Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

Agócs Írisz legújabb kötete mindenkit alkotásra szólít. A Rajzolj egy krumplit! útmutatásaival bárki könnyedén elsajátíthatja a rajzolás praktikáit – felfedi a kulisszatitkokat, szórakoztat és inspirál. A könyv, ami után már sohasem nézel egy krumplira ugyanúgy. Felkészültél rá?

Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-652-4

Korosztály: 5-8

 

 

 

A szerző vidám és könnyed stílusban, és végtelenül ötletesen vezeti be a gyerekeket az alkotás örömébe. Lépésről lépésre megmutatja nekik, hogy hogyan készíthetik el kedvenc karaktereiket, és hogyan tehetik azokat igazi egyéniségekké. Megtanítja azt is, hogy pici trükkökkel hogyan mutathatják ki érzelmeiket, vagy változtathatják meg az állatok hangulatát. Rávilágít, hogy rajzolni valójában mindenki tud, csak egy kis képzelőerő kell hozzá.

Krumplit mindenki tud rajzolni, mert a krumpli bármilyen lehet. 

Agócs Írisz kiáll a tökéletlenség mellett. Azt hirdeti, hogy minden rajz egyedi és pont attól különleges, amit mi magunk teszünk hozzá. Tehát görbüljön az az orr, lógjon az a kar, konyuljon az a fül, és legyen abból a girbegurba krumpliból zabálnivaló medve, lajhár, elefánt

A rajzolás csodálatos dolog, de ha engem kérdeztek, akkor számomra az, hogy valamit pont úgy rajzoljak le, ahogy az a valóságban létezik, a dolog kevésbé izgalmas részéhez tartozik. Sokkal izgalmasabbnak tartom, ha minden egy picit más, mint a való életben. Ha kicsit hasonlít is a rajzom egy igazi medvére, de van benne valami, amit én adok hozzá, ami az én fantáziámból keveredett bele. Ez a része az alkotásnak – hogy azt mutatjuk meg, ami a fejünkben van – sokkal nagyobb szabadságot ad, hisz bármit, de bármit kitalálhatunk és lerajzolhatunk! Olyat is, ami sosem volt, sosem lesz.

Unod a banánt? Rajzolj medvét!

Talán te is nyomon követted a tavaszi karantén alatt, Agócs Írisz Facebook-oldalát, ahol óriási sikert aratott vidám rajzvázlatainak a megosztásával. Követői napról-napra egyre lelkesebben várták hogy milyen újabb meglepetéssel készül (nemcsak) a gyerekeknek az oldalán. Elsőként medvét rajzolni tanulhattak meg, a medvét egy lajhár, azt egy tacskó, majd egy majom követte, aztán már nem volt megállás. Egyre másra ütötték fel a fejüket az újabb és újabb elbűvölő figurák a szerző oldalán. Bemutatkozott többek között a koala, a tobzoska, a láma, a tukán, a pelikán, üdvözletét küldte a bálna, a fóka, a hangyász... A vázlatokból lassan több tucat lett, a legkedveltebbekből pedig egy könyvre való válogatás. Így született meg a Rajzolj egy krumplit! ami egykettőre bevette a Pagony eladási toplistáját.

Forrás: @ Agócs Írisz Facebook-oldala

Nagyszerűek, ugye? Írisz a könyvében arra buzdítja a gyerekeket, hogy alkossanak szabadon, használják a fantáziájukat, öntsék rajzba bátran, ami csak az eszükbe jut. 

A lehetőségek tára végtelen! Használjátok és élvezzétek, hogy itt most bármit megtehettek, megrajzolhattok! Lehet a nyúl lila, az oroszlán zöld, és persze szinte mindenki krumplifejű. Tiétek a világ!

Rajzolj egy krumplit! Tegyél te is egy próbát! De ne feledd: lógjanak csak azok a majomkarok, ráncosodjon az a víziló, szárnyaljon az a denevér, ásítson az a lusta lajhár! Ide a (vidám? mérges? félős?) oroszlánt is, naná! Vagyis, ahogy a szerző hirdeti: tiétek a világ! További ráhangolónak nézd meg a könyv belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Rajzolj egy fáradt krumplit! Egy könyvet, amiben efféle mondatok vannak, csak szeretni lehet. Ez pedig pont egy ilyen könyv! Ráadásul krumplit rajzolni mindenki tud – ellentétben a Rendes Körrel, amit csak viszonylag kevesen. De nyugalom: ezeken az oldalakon Rendes Körökről szó sem esik! Arról viszont annál inkább, hogy egy (fáradt, jókedvű, gömbölyű, esetleg hosszúkás) krumpliból bármi lehet: medve, mókus, lajhár, csiga vagy akár még krokodil is! Tényleg bármi! És mindehhez csak néhány vonalra van szükség – na meg Agócs Írisz jókedvére és kifogyhatatlan ötleteire. Úgyhogy szerintem mindenki bátran ragadjon papírt meg ceruzát, és a szerző segítségével próbálja ki: egy krumpliból hogyan lehet valóban: BÁRMI. És higgyék el nekem: aki így tesz, az egészen biztosan rájön egy nagyon fontos dologra (amit e könyv írója és rajzolója már régen tud): hogy sokkal kerekebb a világ, ha krumpli alakú!”
Így ajánlja Dániel András ezt a szuper könyvet, ahol több mint 30 vidám krumpli alakul át mókás állattá, egyszerűen, pár lépésben! Rajzolásra fel!

Agócs Írisztől jegyzi továbbá a Mesék Barnabásnak-sorozat bűbájos lapozóit is: Mia nem álmos, Mása és az eső, Tóbiás éhes. Érdekelhet még: Kollár Borbála: Alkoss szabadon! – Kreatív ötlettár kicsiknek és nagyoknak

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Inspiráló és szórakoztató: a sikerélmény garantált!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény