Mesék örökmozgóknak

Micsoda jó móka! Hát mese közben ugrálni is lehet?!? Nem kell végig csendben maradni, fel is állhatunk és fészkelődhetünk is nyugodtan? Sőt, mindez egyenesen kötelező!?! Bizony. A Mesék örökmozgóknak sorozat sajtkukacoknak készült. Olyan gyerekeknek, akik nehezen tudnak egy helyben maradni, mesehallgatás alatt is izegnek-mozognak, nem akarnak lemaradni semmiről. Mert ebben a sorozatban a mozgolódás alapfeltétel, mi több, követelmény!

 

Tapsolj! Ugrálj! Kiabálj!

Az örökmozgós könyvekben minden mesének van két kulcsszava, amit a gyerekeknek mesehallgatás közben figyelniük kell (minden mesében más a kulcsszó és más a feladat is). Ha a gyerekek meghallják valamelyiket, teljesíteniük kell az ahhoz kapcsolódó játékos feladatot és máris elkezdődhet az ugrálás, békaügetés, tapsolás, pörgés-forgás… na meg a gurgulázó kacagás! A rövid szünetek felfrissítik a gyerekeket, közben kielégíthetik feszítő mozgásigényüket, levezethetik a feles energiát. Így a mese jobban leköti őket, tovább oda tudnak figyelni rá és megtanulnak a kulcsszavakra is összpontosítani. Mindez nagyban fejleszti a koncentrációjukat. Minden mese elején van egy rövid útmutató, hogy melyek lesznek a kulcsszavak és mi a feladat. Senki se lepődjön meg a kulcsszó, virsli, hóbelevanc, iszkiri, vagy netán a húsvéti nyúl hallatán.

A sorozatnak eddig három kötete jelent meg (előkészületben: Az ügyetlen bohóc és más történetek), tele vidám és barátságos óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló történetekkel. A mesék különállóak és rövidek, ami szintén segíti a gyerekeket abban, hogy a figyelmük végig megmaradjon. A kedves és szerethető illusztrációk Horváth Ildi munkáját dicsérik. A kötetek külön életet élnek, egymástól függetlenül is megvásárolhatók, így tetszés szerint választhatunk, hogy milyen meséket favorizálunk. Az ünnepek előtt a most megjelenő Száguldó hóember például kitűnő választás lehet. Hogy segítsünk választani, íme mindegyik kötetről egy rövid bemutató!

 

A beszélő kiskutya és más történetek

 

Szerző: Balázs Ágnes

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-415-825-7

Korosztály: 3-6

 

 

Az első rész Virsliről, egy különleges kiskutyáról szól, akit sokan szánnak, sőt ki is nevetnek virsli-alakja miatt. Egészen addig, amíg Virsli meg nem szólal, de még hogy! A második mese főhőse egy szomorú zöld(!) róka, aki végül megtalálja a helyét a szokatlan színű bundájában és rájön, minden úgy jó, ahogy van. A harmadik rész egy lusta cicáról és vendéglátójáról, egy kutyáról szól. A történetben a szemtelen cica visszaél az eb vendégszeretetével, nem csoda hogy azóta sincs macska-kutya barátság… Azután egy rakoncátlan kiskacsa jár pórul, mert nem fogadott szót. Végül pedig kiderül, melyik állat gyorsabb,  az ugráló béka, a fürge nyuszi, vagy egy cserfes kisveréb?

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. A beszélő kiskutya című első mesében például a “vau” elhangzásakor a gyerekeknek fel kell pattanniuk a székükről, meg kell pördülniük egyszer, majd visszaülhetnek a helyükre. Amikor pedig a “virsli” szót olvassák fel nekik, akkor egy előre meghatározott bútorig kell fél lábon elugrálniuk, majd vissza a helyükig. A felolvasás során a szülőknek természetesen ügyelniük kell arra, hogy a gyerekek a kiválasztott “varázsszavak” elhangzásakor el tudják végezni a gyakorlatokat, és csak utána szabad folytatniuk a mesét. A bájos, egyszerű nyelvezettel megírt meséket biztosan minden izgő-mozgó óvodás és kisiskolás gyerek szívébe zárja majd.

 

A pösze nyuszi és más történetek

 

Szerző: Balázs Ágnes

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-912-4

Korosztály: 3-6

 

 

Ebben a kötetben baja esik a húsvéti nyuszinak. Hiába várják az erdőlakók, kitört a nyúl első két foga és úgy látszik a húsvéti tojás is elmarad. Vajon sikerül összefogniuk a barátoknak, hogy segítsenek a pösze nyúlon? Málnát, mézet vagy áfonyát…? A második meséből kiderül, hogyan tanulják meg a civakodó medvebocsok, hogy az asztalnál ne válogassanak. Ezután megtudhatjuk, hogyan tanulják meg az egérgyerekek, hogy többet ne füllentsenek, és azt is, hogy jár pórul a baromfiudvar parancsolgató kakas tábornoka.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Keltsd életre a pösze nyuszi, a civakodó medvebocsok vagy a két hazudós kisegér történetét!

 

A száguldó hóember és más történetek

 

Szerző: Balázs Ágnes

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-059-4

Korosztály: 3-6

 

 

Az első mese egy különleges hóemberről szól. Hóbelevanc ugyanis más, kicsit olyan volt mint, akár egy kisgyerek. Tud járni, beszélni és még szánkózni is! Hóbelevanc egy barátot is talál, olyat, akire mindig számíthat. A második, egy megható mese, ami egy különleges hópehelyről szól, aki egy beteg kislány ablakára repül és sikerül felvidítania. Azután csiga néni bajba kerül: elfújja a házát a szél! Fázik és szomorú, nincs hova bebújnia… De semmi baj, mert a barátai, a medve, a veréb és a nyúl segítségére siet. Vajon milyen megoldást sikerül kitalálniuk? Végül pedig megtudhatjuk, hogy hogyan járt pórul egy mohó kishörcsög és tanulta meg, hogy az irigység csúnya dolog.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak. Örökmozgó, mesehallgatásra és játékra fel! Keltsd életre a kíváncsi hópehely, a mohó kishörcsög vagy a száguldó hóember történetét!

A sorozat legújabb részébe bele is lapoztunk, ha kíváncsi vagy rá közelebbről, nézd meg, milyen!

 

Teszteltük!

A kislányom ugyan ha meséről van szó, végig nagyon odafigyel, de ugrálni, pörögni ő is imád, melyik kisgyerek nem? Feles energia? Naná, hogy van! Ilyenkor tökéletes választás, nagyszerű közös játék, mese és mozgás egyben a Mesék örökmozgóknak-sorozat. Ha mesélek, a kislányom csillogó szemmel és visszatartott nevetéssel várja a kulcsszavakat – ugyan sokszor kell egy kis hatásszünet neki, hogy kapcsoljon, hogy elhangzott a „kiskacsa“ – de annál boldogabban pattan fel, hogy elhápogjon a kisszékig. Általában két-három mesét bírunk így egyszerre, de azt mindig nagyon-nagyon! A sikerélmény és a kacagás garantált!

A mesélés örökmozgó-módra igazi közös móka és vidám szórakozás lehet az egész család számára, akár testvérekkel közösen. Ha felkészültél, akkor nincs más hátra: Tapsolj! Ugrálj! Kiabálj!

Ha óvodásoknak keresel további meséket, olvasd el a legjobb magyar mesesorozatokról szólő kétrészes írásunkat ide és ide kattintva. A legkedveltebb óvodás-kisiskolás mesekönyvekről – köztük a Mesél az erdő, vagy a Szamócka-sorozatról – pedig ide kattintva olvashatsz. Dinók a kedvencek? Ebben a cikkben összeszedtük a legjobb dinoszauruszos könyveket.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

80%

Nagyszerű közös móka és szórakozás lehet szülőnek és gyereknek egyaránt.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató