Takács Viktória: Betlehemi mese

Hagyományaink

A Busó mese és a Pünkösdi mese után új hiánypótló taggal bővült a jeles napokat és szokásokat bemutató Hagyományaink gyerekkönyvsorozat. Takács Viktória újabb kedves, meleg története ezúttal a legszebb karácsonyváró szokásainkkal, a betlehemezéssel és az adventi időszak főbb tradícióival ismerteti meg a gyerekeket. Készülődjünk mi is az ünnepekre – lássuk, miről regél a Betlehemi mese!

Hagyományaink – Betlehemi mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-250-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A Betlehemi mese főszereplője az óvodás Bence, akinek ezen a télen egy különleges élményben lesz része. Az a nagy megtiszteltetés éri ugyanis, hogy ő is elkísérheti a nővérét és az osztálytársait a betlehemezésre. Hanna és barátnői lelkesen készülődnek már a betlehemi játékokra – előadással, énekkel, jelmezekkel, és egy saját gyártású, meseszép betlehemmel! Miközben a szobában gyakorolnak, apa begyújtja a kandallót, anya téli fűszeres teát és mézeskalácsot készít, Bence pedig betlehemi papírfigurákat gyárt. Három királyok, pásztorok, József, Mária, kis Jézus – te melyikük szerepét játszanád?

Telnek a napok, és mindenki nagyon várja már, hogy elérkezzen az adventi időszak, és kezdetét vegye a betlehemezés. Esténként házról-házra járnak majd, minden családhoz bekopognak, hogy ezzel a régi szép szokással lélekben is készülődhessenek a karácsonyi ünnepekre. Gyönyörű, de honnan is ered ez a hagyomány? Na és mit gondolsz, kis Jézus miért egy istállóban született? Miért mentek oda a napkeleti bölcsek és a pásztorok? Egyáltalán hogyan találtak oda? Ugye hasonló kérdések nálatok is felmerültek már?

Szabad-e betlehemezni?

Elérkezett a nagy nap. Az első adventi gyertya meggyújtásával hivatalosan is kezdetét vette a karácsonyi készülődés és a betlehemezés időszaka. A gyerekek a hidegtől piros arccal, kezükben a betlehemmel, énekelve, zenélve háztól házra jártak, hogy mindenhová elvigyék a kis Jézust és a karácsony szellemét. Kíváncsi vagy, hogyan is zajlik pontosan a betlehemezés? Részt vennél te is benne?

Mennyből az angyal lejött hozzátok, pásztorok, pásztorok,

Hogy Betlehembe sietve menvén lássátok, lássátok.

Bence számára ez az adventi időszak, az első betlehemezés mindig különleges helyet fog elfoglalni a szívében. De milyen szerepet is osztottak rá? 🙂

A Betlehemi mese nagyszerű ünnepi ráhangoló, kedves, ugyanakkor fontos mese is egyben, ami nemcsak szórakoztatja, hanem az egyik legszebb téli hagyományunkkal is megismerteti a gyerekeket. A könyvből választ kaphatnak az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre, és segít továbbadnunk nekik ezt a különleges népi szokást. A történetet ezúttal is Takács Viktória saját rajzai kísérik – mutatjuk közelebbről!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy kora decemberi napon az óvodából hazatérő Bencét izgatott sokadalom várja otthon: iskolás testvére, Hanna, és az osztálytársai épp betlehemi játékot próbálnak! Legnagyobb örömére a kisfiú is részt vehet az izgalmas eseményben: papírbetlehemet készíthet, sőt csatlakozhat a betlehemezőkhöz. A kedves történet megismerteti a gyerekeket az egyik legszebb karácsonyváró népszokásunkkal, a betlehemezéssel, valamint az adventi időszak főbb tradícióival. A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

A Hagyományaink-sorozat eddig megjelent kötetei: Busó mesePünkösdi mese. Takács Viktória illusztrációjával találkozhatsz még Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt című önéletrajzi gyerekkönyvében is.

TIPP: Böngészd át az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló télapós könyvválogatásunkat!

Érdekelhet még: An Leysen: DiótörőDudás Gergely: Mackó karácsonyi böngészője

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató