Ovis újdonságok (4. rész): Nagycsoportos könyvválogatás

Folytatjuk az ovis újdonságok bemutatását, és ezúttal a nagycsoportosoknak válogattunk egy színes csokorra valót. Kicsikből NAGYOK, Hagyományaink, Babaróka, Halálka… – fedezd fel kedvenceidet, kellemes szemezgetést, sok vidám olvasnivalót!

Luca mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-422-6

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szállingózik a hó, meleg fények szűrődnek ki az ablakokból – advent időszakában járunk. December 13. – Luca napja. A kis Simon izgatottan készülődik a nagypapájával: várják a hangosan éneklő lucázókat, faragják a Luca székét, kivájnak egy szép nagy tököt, hogy az majd elijessze a szellemeket meg a boszorkányokat. S miközben megelevenedik a népszokások sokasága – mint az “alakoskodás”, a Luca-naptár-készítés vagy az ajtófélfa foghagymával való megkenése -, és Simon azt is megtudhatja, miként derítse ki, hogy a szomszéd Lulu néni boszorkány-e…

A Hagyományaink-sorozat eddig megjelent kötetei: Busó mesePünkösdi meseBetlehemi mese, Húsvéti mese, Szüreti mese

Malac és Liba 5. – Várjuk a karácsonyt!

Szerző: Tóth Krisztina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-036-6

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ti is várjátok a karácsonyt? Mert Malac és Liba nagyon, és kifejezetten élvezik az adventi készülődést. Nincs izgalmasabb a találgatásnál, hogy vajon mi szerezne örömet a másiknak, és nincs szebb a saját kézzel készített meglepetésnél. Vajon a két barát mit eszel ki, mivel lepi meg egymást? Tartsatok velük, nézzétek meg, hogyan köszönt be a tél, hogyan érkezik a hó! Készítsetek ti is kalendáriumot, vagy akár madáretetőt, de ne felejtsétek el elolvasni a sünis mesét sem!
Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

A Malac és Liba-sorozat további részei: Fogjunk verebet! – Malac és Liba 4., Gatyát fel!- – Malac és Liba 3. Csavarogjunk együtt! – Malac és Liba 2., Legyünk barátok! – Malac és liba 1.

Halálka és a kísértetbarát

 

Szerző: Barbara Cantini

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-457-824-6

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy újabb történet, amitől meghalsz a nevetéstől! Ki lehet az a titokzatos kísértetfiú, aki hullaszilveszter előestéjén megpróbál bejutni a Málladozó Villába? Halálka idegtépő nyomozásba kezd, hogy kiderítse, honnan jött új, “szellemes” barátjuk. Hűséges barátja, Bu Song, az albínó agár most is a segítségére van. A nyomozás olyan izgalmas, hogy még Halálka is majdnem szívdobogást kap tőle! Új történet mindenki kedvenc zombilánykájáról, aki meghódította a világot, és a történeteit már 23 nyelvre fordították le!

A Halálka-sorozat eddig megjelent kötetei: Halálka 1. – A történet, amin meghalsz a röhögéstől, Halálka 2. – Halálka és az undok unokaöcs

Róka Bori és az óriás

 

Szerző: Astrid Sheckels

Kiadó: Teknős Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-324-887-4

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az a hír járja, hogy a Sötét Erdőtől északra, a Tiltott Lápon egy óriási, titokzatos teremtmény él. Csak nem egy óriás az?
Róka Robi és kíváncsi erdei barátai leteszik a mesekönyvet, és kalandra készen útra kelnek, hogy kiderítsék, vajon tényleg léteznek-e mesebeli óriások.

Kéményseprő Kelemen

 

Szerző: Marék Veronika

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-017-2

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ég és föld találkozóhelyén, a háztetőkön dolgozik a kéményseprő. Kelemen megmenti a város lakóit – de a sapkáját senki nem veszi fel a sárból. Fiatal voltam, körülbelül húszéves, amikor megszületett bennem ez a mese. Azóta őrizgettem saját magamnak.
Most elengedem, olvassák el mások is. Szegedi Katalin költői képeivel új életet kapott a réges-régi mese, és remélem, ma is lesznek, akiknek örömöt szerez, és akiket megvigasztal.
A mesében benne van a hatvanas évek csodavárása, az, hogy semmi sem lehetetlen, s a hozzád méltó párod pillanatok alatt rád találhat. Marék Veronika

A szerzőtől ajánljuk továbbá A bohóc és a kismajom, valamint az Alfa bácsi titka című mesegyűjteményeket.

Babaróka karácsonya

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-100-1

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Babarókáéknál tökéletes a karácsony! Pedig igazából semmi sem tökéletes… Lehet, hogy vacsora lesz az ebédből, vagy szétfolyik a tojáshab a mézeskalácson, talán a lakás sem lesz ragyogó tiszta, és a karácsonyfa is satnya egy kicsit – de Kiss Judit Ágnes meséjében nem is ezek teszik ünneppé az ünnepet. Mert Babaróka karácsonya mégis úgy varázslatos, ahogy van – drága kellékek nélkül, tele szeretettel, felejthetetlen élményekkel, és sok-sok karácsonyi csodával.

A Babaróka-sorozat további kötetei: Babróka ajándéka, Babaróka kertje, Babaróka esti meséiBabaróka kistestvére. Elérhető még: Apróka sír lapozókönyv. Ha teheted, nézd meg Babarókát a Budapest Bábszínházban is!

Kicsikből NAGYOK – Marie Curie

 

Szerzők: Sánchez Vegara, María Isabel

Illusztrátor: Frau Isa

Kiadó: HVG Könyvek (2021))

ISBN: 978-963-565-120-7

Korosztály: 4-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték.
Marie Curie kénytelen volt fiatalon elhagyni hazáját, mert nőként nem járhatott egyetemre. Idősebb korában azonban az egész világ elismerését kivívta tudományos munkájával. A világon elsőként két Nobel-díjat is kapott: az elsőt a fizikai kutatásaiért, a másodikat a kémiai felfedezéseiért. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható az életéről.

A Kicsikből NAGYOK sorozatról itt írtunk bővebben. A sorozatból még elérhető: Coco Chanel, Jane Goodall, David Attenborough, Frida Khalo, Albert Einstein, Teréz anya, Stephen Hawking

A gyerekeknek szóló inspiráló életrajzi sorozatokból ajánljuk továbbá a magyar hírességek életútját bemutató köteteket is: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodottKertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki felfedező akart lenni

Jussváry Jakominusz gazdag órái

 

Szerző: Rébecca Dautremer

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-361-8

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Eljött egy esztendő, eljött egy tavaszi nap. Az idejét nem tudni pontosan.
De aznap Jakominusz azt gondolta magában:
-Nem voltam hős, és egyszerű életet éltem. Kicsi, bátor, teljes életet. A munkáját szépen elvégző, jó kis életet. Nagyon szerettelek, kis életem. Kaptam tőled egy apró lebucskázást, egy suta lábat, meg sok-sok gondot, de nagyon szerettelek. És tudod, mit mondok, édes öregem? Érdemes volt végigélni téged, módfelett érdemes!-
És ezen a napon történt az is, hogy Jakominusz szép csendben elaludt a mandulafa alatt.”
A létezés örömét ünneplő, egyedülálló és időtlen képeskönyv. A minden korosztálynak szóló mesekönyv Jussváry Jakominusz életének tizenkét állomását mutatja be: apró örömöket, a boldogság és a bánat nagy pillanatait, kétségeket és megpróbáltatásokat. Jakominusz nem a legnagyobb hős, sőt egy gyerekkori balesetnek köszönhetően gyengébb, mint a többiek. Életében nincsenek drámai fordulatok: felnő, apa lesz, majd nagyapa, végül örökre elalszik. Története az egyszerű élet iránt érzett hálával van tele: szeretni és szeretve lenni, megtenni, ami tőlünk telik, szemlélődni nem kevés. Sőt. Talán a legtöbb, amire bárki is vágyhat.

Márkó bácsi kertje – Mici megmenti a világot

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-047-9

Korosztály: 5-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sokszor a legbonyolultabb dolgokat egyszerű, aprónak tűnő lépésekkel lehet megváltoztatni – a felnőttek persze gyakran elfelejtik ezt, de a gyerekek még tudják! Így van ezzel Mici is, aki eldöntötte: megmenti a világot! Gyorsan el is kezd kutakodni, hogyan is lásson hozzá. Márkó bácsi pedig, akinek olyan kertje van, mint senki másnak, bevezeti őt egy különleges világba… A sorozat első része a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat. Mindezt csodás, élettel teli képekkel, viccesen és gyereknyelven…
…egy zöldebb bolygó reményében. NAGY RÉKA Ökoanyu

A szerzőtől ajánljuk még: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt… és a Rajzolj egy krumplit! 2. Lesz belőle pingvin, zebra, pelikán… című köteteket is.

Luca és Máté régi körhintája

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Keszeg Ágnes

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)1)

ISBN: 978-963-410-797-2

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Luca anyukája nem olyan, mint a többieké. Nagydarab, határozott, és különleges foglalkozása van: rendőr. Lucát gyakran csúfolják emiatt, pedig a kislány a lelke mélyén tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan jó, mint másoké. Amikor az iskolában pályázatot írnak ki, hogy a gyerekek írjanak fogalmazást az anyukájukról, Luca boldogan jelentkezik, de aztán elakad a munkával.
Szerencsére találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki magával röpíti őt a 19. századba, és megmutatja, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből. Luca megismeri Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkáját és családját, és az is kiderül számára, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított – az írás, újságírás -, ma már teljesen elfogadott.
Wéber Anikó ismeretterjesztő mesekönyve Keszeg Ágnes korhű rajzaival a múltba repít, és rengeteg érdekességet mutat meg a régi írónőkről, miközben segít Lucának abban, hogy kiálljon magáért.

Wéber Anikótól ajánljuk még: Hanga régi karácsonyai (2020)

Pihe-puha mesék – Álmok, csillagok, esős napok

 

Szerző: Maren von Klitzing

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-112-4

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vannak olyan napok, amikor nincs is jobb érzés, mint bekuckózni egy könyvvel, és csak olvasni. A gyerekek persze egy idő után már nem tudnak nyugton maradni. Valamit jó lenne játszani is!
Ebben a könyvben minden meséhez kapcsolódnak kérdések és szórakoztató feladatok, sőt, apró barkácstippeket is találunk minden mese végén, amik az olvasott történetekhez kapcsolódva biztatják a gyerekeket a kreativitásuk kibontakoztatására

A nagy dodó nyomában

 

Szerző: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-040-3

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Történetek kalandokról, rejtélyekről, varázslatokról. Ismét elmerülhetünk Tony Wolf csodálatos világában! Tom és Polli elhatározták, hogy vakációra indulnak. Vitorlás hajójuk már repítette is őket az újabb kalandok felé…

Ismerkedj meg Tony Wolf Mesél az erdő-sorozatával is! Érdekelhet még: Tony Wolf: Robinson visszatér, Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben

Robin Hód kalandjai 2. – Robin és Alaszka

 

 

Szerző: Turczi István

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-283-3

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egyik nap furcsa kis lénnyel találkoznak a Hódvár lakói: egy idegen hódkölyök vetődik a környékre. Alaszka nem olyan, mint ők: “a tengerentúlon született, fenn északon, ahol a nap laposan süt, rövid a nyár, és hosszú, hideg a tél”. Alaszka külsejében is különbözik tőlük, európai hódoktól: ő ugyanis egy kanadai hód. Ez azonban Robinnak nem akadály! Alaszka, Robin és Bunyó kutya között azonnal barátság szövődik, s már kezdődhet is a számtalan kaland.

A Robin Hód kalandjai-sorozatból még elérhető: Robin hód kalandjai – Robin, a szerencse fia

Ismerd meg a vízimadarak hangját!

 

Szerzők: Andrea Pinnington, Caz Buckingham

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-102-3

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legszokatlanabb, legkísértetiesebb madárhangok némelyike – a nagy póling sóvárgó kiáltásától a darvak krúgatásáig – vízimadaraktól származik. Tarts velünk és ismerd meg az érzékeny, eltűnőben lévő vízi élőhelyeket és csodálatos lakóik sokszínű világát! A gombok megnyomásával meghallgathatod a madárhangokat, ingyenesen letölthető applikációnk segítségével pedig akár élethű, 3D-s formában is a szobádba varázsolhatod kedvenc vízimadaraidat.

A sorozat újdonsága még: Ismerd meg az esőerdei állatok hangát! További kötetei: Ismerd meg a kerti madarak hangját!, Ismerd meg az erdei madarak hangját!Ismerd meg az éjszakai állatok hangját!Ismerd meg a tengeri állatok hangját!Ismerd meg az afrikai állatok hangját!, Ismerd meg a dinók hangját!

Kis zenélő könyveim – Pepe és a rockzene

 

Szerző: Magali Le Huche

Kiadó: Geopen Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-516-087-7

Korosztály: 2-5

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pepe egyszerűen imádja a rockzenét! Gitárjával a hóna alatt Londonba utazik, a rock fővárosába. Vajon megvalósítja álmát, és megcsinálja első lemezét…? Színes rajzokkal, 16 meghallgatható zenei részlettel – 3 éves kortól

A sorozatból elérhető még: Pepe az operában, Pepe és Vivaldi, Pepe és Mozart, Pepe és az afrikai zene, Pepe és a zenekar, pepe a diszkóban

TIPP: Dan Brown: Vad szimfónia

Mentős Misi

 

Szerző: Sárközi Judit

Kiadó: Kalliope Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-537-837-9

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha hívod, Mentős Misi szirénázva a segítségedre siet, ugyanis igazi hősként erre tette fel az életét. De Misi akkor is hős, ha épp nem a mentőautóban ül: etetőt épít a madaraknak, a tihanyi visszhangról mesél a gyerekeinek, és megtanítja az ovisoknak, hogyan kell mentőt hívniuk. Mit gondoltok, mehetünk sétarepülésre egy mentőhelikopterrel? Hol láthatunk szív alakú sírköveket? Hogyan készül a tökéletes mézeskalács? A Mentős család mindennapjaiban fontos szerepet játszanak az ünnepi hagyományok és a történetmesélés, a két óvodás gyerkőc, Maja és Misu pedig éppen olyan kíváncsiak, mint a gyerekek, akiknek a mesék szólnak. Postás Palkó barátai tizennégy, színesen illusztrált mesében térnek vissza az olvasókhoz.

A sorozatban még elérhető: Postás Palkó

Érdekelhet még: Mechler Anna: Bernát, a mentőautó

A cikk folytatásáért kattints erre a linkre! További ovis újdonságokat találsz még ebben a cikkben. A legkisebbek könyvpremiereit pedig itt és itt találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!