, ha a kisebb csigák ezek gyerekei. Amazok meg ezek barátai? Egyszóval végül telerakta a dobozát sok-sok csigabigával. Sikerült a szobájába is becsempésznie őket, és aznap este megtudott pár igen hasznos dolgot új kedvenceiről. Például, hogy

– a csigák jól tapadnak Barbie baba gördeszkáján, és bátran néznek előre a szemükkel, miközben gurulnak

– a csigák egész ügyesen csúszdáznak, de csúszdázás közben inkább behúzódnak a házukba, és belül néznek bátran

– a csigák anyánál is jobban szeretik a salátát, és egész nagyokat tudnak belőle harapni

a csiganyál szuper ragasztó: ha a csiga odatapad valamihez, nehéz lefeszegetni.

De egy valamit még nem tudott. Bármennyire is lassúak, a csigák szeretnek össze-vissza mászogatni. Ajjaj! Ujjuj! Hajjajaj! Másnap reggel az egyikük az ágy korlátjáról bámult rá, a másik az ablakon mászott, a harmadik a plafonon, a negyedik a könyvespolcon… Az alvós dobozuk üresen tátongott, viszont mindent csiganyálcsíkok borítottak. Vajon sikerül mindet megtalálnia? De milyen szerepet jut mindebben Kenderszakállú Edömérnek, a szobafalrésben lakó marcona koboldnak? És mi lesz mindennek az ára? 

Nálatok is akadnak olyan (szerinted) nem annyira szép (ronda) dolgok, amihez valami megmagyarázhatatlan okból mégis nagyon ragaszkodnak a gyerekek? Az ötödik mese Zebulonról, a zámpírzokniról (aki lehetne vámpírzokni is, ha kis tulajdonosa kitudná ejteni) szól. Zebulon, egy technikai malőr miatt ugyanis igencsak csúnyára sikeredett, de mégis ő volt Alinka kedvence. De mivel ronda volt, a házat nem igazán hagyhatta el lábfedőként, pedig mindig is arról álmodozott, hogy bejárja a világot. Rendíthetetlenül kiszökött a fiókból, újra és újra útnak eredt, de mivel hernyómód tudod csak araszolgatni, messzire sohasem jutott. Kíváncsi vagy, hogy lett végül Zebulonból mégis világutazó? Ebből a történetből nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy kitartással bármit elérhető, amit csak szeretnénk. Egy nap talán teljesülhet egy rút zokni álma, egy másikon pedig egy kislány akár az osztály legszebb köreit is lerajzolhatja a gyakorlófüzetébe… Ha már az iskolánál járunk… bizony kellemesebb dolgok is történtek ott, mint az írásgyakorlás. Méghozzá a sze-re-lem. Rebi ugyanis rájött, hogy Ricsi a legaranyosabb srác, és hozzá fog menni feleségül. A baj csak az volt, hogy erre a legjobb barátnőjével egy időben jött rá. A helyzetet fokozta, hogy némi mérlegelés után az osztály többi kislánya is erre az elhatározásra jutott. Kitört a szerelemháború! Vajon hogyan lehet véget vetni a csatározásnak? És hogy tud segíteni ebben a Kiskakas gyémánt félkrajcárja?

A Rebimesék félősöknek és bátraknak – Varázslények egy nagyon jó hangvételű, igazán szerethető, szórakoztató és bátorító mesekönyv. A történetek frissek, üdék, viccesek és letehetetlenek, az illusztráció gyönyörű – minden adott, hogy a gyerekek kedvence legyen. Hiszen ne feledjük, Varázsvilág lakói bárhol ott lehetnek! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rebeka egy tökéletesen átlagos kislány, aki bátor és kíváncsi természete miatt hajlamos mindenféle zűrbe keveredni – ezekben a mesékben az ő kalandjait követhetjük nyomon. A kötekedős Bosszantöpptől (akinek feltett szándéka bajba sodorni Rebit) a jószívű Csíkoshátú Bőröndös Sompolykáig (aki segít Rebinek visszanyerni a számítógép elé kövült apuka figyelmét) egy mágikus világmindenség kel életre minden történetben, titokzatossággal és képzelettel színezve az egyébként hétköznapi élethelyzeteket. A Rebimesék kedvesen eredeti és szórakoztató történetek gyűjteménye, melyeket nemcsak a gyermekek, de a szülők is élvezni fognak esti meseolvasáskor – de legyetek óvatosak, mert ha legközelebb valami különös történik az otthonotokban, ti is hajlamosak lesztek benézni a sötét sarokba, nem lakik-e ott valaki…

Ajánljuk még Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb című mesekönyvét is. Ha pedig szeretitek az egyszarvúakat, érdemes átböngészned a legjobb unikornisos mesekönyvekről és foglalkoztató füzetekről szóló írásunkat is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

93%
Nagyon jó

Bájos és letehetetlen mesekönyv egy bátor és kíváncsi kislány kalandos hétköznapjairól.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény