Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Régvolt idők karácsonyait idézi Wéber Anikó elragadó mesegyűjteménye. A Hanga régi karácsonyai egy meghitt, varázsos hangulatú ünnepi mesekönyv, amely különböző korokba – királylányok, grófok, pásztorok korhű világába – röpíti el a gyerekeket. Kísérőjük pedig nem más, mint egy csillogó ruhás hópehelylány. Hópihe időutazás! Micsoda igéző kaland vár itt ránk?

Hanga régi karácsonyai

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Keszeg Ágnes

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-688-3

Korosztály: 6-10

 

 

Hanga egy ifjonc hópihe, aki épp csak most járta ki a felhősulit. Kíváncsi és barátságos hópehelyke, aki mindent látni akar, de különösen a karácsony érdekli. Minden alkalmat megragad, hogy összebarátkozzon egy kisgyerekkel, megtöltse a szívét szeretettel és varázsossá tegye számára az ünnepet. De hópihének lenni nem ám könnyű feladat! Mielőtt először leszállnának, Pompa úr alaposan felkészíti őket. Megtanulják, hogy odalent mindenki számít rájuk, melegíteni fogják a bokrokat, tiszta fehér ruhába öltöztetik a fákat, és az a tündökletes koreográfia a levegőben…! A hópihék szálló tánca boldogságot hoz a gyerekeknek, alig várják, hogy megcsodálhassák őket! Amikor elérkezett a nagy nap, Hanga – valahol a tizedik sor közepén – izgatottan toporgott a többiekkel, hogy beússzon a felhőjük a város határába. Majd egyszer csak hopp! leugrottak a mélybe…

A ritmusra a levegőbe lendült, és pörögni-forogni kezdett. Szállt a többi hópihe között, amik sűrű sorokban közeledtek a föld felé. Néhányan összekapaszkodva keringőztek. Mások polkát, csárdást jártak, vagy fogócskáztak. Hol összeértek, hol eltávolodtak egymástól, ahogy a tánclépés kívánta.

Hanga első utazása napjaink szépséges Budapestjére vezetett. Oh, azok a büszke, díszes épületek! A kígyóként tekergő víz, azok a hidak, a harangozó templomtornyok, a vár és a fények…! Ez a város legszebb része, suttogta a fülébe a szél. A hópihelány végül egy nagyon szép parkba, egy szobor tetejére telepedett le. Pompás, innen mindent szemügyre vehet. Nicsak, emitt hóembert épít egy kisfiú az apukájával, amott meg vidáman hógolyóznak a gyerekek! Hanga itt találkozott Hosszú Hugóval is, aki már több, mint 200 alkalommal ereszkedett le. Tőle hallotta először, mi az a karácsony, és hogy hogyan utazhatnak, azaz hullhatnak le a hópelyhek más-más korokba olvadás után, ha szeretnék. Ugye te is kíváncsi vagy a nagy titokra?

De a hó nem maradhat meg örökre. Hanga egyszer csak érezte, hogy elnehezül a keze, a lába, és olvadni kezdett… Tanult erről a felhőiskolában, most mégis nagyon megijedt, hogy mi lesz vele… Ilyen hamar? Mostanában sajnos egyre gyorsabban – tudta meg. 

De ne aggódj! Olyan lesz, mintha álmodnál, és nemsokára ismét a felhőkön leszel, és újra lehullhatsz a magasból!

Hanga második útja szintén Budapestre vezetett, de a lüktető város máshogy nézett ki, mint legutóbb. A Dunán is csak két híd – a Lánchíd és a Margit híd – feszített, autók helyett lovak, szekerek mentek, kalapos urak és furcsa szoknyás hölgyek masíroznak az utcán sietősen. 1877-be csöppentünk, karácsony idejére. Hanga ezúttal tovább röppent a széllel egészen Gödöllőig, ahol Erzsébet királyné karácsonyozott a családjával. Eltátotta a száját a gyönyörű kastély láttán. Itt minden aranyban csillogott: a csillárok, a tükrök, az asztalok, a székek! És a királyné hajkoronája és az a pompás öltözék! Teljesült a kis hópehely vágya: Mária Valéria személyében még egy igazi királykisasszonnyal is találkozhatott! Tudvalevő ugyanis, hogy ha egy hópehely egy gyerek kezére száll, látni fogja őt, és kapcsolatba léphet vele. Kíváncsi vagy milyen volt egy királyi karácsony? Hogyan nézett ki a fenyőfa és hogyan ünnepeltek anno? Mindezek mellett Hanga egy közös, titkos kalandban is részt vett Mária Valériával, hiszen kiderült, hogy karácsonykor sem kapni, hanem adni a legnemesebb.

Hanga következő mesés utazása 1864. karácsonyára, a tőketerebesi Andrássy kastélyba vezet, ahol ismét megmutathatta, milyen nagy a szíve. Egy betegeskedő lovászfiúnak viszi el az ünnep varázsát, a gróf úrfi, Duci segítségével. Vajon mi lehet számára a legeslegszebb ajándék, és hogyan valósíthatja meg az álmát egy hópihe? Hogy melyik korba repülünk majd ezután? Hanga a következő mesében egy igazi költőnő, Szendrei Júlia kislányával, Ilonkával ismerkedik meg. 1865-ben járunk, Budapesten. Egy igazi polgári karácsonyba csöppenünk, korcsolyával, Városligettel, kandallóban pattogó tüzes csillagokkal, Füvészkerttel és egy óriási meglepetéssel! Hangának ugyanis egy újabb kívánsága teljesül, és egy csodás ajándékban lesz része! Na de mivel lehet lenyűgözni egy hópihét? Kideríted?

Legközelebb Hanga egy kis magyar faluban szállt le, és új kis barátjával részt vehetett egy igazi betlehemezésben. Jancsi családjával tölthette a szentestét, és elkísérte őket az éjféli misére is. Hanga ezúttal olyan hagyományokkal is megismerkedett, hogy miért böjtölnek aznap az emberek, és miért mosakodnak meg karácsony estéjén aranyos vízben. Megtudta, miért hintenek szalmát az asztalra, alá pedig sót, szalmát, búzát, zabot egy kosárba. Miért eszik a család ilyenkor mézes foghagymát, kalácsot és mákos tésztát? Miért törnek diót és miért oszt szét közöttük a családfő egy piros almát? De Hanga aznap egy igazi karácsonyi titkot is megtudhatott. Pszt, úgy tartják, az éjféli harangozáskor megnyílik az ég, és mindenféle aranyos és ártó szellem száll le. Ezen az éjen csoda vár mindenkire!

Csupa olyasmi, ami máskor nem történhet meg. A házunkban a maradék ételünkből az angyalok falatoznak. Az állatok az istállóban emberi nyelven beszélnek. A patak vize borrá változik. A folyóban tej és méz folyik. Feltárul a jövő, és én megtudhatom, mi leszek, ha felnövök – sorolta Jancsi.

Vajon mindez megtörténhet? Te hiszel a karácsonyi csodákban? Wéber Anikó karácsonyi mesekönyve még egy különleges kalandot tartogat a gyerekeknek, egy hasonlóan meghitt, melegszívű történettel és üzenettel. Hanga ezúttal ismét napjainkba pottyan le, egy kisvárosi életképbe – tévéző gyerekekkel, okoskütyüző, kávét kortyoló felnőttekkel, a reggeli forgatagban rohanó emberekkel.

Ismét karácsony, és Hanga ezúttal egy nagy családi karácsonyozásba csöppent bele. Vacsorával, hallal, töltött káposztával, diós és mákos bejglivel, gyertyagyújtással, ajándékbontással, mindennel. A kis hópehely ezúttal egy pici lánynak Borkának mutatkozott meg, akivel különleges barátságot kötnek. De sajnos csak rövid ideig maradhatott – nagyon kevés ideig marad meg a hó mostanság – de látva, hogy a kis Borkának szüksége van rá, megígérte, hogy jövőre visszatér hozzá. Ezzel egy igazi, hosszú és mély barátság veszi kezdetét, ami elkíséri mindkettőjüket, talán örökre.

És ahogy újra és újra lehullott az égből, egyre fehérebb lett a ruhája. Egyszer édesfehér, mint a lassan elolvadó kockacukor. Máskor melegfehér, mint a sűrű tej. Vagy könnyűfehér, mint a szálló tollpihe. Meg puhafehér, mint a kényelmes párna. Mindig másképp csillogott a ruhája meg az arca, és minden találkozáskor megpillantotta magát Borka szemében. Ilyenkor Borka puszit adott neki, és Hanga újra meg újra azt a melegséget érezte, amit karácsonykor. A meleget, ami simogatja belülről, mégsem olvasztja el.

A Hanga régi karácsonyai egy álomszép, meghitt hangulatú mesekönyv, amellyel megidézhetjük a hajdani karácsonyokat. A könyv egy varázslatos időutazás – mese és ismeretterjesztés egyben – amiből kiderül, hogy a karácsony szelleme, a szeretet, a jóság, a barátság fontossága időtlen. A könyv vége külön fejezeteket szentel a mesékben szereplő történelmi alakok, és múltbéli karácsonyok – úri, polgári, falusi – bemutatására is. Valamint tippeket ad karácsonyi üdvözlőlapok és öltöztető babák elkészítésére. A belapozónkból megcsodálhatod Keszeg Ágnes álomszép rajzait, melyek igazi békebeli hangulatot kölcsönöznek a könyvnek.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hanga, a hópihe minden évben lehullik a földre karácsonykor. Azonban mindig más korba érkezik: hol Mária Valéria hercegnőhöz, azaz Erzsébet királyné udvarába, hol Szendrey Júlia otthonába, hol Andrássy Gyula intézőjének kisfiához, hol egy régi magyar faluba, hol pedig a mai Budapestre. Mindenhol összebarátkozik a gyerekekkel, akik látják őt, és közben megtudja, mi is az a karácsony, és hogyan ünnepelték különböző korokban. Wéber Anikó karácsonyi mesekönyve egyszerre mese és szórakoztató ismeretterjesztés, Keszeg Ágnes légies festményei pedig korhű környezetet teremtenek a kis hópihe időutazásához.

Ajánljuk még Harcos Bálint: A medve, aki a karácsonyfában lakottCorinne Giampaglia: Ella és a téli varázs, és Marc-Uwe Kling: Tavaszapó című mesekönyveket.

Érdekelhet még An Leysen: Diótörő, és Szabó T. Anna: Adventi Kalendárium című kötetek, valamint Dudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője is.

A legújabb télapós és karácsonyi mesekönyvekért kattints erre és erre a linkre!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

87%
Nagyon jó

A régi karácsonyokat igéző, meghitt hangulatú ünnepi mesekönyv.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató