Adventi válogatás: az év télapós és karácsonyi könyvújdonságai (2. rész)

Ünnepi válogatásunk második részében az óvodások és kisiskolások télapós és karácsonyi újdonságaiból szemezgettünk egy csokorra valót. Összeállításunkba böngésző, új és klasszikus mesék, sőt még játékkönyv és karácsonyi napló is került. Néhány helyen a könyvek melletti linkekre kattintva többet is megtudhatsz róluk, ha szeretnél, az első részt pedig – benne a kisebbek újdonságaival és foglalkoztatókkal – itt olvashatod el. Folytatódjon hát az adventi könyvbemutató!

Diótörő

 

Illusztrátor: An Leysen

Fordító: Soós Krisztina

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-509-031-0

Korosztály: 5+

 

 

Ismerd meg An Leysen lélegzetelállító albumát közelebbről is! Kattints tovább a könyv belapozójára!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Marika és bátyja, Frici imádják a karácsonyt! Drosselmeier bácsi minden évben valami különleges karácsonyi ajándékot hoz nekik. Idén Marika egy fakatonát kap. Egy diótörőt. Frici szerint furcsán néz ki, de Marika csak a diótörő nagy, kedves szemét látja. Éjjel aztán rájön, hogy új barátja sokkal többre képes, mint csak diót törni. Régen bátor katona volt, aki beleszeretett egy igazi hercegnőbe… Ebben a csodálatos mesekönyvben An Leysen E. T. A. Hoffmann klasszikus karácsonyi meséjét, a Diótörőt öltözteti új köntösbe. A meleg hangulatú képek a rettenetes egérkirály és a varázslatosan szép Cukortündér álomvilágába repítenek minket.

Ajánljuk továbbá a Klasszikusok kicsiknek-sorozat interaktív lapozóját is: Diótöró 

Mikulás tizenkét ajándéka

 

Szerző: Mauri Kunnas

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-562-3

Korosztály: 3-6

 

 

 

Ismerd meg a Mikulás tizenkét ajándékát közelebbről is! Kattints a belapozójára!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vili, a kis manógyerek nagyon szeretné megajándékozni a Mikulást. De mivel szerezhetne neki örömet? Mivel épp tizenkét nap van hátra karácsonyig, Vili úgy dönt, minden egyes napra új meglepetést talál ki. Tizenkét meglepetés! Ez lesz aztán az ajándék! – gondolja. Bár Vili meglepetései nem egészen úgy sülnek el, ahogyan tervezte, ajándékai nem csupán a Mikulást, hanem az egész falut jó kedvre derítik. Mauri Kunnas klasszikus mesekönyve az ajándékozás öröméről szól. Gazdag, színes és vidám – akár álmaink karácsonya.

Mackó karácsonyi böngészője

 

Szerző: Dudás Gergely

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-036-8

Korosztály: 3+

 

 

 

Dudás Gergely karácsonyi böngészőjét a linkre kattintva közelebbről is megnézheted!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mackó imádja az ünnepeket, főképp a karácsonyt. Szeretné minden barátját vendégül látni, de az előkészületek fárasztóbbak, mint gondolta. Segítesz neki? Meg kell keresnie az elveszett ajándékot, hogy becsomagolhassa, a karácsonyi gyertyát és csillagot, majd a vendégfogadásra szánt nyalókát is be kell szereznie, a tortát és az aprósüteményeket pedig gondosan kiválogatnia.
Mackóhoz minden barátja ellátogatott karácsony este, de a vendégfogadás csak a te segítségeddel sikerülhetett! Izgalmas képrejtvények és grafikus feladványok várnak megoldásra a magyar szerző első kötetében. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt lefoglaló rejtvényes böngészők rendkívüli képi világgal és fejtörőkkel szórakoztatják az egész családot.

Ajánljuk még David Litchfield: A mackó, a zongora, a kutyus és a hegedű, Katie Viggers: Mackók könyve. További böngészőket találsz még ebben a bejegyzésünkben is.

Szófia első karácsonya

 

Szerzők: Laurie Israel – Rachel Ruderman

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-676-0

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szófia hercegnő élete első karácsonyára készül! Hogy lehet ez? A wassiliai tél ünnepet is nagyon szereti, de most alig várja, hogy megismerje a karácsonyi szokásokat. Barátnőjét, Vivient látogatja meg, hogy együtt töltsék ezt a csodálatos ünnepet. Azonban két barátságos csöpplidérc Szófia segítségét kéri. Vajon segítséghet megtalálni a hercegnő az lidércek eltűnt barátait? Ez a gyönyörűen illusztrált, kedves mesekönyv igazán különleges ajándék. Nem csak Szófia rajongóinak.

Oroszlán a karácsonyfa alatt

 

Szerző: Irmgard Kramer

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-509-081-5

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

December elsején, pontban éjfélkor a Mindenféle Csecsebecse Boltjában egy kis plüssoroszlán mászik elő egy ládából, és 24 napja van rá, hogy találjon valakit, aki megszereti – mert akkor örökké életben maradhat! Ricsi, a mogorva rockzenész veszi meg a plüssállatkát, és a kisoroszlán mindent megtesz azért, hogy megnyerje a szívét, azonban ez egyáltalán nem olyan egyszerű, és a karácsony vészesen közeleg. Egy egészen különleges karácsonyi történet 24 fejezetben, az egész családnak.

Ajánljuk továbbá Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! valamint Harcos Bálint: Petya és Tulipán című kötetét.

A karácsony nagy könyve – 24 ünnepváró mese

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-615-6

Korosztály: 3-6

 

 

 

 

Nézd meg A karácsony nagy könyve mesekönyv belapozóját is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor beköszönt a tél és a levegőben hópelyhek ezrei kavarognak, eljön az ideje az esti kuckózásnak, a meséknek és a varázslatnak. Könyvünk lapjain bátor gyerekek, beszélő állatok, kis gyufaárusok, karácsonyi szellemek és a napkeleti bölcsek is megelevenednek. Találkozhatunk a Mikulással, a Kisasszonyokkal és a Hókirálynővel. Sőt, bepillantást nyerhetünk a manók, óriások és tündérek világába is. A karácsony nagy könyve tökéletes társ az adventi időszakban ahhoz, hogy közösen várjuk a szeretet ünnepét. Töltsük meg a karácsony előtti estéket vidámsággal és ünnepi hangulattal! 24 klasszikus történet a karácsonyváráshoz, olyan híres szerzők tollából, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Hans Christian Andersen, a Grimm testvérek, Louisa May Alcott és még sokan mások.

Érdekelhetnek még Sam Taplin: Ötperces esti mesék és a Tízperces esti mesék című meseválogatások is, kattints ide a bemutatójukért!

Geronimo Stilton – Karácsonyi ének

 

Szerző: Geronimo Stilton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-516-6

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A klasszikus irodalom gyöngyszeme Geronimo Stilton tolmácsolásában. A kapzsi és szőrösszívű Ebenezer Scrooge élete kizárólag a pénz körül forog, az ünnepeket ki nem állhatja. Haragszik mindenkire, aki örömét leli a téli fényekben, a hóesésben, az ajándékokban és a családi együttlétekben. Karácsony estéjén azonban váratlan dolog történik: három szellem látogatja meg Scrooge urat, hogy gyökerestül megváltoztassák az öregember egyhangú életét… A legszebb karácsonyi történet, amely különlegessé varázsolja az ünnepet

Charles Dickens karácsonyi klasszikusát elolvashatod továbbá László Noémi: Karácsonyi ének mesekönyvében is.

Varázslatos állatbirodalom

 

Szerző: Daisy Meadows

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-701-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Barátság-erdő mindig varázslatos, hát még karácsony estéjén! A kis állatok izgatottan készülődnek az ünnepre, ám van valami, amit talán még a karácsonynál is jobban várnak: Bölcs Bagoly bácsi és Bájoscsőr kisasszony esküvője. Lili és Luca is kapott meghívót, sőt, ők lesznek a koszorúslányok! Ám Grizelda most is rosszban sántikál, mindent megtesz, hogy elrontsa az ünnepi hangulatot és megszerezze magának a kis állatok otthonát. A barátnők elhatározzák, hogy megállítják a gonosz boszorkát, hiszen a szeretet ünnepe és Bölcs Bagoly bácsi esküvője nem maradhat el. Velük tart Simi, a kiskutya is, aki remek találmányaival segíti a lányokat. Olvasd el a három mesét is tartalmazó különkiadást, és megtudod, vajon sikerrel járnak-e.

A sorozatban még elérhető: Cincogi elszökik, Lompos csillagtánca, Rozi mentőakciója, Kira titka, Gréti fellépése, Matilda segít, Mazsi, a merész, Tapsifül rejtélyes eltűnése, Csámpi egyedül marad, Fifi bátor küldetése, pamacs bátor terve, Emi nagy ötlete, Mici, a komisz, Kóci nagy meglepetése, Milli csodás előadása, Hanna mindent elfelejt, Finci, a mókamester, Lotti remek tánca, Bibi, a nap hőse, Mia, a fagyimester, Anni, a tó bajnoka, Mimi és a varázsos szülinap, Fannin a világ szeme, Cirmos cica bajba kerül

Nagy karácsonyi játékkönyv – 8 mesés társasjáték kivehető figurákkal!

 

Illusztrátor: Claudia Bordin

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-350-2

Korosztály: 4-8

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Éld át a karácsony hangulatát kedvenc társasjátékaid segítségével!
A gyönyörű képvilágú, különleges könyv nyolc ismert táblás társasjáték karácsonyi változatát tartalmazza dupla oldalakon. A játékosok, miután elkészítették a könyv végén található, kipattintható alkotóelemekből a dobókockát és a játékfigurákat, a dupla oldalak alján található szabályleírásokat követve egy parti libafutamra, kígyók és létrák játékra, Ki nevet a végén?-re stb. hívhatják ki barátaikat, családtagjaikat a varázslatos Karácsonyfalva különböző helyszínein.

A népszerű illusztrátortól ajánljuk még Claudia Bordin: Meseatlasz című képes albumot is.

Karácsonyvárók naplója

 

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-392-2

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az adventi időszak a várakozás, a karácsonyi készülődés időszaka tele jeles napokkal, érdekes szokásokkal. Ebben a rendhagyó naplóban helyet kapnak a jeles napok, az ezekhez tartozó népszokások, melyek átszövik a mindennapjainkat. A naptár november 30-cal, András napjával kezdődik és Szilveszter napjával zárul, így teljesítve ki az év utolsó hónapját. A naplószerű felépítés lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek nyomon követhessék a készülődés, a várakozás folyamatát. Különböző ötletekkel: adventi naptár, zserbógolyó készítése, keresztrejtvények, karácsonyi díszek szórakoztató időtöltést kíván az évnek ezen titokzatos, gyönyörű időszakára.

Garabonci Gréti és a karácsonyi meglepetés

 

Szerző: Wanda Coven

Kiadó: Naphegy Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-476-034-4

Korosztály: 4-8

 

 

 

Nézd meg a Garabonc Gréti és a karácsonyi meglepetés könyv belapozóját is, kattints tovább erre a linkre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bűbájos sorozat kis olvasóknak! Mindjárt itt a karácsony! Gréti izgatottan várja, mert imádja a karácsonyi dekorációkat, a karácsonyi sütit, de legfőképp a karácsonyi ajándékokat. Csak akkor romlik el a kedve, amikor elveszíti az anyukája különleges varázskarkötőjét. A karkötő végül megkerül, de igen rossz állapotban. A kislány kénytelen ismét bűbájhoz folyamodni, de ezúttal semmi sem sikerül. Lesz elég bátorsága Grétinek, hogy elmondja az igazságot az anyukájának? Könnyen olvasható szöveg és rengeteg kép: a Garabonci Gréti sorozat kiváló a kezdő olvasóknak.

Öt kölyök – Boldog karácsonyt!

 

Szerző: Enid Blyton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 9789634375678

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az öt kölyök izgatottan készül a karácsonyra. Ám szenteste valaki ellopja az ajándékokat a fa alól. Vacak a titokzatos tolvaj nyomába ered…

Összeállításunk első részét ezen a linken tudod megnézni. Böngészd át az elmúlt év mikulásos és karácsonyi könyvújdonságait is!

Az ünnepi hangulat jegyében ajánljuk továbbá Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni című bűbájos ifjúsági kötetet is. Ajánljuk továbbá: Alex T. Smith: A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című gyönyörűen illusztrált történetet is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.