Egy törpecsalád izgi kalandjai: Irány észak!

Kalaplengetéssel üdvözöljük Horváth Ildikót, aki végre rászánta magát és sok parádésan illusztrált gyerekkönyv után elkészítette önálló mesekönyvét. Az Irány észak! nemrég jelent meg a könyvesboltokban és bizony pompásra sikeredett, meséstől-szövegestől, tokkal-vonóval, rajzokkal együtt, ahogy van. Az illusztrációk humorosak, tele kikacsintós apró részlettel, fantáziával és vicces ötletekkel. De azért nem túlzásban, hanem kiegyenlített nyugalomban vannak a színek és a kedves, letisztult rajzok is. Jó nézni, jó böngészni. Az ember alig várja, hogy lapozhasson, mi mindennel rukkol elő a következő oldal. Mondhatnánk, hogy persze, az illusztráció könnyű terep, de ebben a könyvben a mesében sem fog senki csalódni. A szöveg könnyen érthető, frappáns és humoros. A történet kedves, fantáziadús és mindig tartogat valami érdekes fordulatot, izgalmasnak ígérkező eseményt, ami miatt csak nem akaródzik letenni (ez okozhat némi konfliktust az esti mesénél).

 

Irány észak! Egy törpecsalád kalandjai

 

Szerző, illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-386-8

Korosztály: 4-8

 

 

 

A történet Galád családról szól, akik egy nagyvárosban, a föld mélyén laknak szűk lakásukban, egészen pontosan a „várost átszövő metró alagútrendszerében, a 215-ös vonal 524. szerelőaknájának 26. törpelakásában, a földszinten“. A törpecsalád hat főt számlál, a családfő Géza érckutató bányamérnök, Anyus, azaz Koszmó Ella, a nagyszülők Tata és Nana, na meg a gyerekek, a hebrencs Piros és a kicsit lassú észjárású öccse, Menyus. Egyik délután a Patkány Posta levelet hozott nekik, amiből megtudták, hogy az azt sem tudták, hogy létezik rokonuk, Galád Emil, nyugalmazott fennsíki csilletervező, nagy értékű északi ingatlant, egy törpevillát hagyott rájuk. Nincs más hátra: irány észak! A törpecsalád elhagyja hát szűkös városi otthonát és elindulnak új életük felé.

Hogy mivel utaznak a törpék manapság? Mi sem egyszerűbb kérdés, hát Csatorna taxiba szállnak, kérem (amit minden hájjal megkent vándorpatkányok vezetnek a szűkös külvárosi sikátorokban), aztán pedig Galamb Expresszel repülnek tovább az óóóriási Vihar-hegy felé. Hogyan tovább? Hát törpecsúszdával! Le-le, egészen az új, lakájosan zegzugos otthonukig, ahol megkezdődnek izgalmas és kalandokkal teli északi hétköznapjaik. A törpevilla rengeteg titkot és felfedezni való érdekességet tartogat új lakóinak. Hogy csak a különböző törpekütyüket és a mindenféle izéket említsem.

De az északi létben az is jó, hogy a gyerekeknek házi kedvenceik is lehetnek. Pirosnak Cirmit, a cuki párduccsigát, Menyusnak pedig Bernátot, a fennsíki futrinkát sikerül egy-kettőre domesztikálnia. Sőt, itt egy városi törpe bármikor összefuthat egy alpesi sellővel vagy akár az óriás répákon torkoskodó nyuszipókokkal.

 

De az északi finomságok sem maradhatnak ám el! Anyus ugyanis kipróbálhat párat a „kreatív szakácskönyv művészlelkeknek“ receptjeiből mindenki csokis nagy örömére. Ha pedig gyógyító leves kell, csak kimennek a fennsíkra, hogy összeszedjék a hozzávalókat – köztük a nehezen becserkészhető, izgő-mozgó-fonódó fennsíki húsimádót (nyisssz!). És azt tudtad, hogy a törpék kirándulás alatt is gondolnak a hasukra? Kíváncsi vagy egy tipikus piknik-menüre? Nos előételnek kiváló a kandírozott békapete, levesnek egy remegő finomság, a sárgaluskás pikkelyes kocsonya dívik, nyamm. Főfogásnak kőporos babonafasírt, desszertnek pedig mézes hegyigrillázs is adható. Mindezt pedig akár zergeborral, azaz zergetejből erjesztett itallal is leönthetik, amitől sziklákon ugrálni ügyesen lehet, de amíg a hatása tart, mekegni is (na ezek után piszkálgassák otthon a gyerekek a vacsorát!). Így telnek a Galádék törpés hétköznapjai, mígnem egy nap Apus az egyik fiók mélyén rátalál Vihar-hegy kincsestérképére, és fejükbe veszik, hogy megkeresik, hová vezet. Első kalandjuk nem úgy zárul, ahogy remélték, mert ott kincs helyett „placcs…, reccs…, csipcsipcsip“ volt, de később újra felkerekedtek a Vihar-hegy sötét gyomra felé… Hogy mi vár rájuk? Azt nem árulhatom el, talán kedvcsinálónak csak annyit, hogy az „itt a vége, fuss el véle“ előtt még egész biztosan lesz csam-csam és nyamm (talán még tinci-tánci is).

A KIADÓ SZINOPSZISA

A törpecsalád levelet kap: szűk kis kuckójukból egy óriási, zegzugos lakásba költözhetnek az Északi-fennsíkon. Nagy az öröm, mert már alig fért el egymás hegyén-hátán a két eleven gyerek, Piros és Menyus, és apa meg anya is rég vágyott egy nyugodt sarokra. Az Északi-fennsík ráadásul izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat tartogat a kíváncsi törpegyerekeknek, hiszen erre lakik a nyuszipók, akinek kedvence az óriásrépa, a párduccsiga, aki mindent összenyálaz, no meg a félel-metes fennsíki húsimádó. A fiókok tömve vannak varázs-receptekkel, bogárlámpással, és apa egy titokzatos térképet is talál… Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral.

Reméljük, sikerült kedvet kapnod Horváth Ildi mesekönyvéhez. Ha pedig szeretnéd közelebbről is megnézni,  ebben a bejegyzésben a lapozónkba is belekukkanthatsz.

A mesekönyvet nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk, akár önálló olvasáshoz is. Ha kezdő olvasóknak keresel mesekönyveket, mindenképp érdemes elolvasnod erről szóló válogatásunkat. Ha pedig közkedvelt meséket keresel, nézd meg, mi került a Foxbooks toplistáján a legnépszerűbbek közé, a TOP 7-be!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

83%
Nagyon jó

Kedves és kalandos mesekönyv telis-tele fantáziával és humorral. Nagyóvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató