Meseregény gyerekeknek: Petya és Tulipán (meg a többiek)

A Petya és Tulipán ízig-vérig izgalmas és humoros meseregény nagyóvodások és kisiskolások letehetetlen kedvence. Mi a Petya és Tulipán receptje? Adott egy összetartó, csupa szív csapat, bájos karakterekkel, külön-külön is imádnivaló egyéniségekkel. Aztán egy szuperizgalmas, fordulatokban gazdag történet, titkokkal és végig ott lebegő, megoldásra váró rejtélyekkel. Ebben a fantáziavilágban a legnagyobb természetességgel történik minden, beszélő állatoktól a létrás sámlin át a szárnyát kibontó őzig. Ráadásul nagyszerű rajzok, rengeteg humor és vicces jelenetek fűszerezik a krimibe illő történetet. Mindez egytől-egyig, reggelitől az esti mosakodásig (csak ne a kék szappannal!) a gyerekek nyelvezetén. Kíváncsi lettél? Íme a kóstoló!

 

Petya és Tulipán

 

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Bognár Éva Katinka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2016)

ISBN: 978-963-410-173-4

Korosztály: 5-10

 

 

Harcos Bálint meseregénye nem akármilyen világba röpíti el a gyerekeket. Itt ugyanis legyen az illető őz, gyerek, vagy flamingó: mind jól érti egymás nyelvét, mi sem természetesebb. De pszt, ez titok, nem mindenki értené meg, hiszen tudod. Sem az áriázó pongyolás Nusi néni a szomszédból, sem a gonosz Girnyóék a cirkuszból, Seprű, a morgó házmester meg tutira nem. Na de kezdjük az elejéről. A főszereplő Petya, egy vörös hajú, belevaló kisfiú, egy rozoga bérház legfelső emeletéről. Aztán ott vannak még a kicsik: Aurél, a bajszos cirkuszi cincér és okleveles artista. Berci, a mókus, Ficam, a balerina-lelkű flamingó, aki hol állólámpa (mint egy nagyra nőtt vattacukor), hol esernyő, hol seprű – ahogy a helyzet kívánja. És persze ott vannak még Mezítláb Jaguár és Petya kishúga, Cili is. Így élnek együtt egy nagy, összetartó családban Apával – akinek történetesen egy ideje nyomaveszett. Ekkor toppan be az életükbe Tulipán, a szende szívű, bumfordi cirkuszból szökött mackó. Egészen pontosan pottyan, a párnás fenekére, a padlásról Petyáék nappalijába, pont.

 

Úgy történt, hogy Petya épp a reggelit készítette volna a kicsiknek, amikor valami furcsaságra lett figyelmes… Egyre-másra tűnnek el az asztaltól a hozzávalók, ráadásul egy szokatlan zajra is fölfülelt: Egérzörgés? Macskakaparászás? Nem, nem, valaki horkol!!! Kiderült, hogy egy szökött cirkuszi medve az, Tulipán, aki épp menekül gazdái, a gonosz Sunadabunda banda elől. Csak van egy bibi, bármennyire is fél, vissza kell mennie, hogy megmentse társait… Petyáék természetesen segítenek, és – egy kiadós ebéd-maradéka reggeli után, ami nem más, mint töltött tóf – elkezdődik a sűrű, izgalmakkal teli nap. 

Hát, tudod – köszörülte meg a torkát Petya -, van tarajos tóf, erszényes tóf, kancsal tóf. – Hogyne – hümmentett a medve. – A szakállas tófot lehet nyersen is enni, de az erszényest, azt illik megtölteni. – Feltétlenül. – Csak úgy jön ki az íze. Kétségtelen – hümmentett újra Tulipán.

A lakásban ugyanis nem maradhatnak, mert itt egyre csak szorul körülöttük a hurok: a medve eldobott csengője – amit a cirkuszosok akasztottak a nyakába, hogy nyomon követhessék – a padláson önálló életre kell (kezdődnek a titkok és rejtélyek!), cseng és csilingel és egyre csak hívogatja az üldözőket, akik már egész közel járnak (startolnak az izgalmak!).

Az utolsó pillanatban sikerült elmenekülniük, miközben nem kis leleményességgel kicselezik a kotnyeles Nusi nénit, és váratlan segítséget kapnak a piros ajtós (nem is)boszorkány szomszéd néniktől. Iblekra és Hopplekra trükkös sámlijával sikerül meglépniük (épphogy) a cirkuszosok elől, és eligazítják őket a nagyon is bölcs, ám kicsit különc őzhöz. Hergenszőrif, őz létére imádja összezavarni az embereket és nem mellesleg bolondul a találós kérdésekért.

– Jó napot kívánok, a nevem Petya. Az őz fölnézett, majd legyintett: – Ugyan már, azt te csak hiszed.

Mit tartogat még a nap? Többek között padlási szörnyet, ringatni való sámlit, papagájos találós kérdéseket, éééés “csak semmi pánik, dőlnek a pónik!” repülést egy szárnyas őz hátán olyan fontos útravalókkal, mint patavédőkrém, bajuszkötő, füldugó, vagy egy tölcsér fagyi… A katarzis pedig egy csodás cirkuszi produkció lesz, egy egyensúlyozó gulipánnal, egy légbukfencező mókussal, egy seprűvé átváltozó flamingóval, egy bármikor aludni képes jaguárral, egy tizennégy morzsával zsonglőrködő cincérrel és Vörös Pittyelnerrel! Att-rak-cióóó! Ármány-furmány, menekülés, varázsskatulya, csattanó… és minden száll összeáll…

Az őrjöngő igazgató, árrgh, utánanyúlt, még elkapta a kisfiú ruháját, de ekkor „tűz és varázs“ tört fel a szekrényből, és Sanda Bandi ujjai közt Petya, Boff, semmivé foszlott!

És mitől lesz ez a mese teljesen kerek? Hát, hogy a nap végére a sok bonyodalom, rejtély és felfokozott izgalom mind megnyugtatóra simul. Csattan, klappol és a helyére kerül, akár egy Agatha Christine-ben. Ahogy Petya mondaná: “Na ezt pippelje le valaki!” 

A Petya és Tulipán nagyovisok és kisiskolások kedvenc esti meseregénye, élénk fantáziával, humorral és kalandos fordulatokkal ötvözve. A nagybetűs, jól eltalált mesék egyike, ami teljesen lebilincseli a gyerekeket. A színes-zaftos leírások és hangutánzók miatt nagyon izgin, élvezetesen lehet elmesélni is – számítsunk hát hosszú esti mesékre, vagy összebújós-mesélős délutánokra Petyáékkal.

Ha kíváncsi vagy a könyvre közelebbről is, nézd meg videós belapozónkat! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerjétek meg Petyát, ezt a vörös hajú, rátermett kisfiút! Egy rozoga bérház legfelső emeletén lakik, a padlás alatt. Na persze nem egyedül: itt lakik még Aurél, egy nagybajszú cincér; Berci, a mókus; Ficam, a balerinának készülő flamingó és Mezítláb Jaguár, aki bárhol, bármilyen helyzetben el tud aludni. És ne feledkezzünk meg Ciliről, Petya kishúgáról sem. Ám mindenekelőtt és elsősorban itt van Tulipán, ez a nagy, bumfordi, imádni való medve. Épp most esett be a padlásról. De mit keres Petyáéknál? Honnan jött? És mi az a rejtélyes Sundabunda Cirkusz? Iblekra és Hopplekra tényleg boszorkányok? Ki az a titokzatos, Hergenszőrif nevű őz, aki imádja a találós kérdéseket? És legfőképp: hová tűnt Apu? Ezt mind ki kell deríteni: még ma! Megható, kalandos és vicces meseregény öt éven felülieknek Harcos Bálinttól, a Szofi-könyvek, A Tigris és a Motyó és A csupaszín oroszlán szerzőjétől.

Harcos Bálint Szofi-sorozata bekerült a Foxbooks legjobb óvodás mesesorozatok válogatásába. Nézd meg, mit írtunk róla, és melyik mesék kerültek még a toplistába! Szintén dobogós a szerző verses lapozója, A csupaszín oroszlán – olvasd el, miért! Ha pedig kisiskolásoknak keresel olvasnivalót, ajánljuk figyelmedbe a Két kis dinó-sorozatot, és az Irány észak! mesekönyvet is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

90%
Nagyon jó

Kedves és humoros krimiregény nagyóvodások és kisiskolások részére.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény