Mikulásos és karácsonyi könyvújdonságok

Bármennyire is kényeztet bennünket az elhúzódó vénasszonyok nyara, Szent Miklós már készülőben és a karácsony szelleme is lassan bekopog. Korábbi cikkünkben már írtunk a várható novemberi megjelenésekről, ebben az írásunkban pedig az év végére megjelenő ünnepi könyveket szedtük csokorba. Ho-ho-hó, lássuk hát a legújabb mikulásos és karácsonyi megjelenéseket!

 

Bors Bori – A karácsonyfarablás

 

Szerző: Ulrike Rylance

Illusztrátor: Lisa Hansch

Kiadó: Naphegy Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-476-017-7

Korosztály: 3+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az első eltűnt fenyőfa még nem kelt gyanút. Talán a második sem. De miután leég egy egész fenyőfatelep, egy másikat pedig ritka betegség támad meg, Bors Bori és detektívcsapata már biztos abban, hogy sorozat-fenyőpusztító fenyegeti a békés adventi készülődést. Az iskolai adventi naptárban fogyatkoznak a meglepetések: közeledik a karácsony. De elképzelhető az ünnep karácsonyfa nélkül? Boriék nyomozásba kezdenek, hogy mindannyian fenyőillatban ünnepelhessenek.

 

Kicsi Mimi karácsonya

Szerző: Tamás Zsuzsa

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Naphegy Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-476-018-4

Korosztály: 3+

A KIADÓ SZINOPSZISA

Közeledik a karácsony, nagy az izgalom az Öreg Tölgy aljában. Mi is részesei lehetünk az ünnepi készülődésnek, és láthatjuk, hogy Mimiéknél a karácsony nemcsak az ajándékokról, hanem az együttlétről és a gondoskodásról is szól. Közösen sütik a mézeskalácsot, együtt takarítanak, és visznek egy kis meleget azoknak, akik fáznának karácsony éjjel. A mézeskalács illatú karácsony után aztán eljön a vidám farsangi mulatság, mi pedig megtudjuk, hogy nem minden lovag lovagias, és a lányok is lehetnek kalózok. Tamás Zsuzsa legújabb Mimi-kötetében üdítően más hangon mesél a karácsonyról, mint amit megszoktunk, és egyszerűen, de nagy érzékenységgel beszél nehéz kérdésekről.

 

Mikulás

 

Szerző: Mauri Kunnas

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-295-0

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretnéd tudni, milyen a világ legtitkosabb játékműhelye? Érdekel, hogyan készül Mikulás a karácsonyra apró, piros sapkás segítőivel? Nagy szerencse, hogy Mauri Kunnas mindig is jó barátságban volt a manókkal, így a könyvét olvasva beleshetünk a Mikulás és szorgos manócsapata mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen az élet Mikulásfalván, hogyan készülnek a karácsonyi ajándékok, majd miként jutnak el a világ legeldugottabb szegleteibe is, és az is kiderül, mit csinálnak a manók a szabadidejükben. Mauri Kunnas klasszikus mesekönyvét most Kovács Ottilia új fordításában olvashatjuk.

 

Karácsonyapó és a csokitojás

 

Szerző: Matt Haig

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-135-9

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A fiú, akit Karácsonynak hívnak és a A lány, aki megmenti a karácsonyt folytatása. Amelia vagyok, Karácsony apó és Karácsony anyó örökbefogadott gyermeke. Most biztos azt gondolod, könnyű embergyerekként Koboldfalván felnőni, de tévedsz. Ott van például a koboldiskola: elég kiborító, hogy minden áldott nap karácsonyi dalokat kell énekelnünk – még júliusban is -, és a játékkészítést sem nekem találták ki. De ez még mind elviselhető lenne, ha nem irkálna folyton hazugságokat rólam Vodol apó az újságban. Mindennek ellenére szeretem az új otthonomat. És amikor a féltékeny Húsvéti Nyúl és nyúlhadserege megtámadja Koboldfalvát, szemernyi kétség sincs bennem, hogy a karácsonyt csak a remény, a szeretet és a csoda mentheti meg. Persze az sem árt, ha a legnehezebb pillanatokban egy Igazmondó Glimpi is melléd áll…

 

A boldog hóember

 

Kiadó: Napraforgó Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-445-982-8

Korosztály: 3+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Megelevenednek a klasszikus mesék: lapozás közben, az előugró elemeknek köszönhetően a kis olvasó valóban úgy érezheti, hogy életre kelnek a szereplők és a helyszínek, és ő maga is részesévé válik a kalandnak.

 

A Grincs

 

Szerző: Dr. Seuss

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-285-1

Korosztály: 3+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Végre újra olvasható Dr. Seuss legnagyobb klasszikusa! Grincs Kikfalva közelében lakik, és teljes szívéből utálja a karácsonyt. Már ha egyáltalán van szíve… Gyűlöl mindent, ami az ünneppel kapcsolatos. Ezért úgy dönt, ellopja a karácsonyt. Véghez is viszi gonosz tervét, ám földbe gyökerezik a lába, amikor meglátja, hogy Kikfala lakói ajándékok nélkül is boldogan ünnepelnek. A Kolibri Klasszikusok sorában hatodik Dr. Seuss-könyv most Tandori Dezső klasszikussá vált, mégis megújult fordításában jelenik meg.

 

Karácsony éjjelén

 

Kiadó: Napraforgó Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-483-010-8

Korosztály: 2+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ho-ho-hó! Tarts te is a Télapóval, aki karácsony éjjelén végigjárja a jó gyerekek házait. A kicsik már nagyon várják… vajon tényleg rénszarvasok húzzák a szánját és a kéményen át érkezik a kandallóba? Mindenkinek hoz ajándékot, aki megérdemli? Derítsd fel Télapó titkait! A tizenegy hang és kedves illusztrációk segítenek ünnepi hangulatba kerülni, így a legkisebbek is átélhetik a karácsony csodáját.

 

Berci és a fantasztikus karácsony

 

Szerző: Christian Tielmann

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-555-8

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindjárt itt a karácsony! Berci már nagyon készül rá, hogy mint minden évben, mézeskalácsot süssenek, ajándékokat készítsenek, és kiválasszák a karácsonyfát. De aztán Mamának és Papának hirtelen el kell utaznia, ezért egy hétre Nagyi és Nagyapa veszik át az irányítást.Berci hamarosan rájön, hogy a széttört szánkó, vagy, hogy fúrógéppel készítik a mézeskalácsot, mind-mind egy fantasztikus karácsony kezdetét jelentik.

 

Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

 

Szerző: Kaláka zenekar

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-839-4

Korosztály: 2+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Kaláka együttes karácsonyi lemeze több mint három évtizede a zeneszerető közönség kedvence. A legendás – 1987-ben készült – felvételt, amelyen harminc megzenésített vers hallható, ezúttal CD-n, ünnepi díszkiadás kíséretében adjuk közre. A kötetben nem csupán a versek találhatók meg, hanem az adventi szokásokról, a karácsonyi hagyományokról szóló ismeretterjesztő szövegek is, melyeket Rappai Zsuzsa művészettörténész írt. A dalok között egyaránt akadnak régi templomi énekek, magyar és külföldi népdalok, valamint klasszikus és kortárs költők – Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kornis Mihály – megzenésített versei. Az összeállítást egy nagyszalontai betlehemes játék fogja keretbe.
A díszkiadás illusztrációit a Hubby-díjas Herbszt László készítette.

 

Fehér karácsony – Matricás foglalkoztató

 

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-486-137-9

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mókázz és matricázz! Színezd ki ezt az ünnepi foglalkoztatókönyvet!
Több mint 250 matricával és sok izgalmas kipattintható tartozékkal!

Karácsonyi kalandok Tesz-Vesz városban

 

Szerző: Richard Scarry

Kiadó: Móra gyerekkönyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-826-4

Korosztály: 3+

 

 

 

Ha kíváncsi vagy a könyv belapozójára, ide kattintva megnézheted!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Karácsony közeledtével Tesz-Vesz város lakói ünnepi hangulatba és – szokásukhoz híven – kacifántos helyzetekbe kerülnek. Vajon mit keres Cicó, Cicus és Hatalmas Hilda Egon hernyótalpas almamobiljával az erdőben? Milyen meglepetést kap betegeitől Villám, a háziorvos? És ki hárítja el az üzemzavart a Mikulás műhelyében? A behavazott városkában játszódó kalandok mellett egy fordulatos társasjáték, két kottával közölt karácsonyi dal, sőt az illatalma elkészítési módja is helyet kapott ebben a különleges Tesz-Vesz-kötetben.

 

Pipp és Polli – A karácsonyfa

 

Szerző, illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-416-2

Korosztály: 2-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Itt a karácsony! Pipp és Polli feldíszíti a karácsonyfát, tesznek rá mézes sütit, cukorbotot, csokiharangot… De jaj, hová tűntek a díszek? És miért fáj Pipp hasa? Még szerencse, hogy papírból is lehet díszeket készíteni! De szép lett a karácsonyfa!

 

Állatok karácsonya

Szerző: Kate Westerlund

Illusztrátor: Eve Tharlet

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-565-7

Korosztály: 3+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Karácsony este volt, de az erdőben állatoknak ebben az évben nem volt túl sok ünnepelnivalója. Az erdőlakók nem találtak elég élelmet, és a kis szarvas nagyon aggódott, hogy mihez kezdenek majd karácsonykor, ezért egy csillaghoz fordult segítségért. Másnap csengettyűk szavát hallotta a távolból…

 

A kisegér, aki elhozta a karácsonyt

 

Szerző: Alex T. Smith

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-559-6

Korosztály: 3+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

24 és fél fejezet, egy mese és egy adventi nagy utazás, amellyel mindenki felkészülhet az ünnepre – mindezt nyújtja Alex T. Smith legújabb, gyönyörűen illusztrált könyve.
Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át, és igaz barátokat is szerez. Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is. Fülöp történetével olyan szívmelengető karácsonyi mesét veszünk a kezünkbe, amely minden bizonnyal igazi családi hagyománnyá válik és minden évben újra előkerül majd.

Adventi kalendárium

 

Szerző: Szabó T. Anna

Illusztrátor: Rofusz Kinga

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-424-7

Korosztály: 3+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az ünnep azé, aki várja – és a várakozás ugyanolyan szép, mint maga az ünnep. A kint sötét és hideg, bent gyertyafényes, meleg téli estéken, amikor már túl vagy a rohanáson, és minden csokit megettél, csöndesedj el Szabó T. Anna békés soraival és Rofusz Kinga gyönyörű képeivel! Ha türelmes vagy, minden napra találsz egy verset… egészen karácsonyig.

Közeledik a december, hamarosan további ünnepi könyvajánlókkal jelentkezünk! November 16-17-18-án pedig személyesen is találkozhatsz velünk a KidExpon. Ha szeretnéd megismerni a legújabb gyerekkönyveket vagy csak jól jönne egy-két tipp a karácsonyi könyvvásárláshoz, látogass el a Foxbooks standjára és mi boldogan segítünk neked. Ráadásul kedvenc szerzőiddel is találkozhatsz, hiszen nálunk dedikál Al Ghaoui Hesna, Gévai Csilla, Harcos Bálint, Farkas Nóra, Várszegi Adél, Major Eszter és a Matiné zenekar. A Foxbooks Gyerekkönyvszalon részletes programját ide kattintva tudod megnézni. Mindenkit várunk szeretettel!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató