Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, tanár, politikus, patrióta és igaz barát. Kós Károly az utolsó magyar polihisztor, aki bármihez is nyúlt, abban mindig szépet, hasznosat és maradandót alkotott. A fiú, aki Varjúvárról álmodott – ismerd meg a legendás erdélyi építész inspiráló életútját!

A fiú, aki Varjúvárról álmodott

 

Szerző: Boldizsár Ildikó

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 9789634760474

Korosztály: 6-10

 

 

Kós Károly álma csodaszép épületekkel, formákkal, tornyokkal, és egy bámulatos állatkerttel volt tele. Már kisfiúként is mindent megfigyelt, minden érdekelte. Imádott barangolni, szemlélődni, rajzolni, festeni, és ez mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy később híres és eredeti építész válhasson belőle.

Minden gyerek álmokkal születik. Ezek nem csupán olyan álmok, amelyeket éjszakánként álmodunk, hanem olyanok is, amelyeket későbbi életünk során megvalósítunk.

Temesváron született, ami abban az időben még magyar város volt. Édesapja sokat volt távol, így leginkább az okos, több nyelvet beszélő édesanyja nevelte. Tőle tanult meg minden fontos dolgot a világról. Középiskoláját Kolozsváron végezte el, és saját bevallása szerint itt tanult emberséget, itt vált másokra is odafigyelő, bátor, szabad és alkotó ember belőle.

Nyitott szemmel járt-kelt a világban, csillapíthatatlan tudásszomjjal járta a környéket. Barangolásai során mindent lerajzolt, jegyzetelt és vázlatokat készített. A Műegyetem mérnöki karán tanult, majd – a szülei neheztelése ellenére – kitartott eredeti álma mellett és építészmérnök lett. De az idő őt igazolta, mert már fiatalon sorra kapta a megbízásokat és hamarosan elismert építész lett. Habár itthon tálcán kínálták neki a jólétet, a szíve hazahúzta, és Erdélyben telepedett le. Családot alapított, feleségével és négy gyermekével a művészi ízléssel és szépérzékkel megalkotott Varjúvárban éltek. De vajon tényleg varjúk fészkeltek benne?

A könyvből sorra megismerkedhetünk a leghíresebb alkotásaival is – köztük a gyerekek számára talán a legnagyobb kuriózumnak számító – Budapesti Állatkert legendás pavilonjaival (Zrumeczky Dezsővel közösen). Bölényház, Majomház, Fácánház, Kenguruház, Szarvasház, Struccház, Zsiráfház, Krokodilház és a Madárház – neked melyik áll a szívedhez legközelebb?

Kós Károly az építészet mellett sok minden másban is maradandót alkotott. Székely balladákat jegyzett le, könyvet írt az erdélyi népi építészetről, saját maga illusztrált balladás regényt Attila királyról, könyvborítókat tervezett. Az I. világháború kitörése után azonban minden örökre megváltozott körülötte. Élete során kétszer is lett volna alkalma a könnyebb utat választani, és itthon jól fizető állást betöltenie, de ő tudta, hogy nagyobb szükség van rá Erdélyben. Kilencvennégy éves koráig élt szeretett szülőföldjén, jó egészségben, sosem lankadó munkakedvvel, az emberek szeretetével körülvéve.

Kós Károly azt vitte végbe az építészetben, amit a zenében Bartók Béla és Kodály Zoltán tett a magyar népzene és népdal fennmaradásáért. Úgy volt híres és modern építész, hogy egy pillanatra sem feledkezett meg saját gyökereiről: a magyar építőhagyományok alapján alakította ki saját stílusát.

Kós Károlynak nehéz korban kellett helytállnia, de semmi sem tántoríthatta el, hogy kövesse álmait és kitartson az elvei mellett. A fiú, aki Varjúvárról álmodott egy inspiráló életrajzi gyerekkönyv, az utolsó magyar polihisztorról, aki nemcsak maradandót alkotott az utókor számára, de hitet és szeretett adott az embereknek. Kós Károly példamutató életútját Bertóthy Ágnes gyönyörű rajzai kísérik a könyvben. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kós Károly élete valóban érdemes arra, hogy példaként álljon a gyerekek előtt. Nem csupán a budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját köszönhetjük neki, hanem századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, Az országépítőt, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a Budai Nagy Antalt is. Ám az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője. Példás családapa, családja jóllétéért és boldogságáért mindent elkövető, felelős családfő volt, aki szívén viselte országa-nemzete sorsát is.

“Kalotaszegi ezermester” – így emlegették őt mindenütt, s ez a kis életrajzi kötet méltó emléket állít neki, a fiúnak, aki nem csak álmodozott, hanem minden tervét valóra is váltotta. Kilencvennégy év állt rendelkezésére mindehhez, s a fél íves könyvecske ezt a kilencvennégy esztendőt mutatja be gyerekek számára is érthető nyelven, izgalmas és érdekes epizódokat válogatva az “országépítő” életrajzából.

A híres magyarok életútját bemutató sorozatban már megjelent: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Ha tetszett bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató