Mesél az erdő: Tony Wolf klasszikusa újra a könyvesboltokban

Ezúttal egy időtlen klasszikust, Tony Wolf Mesél az erdő mesesorozatát mutatjuk be. Írásunk azért is aktuális, mert gyerekkorunk rongyosra olvasott kedvence ismét elérhető lett a könyvesboltokban. A Mesél az erdő sorozat a nyolcvanas évek elején látott napvilágot és ma már a kultikus mesesorozatok egyik remeke. Sokunk gyerekkori kedvence, amit az utóbbi időben csak a családi polcok legmélyéről, vagy antikváriumból lehetett előbányászni. Ezt a hiányt pótolja az újbóli kiadás, amit kicsit leporolva, kicsit átsimítva, de az eredeti gyönyörű illusztrációkkal vehetünk most a kezünkbe.

A sorozat hatrészes, a történetek egymásba fonódnak és a mesék előrehaladtával egyre mélyebbre hatolunk az erdő rejtelmeibe. Feltárulnak az erdőlakók titkai és vidám hétköznapjai, az állatoktól kezdve egészen az egyre misztikusabb teremtményekig. A sorozat részei: Mesél az erdő az állatokról, Mesél az erdő a törpékről, Mesél az erdő az óriásokról, Mesél az erdő a tündérekről, Mesél az erdő a manókról, Mesél az erdő a sárkányokról. Itthon a tündéres rész megjelenésénél járunk és októberben várható az ötödik, manókról szóló történet.

A Mesél az erdő alkotója Antonio Lipatelli olasz karikaturista, gyerekkönyvíró és illusztrátor, aki a sorozatot Tony Wolf írói álnéven jegyzi. A szerző számos népszerű karaktert teremtett a mesék és az állati rajzok világából, nevéhez több tucat, főként az óvodás korosztálynak szóló gyerekkönyv fűződik. Ezek közül az egyik legismertebb, az egy pingvincsalád mindennapjait bemutató Pingu, amiből még hagyományos gyurmatechnikával animációs sorozat is készült. Rémlik? Aki szeretné, itt belekukkanthat:

 

Miért olyan időtlen és megkapó a Mesél az erdő?

A recept egyszerű: bűbájos, a gyerekek nyelvezetén írt történetek, rövid fejezetek, egyszerű mondatszerkezetek. Izgalmas és tüneményes mesebeli karakterek, akik életvidámak, esendőek és rendkívül viccesek. Helyén van a szívük, de mindig van idejük egy kis mókázásra is. Ezekben a mesékben a rosszaság (irigység, falánkság, vagy aki a közösség ellen vét) pórul jár, a jó mindig a helyére kerül. Minden tettüket a jó szándék vezérli, odafigyelnek egymásra és összefogásukkal bármit megoldanak. Mi Tony Wolf másik titka? Természetesen az elbűvölő illusztráció! A varázslatos, színes oldalak már önmagukban is megállnák a helyüket, nincs az a gyerek, aki ne zárná a szívébe ezeket a gyönyörű képeket (a kislányom csillogó szemmel merül el benne és vagy nem enged még lapozni, vagy visszalapoz, vagy izgatottan előre). A könyvek örökzöld esszenciáját leginkább ez adja. Ez az, amiért ma is ott van a helye a gyerekpolcon. A mesehősök pedig pont olyanok, amilyennek lenniük kell. Nosztalgikus érzés újra nézegetni, hiszen mi is ezekkel nőttünk fel: pont így képzeltük el a kedves erdei állatokat, a törpéket, az óriásokat – hát a tündéreket talán nem pont – a manókat, de pláne a sárkányokat gyerekkorunkban.

 

Mesél az erdő az Állatokról

 

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-399-8

Korosztály: 3-6

 

 

A sorozat indító része az erdei állatok csetlő-botló mindennapjairól szól és itt ismerkedhetünk meg az első szereplőkkel, akik mind a hat részben velünk tartanak. A gyerekek nemcsak kedvenc állatfiguráikkal találkozhatnak, de kész zoológusok is lesznek a könyv végére. Egér(vén)lányok, Tüsi és Böki a sünök, Józsi, a morgós holló, Egér Elek. Aztán a hód, mormota, házasodó rigópár, béka, teknős, medvebocs, nyest, szöcske, tücsök… – mind-mind szerepelnek a mesekönyv tizenhárom fejezetében. Ahol pedig sok jóbarát, ott a móka és a közös kaland is sok.

Táncolnak és muzsikálnak a Tavasz Ünnepén, ahogy Rigó úr lakodalmán is. Egyik nap zsúrt, a másikon borsóhüvely-hasznosítási versenyt rendeznek. Hajóznak egy óriási fapapucsban (na vajon ki hagyhatta el…?), egy éjszaka meg csillaghullásban gyönyörködnek. Ha pedig helyzet van, közösen mindent megoldanak: kidőlt fából társasház lesz, de ha kell, még uszodát is építenek maguknak. Aki bajba kerül, azon nyomban segítenek – így telnek szépen és békében a hétköznapjaik. Míg nem egyszer csak eljön a tavasz, a nagy esőzés és a hóolvadás időszaka, és kedvenceinknek útra kell kelniük, hogy új otthon után nézzenek…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe – hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő -, a szerző eredeti illusztrációival. A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is! Tony Wolf bájos mesegyűjteménye és rajzai az erdő lakóinak mindennapjairól a mai óvodásokat is elvarázsolják.

 

Mesél az erdő a törpékről

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-455-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

Az otthonukat hátrahagyó, árvíztől menekülő állatok így jutnak el a törpékhez, akik kimentik és befogadják őket. A második rész az ő közös történetükről szól. Megismerkedünk a törpék szokásaival, titkaikkal és persze a főbb szereplőkkel. Ott van például Muskátli az asztalostörpe, Játszint a festőtörpe, Kökény az orvostörpe, Gránátalma a kovácstörpe, vagy épp Gladiólusz az írótörpe, és még annyian mások. A törpék rengeteg ötletes találmánnyal könnyítik meg az állatok életét. Teknősöknek kocsit, hogy gyorsabbak legyenek (ha már kocsi, naná hogy verseny!), Egér Elek és az apróságok számára liftet készítenek. Hőlégballont a békának és a vakondnak, dominópöttyöt a katicáknak, az éjjeli lepkéknek színes szárnyat festenek (mert hát abban mindannyian egyetértenek, hogy színesen sokkal vidámabb a világ). Amikor pedig Kökény, az orvostörpe lebetegedik, sokan inkább egyáltalán nem lesznek betegek. A törpét ugyanis Elek Egér helyettesíti, aki mindenkinek minden nyavalyára ugyanazt írja fel: a család ősrégi keserű főzetét.

Inkább kibírom a fogfájást, minthogy megigyam azt a rémes kotyvalékot – gondolja a hód.

De bőven kijut ám az izgalmakból és kalandokból is. Oltanak erdőtüzet, megmentik a hóban-fagyban rekedt társaikat, és egy igazi búvárkalandban is részük lesz! A tó mélyén lapul ugyanis az aranykulcs, ami a varázslótörpe ládáját nyitja, benne a Törpék Nagykönyvével és egy ijesztő jóslattal: „… és a lépte harmincszor akkora lesz, mint a miénk…“ Na de ne rohanjunk annyira előre. Mi lesz a könyv vége? Hát buli!!! Az állatok hálájuk jeléül szobrot állítanak a törpéknek, amit egy pompás ünnepség keretében avatnak fel:

Az erdei ösvényen közeledik a zenekar, és közben a Fánkdalt játssza. A mormota a karmester, aki ezt gondolja: „Jó lenne, ha a sün nem harsogna a fülembe a trombitájával!“ A sün arra gondol: „Jó lenne, ha a katica nem sípolna a fülembe!“ A vakondnak az jár a fejében: „Jó lenne, ha a katica kimászna a harsonámból!“ A hörcsög azon morfondírozik magában: „Jó lenne, ha a hód nem csapkodná a fejemet!“ És végül a hód így sóhajtozik magában: „Jó lenne, ha az úszópatkány nem taposna a farkamra!“

A KIADÓ SZINOPSZISA

A népszerű sorozat második részében folytatódnak az erdő lakóinak kalandjai. Az árvíz elől menekülő kis állatokat a törpék fogadják be az erdő felső részén elterülő birodalmukba. Az okos, szorgalmas és kedves törpék életébe vidámság költözik, az állatok pedig nem győznek ámulni vendéglátóik zseniális találmányain! A rozoga létra helyett liftet szerelnek a magas fa mellé, a békának pedig hőlégballont készítenek, hogy kipróbálhassa, milyen a repülés. A mókus úgy dönt, hogy köszönetképpen szobrot kell emelniük a törpéknek. Tony Wolf örökzöld mesegyűjteményében elragadó, vidám illusztrációk kísérik a történeteket!

 

Mesél az erdő az óriásokról

 

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek

ISBN: 978-963-403-492-6

Korosztály: 3-6

 

 

A harmadik részben – a törpék nagy riadalmára – egy óriás látogatja meg őket. Rőtszakáll, a világjáró óriás segítséget kérni jön hozzájuk, mert nagyon, de nagyon fáj a foga. A törpéknek természetesen most is a helyén van a szívük és mindent megtesznek, hogy enyhítsenek az óriásbajon. Muskátli a hódokkal mozgóhidat épít, Gránátalma, a kovácstörpe fúrót fabrikál, hogy aztán a Fogdoktor két segédjével nekiálljon betömni a gigantikus rágófogat. Rőtszakáll hálából ott segít a törpéknek, ahol csak tud. A törpék őt is befogadják. A faluban ugyan nincs rá mód, de a közelben találnak egy kényelmes barlangot, amit berendeznek neki, és még azt is megoldják, hogyan jelezzenek egymásnak, ha szükséges lenne. De hát nem jó ez így. Rőtszakáll egyedül van és szomorú. A véletlen (vagy a korántsem véletlen?) a segítségükre siet. A Szivárványgyűrű, a törpék varázsgyűrűje a Sziklás-tó mélyén fekszik, amit egy sárkánnyá változtatott mágus, Zanót őriz. Rőtszakáll segít megtörni az átkot (hopp, a korábbi jóslat!) és a Szivárványgyűrű erejével ő is kicsivé – ha pedig kell újra nagyméretűvé – változik. Voilá!  

Mire számíthatunk még ebben a részben? Lesznek még óriások, felbukkan ugyanis Fehérszakáll és (fél fapapucsban!) Feketeszakáll. Megtudhatjuk, hogyan működik az elfenekelőgép (jaj!), a szerencsések pedig felszállhatnak Rőtszakáll kirándulójáratára és eljutnak egészen a Csengőerdőig, aminek a közepén a Nagy Tündér kastélya áll…

A KIADÓ SZINOPSZISA

A törpék az egyik napsütéses reggelen furcsa dübörgésre ébrednek. A hangok egy világjáró óriás közeledő lépteit jelzik, aki azért látogat el a törpék falujába, mert kínzó fogfájás gyötri, és reméli, hogy itt talál valakit, aki segíteni tud rajta. A Fogdoktor gondos munkájának hála, Rőtszakáll megszabadul a fogfájástól, és szeretné meghálálni a törpék gondoskodását. Közösen elhatározzák, hogy egy nagy gátat építenek, hogy eláraszthassák a földeket vízzel, és rizstermesztésbe kezdhessenek. Az óriás beköltözik egy közeli barlangba, de a varázslótörpe észreveszi, hogy Rőtszakáll szomorú. Kinyitja a Törpék Nagykönyvét, hátha talál valami hasznos tanácsot, ám egy hatalmas titokra bukkan a megsárgult lapok között… A közkedvelt sorozat harmadik része újabb izgalmas fordulatokat tartogat!

 

 

Mesél az erdő a tündérekről

 

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek

ISBN: 978-963-403-524-4

Korosztály: 3-6

 

 

A csengőerdős találkozó után a Nagy Tündér vakációzni küldi legderekabb tündéreit a törpékhez. A fekete tündér Berkenye repülőlétráján, a kék tündér, Búzavirág varázsfoteljén, Alma a torkostündér, sodrófa-járművén, a fehér tündér, Orchidea vágódeszkáján, Tulipán, a piros tündér napraforgó biciklijén érkezik, a szúrós tekintetű Csalán tündér kocsiját pedig darazsak húzzák. A törpék izgatottan várják őket, készülődnek, sürögnek-forognak, komfortos tökszállást készítenek vendégeiknek, megérkezésükkor pedig lovagi tornával kedveskednek nekik (a győztes, azaz az iruló-piruló Hagymácska kap Búzavirágtól egy cuppanós puszit).

Hogy mi történik a vakáció alatt? Hát unatkozni se tündér, se törpe, se erdei állatka, de még mi magunk sem fogunk. A tündérek ugyanis – hol jó szívből, hol gyengéd tanításból, hol csak huncutkodásból – sorra teljesítik a kívánságokat. Így lesz a nyúlnak rókafarka, a hörcsögnek nyúlfüle, a békának borzbundája, a teknősnek pedig csigaháza a hátán. Hát ez nem válik be, de valahogy az sem az igazi, ha minden kincsünkből kettőt szerzünk, amire a kuncogó Csalán buzdítja őket. A végén persze mindig minden visszakerül a rendes kerékvágásba, a törpék pedig megtanulják, hogy tulajdonképpen minden pontosan úgy van jól, ahogy van. De a jóság és igazságosság ezekben a történetekben sem maradhat el: aki rosszban sántikál pórul jár, aki jót tesz, az szeretetet és jutalmat kap. A sok-sok varázslat és mágia mellett pedig jut idő közös játékokra, fagylaltozásra(!) zenélésre és mulatságokra is. Gyorsan elszalad a vakáció és a tündéreknek nehéz szívvel, de menniük kell – kivéve Berkenyének, aki úgy dönt, itt tölti el nyugdíjas éveit (ezek szerint ők is mennek nyugdíjba).

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az erdő minden lakója izgatottan várja a hat tündért, akik a törpék falujában fognak vakációzni. A fura járgányokon érkező hölgyek varázslatos meglepetéseket tartogatnak vendéglátóik számára. Alma, a torkos tündér fagylaltból és egyéb nyalánkságokból készít egy miniatűr falut. Csalán, a szúrós természetű tündér varázstükre mindent megdupláz, amit elé tartanak, Berkenye, a legöregebb tündér pedig egy égbe nyúló létrát varázsol, mert a törpék vágya, hogy eljuthassanak a Holdra. Hogy végül eljutnak-e oda, kiderül Tony Wolf népszerű sorozatának negyedik részéből.

 

A sorozat további részei – a Mesél az erdő a manókról és a Mesél az erdő a sárkányokról – hamarosan szintén napvilágot látnak. Mi már alig várjuk! Cikkünk az 5-6. rész megjelenésekor frissül!

Mesél az erdő a manókról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 9789634035718

Korosztály: 3-6

 

 

 

Előkészületben, várható megjelenés: 2018 október 29.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A népszerű sorozat legújabb részében az erdő lakói összebarátkoznak a manókkal, akik végre előbújhatnak a fatörzsből, ahova eddig be voltak zárva. Sok móka és nevetés vár a törpékre, hiszen újdonsült barátaik mindig valami turpisságon törik a fejüket. Az elragadó, vidám illusztrációk remekül kiegészítik a kedves történeteket.

 

Ha hasonló örökzöld klasszikusokat keresel, ajánljuk figyelmedbe a Pettson és Findusz meséket Sven Nordqvist, svéd gyerekkönyvíró tollából, illetve Jakob Martin Strid meséit, az óriás körtéről és Mimbo Jimboról. Érdemes még átolvasnod a neves illusztrátor, Axel Scheffler könyveiről szóló összeállításunkat, valamint a top tíz magyar ovis mesesorozatokról szóló kétrészes írásunkat, amit ide és ide kattintva olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

 

97%
Kíváló

Végre újra a könyvesboltokban! Tony Wolf időtálló klasszikusa a kisebbeket és nagyobbakat is elbűvöli.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató