Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére

Újabb bűbájos taggal bővült Kiss Judit Ágnes bársonyosan összebújós Babaróka-sorozata. Kis kedvencünk ebben a részben fontos mérföldkövekhez érkezik, sok új és faramuci helyzettel kell megbirkóznia. Ám látni fogjuk, hogy – ahogy a sorozattól már megszokhattuk – szeretettel és megértéssel most is minden probléma orvosolható. Babaróka kistestvére – jöhet az összefoglaló?

Babaróka kistestvére

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-687-6

Korosztály: 3-6

 

 

Nagy dolgok készülődnek a rókalyukban! Babarókának kistestvére lesz! A kis rókát egyelőre nem hozta különösebben lázba ez a hír, hiszen az oviban másoknak is van testvérük, mindebből leginkább csak annyit észlelt, hogy az anyukája pocakja egyre gömbölyűbb lett.

Sokkalta inkább foglalkoztatta az a tény, hogy elköltöznek! Kicsi nekik a kotorék? De hát Babarókának pont megfelelt. Ő nem, nem, egyáltalán nem akart ekkora változást az életébe. Imádja a szobáját, ragaszkodik a kiskerthez, a virágokhoz, egyszerűen mindenhez a régi életében… Vajon sikerülni fog elengednie a megszokott otthonát és megbarátkoznia az új helyzettel?

– Szia szoba! Viszlát fal! Köszönöm, hogy a szobám voltál. Jó szoba voltál, én most elmegyek belőled, legyél másnak is jó szobája!

De Babaróka minden másban is ragaszkodós volt ám. Ugyan egyre jobban viselte, ha anyukája távol volt tőle, de mostanában ez sem ment könnyedén. Meg volt a maga rituáléja, fontos volt, hogy ilyenkor rendesen elköszönhessen tőle, és elsuttoghassa neki a védelmező versikéjét. Ajjaj, de mi történik akkor, ha nem tudnak elbúcsúzni rendesen?!?

Itt a fél szívem, itt van útravaló, ha éhes lennél, itt van gyógyszer, ha beteg lennél, adok puskát, ha megtámadna az ellenség, ha valami baj van, húzz ki a ruhádból egy szálat, ereszd szélnek, és fuss!

A gyerekek annyira ragaszkodnak mindenhez, de sokszor szertelenek. Ugye megesett már, hogy elveszett az alvós nyuszi, nyünyőke, morzsi, dinó, kisautó, kedvenc maci. Szomorúan ismerős, ugye? Egyszer Babarókával is megesett. A buszon felejtette az emberbabáját, és vigasztalhatatlanul szomorú lett! Igaz Mamarókáék megígérték, hogy mindent megtesznek, hogy újra meglegyen, de Babarókának arra is fel kellett készülnie, hogy mi lesz, ha emberbabát végleg elveszítette.

Elvesztettél valakit, akit nagyon szeretsz – mondta apa -, és ez borzasztóan fáj. Jobban, mintha elestél volna. Sokáig fáj, de mindig egyre kevésbé.

Vajon sikerül megértenie, és elfogadni ezt a veszteséget? A könyvben erre is egy szép és megnyugtató megoldás kapcsán érthetik meg a gyerekek, hogyan fogadják el, ha nem tudnak változtatni azon, amin szeretnének.

A Babaróka kistestvére további ismerős ovis helyzeteket is tartogat a gyerekeknek. Amikor új társuk érkezik az óvodába, átérezhetik, milyen nehéz is a beilleszkedés, és milyen sokat számít, ha a kis társak barátságosan nyitnak a jövevény felé. De Bababróka itt azt is megízlelheti, milyen érzés a mellőzöttség, és az ezzel járó féltékenység. Kiscica ugyanis újabban szívesebben játszott Tigirigrivel, ami nagyon megbántotta. Vajon sikerül ezen felülkerekednie, és rájönnek, hogyan ne érezze egyikük sem kirekesztve magát?

Babarókának nem könnyű ez az időszak. Nem elég, hogy költöznek, nem elég, hogy kistestvére lesz, lassan a Kölyökőrzőtől is el kell búcsúznia… Hamarosan iskolások lesznek, de ő egyáltalán nem örül ennek. Nem akarja elveszíteni a játszótársait, sem a paradicsommadarat, sem a sárga-piros sétáló tulipánt, senkit és semmit se. De vajon örökre el kell tőlük válnia…?

Én azt akarom, hogy mindig a paradicsommadár mondja délben a mesét, és a sétáló tulipán fogja a kezemet, amikor bajom van, és a víziló hozza az uzsonnát! Nekem nem kell másik hinta és másik csúszda! És lyukat ásni is itt szeretek! És ebben a tóban akarok csúszkálni!

De ha nem lenne elég mindez, amióta Apróka megérkezett a családjukba, Babaróka otthon is mellőzve érezte magát. A kistesója állandóan sír, éhes, a szülei mindig csak vele foglalkoznak, és anyának nincs már türelme játszani vele. A kis rókát ez az újabb változás annyira megviselte, hogy – habár jó ideje nem hord már pelust – most ismét történnek éjszakai balesetek, sőt még dadogni is elkezdett. Vajon mit javasol erre a gyerekdoki örvös medve? A könyvben, mint minden, ez is megoldódik, sőt a végére az is megtörténhet, hogy Babaróka nemcsak megszereti, de – féltékenység ide vagy oda – még büszke is lesz Aprókára, a kistestvérére. Pszt, szerinted talán még az új otthonát is megkedveli?

A Babaróka kistestvére, újabb szép és tanulságos történeteket tartogat a gyerekeknek. Igazi összebújós mesekönyv, amely segíthet feloldani a kicsik számára is ismerős, szorongásos élethelyzeteket. Egri Mónika álomszép, meleg hangulatú rajzai ezúttal is elbűvölik a gyerekeket. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Babarókát nem rendítette meg különösebben, hogy hamarosan kistestvére lesz. Csak Mamaróka lett egyre szélesebb, és nem ivott kávét reggelente. Amikor azonban kiderült, hogy elköltöznek, Babaróka halálra rémült. Így kezdődik az immár negyedik Babaróka kötet, ami megint mindnyájunk számára ismerős helyzetekkel foglalkozik: költözés, új ház, új környék, új szomszédok – és még a szeretett Kölyökörzőtől is meg kell válni! Aztán megszületik Apróka – a szülők fáradtabbak, türelmetlenebbek, nem jut annyi idejük a nagy és okos Babarókára, mint előtte. Végül persze minden a helyére kerül, hiszen ahogy azt Kiss Judit Ágnestől megszoktuk, minden problémához kedvességgel, megértéssel, türelemmel közelít – Egri Mónika rajzai pedig most is, mint mindig, bájosak, érzékenyek, otthonosak. Igazi összebújós, családi mesekönyv!

Legyen teljes a sorozatod! Eddig megjelent Babaróka-kötetek: Babaróka ajándékaBabaróka kertjeBabaróka esti meséi

A szerzőtől ajánljuk továbbá: A tündérkeresztanya, valamint a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg című mesekönyveket is. Ajánljuk továbbá Majoros Nóra: Az orrszarvú és a madarak, valamint Harcos Bálint: Dorka és az elgurult gomb című meseregényét.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

93%
Nagyon jó

A sorozattól megszokott szép és érzékeny mesék, bűbájos illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató