Mesél az erdő: Tony Wolf klasszikusa újra a könyvesboltokban

Ezúttal egy időtlen klasszikust, Tony Wolf Mesél az erdő mesesorozatát mutatjuk be. Írásunk azért is aktuális, mert gyerekkorunk rongyosra olvasott kedvence ismét elérhető lett a könyvesboltokban. A Mesél az erdő sorozat a nyolcvanas évek elején látott napvilágot és ma már a kultikus mesesorozatok egyik remeke. Sokunk gyerekkori kedvence, amit az utóbbi időben csak a családi polcok legmélyéről, vagy antikváriumból lehetett előbányászni. Ezt a hiányt pótolja az újbóli kiadás, amit kicsit leporolva, kicsit átsimítva, de az eredeti gyönyörű illusztrációkkal vehetünk most a kezünkbe.

A sorozat eredetileg nyolcrészes (itthon korábban hat rész jelent meg), a történetek egymásba fonódnak és a mesék előrehaladtával egyre mélyebbre hatolunk az erdő rejtelmeibe. Feltárulnak az erdőlakók titkai és vidám hétköznapjai, az állatoktól kezdve egészen az egyre misztikusabb teremtményekig. A sorozat eddig megjelent részei: Mesél az erdő az állatokról, Mesél az erdő a törpékről, Mesél az erdő az óriásokról, Mesél az erdő a tündérekről, Mesél az erdő a manókról, Mesél az erdő a sárkányokról, és hamarosan várható a sorozat hetedik (Mesél az erdő a varázslókról) és nyolcadik (Mesél az erő a kis dinoszauruszról) kötete. 

A Mesél az erdő alkotója Antonio Lipatelli olasz karikaturista, gyerekkönyvíró és illusztrátor, aki a sorozatot Tony Wolf írói álnéven jegyzi. A szerző számos népszerű karaktert teremtett a mesék és az állati rajzok világából, nevéhez több tucat, főként az óvodás korosztálynak szóló gyerekkönyv fűződik. Ezek közül az egyik legismertebb, az egy pingvincsalád mindennapjait bemutató Pingu, amiből még hagyományos gyurmatechnikával animációs sorozat is készült. Rémlik? Aki szeretné, itt belekukkanthat:

 

Miért olyan időtlen és megkapó a Mesél az erdő?

A recept egyszerű: bűbájos, a gyerekek nyelvezetén írt történetek, rövid fejezetek, egyszerű mondatszerkezetek. Izgalmas és tüneményes mesebeli karakterek, akik életvidámak, esendőek és rendkívül viccesek. Helyén van a szívük, de mindig van idejük egy kis mókázásra is. Ezekben a mesékben a rosszaság (irigység, falánkság, vagy aki a közösség ellen vét) pórul jár, a jó mindig a helyére kerül. Minden tettüket a jó szándék vezérli, odafigyelnek egymásra és összefogásukkal bármit megoldanak. Mi Tony Wolf másik titka? Természetesen az elbűvölő illusztráció! A varázslatos, színes oldalak már önmagukban is megállnák a helyüket, nincs az a gyerek, aki ne zárná a szívébe ezeket a gyönyörű képeket (a kislányom csillogó szemmel merül el benne és vagy nem enged még lapozni, vagy visszalapoz, vagy izgatottan előre). A könyvek örökzöld esszenciáját leginkább ez adja. Ez az, amiért ma is ott van a helye a gyerekpolcon. A mesehősök pedig pont olyanok, amilyennek lenniük kell. Nosztalgikus érzés újra nézegetni, hiszen mi is ezekkel nőttünk fel: pont így képzeltük el a kedves erdei állatokat, a törpéket, az óriásokat – hát a tündéreket talán nem pont – a manókat, de pláne a sárkányokat gyerekkorunkban.

 

Mesél az erdő az Állatokról

 

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-399-8

Korosztály: 3-6

 

 

A sorozat indító része az erdei állatok csetlő-botló mindennapjairól szól és itt ismerkedhetünk meg az első szereplőkkel, akik mind a hat részben velünk tartanak. A gyerekek nemcsak kedvenc állatfiguráikkal találkozhatnak, de kész zoológusok is lesznek a könyv végére. Egér(vén)lányok, Tüsi és Böki a sünök, Józsi, a morgós holló, Egér Elek. Aztán a hód, mormota, házasodó rigópár, béka, teknős, medvebocs, nyest, szöcske, tücsök… – mind-mind szerepelnek a mesekönyv tizenhárom fejezetében. Ahol pedig sok jóbarát, ott a móka és a közös kaland is sok.

Táncolnak és muzsikálnak a Tavasz Ünnepén, ahogy Rigó úr lakodalmán is. Egyik nap zsúrt, a másikon borsóhüvely-hasznosítási versenyt rendeznek. Hajóznak egy óriási fapapucsban (na vajon ki hagyhatta el…?), egy éjszaka meg csillaghullásban gyönyörködnek. Ha pedig helyzet van, közösen mindent megoldanak: kidőlt fából társasház lesz, de ha kell, még uszodát is építenek maguknak. Aki bajba kerül, azon nyomban segítenek – így telnek szépen és békében a hétköznapjaik. Míg nem egyszer csak eljön a tavasz, a nagy esőzés és a hóolvadás időszaka, és kedvenceinknek útra kell kelniük, hogy új otthon után nézzenek… Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe – hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő -, a szerző eredeti illusztrációival. A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is! Tony Wolf bájos mesegyűjteménye és rajzai az erdő lakóinak mindennapjairól a mai óvodásokat is elvarázsolják.

Mesél az erdő a törpékről

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-455-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

Az otthonukat hátrahagyó, árvíztől menekülő állatok így jutnak el a törpékhez, akik kimentik és befogadják őket. A második rész az ő közös történetükről szól. Megismerkedünk a törpék szokásaival, titkaikkal és persze a főbb szereplőkkel. Ott van például Muskátli az asztalostörpe, Játszint a festőtörpe, Kökény az orvostörpe, Gránátalma a kovácstörpe, vagy épp Gladiólusz az írótörpe, és még annyian mások. A törpék rengeteg ötletes találmánnyal könnyítik meg az állatok életét. Teknősöknek kocsit, hogy gyorsabbak legyenek (ha már kocsi, naná hogy verseny!), Egér Elek és az apróságok számára liftet készítenek. Hőlégballont a békának és a vakondnak, dominópöttyöt a katicáknak, az éjjeli lepkéknek színes szárnyat festenek (mert hát abban mindannyian egyetértenek, hogy színesen sokkal vidámabb a világ). Amikor pedig Kökény, az orvostörpe lebetegedik, sokan inkább egyáltalán nem lesznek betegek. A törpét ugyanis Elek Egér helyettesíti, aki mindenkinek minden nyavalyára ugyanazt írja fel: a család ősrégi keserű főzetét.

Inkább kibírom a fogfájást, minthogy megigyam azt a rémes kotyvalékot – gondolja a hód.

De bőven kijut ám az izgalmakból és kalandokból is. Oltanak erdőtüzet, megmentik a hóban-fagyban rekedt társaikat, és egy igazi búvárkalandban is részük lesz! A tó mélyén lapul ugyanis az aranykulcs, ami a varázslótörpe ládáját nyitja, benne a Törpék Nagykönyvével és egy ijesztő jóslattal: „… és a lépte harmincszor akkora lesz, mint a miénk…“ Na de ne rohanjunk annyira előre. Mi lesz a könyv vége? Hát buli!!! Az állatok hálájuk jeléül szobrot állítanak a törpéknek, amit egy pompás ünnepség keretében avatnak fel.

Az erdei ösvényen közeledik a zenekar, és közben a Fánkdalt játssza. A mormota a karmester, aki ezt gondolja: „Jó lenne, ha a sün nem harsogna a fülembe a trombitájával!“ A sün arra gondol: „Jó lenne, ha a katica nem sípolna a fülembe!“ A vakondnak az jár a fejében: „Jó lenne, ha a katica kimászna a harsonámból!“ A hörcsög azon morfondírozik magában: „Jó lenne, ha a hód nem csapkodná a fejemet!“ És végül a hód így sóhajtozik magában: „Jó lenne, ha az úszópatkány nem taposna a farkamra!“

Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A népszerű sorozat második részében folytatódnak az erdő lakóinak kalandjai. Az árvíz elől menekülő kis állatokat a törpék fogadják be az erdő felső részén elterülő birodalmukba. Az okos, szorgalmas és kedves törpék életébe vidámság költözik, az állatok pedig nem győznek ámulni vendéglátóik zseniális találmányain! A rozoga létra helyett liftet szerelnek a magas fa mellé, a békának pedig hőlégballont készítenek, hogy kipróbálhassa, milyen a repülés. A mókus úgy dönt, hogy köszönetképpen szobrot kell emelniük a törpéknek. Tony Wolf örökzöld mesegyűjteményében elragadó, vidám illusztrációk kísérik a történeteket!

Mesél az erdő az óriásokról

 

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek

ISBN: 978-963-403-492-6

Korosztály: 3-6

 

 

A harmadik részben – a törpék nagy riadalmára – egy óriás látogatja meg őket. Rőtszakáll, a világjáró óriás segítséget kérni jön hozzájuk, mert nagyon, de nagyon fáj a foga. A törpéknek természetesen most is a helyén van a szívük és mindent megtesznek, hogy enyhítsenek az óriásbajon. Muskátli a hódokkal mozgóhidat épít, Gránátalma, a kovácstörpe fúrót fabrikál, hogy aztán a Fogdoktor két segédjével nekiálljon betömni a gigantikus rágófogat. Rőtszakáll hálából ott segít a törpéknek, ahol csak tud. A törpék őt is befogadják. A faluban ugyan nincs rá mód, de a közelben találnak egy kényelmes barlangot, amit berendeznek neki, és még azt is megoldják, hogyan jelezzenek egymásnak, ha szükséges lenne. De hát nem jó ez így. Rőtszakáll egyedül van és szomorú. A véletlen (vagy a korántsem véletlen?) a segítségükre siet. A Szivárványgyűrű, a törpék varázsgyűrűje a Sziklás-tó mélyén fekszik, amit egy sárkánnyá változtatott mágus, Zanót őriz. Rőtszakáll segít megtörni az átkot (hopp, a korábbi jóslat!) és a Szivárványgyűrű erejével ő is kicsivé – ha pedig kell újra nagyméretűvé – változik. Voilá!  

Mire számíthatunk még ebben a részben? Lesznek még óriások, felbukkan ugyanis Fehérszakáll és (fél fapapucsban!) Feketeszakáll. Megtudhatjuk, hogyan működik az elfenekelőgép (jaj!), a szerencsések pedig felszállhatnak Rőtszakáll kirándulójáratára és eljutnak egészen a Csengőerdőig, aminek a közepén a Nagy Tündér kastélya áll… Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A törpék az egyik napsütéses reggelen furcsa dübörgésre ébrednek. A hangok egy világjáró óriás közeledő lépteit jelzik, aki azért látogat el a törpék falujába, mert kínzó fogfájás gyötri, és reméli, hogy itt talál valakit, aki segíteni tud rajta. A Fogdoktor gondos munkájának hála, Rőtszakáll megszabadul a fogfájástól, és szeretné meghálálni a törpék gondoskodását. Közösen elhatározzák, hogy egy nagy gátat építenek, hogy eláraszthassák a földeket vízzel, és rizstermesztésbe kezdhessenek. Az óriás beköltözik egy közeli barlangba, de a varázslótörpe észreveszi, hogy Rőtszakáll szomorú. Kinyitja a Törpék Nagykönyvét, hátha talál valami hasznos tanácsot, ám egy hatalmas titokra bukkan a megsárgult lapok között… A közkedvelt sorozat harmadik része újabb izgalmas fordulatokat tartogat!

 

Mesél az erdő a tündérekről

 

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek

ISBN: 978-963-403-524-4

Korosztály: 3-6

 

 

A csengőerdős találkozó után a Nagy Tündér vakációzni küldi legderekabb tündéreit a törpékhez. A fekete tündér Berkenye repülőlétráján, a kék tündér, Búzavirág varázsfoteljén, Alma a torkostündér, sodrófa-járművén, a fehér tündér, Orchidea vágódeszkáján, Tulipán, a piros tündér napraforgó biciklijén érkezik, a szúrós tekintetű Csalán tündér kocsiját pedig darazsak húzzák. A törpék izgatottan várják őket, készülődnek, sürögnek-forognak, komfortos tökszállást készítenek vendégeiknek, megérkezésükkor pedig lovagi tornával kedveskednek nekik (a győztes, azaz az iruló-piruló Hagymácska kap Búzavirágtól egy cuppanós puszit).

Hogy mi történik a vakáció alatt? Hát unatkozni se tündér, se törpe, se erdei állatka, de még mi magunk sem fogunk. A tündérek ugyanis – hol jó szívből, hol gyengéd tanításból, hol csak huncutkodásból – sorra teljesítik a kívánságokat. Így lesz a nyúlnak rókafarka, a hörcsögnek nyúlfüle, a békának borzbundája, a teknősnek pedig csigaháza a hátán. Hát ez nem válik be, de valahogy az sem az igazi, ha minden kincsünkből kettőt szerzünk, amire a kuncogó Csalán buzdítja őket. A végén persze mindig minden visszakerül a rendes kerékvágásba, a törpék pedig megtanulják, hogy tulajdonképpen minden pontosan úgy van jól, ahogy van. De a jóság és igazságosság ezekben a történetekben sem maradhat el: aki rosszban sántikál pórul jár, aki jót tesz, az szeretetet és jutalmat kap. A sok-sok varázslat és mágia mellett pedig jut idő közös játékokra, fagylaltozásra(!) zenélésre és mulatságokra is. Gyorsan elszalad a vakáció és a tündéreknek nehéz szívvel, de menniük kell – kivéve Berkenyének, aki úgy dönt, itt tölti el nyugdíjas éveit (ezek szerint ők is mennek nyugdíjba). Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az erdő minden lakója izgatottan várja a hat tündért, akik a törpék falujában fognak vakációzni. A fura járgányokon érkező hölgyek varázslatos meglepetéseket tartogatnak vendéglátóik számára. Alma, a torkos tündér fagylaltból és egyéb nyalánkságokból készít egy miniatűr falut. Csalán, a szúrós természetű tündér varázstükre mindent megdupláz, amit elé tartanak, Berkenye, a legöregebb tündér pedig egy égbe nyúló létrát varázsol, mert a törpék vágya, hogy eljuthassanak a Holdra. Hogy végül eljutnak-e oda, kiderül Tony Wolf népszerű sorozatának negyedik részéből.

Mesél az erdő a manókról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 9789634035718

Korosztály: 3-6

 

 

 

A sorozat ötödik részében újra a huncutságé a főszerep. De ezúttal nem a pajkos tündérek a ludasok, hanem három rakoncátlan erdei manó. Na meg a guzznagok! De menjünk csak sorban. Az egész a véletlen műve volt. Egy napon a törpék ugyanis úgy döntöttek, hogy megépítik az Ősök Sajkáját (egyfajta evezős hajó) amihez egy hatalmas fára volt szükségük. Egyre kellett csak vigyázniuk, nehogy olyan fát válasszanak, amiben manók tanyáznak. Naná, hogy pont egy olyat találtak! A kivágott fa törzséből három életvidám manót szabadítottak ki akaratlanul, akik alig várták, hogy több, mint ezer év után újra szórakozhassanak. Mások kárára. Bors, Ecet és Gyömbér be is költöztek a erdőlakókhoz (micsoda ötletes-talányos-kényelmes manólakba!) és habár sok hasznos trükkre megtanították a falu lakót, azok mégsem győztek panaszkodni a sok féktelen manó-turpisság miatt. Csúfot űztek Rőtszakállból, veszekedéseket szítottak, eldugták a szorgos hód kalapácsát, felhúzták a pele ébresztőóráját hajnali ötre, sót töltöttek az egérlányok cukortartójába, ellopták a holló kalapját (szégyenli a kopasz fejét) és még Berkenye cserfes papagáját is bedugták a fekete szurokba… Mikor az erdőlakók megelégelték a szemtelen manók turpisságait, lépésre szánják el magukat. Először megpróbálják visszadugni őket a fa törzsébe, de nem jártak sikerrel. Ezután csapdát állítottak nekik és megmártóztak szegények Berkenye bűzös főzetében, pfúúúj! El is kell különíteniük a bűzös hármast – persze csak egy alapos gondolkodásnyi időre. Mi történik még az erdő mélyén? Lesz izgi focimeccs a törpék és az állatok-manók csapata között. Na, szerinted melyik csapat győzedelmeskedik?

De még nagyobb izgalommal jár, amikor egy napon megjelennek a környéken a gonosz guzznagok. Sokan vannak, aprócska, manószerű lények, idegesítően zümmögnek és egy céljuk van: bármi áron fehér finomságokat szerezni. Nem rettennek el attól sem, hogy túszul ejtsék Muskátlit, az asztalostörpét és életéért száz fehér tortát követeljenek. Milyen jó, hogy van nekik három okos manójuk! Nemcsak fordítani tudnak, de jól értenek a manóészjáráshoz is. Kifigyelik a guzznagokat és rájönnek, hogy a pitypang pihéket álomhozó pipacs főzetébe mártják, azt lövik ki íjaikkal áldozataikra. Ennek pedig a hagyma(!) az ellenszere. Így hát ismét megmenekülnek a bajtól az erdő lakói, és – habár különösen a hölgyek ódzkodnak a gumós növény sajátos szagától – ezzel sikerül egy ideig távol tartaniuk a gonosz manószerzeteket. De igazán megszabadulni tőlük csak újabb eszes trükkel tudnak majd. A sok-sok izgalom és rengeteg móka mellett egy kis különlegesség is várja ebben a részben a gyerekeket: Tony Wolf manói optikai illúziókat is bemutatnak az erdőlakóknak, na meg az ámuló gyerekeknek. Éééés, ha a jóból még nem lenne elég, a könyv végén megjelenik egy gyönyörűséges hófehér unikornis is…! 

Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A népszerű sorozat legújabb részében az erdő lakói összebarátkoznak a manókkal, akik végre előbújhatnak a fatörzsből, ahova eddig be voltak zárva. Sok móka és nevetés vár a törpékre, hiszen újdonsült barátaik mindig valami turpisságon törik a fejüket. Az elragadó, vidám illusztrációk remekül kiegészítik a kedves történeteket.

Mesél az erdő a sárkányokról

 

Szerző: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-585-5

Korosztály: 3+

 

 

„A Sárkányföldnek nevezett ősrégi völgyben mindenféle sárkány lakik. Magas hegyek veszik körül, azokon túl terül el az a föld, ahol a törpék, az erdei állatok, Rőtszakáll, az óriás, Berkenye, a fekete tündér és a három manó, Ecet, gyömbér és Bors lakik. (…) A sárkányok élete elég nyugodt mederben folyik, kivéve amikor összevesznek.“

Merthogy a sárkányok bizony nagyon heves természetűek, nyughatatlanok és igen kötekedősek. Na meg lusták kicsit. Az idősebbek már jobban kordában tudják tartani a vérmérsékletüket, de a fiatalok, nos a fiatalok valóságos ördögfiókák. Különösen a két testvér Kissárkány és Sárkányka tör sok borsot a társaik orra alá, nem egyszer bajba sodorva saját magukat is. Szóval cseppet sem unalmas Sárkányföldön az élet, pláne, amikor fogathajtó versenyt rendeznek. A kocsihajtás önmagában is nagyon élvezetes, hát még a féktelen sárkányok között! A versenyben ugyanis a nézők is szervesen részt vesznek. Nemcsak simán szurkolnak kedvenceiknek, hanem minden tőlük telhetőt meg is tesznek azért, hogy ők győzzenek. A versenytársakat tojással dobálják, elgáncsolják, akadályozzák, ahogy csak tudják. 

Aztán egy napon… A gondtalan sárkányéletre árnyék vetül, amikor Franz, a száműzött fekete törpe kiszemeli Sárkánypapát, és úgy dönt, hogy foglyul ejti és saját szolgálatába állítja. Beidomítja, hogy a törpék faluja ellen fordítsa és bosszút álljon rajtuk. Egy csellel sikerül is rabul ejtenie a szegény őshüllőt (Kissárkány és Sárkányka apukáját) aki kénytelen behódolni a gonosz törpének. Megeteti vulkánfűvel, amiről köztudott, hogy tüzet okádnak a sárkányok tőle, és irány az erdő mélye, a törpék faluja. A fekete törpe sárákánya nagy riadalmaz okoz, még az óriás fenekének is odapörköl egyet (pedig alig hároméves a nadrágja), majd Franz előáll a követelésével. Az erdőlakók összeülnek, hogy kifundálják, hogyan lendüljenek ellentámadásba. Annyit elárulhatok, hogy szükség lesz hozzá egy gyönyörűséges unikornisra, és sok-sok ejtőernyős hernyóra… Az összefogásnak hála, másnapra elmúlik a veszély, és Franzot és szegény Sárkánypapát elfogják. De nem sokáig van a sárkány rabláncon, mert a házisárkány felesége, na meg Sárkányka és Kissárkány már úton van a családfőért, hogy kiszabadítsák. Sikerül is nekik, és mondhatnánk, hogy minden jó, ha a vége jó, de a túszejtéssel folt esett a sárkányok becsületén, ami megtorlást kíván. De vajon hogyan mérjék össze aprók és nagyok az erejüket? És vajon mi lesz az összecsapás eredménye? Na és Franz feladja gonosz tervét?

Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Végtelen hegyeken túl, a törpék falujától nem messze található Sárkányföld, melynek lakói kissé heves természetűek. Hát még a kis sárkányok! Valóságos ördögfiókák, akik mindig valami rosszban sántikálnak. Ám még rajtuk is túltesz Franz, a fekete törpe, akit sok-sok évvel ezelőtt száműzött a törpék népe, mert gonosz dolgokat művelt. Most éppen bosszút forral, amihez szüksége van egy tűzokádó sárkányra. Tony Wolf közkedvelt sorozatának hatodik részében az erdő lakói új megpróbáltatások elé néznek. Hogy végül ki lesz a győztes, kiderül a meséből, melyet ezúttal is elragadó illusztrációk tesznek még élvezetesebbé.

Mesél az erdő a varázslókról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-614-2

Korosztály: 3-6

 

 

 

Nagy izgalommal vártuk a sorozat hetedik kötetét. A Mesél az erdő a varázslókról ugyanis most először mutatkozott be itthon a gyerekeknek. Ebben a részben újra a különös, de ugyanannyira hasznos találmányoké lesz a főszerep. De feltárulnak a régi nagy mágusok titkai és tanulságos történetei is (amiből kétezer is megvan), sőt az erdőlakók Fehérmancson, az óriás máguson is segíthetnek. Kíváncsi vagy, hogyan?

Ezennel tanúsítom, hogy az itt következő történetek szereplői kétségbevonhatatlan varázserővel bírnak, amint az általuk megalkotott és varázsigék segítségével működtetett, csodálatos gépezetek és bámulatos szerkentyűk bizonyítják. Ennélfogva mindannyian kiérdemelték a „varázsló“, vagyis a „vidám, aranyos, rátermett, állhatatos, zseniális, legyőzhetetlen, óvó-védő“ címet.

A varázslótörpe, az erdő fővarázslója

Miután a varázslótörpe varázslócímet adott Cseresznyének, a békának és Egér Eleknek, megsokszorozódott a faluban a zseniális találmányok és csodálatos gépezetek hada. Olyan izgalmas szerkezeteket alkottak, mint például a bánatoszlató ventillátor, a varázsmasszás, a biciplán, vagy például a fogyasztó dagasztógép. Ki is alakult közöttük némi, köhöm egészséges rivalizálás, ami azért okozott néha egy kis fennakadást az erdőlakók életében. A nagy aszály idején azonban különösen nagy szükség volt Cseresznye leleményességére. Ugyanis hetek óta nem esett az eső, és a kukorica- és napraforgómezőket valósággal kiégette a nap. Vajon kifogott a feltalálótörpén ez a nagy feladat, vagy sikerült megalkotnia az aszály elleni felhőfúvó gépezetet? És jó szemmel nézték ezt az újdonsült varázslótársai is? 

De az erdei kalandok ezzel korántsem értek véget. Hiszen ebben a részben fény derült a varázslópiramis titkára is! Cseresznye és hörcsög segédje, Robinson ugyanis elindultak, hogy feltárják a titkos piramist, ahol az első varázslók, a híres egyiptomi mágusok leszármazottai éltek. Kis ásatás és a megfelelő varázsige használata után be is jutottak a titkos kamrába, ahol találkoztak a Titkos Könyv szellemével, aki feltárta előttük a régi mágusok történeteit. Megismerték Mogyoró varázsló, a hétalvó csillagász esetét a szemtelen guzznagokkal. A szellem mesélt Egérmama varázslatairól, aki képes volt egy kevésből is pompás lakomát csinálni, ha a szükség úgy kívánta. Aztán elmondott egy tanulságos történetet a magányos Varangyvarázslóról (az erdőlakó béka barátjuk nagyapjáról) is, aki egy kaland során ráébredt, hogy semmit nem ér, ha a kalandjait és találmányait nem tudja megosztani a barátaival. Mindezek után Cseresznye és társa ellátogatott Fehérmanycshoz, az óriás varázslóhoz – aki tulajdonképpen egy barátságos kinézetű úszópatkány – hogy megpróbálják elérni, hogy kerekedjen felül lustaságán, és segítsen a bajbajutott társain. Vajon sikerrel járt küldetésük?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hallottál már bánatosztó ventilátorról? És olyan tésztadagasztó gépről, amely fogyasztó hatású tortákat és kekszeket készít? Nos, ezek Cseresznyének, a feltalálótörpének a találmányai. Nemrég őt is varázslóvá nyilvánította a törpék vezetője, ahogy Egér Eleket és békát is. Ám Cseresznye egy nap elhatározta, hogy segédjével, az ügyes mancsú Robinsonnal megkeresi azt i kis varázspiramist, amit még senki sem tárt fel. Nem is sejti, hogy mit rejt az ősi építmény… Tony Wolf Közkedvelt sorozatának hetedik részében titokzatos és varázslatos kalandok várják az olvasókat.

A mesél az erdő a varázslókról egy ízig-vérig tonywolfos mesekönyv, amelyben lebilincselő rajzok és kedves, óvodás történetek fogadják a gyerekeket. Ha szeretnéd megnézni a könyv belapozóját, kattints tovább erre a linkre!

Mesél az erdő a kis dinoszauruszról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-189-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A kultikus mesekönyvsorozat záró részében az erdőlakókhoz új jövevény, egy kis dinoszaurusz érkezik egy tündér jóvoltából. Egyke, a magányos egérke ugyanis annyira vágyott egy kis dinóra, hogy megesett rajta Lola, a tündér szíve, és teljesítette a kívánságát.

Én vagyok a varázslótörpe, és amióta csak az eszemet tudom, a törpék falujában lakom. Sokan élünk az erdőben (állatok, manók, tündérek, sárkányok, sőt még egy óriás is!), és mindannyian barátok vagyunk. Hajjaj, mi mindent láttam már a hosszú évek során! De amikor azt hisszük, hogy már mindent láttunk, mindig történik valami új – sor kerül egy különleges találkozásra, érkezik egy új barát…

Az erdőlakók hamar megszerették a kis jövevényt, és Egyke büszke boldogsága határtalan volt. Ám a gonosz Bűzvarangy megirigyelte tőle, és elhatározta, hogy megszerzi magának a kis dinoszauruszt. Vajon álnok terve sikerrel jár, vagy sikerül a kis barátoknak összefogniuk ellene?

Hogy milyen egyéb izgalmak várnak még az erdőlakókra? Egyszer egy óriási, titokzatos csomagot kaptak Geronimótól, a szörfös patkánytól. Rendesen meg is gyűlt vele a baja a postás vakondnak, aki épp akkor volt szolgálatban. Vajon mi lehet ez a különleges ajándék, miért küldte, és mihez kezdjenek vele? Aztán megismerkedhetünk a ravaszdi sarki rókával is, aki egy különleges szemüveget árult a jóhiszemű erdőlakóknak. Méghozzá igen csak borsos áron. Állítása szerint ugyanis éjjel is lehet látni vele. A tanulságos történetből kiderül, hogy a szemüveg valóban működik-e, és hogy aki rosszban sántikál, az előbb-utóbb biztosan pórul fog járni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A sorozat utolsó kötetében ismét találkozhatunk régi ismerőseinkkel, a törpékkel és az erdei állatokkal, akik ezúttal is rengeteg izgalmas kalandot élnek át. Új barátot is szereznek: ő Dinó, a kis dinoszaurusz, akit egy tündér varázsol közéjük…

A Mesél az erdő a kis dinoszauruszról a sorozattól megszokott varászos, bájos történetekkel, és elbűvölő rajzokkal várja a gyerekeket. Egy biztos, az erdő lakói  – állatok, törpék, manók, tündérek, sárkányok, óriás és a kis dinoszaurusz – most sem unatkoznak egy percet sem! Ha kíváncsi vagy a sorozat záró kötetére közelebbről is, nézd meg a könyv belapozóját!

Ha hasonló örökzöld klasszikusokat keresel, ajánljuk figyelmedbe a Pettson és Findusz meséket Sven Nordqvist, svéd gyerekkönyvíró tollából, illetve Jakob Martin Strid meséit, az óriás körtéről és Mimbo Jimboról. Érdemes még átolvasnod a neves illusztrátor, Axel Scheffler könyveiről szóló összeállításunkat, valamint a top tíz magyar ovis mesesorozatokról szóló kétrészes írásunkat, amit ide és ide kattintva olvashatsz.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Kíváló

Végre újra a könyvesboltokban! Tony Wolf időtálló klasszikusa a kisebbeket és nagyobbakat is elbűvöli.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény