Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

Nemrég új résszel bővült a magyar hírességek történetét bemutató életrajzi gyerekkönyvsorozat. Az inspiráló mesekönyvek olyan neves emberek életét mutatják be, akik lenyűgöző életútjuk és kitartásuk miatt az ifjú korosztály példaképei lehetnek. A fiú, akit elvarázsolt a zene Bartók Béla életét meséli el, olvasmányos, a korosztály számára érthető és élvezetes módon.

 

A fiú, akit elvarázsolt a zene

 

Szerző: Mészöly Ágnes

Illusztrátor: Berthódy Ágnes

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-024-5

Korosztály: 6-10

 

 

A könyv egészen a Nagyszentmiklósi boldog gyerekévekre nyúlik vissza. Kiderül, milyen volt Bartók Béla kisgyerekként, hogyan teltek első évei, és az is, hogy zenei tehetsége már egész kis korában megmutatkozott. Mesél Bartók ifjú éveiről, zene iránti szenvedélyéről. Mesél szerelemről, családról, barátságról és Kodály Zoltánhoz főződő viszonyáról. Megtudhatjuk, hogyan nyílt ki az egyébként zárkózott kisfiú a színpadon. Kiderül, milyen volt az első fellépése, és hogyan ünnepelte már sikeres zeneszerzőként és zongoristaként New York, London, Moszkva és Párizs… Mesél Bartók népdalok iránti szenvedélyéről, és megismerhetjük a híres Kékszakállút. Mesél egy kisfiúról, aki szenvedélyesen szerette a zenét, és aki ezt az óriási örömöt mindenkinek szerette volna átadni.

A kisfiút, akit Bartók Bélának hívtak, elvarázsolta a zene. Azt akarta, hogy mások is megismerjék azt az örömöt, amit a hangok harmóniája nyújt. Egy életre elkötelezte magát a muzsika mellett, írt zenét felnőtteknek és gyerekeknek, tanulni vágyóknak és hangszeren gyakorlóknak. A kisfiú, akit népdallal altatott el az édesanyja, felnőve a vidéket járta és gyűjtötte, mentette, rendszerezte a magyar népdalkincset. A kisfiú, akit első fellépése után csokorba kötött édességgel leptek meg barátai, később beutazta Európát és Amerikát, koncerteket adott a világ nagyvárosaiban. A kisfiú, aki esténként a cselló és a zongora hangjaira aludt el, valóra váltotta minden álmát.

A könyv egyik különlegessége, hogy az egyes életeseményekhez zeneműveket is kapcsol, ami nagyszerűen kiegészíti a hallottakat. Az egyes oldalpárokhoz tartozó zenei részleteket a könyv végén találjuk felsorolva – fokozhatja az olvasás élményét, ha ezeket meghallgatjuk közben. Az életrajzi történetnek különleges hangulatot kölcsönöznek Berthódy Ágnes csodás rajzai.

A fiú, akit elvarázsolt a zene nagyszerű választás kisiskolásoknak akár önálló olvasásra is, hiszen nemcsak élvezetes könnyű olvasmány, hanem egy példát mutató mesekönyv is egyben.  

A KIADÓ SZINOPSZISA

Híres magyarok életét gyerekeknek, gyereknyelven bemutató életrajzi sorozatunk harmadik kötetében Bartók Béla élete tárul fel Mészöly Ágnes elbeszélésében, Bertóthy Ágnes illusztrációival. A sorozat mesés formában ismertet meg az 5-8 évesekkel olyan neves embereket, akik kitartásuk és lenyűgöző életútjuk miatt értékes példaképek lehetnek számukra.

A híres magyarok életútját bemutató sorozatban már megjelent: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott, Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.