2018. gyerekkönyves krónikája: szerzők és könyvek az óévben

Gyerekkönyves alkotóink 2018-ban is remekeltek, az óév nagyszerű könyvekkel kényeztette a gyerekeket. Megismerkedhettek a bátor Hollival és egy házirémmel. Ámulhattak a pajkos Szofi átváltozós kalandjain vagy egy állásinterjúra jelentkező kiscicán. Átmehettek Pitypanggal a zebrán, bebarangolhatták Brúnóval Pestet és Budát, az öt tornacsukával a Balaton-felvidéket. Pancsolhattak Boribonnal, elutazhattak a családdal Esztergomba, Dunakanyarba, vagy dönthettek úgy is, hogy Irány a Tisza-tó! Vagy inkább Irány észak? Kalandozhattak vitorlával a Föld körül.Tengerre, kuflik! És helló újra, Nádtenger! Aki pedig még ennél is messzebbre kívánkozott, az felülhetett a felhőkre Pöttyös nénivelűrhajózhatott Maszattal, vagy akár beszélgethetett egy Eszes Rókával a téridőről. És Amíg utaztak, megválthatták a világot Domáékkal, beszélgethettek olyan fontos dolgokról, mint például a Születés vagy az Elmúlás, de megtanulhatták, hogy bárhogy is alakuljon, mindig, mindenhol Összeköt a szeretet.  2018-ban készültek Mesék örökmozgóknak, kosaras Palánkáknak, ovisoknak, sulisoknak, a titkok és rejtélyek szerelmeseinek és szülinaposoknak is. A kisiskolások pedig újra megtanulhatták az Alfabétát, vagy akár a Szorzótáblát seperc alatt. Örömösszeállításukban sorra vesszük kedvenc magyar szerzőink idei mesekönyveit. Íme gyerekkönyves krónikánk!

 

Balázs Ágnes

Két új kötettel is bővült Balázs Ágnes kis sajtkukacoknak ajánlott Mesék örökmozgóknak sorozata. Tavasszal A Pösze nyuszi és más történetek, ősszel pedig A Száguldó hóember és más történetek buzdították az izgő-mozgó gyerekeket arra, hogy Tapsolj! Ugrálj! Kiabálj!

 

Bartos Erika

Februárban valóságos könyvesővel üdvözölte Bartos Erika a gyerekeket. A Te is voltál kicsi Dédpapa? és a Te is voltál kicsi, Dédmama? mellett két nagyon komoly témát is érintett a Születés és az Elmúlás című könyvében. A Brúnó Budapesten-sorozat két újabb kötettel, a Buda tornyaival és a belvárost bemutató Pest Szívével bővült ebben az évben. Ősszel jött ki a Bogyó és Babóca finomságai című kötettel, ami a legkisebbeknek szóló desszertes könyv egy mesével és olyan egyszerű receptekkel, amelyeket akár ők is bátran elkészíthetnek. Az Őrangyal című könyve pedig speciális igényű gyerekek mindennapjairól szóló meséket tartalmaz. A sokszorosan díjazott írónő munkásságáért idén novemberben megkapta a Janikovszky Éva-díjat.

 

Beck Andrea

November közepén érkezett meg a népszerű Titoktündér-sorozat nyolcadik része, Rejtélyek Tündérországban címmel. A pozitív gondolkodásra nevelő sikersorozat legújabb kötetében Tobias és Lola Tündérországi talányok után nyomoznak. Ahogy pedig már megszokhattuk, a titkok felderítése és az elgondolkodtató válaszok természetesen ebben az epizódban sem maradhatnak el.

 

Berg Judit

A sorozatok folytatódnak. 2018-ban a új résszel bővült a Berg JuditAgócs Írisz alkotópáros legkisebbeknek szóló sorozata. A Maszat űrhajózik most is két mesével (Maszat űrhajózik, Maszat bunkit épít) örvendeztette meg a kicsiket. Ősszel megjelent Az óra rejtélye, a Kiki nyomoz-sorozat új része, amit Berg Judit Kertész Erzsivel jegyez közösen. Sokak nagy örömére a Lengemesék is bővült egy új, interaktív résszel. A Nádtengeri rejtélyek útválasztós mesekönyv, amelyikben a gyerekek választhatják ki, hogy merre folytatódjon a történet. Extraként egy applikáció segítségével pár másodperces animációs filmben is megnézhetik a főbb jeleneteket. A könyv megjelenésével egy időben mutatták be a mozikban a Lengemesék második részét. Az írónő az évet a Drifter: A darknet árnyékában és – Polgár Judit közreműködésével – az Alma: A sötét birodalom bemutatójával zárta.

 

Boldizsár Ildikó

A zárókötetéhez érkezett Boldizsár Ildikó író-mesekutató Esti mesék sorozata és azúttal a világ legszebb, a szeretet erejéről szóló meséit tartalmazza. Az Esti mesék a szeretetről október közepén gördült le a nyomdaszalagról.

 

Bosnyák Viktória

Bosnyák Viktória 2018-ban új Nyelvkincstár kötettel, a Gyöngyi gyöngysorával jelentkezett, ahol többek között az ábécéberendezés, az ikes igék, a toldalékos főnevek rejtélyével ismerkedhetnek meg a gyerekek. KönyvTárs-sorozata az És most hogy festek?Az egyszínű kaméleon meséjével és Rippl Renáta színpompás rajzaival bővült. Év végén pedig kijött a Puszedli és habcsók sorozat Mese az öt szeretetnyelvről című kötete, ami segítséget nyújthat gyereknek és szülőnek is, hogy felfedezhessék saját és a másik szeretetnyelvét.

 

Burgmann Detti

Az elsőkönyves exkosaras, Burgmann Detti egy hiánypótló sorozattal rukkolt elő a legkisebbeknek. A Palánkák mesekönyvek nem titkolt célja ugyanis az, hogy közel hozza és megszerettesse a gyerekekkel a kosárlabdát. Az első kötet,Tomi és a kosárlabda címmel jelent meg idén ősszel.

 

Csapody Kinga

2018. Csapody Kingának a barangolás jegyében telt, hiszen három kötettel (Irány a Dunakanyar! Irány Esztergom! Irány a Tisza-tó!) is bővült, az  immár hatrészesre z Utazik a család-sorozat. Új résszel bővült a szerzőnő családi beszélgetős sorozata is. A Hiányzol! De addig is jól érzem magam fókuszába ezúttal a szülők távolléte került.

 

Dániel András

Dániel András 2018-ban két új kötettel bővítette a kuflikrepertoárt. Áprilisban a Tengerre, kuflik, szeptemberben pedig a Kuflik és a szélposta debütált a könyvesboltokban. A kuflik 2018-ban is töretlenül meneteltek előre,  az animációs filmeken túl sorra jelennek meg a plüssök, ajándéktárgyak, foglalkoztatók, társasjátékok is. Az Ünnepi Könyvhétre a szerző-illusztrátor a kutyaformájú nyúl, akarom mondani, Nyúlformájú kutya című formabontó képeskönyvvel rukkolt elő. A történet egy elrajzolt mesehősről, és ezen keresztül az önelfogadásról szól. Kamaszok (és mindeni más), figyelem!

Egy nyúl, aki csak látszólag az.
Egy könyvbe zárt, rajzolt város.
Igaziak híján egy elképzelt barát.

Dániel András az Ünnepi Könyvhéten átvehette az EMMI alkotói különdíját az És most elmondom, hogyan liftezem könyvéért illusztrátorként.

 

Fa Nándor

Fa Nándor a legsikeresebb magyar vitorlázó, az első magyar, aki saját maga építette hajóval kerülte meg a Földet. Nem ez az első könyve, de ez az első gyerekeknek írt regénye, sok izgalommal és telis-tele világjáró érdekességekkel. Fa Nándor Kalandjaim a Föld körül című könyve októbertől érhető el a könyvesboltokban.

 

Farkas Nóra

Az elsőkönyves Farkas Nóra beszoktatós mesekönyve júniusban került a könyvesboltokba. Az Összeköt a szeretet az ovis beszoktatást egy teljesen új szemszögből közelíti meg, ugyanis a megszokottól eltérően nem az óvodai élet bemutatására – felszereltség, élmény, barátság – hanem a kicsik legnagyobb félelmére, az eső elszakadás megélésére fókuszál.

 

Farkas Róbert

2018-ban látott napvilágot az Eszes Róka meséi sorozat is, amely a világmindenséget fürkésző apróságokat vezeti be az univerzum nagy-nagy kérdéseibe. A háromrészes sorozat indító kötete az Első könyvem az univerzumról címmel jelent meg. Az ezt követő Első könyvem a fénysebességről, a fény és gravitáció természetét, míg a szeptemberben megjelent Első könyvem a téridőről a relativitást és a téridőt magyarázza el a legkisebbeknek. Az Eszes Róka könyvek szerzője Farkas Róbert grafikus, akit a kislánya ihletett a hiánypótló sorozat megalkotására.

 

Gévai Csilla

Most én olvasok! sorozatban Gévai Csilla a már jól ismert Panni és Doma karakterét írta tovább. Legújabb, egyben a sorozat negyedik, befejező epizódja, az Amíg megváltjuk a világot  júniusban került a könyvesboltokba, és az olvasástanulás mellett a gyerekek környezettudatosságának kialakításán munkálkodik.

 

Al Ghaoui Hesna

A haditudósításairól híres riporternő két könyvmegjelenése után a gyerekeknek írt mesét a félelemkezezésről és bátorságról. A hiánypótló mesekönyv (fő)hőse egy szorongó kislány, Holli, aki egy házirém segítségével tanul meg felülkerekedni félelmein. Al Ghaoui Hesna saját rajzaival illusztrált gyerekkönyve, a Holli, a hős szeptember végén került a könyvesboltokba.

 

Gimesi Dóra

Tündér-kislányoknak, bátor kiskirályfiknak és ifjú szerelmeseknek ajánlja a kiadó Gimesi Dóra elbűvölő mesekönyvét. A Csomótündér Budapest kultikus pontjain játszódó kedves történetei rengeteg bájjal és humorral melengetik meg (nemcsak) a gyerekszíveket.

Van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek. De Csomótündér csak egyetlen egy volt.

 

Gróh Ilona

Újabb két lapozóval bővült Gróh Ilona legkisebbeknek szóló Ringató-sorozata. A zenepedagógus ezúttal a Hull a szilva a fáról (és a Komáromi kisleány) valamint az Este van már, nyolc óra (és a Hej, tulipán) kezdetű dalokat válogatta az immár hatrészes sorozatba. A lapozókkal egy időben, szeptemberben jelent meg Gróh Ilona Jöjj ki, napocska! – Játékok, dalok, versek bölcsődéseknek című antológiája, amely népi ölbéli játékokat, mondókákat, valamint népszerű gyerekdalokat és verseket tartalmaz.

 

Harcos Bálint

Erősen kezdte Harcos Bálint az óévet. Februárban jelent meg A boszorkánycica című verses mesekötete. A történet főhőse Pindúr, egy kóbór kiscica, aki soktized magával jelentkezett egy állásinterjújára a helyi boszorkánál. A rímes-bájos történetből kiderül, hogyan sikerülhet a melegszívű cicusnak parádésan helytállnia. A szerző népszerű Szofi-sorozata is új epizóddal gazdagodott 2018-ban. A Szofi átváltozik részben a szeleburdi kislány egy áruházban próbálgatja a határokat. 

 

Horváth Ildi

Igazi gyerekkönyvpiaci meglepetés, hogy sok bravúrosan illusztrált gyerekkönyv után Horváth Ildikó elkészítette első önálló mesekönyvét, Irány észak! címmel. A fordulatokban és humorban gazdag történet egy barátságos törpecsalád kalandjairól szól, akik a a nagyváros után az Északi-fennsíkon kezdenek új életet.

 

Igaz Dóra

Negyedik kötetéhez érkezett a szerzőnő Most én olvasok! sorozata. Az Erdei iskolában a már írni, olvasni és számolni is tudó 2 béseket ezúttal egy szuper kirándulós hét, az erdei iskola várja. Csak ne tartanának annyira attól, hogy milyen lesz anya és apa, de pláne az alvóka nélkül elaludni. A szintén 2018-ban megjelent, Egy fiú a csapatból című könyvében Igaz Dóra egy nehéz és érzékeny témát dolgoz fel egy zsidó fiú iskolai történetén és kérdésein keresztül.

 

Jámbor Eszter

Az 5 tornacsuka útinaplója a Balaton-felvidék legszebb kirándulóhelyeit mutatja be a Tihanyi Levendula Háztól, az Ingóköveken át a Tapolcai-tavasbarlangokig. Ötletgyűjtemény, puska és útikönyv a szülőknek. Mesekönyv, kalandok és sok érdekes tudnivaló a gyerekeknek. A független könyves Jámbor Eszter első könyve idén ősztől gyarapítja az egyre népszerűbb kirándulós mesekönyvek táborát.

 

Kertész Edina

A Dodó nyomozó szerzőnője idén egy életrajzi mesekönyvvel rukkolt elő a gyerekeknek. A lány, aki orvos akart lenni egy erős, bátor nőről szól, aki sosem adta fel álmait. Kertész Edina Hugonnai Vilma történetén keresztül nemcsak egy igazi példaképpel és a társadalmi előítéletekkel ismerteti meg a gyerekeket, hanem inspirálhatja őket arra, hogy kitartsanak álmaik mellett. 

 

Kertész Erzsi

2018. a sorozatok éve Kertész Erzsi életében is. Tavasszal jelent meg a nagy sikerű Panthera-sorozatának harmadik része, A párduc hazatér. Folytatódott a kíváncsi UFO-gyerek, Fény Sebestyén története is (Fény Sebestyén kóborlásai), aki újra és újra visszatér a Földre. A Most én olvasok! multisorozat Kertész Erzsi 2. olvasási szintű Tevefutam kötetével bővült, a Berg Judittal jegyzett Kiki-sorozatának pedig októberben jelent meg újabb kötete, Az óra rejtélye címmel. A kisiskolás korosztály mindennapi problémáit középpontba állító regénysorozata, a Göröngyös úti iskola is folytatódott, Ne parázz! címmel. Az írónő ezt a termékeny évet a Labirintó című ifjúsági könyvével zárta, ami decemberben került a könyvesboltokba.

 

Kiss Judit Ágnes

Novemberben gördült le a nyomdaszalagról a Babaróka ajándéka várva-várt második része. Kiss Judit ÁgnesBabaróka kertjében újabb szívmelengető, és nagyon-nagyon ismerős történetekkel varázsolja el az óvodás korosztályt. A bájos illusztrációt ezúttal is Egri Mónika alkotta. 

– Hiányzik anya! – hüppögte babaróka.
– Nekem is hiányzik – ismerte el apa, és még szorosabban ölelte magához.
– Anya… – sírta babaróka a paplanba, amilyen halkan csak tudta.
– Igen… Anya nagyon kedves – bólogatott apa. – Nagyon szép is. Szelíd, meleg hangja van, és puha bundája. Megértem, hogy hiányzik neked. Anya tud a legjobban betakarni és a legszebben mesét olvasni.

 

Kiss Noémi

Májusban jelent meg Kiss Noémi (Ikeranya, Sovány angyalok) első gyerekeknek szóló regénye, Lámpaoltó Pöttyös néni címmel. Az óvodás-kisiskolás korosztálynak szóló mesekönyv egy ikerpár, és a kicsit hóbortos, ám nagyon is szerethető Pöttyös néni varázslatos kalandjairól szól, Zuglótól a Füvészkertig, na meg persze a felhők felett. A könyvet Nagy Norbert illusztrálta.

 

Lackfi János

Lackfi János 2018-ban egy újabb verseskötettel örvendeztette meg a gyerekeket. Kellemeset a hasznossal. A Szorzótáblák seperc alatt pörgős versei a kisiskolásoknak nyújthatnak észrevétlenül is segítséget a számtanban. A kötet versei CD-mellékletben is meghallgathatók, Malek Andrea nagyszerű előadásában.

Egyszer három, az három,

miért nincsen lajhárom?

Mert az lassított felvétel,

punnyadni nappal se szégyell.

Szorzótábla seperc alatt

Leiner Laura

Leiner Laura a Szent Johanna gimi után 2017-ben újabb sikersorozattal jelentkezett, Iskolák versenye címmel. Az első kötet, az Ég veled! után most ősszel a várva várt folytatás, a Maradj velem is megérkezett. Az izgalmak ebben a részben fokozódnak, a kihívások egyre nehezebbek lesznek, a sorozat főhőse,  Hanna pedig egyre inkább megnyílik az olvasók előtt.

 

Marék Veronika

A Könyvhétre egy vadonatúj Boribon kötettel lepte meg kis rajongóit Marék Veronika. Mindenki kedvenc kismackója a Boribon pancsol részben fürödni tanul a tóparton Annipannival és barátaikkal. Szintén májusban egy meseválogatása is megjelent a szerzőnőnek. A bohóc és a kismajom, Marék Veronika mesél-sorozat első kötete, és állatos történeteket tartalmaz, elsősorban az óvodás korosztály számára. A mesekönyvet Pásztohy Panka illusztrálta

 

Paulon Viktória

Paulon Viktória a tavaly megjelent Kisrigók után 2018-ban egy újabb ifjúsági könyvvel jelentkezett. A topolai mozi titka egy kisváros rejtélyeit meséli el a gyerekeknek. Valódi kisiskolásoknak szóló krimi, az írónőtől megszokottan egy csipet mágiával és fantazyval megszórva.

 

Pásztohy Panka

Pásztohy Panka kisovis Pitypang és Lili sorozata idén két epizóddal is gyarapodott. A Pitypang születésnapja tavaszi kiadvány és az empátiára nevelő történetében Lili szülinapjára készülődnek, míg a Pitypang a zebrán rész a gyalogos közlekedés alapjaiba vezeti be játékosan a legkisebbeket. Ezeken túl az író-illusztrátornőnek év végén megjelent kisiskolásoknak szóló mesekönyve egy nagyon aktuális és egyre több családot érintő témát dolgoz fel. A Halló, Mama egy nagyon kedves mesekönyv, ami a külföldre szakadt unoka, Teo és itthon élő nagyszülei kapcsolatát mutatja be.

 

Szabó T. Anna

Szabó T. Anna adventi versikéit Rufusz Kinga álomszerű rajzai festették újra egy lélegzetelállító kötetben. Az Adventi kalendárium az ünnepi ráhangolódás 24 napjára 24 békés verset tartogat – nemcsak a gyerekeknek.

Zöld angyaltoll, egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
“Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!”
Ez az angyali üzenet.

És be is mehetsz — vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek —
az ünnep azé, aki vár.

 

Tamás Zsuzsa

Idén két kötettel is bővült, az Év Gyerekkönyve-díjas író, óvodásoknak szóló Kicsi Mimi sorozata. Nyár elején a Kicsi Mimi és a nagy fagyiünnep került a könyvesboltokba, év végén pedig megjelent a Kicsi Mimi karácsonya, ami az ünnepi készülődés, az együttlét és a gondoskodás hangulatát hozta el a legkisebbeknek.

 

Vadadi Adrienn

Vadadi Adrienn óvodás és kisiskolás sorozatai töretlenül folytatódnak 2018-ban is. Márciusban jelent meg a Kockacukor lovassuli második része, a Mókás a szeleburdi csikó és újabb résszel bővült a népszerű ovis mesék szériája is. A Három szülinapi torta idén novemberben jelent meg a könyvesboltokban és egy új kisfiú, a korábban született Szili érkezésén keresztül ismerteti meg az elfogadás gondolatával a gyerekeket. A Most én olvasok! olvasástanulást segítő sorozatba Vadadi Adrienn Matricás Laci karakterével zárkózott fel (Matricás Laci, a híres rabló és Matricás Laci és a múzeumi rablás)Év vége felé pedig egy családi mesék-kötettel rukkolt elő. A Titkos vacsora egy négy fős család hétköznapi történeteiről mesél a kisiskolás korosztálynak.

 

Varró Dániel

Varró Dániel 2018-ban két kötettel örvendeztette meg olvasóit. Tavasszal jelent meg különleges apanaplója, az Aki szépen butáskodik. A válogatáskötet a szerző apaságról és a családdá válásukról szóló írásait tartalmazza. Év vége felé pedig a kietlen északi fjordok világába röpítette el a gyerekeket. A szomjas troll a költőgéniusztól megszokott, szójátékokban gazdag mesekönyv, amelynek lélegzetelállító rajzait Maros Krisztina készítette.

Egyszer, tényleg tökre régen, fönn a hóban, fönn a jégen,

hol a trollok élnek, fönn a havas tajgán valahol,

hol a trollok fjordok, fjellek közt bunkókkal menetelnek,

menetelt kis bunkójával ott egy Kalle nevű troll.

A szomjas troll

 

Várszegi Adél

Várszegi Adél idén két gyerekkönyvvel is előrukkolt a gyerekeknek. A Raptormese (2014.) után újra főszerepet kaptak a dinók a Kihalni esélyes című könyvében. Az őslényekről ezúttal a szerzőnő humoros versei és Kárpáti Tibor színes pixelképei mesélnek a legkisebbeknek. Az év végén megjelenő Gibbon és makákó egy elhagyatott állatkert két pajkos csibészéről szól és egy érdekes kérdést is felvet. Vajon hogyan teszi próbára kettejük barátságát, ha az egyikük kamaszodni kezd? Az illusztráció Máray Mariann munkáját dicséri.

 

Wéber Anikó

Wéber Anikó letehetetlen ifjúsági kötete, a Zuhanórepülés júniusban került a könyvesboltokba és egy nagyon furcsa, bentlakásos iskola falai közé kalauzolja el kis olvasót. A kisebbeknek a Ragacs, a hős kismacska című kedves és humoros meseregényével rukkolt elő az írónő, továbbá két vadonatúj Most én olvasok! (A legvidámabb osztály és a Marci és a kincsesláda) olvasástanulást segítő kötettel is jelentkezett 2018-ban.

 

Végezetül egy év végi könyvínyencség. Decemberben jelent meg az Elveszett alvókák című mesekötet, amelyet olyan parádés szerzők jegyeznek, mint Adamik Zsolt, Dániel András, Finy Petra, Gévai Csilla, Harcos Bálint, Kertész Erzsi, Majoros Nóra, Szabó Borbála és Tamás Zsuzsa. Mesés lezárása az óévnek, amiből mutatunk egy kis ízelítőt is (illusztráció: Megyeri Annamária).

Összeállításunk természetesen nem lehet teljes. A fentieken túl is nagyszerű hazai szerzők és gyerekkönyvek roskadoznak még a könyvesboltok polcain. 2019. arra vár, hogy felfedezzük mindegyiket! Ennek szellemében ajánljuk 2018. gyerekkönyves díjairól és díjazottjairól szóló összeállításunkat is, amiből megtudhatod, kiket ítélt a közönség és a szakma az év legjobbjainak.

 

Mindenkinek sikerekben és olvasásban gazdag, boldog új évet kívánunk!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató