A világ legjobb játszótere

A világ legjobb játszótere egy könnyed, nagyóvodás mesekönyv, barátságról, gyerekekről, közösségi életről és arról, hogy összefogással bármi lehetséges. Czernák Eszter vidám meséjéből kiderül, hogy néha a legrosszabb helyzetekből sülnek ki a legjobb dolgok. Hiszen jó emberek mindenhol adottak, csupán egy cseppnyi nyitottságra, és némi leleményességre van szükség. Az Áfonya utcai gyerekek a legjobb példák erre.

 

A világ legjobb játszótere

 

Szerző: Czernák Eszter

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-444-5

Korosztály: 6-10

 

 

A történet ugyanis az Áfonya utca 6-12-ben játszódik. Ez egy hat lépcsőházas, vadiúj háztömb, ahova a nagycsoportos Ádám költözött a szüleivel. Ádám szomorú, hogy ott kellett hagynia az óvodás barátait, egy dolog vigasztalja csak, hogy a ház udvarában megaszuper játszótér is készül a gyerekeknek. A kisfiú már alig várja, hogy felfedezze a kalózhajós belső udvart, de csalódnia kell… A beígért játszótér helyén csak tátongó üres területet találnak padokkal, biciklitárolóval, kavicsokkal és némi fűvel. A gyerekeknek semmit. Sajnos a helyzeten apa ideges-szorongós telefonálgatása sem segít, mert kiderül, hogy játszótér nem is igazán lesz, hiába költözik be a házba egyre több csalódott gyerek. Ekkor Ádámnak támadt egy ragyogó ötlete… Azt megsúgta Marcinak, mert vele szeretett a legjobban kavicsot rugdosni a téren. Ő megsúgta Áronnak, ő továbbadta Misinek, aki a testvéreinek, Ancsának és Julikának súgta meg, ők pedig az ikreknek, Nikinek és Kittinek adták át, aztán Lilinek, aki az új lánynak súgta meg, aki a fiúknak adta át a 8-as lépcsőházból. Végül mind egyetértően bólintott, és úgy döntöttek, hogy belevágnak a nagy tervbe: ők maguk csinálnak játszóteret! 

Tervükhöz egy kis segítségre is szükségük volt, a munkásoktól kértek megmaradt festéket, hogy kijelöljék a játszóudvar főbb helyszíneit. Egészen pontosan az ugróiskolát, az autópályát, a vonatsíneket és a kifutópályát repülőknek. Na meg egy űrhajó kilövőállomást. Kell az is. De került oda sok minden más is. Parkoló és benzinkút a járműveknek, twister és bowlingpálya… – a szülők nem győztek ámulni a gyerekeken…

A lurkók nagyon élvezték az alkotást, a közös együttlétet, és végre megtelt vidámsággal az udvar. Aztán – hiszen a nyár már csak ilyen – egy nap eleredt az eső. Hosszan és sokat esett. A játszótér vizes lett, mindenfelé óriási pocsolyák terültek el. De ne lennének Áfonya utcai gyerekek, ha ebből a helyzetből nem hoznák ki a legjobbakat…! Meghirdetik ugyanis a Nagy Vízi Csatát! Ebben a programban már a szülők is részt vesznek. A gyerekek saját készítésű járművet, fürdőruhát, az anyukák sütit, apukák vödröt, vizet és újságpapírt hoznak az eseményre. Hogy miből áll egy ilyen különleges rendezvény? Hát rengeteg mókából, és ötletes versenyszámból.

A gyerekek sok mindenben összemérik az erejüket. A vízi csatában például az a hajó nyer, amelyik a legjobban állja a sarat, azaz a gyerekek vízipisztolyainak az össztűzét, és a legkésőbb süllyed el. De rendeznek még pocsolyaugrást, vízipisztolyos bowlingbajnokságot pet-palackokkal. A nap fénypontja pedig a vízijárműves-felvonulás, ahol egy zsűri osztja ki a díjakat a legeknek. A szemlén felvonul többek között csónak dióhéjból, joghurtos flakonból vitorlás, üdítős palackból katamarán, komp parafadugóból, de még egy jégkrém-pálcikás szörfös is. A gyerekek fantáziája végtelen, de mit gondolsz, melyik nyer? Hála a gyerekeknek, a ház lakói egyre jobban összekovácsolódnak, így az már nem is kérdés, hogy a Homokozó-hadműveletben (egyet a kisebbeknek, egyet a nagyobbaknak) már mindenki részt vesz. A gyerekek homokot szállítanak kis vödreikben, egyesek lelkesen tömörítenek – milyen nagyszerű a munka így közösen! 

Hogy ennyi móka mellett mi hiányzik még? Hát az újabb móka! Ha már elkészült a világ legjobb játszótere, átadóünnepség is kell! Igazi buli köszöntővel, limonádéval, lufival, naná. Az Áfonya utca 6-12-ben közösség kovácsolódik, barátságok szövődnek. A gyerekek példát mutatnak a szüleiknek, és lelkesedésük rájuk is átragad. Hogy mi kell a világ legjobb játszóteréhez? Kalózhajó, ugráló vagy lovagi vár? Sokkal inkább jó társaság, összefogás, fantázia, átitatva vidámsággal és sok-sok szeretettel. Illusztráció: Kőszeghy Csilla.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ádámék új házba költöztek, és döbbenten látják, hogy a ház udvarára beígért játszótérnek híre-hamva sincs. A szülők hiába telefonálgatnak és dühöngenek, tehetetlenek. Így hát a gyerekek kezükbe veszik az irányítást, és jobbnál jobb játékokat terveznek az udvarba. Lelkesedésük a szülőkre is átragad, és szép lassan az ott maradt építőanyagból közösen megépítik a világ legjobb játszóterét! Czernák Eszter könyvében rengeteg jó ötletet találhatunk mi is házilag készített kinti játékokhoz, a palackokból készített bowlingon keresztül a parafadugó hajócskákon át az aszfaltra rajzolható autópályáig. De legfőképpen azt mutatja meg a mese, hogy nem kell más, csak egy összetartó csapat, sok szabadidő és jó ötletek, hogy a gyerekek boldogan játsszanak!

Ajánljuk továbbá Horváth Ildi: Irány észak! valamint Harcos Bálint: Petya és Tulipán című mesekönyvét, illetve Berg Judit Két kis dinó-sorozatát is. A legkedveltebb óvodásoknak szóló mesekönyvekről ebben, a legjobb kisiskolás mesekönyvekről pedig ebben és ebben a bejegyzésünkben olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

77%

Könnyed, vidám mesekönyv 4-8 éveseknek.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény