Lengemesék: álomvilág a Nádtengeren

Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-sorozata a természet mélyén, egy békés nádasban játszódik. A főszereplők aprócska, a pitypang fejénél nem nagyobb, élénk tekintetű zöld lényecskék, fiatalon zöld, érettebben barna hajkoronával. Ők a lengék. Nádirigókon lovagolnak, békaderbit rendeznek, ágyúikba makkot töltenek és saját szokásuk szerint élnek. Bátor, összetartó, saját törvényekkel bíró társadalmuk van, akik szerves egységben élnek a nádas élővilágával, békákkal, vadkacsákkal, gémekkel, és őrködnek a Nádtenger békéje felett.

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyen, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger, ahol a vízimadarak építik fészküket, nádirigók terelgetik fiókáikat és vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között. Itt élnek a lengék.

A Lengemesék a 6-10 éves korosztály lelkét melengetik meg igazán, akik négy, izgalmas részen át teljesen elmerülhetnek a Nádtenger csodálatos állat- és mesevilágában. A csendéleti leírások gyönyörűek, a tavi élővilág élethűen van ábrázolva, a lengék és történeteik hitelesek és szerethetők. Érdekfeszítő, friss és üde olvasmány, kalandos tanmese összetartásról, bátorságról, helytállásról, gyarlóságról, igazságosságról és persze igaz barátságról.

A főszereplő Füttyös Vilkó, egy okos, tisztalelkű ám szabályszegő lengefiú, akinek különcsége folytán – ugyanis nem barnult be a haja – extrán helyt kell állnia a közösségben. Valahogy úgy alakul, hogy mindig a dolgok közepébe csöppen, de sosem vall kudarcot, mert a szíve és az esze mindig a helyén van. A sorozat négy részen, azaz évszakon át – tavasz-nyár-ősz-tél – mutatja be a lengék kalandos mindennapjait. A Lengemesékből már rajzfilm is készült, aminek az előzetese itt megnézhető.

 

Mivel odakint már hullanak a falevelek, a harmadik részt mutatjuk be most röviden. Ezzel is szeretnénk egy kis hangulatot teremteni a pasztellszínű őszhöz mindenkinek.

Lengemesék III. – Ősz a Nádtengeren

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Centrál Média (2015)

ISBN: 978-963-341-080-6

Korosztály: 5-10

 

 

A sorozat harmadik része, az Ősz a Nádtengeren kalandban és izgalomban egyáltalán nem marad el a többi epizódtól, ellenkezőleg! A lengék a télre készülődnek, ám a nyugodt, békederbivel és pattogatott békalencsével fűszerezett hétköznapjaikat cselszövések, ármány és harcok árnyékolják be. A történet elején a költöző fecskekolónia megpihen a Nádtengerben és kiderül, hogy Vilkó barátjának, Kormosnak az egyik fiókája beteg. A lengefiú, hogy segítsen, most sem habozik átlépni a szabályokat, mindjárt kettőt: 1. engedély nélkül ne hagyd el a Nádtengert! 2. zöld hajkoronával még nem repülhetsz! De hiszen ez utóbbi csak a nádirigókat tiltja, fecskékről nem esik szó… hessenti el Vilkó a gondolatot, és már útnak is ered a szomszéd tópartra, hogy megszerezze a gém, Minerva Ezerfű oldatát. Akarata ellenére viszont kis kiruccanásával nagy bajba sodorja a Nádtenger lakóit. Kifigyeli ugyanis egy vízipatkány, aki gonosz tervet sző ellenük. Ehhez pedig társakat is talál, a lengék régi ellenségeit, a harácsokat. A szövetségesek nemsokára neki is vágnak, hogy elfoglalják a Nádtengert és elűzzék apró lakóikat… 

A Lengemesék harmadik részébe bele is lapoztunk, ha kíváncsi vagy rá, nézz bele!

A lélegzetelállító – és elsőre sokaknak kicsit szokatlan – illusztráció Timkó Bíbor munkáját dicséri, és csodálatosan átadja a mesék hangulatát, a Nádtenger varázslatos világát.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ősszel a Nádtenger élete megváltozik. Vándormadarak ezrei éjszakáznak a csendesen hajladozó nádszálakon, mások hosszú téli álomra készülődnek. Lengevár lakóira, a zöldbőrű lengékre is sok feladat vár: be kell gyűjteniük a termést, hogy legyen mit enniük a télen, és elő kell készíteniük a nagy fűzfa odvát, hogy menedéket adjon a fagyok idején. Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-sorozatának legújabb kötetében sosem látott, új ellenség fenyegeti a Locsogó-tó nyugalmát. A jószívű és elszánt Füttyös Vilkó idegen vizekre merészkedik, majd minden eddiginél nagyobb veszedelembe csöppen. Timkó Bíbor varázslatos rajzai hűen mutatják be a nádas élővilágát, miközben az olvasót észrevétlenül repítik a békaderbi helyszínére, a füstifecskék szárnyai közé vagy éppen az ellenséggel vívott nagy csata közepébe.

A négyrészes sorozat kötetei: Tavasz a Nádtengeren, Nádtengeri Nyár, Ősz a Nádtengeren, A Nádtenger télen. Ezeken kívül a Lengekalendárium, a Lengeszakácskönyv és a Nádtengeri rejtélyekvalamint különböző foglalkoztatók is megjelenek már a sorozathoz kapcsolódóan.

Berg Judit Maszat-sorozata bekerült a Foxbooks legjobb óvodás mesesorozatok válogatásába. Nézd meg, mit írtunk róla, és melyik mesék kerültek még a toplistába! Ha kíváncsi vagy az írónő Két kicsi dinó-sorozatára, ebben a cikkünkben elolvashatod, milyen. Nagyóvodásoknak ajánljuk a legnépszerűbb meséket bemutató toplistánkat. Ha kisiskolásoknak keresel további olvasnivalót, ajánljuk figyelmedbe a Petya és Tulipán és az Irány észak! mesekönyvet is! Kezdő olvasóknak pedig ebben a cikkünkben adunk tippeket.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

93%
Nagyon jó

Izgalmas és elbűvölő kisiskolás mesesorozat, lélegzetelállító rajzokkal és érdekfeszítő kalandokkal.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény