Mesekalauz: TOP 7 népszerű óvodás mesekönyv

Belevaló ovisok, huncut kópék, tűzoltók és királylányok figyelem! Uncsik az esti mesék? Anya nem mindig találja el, mi kell neked? Túl hosszúak és banálisak a történetek? Aprók és nem is szimpik a rajzok benne? Akkor ez a cikk pont nektek szól. Ugyanis összeszedtük a legkedveltebb, legcukibb óvodás mesekönyveket. És ami a legjobb benne, ezeket a meséket a nagy tesók is szívesen olvassák majd – önállóan (nyugi, nemsokára te is utoléred)! És ez nemcsak azért jó, mert az esti mesénél anya csak a tiéd lesz, hanem mert így biztos szívesebben meg is veszi majd nektek.

 

Top 7 népszerű óvodás mesekönyv

Nemrégiben csokorba szedtük a legjobb magyar ovis mesesorozatokat, aminek folytatásaként most népszerű óvodás mesekönyveket mutatunk be. Ezek a mesék, un. könnyű olvasmányok is egyben, és felépítésük miatt a kezdő olvasóknak is jó szívvel ajánljuk. A rövid, humoros és lebilincselő történetek, a nagy betűméret és a gyönyörű illusztrációk ugyanis nemcsak a kicsik figyelmét kötik le, hanem optimálisak az olvasástanuláshoz is. Lássuk a kedvenceket!

 

A bohóc és a kismajom

 

Szerző: Marék Veronika

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-374-5

Korosztály: 4-8

 

 

A „Marék Veronika mesél“ sorozatban az írónő régebbi, könyv formában még meg nem jelent meséit szedték csokorba. A mesegyűjtemény első kötete, Bohóc és a Kismajom címmel jelent meg és állatos mesék kerültek bele. A mesekönyvet ezúttal Pásztohy Panka rajzai illusztrálják.

A címadó mese az Óperenciás-tenger partján játszódik, Rombolli Cirkuszában. A bohóc és a kismajom a vándorcirkusz legnépszerűbb sztárjaiként minden este fellépnek, és van, aki minden este elmegy, hogy megnézze őket. Mert mindig jókedvvel és szívből játszanak és sosem adják ugyanazt. De sajnos a kismajom megbetegedett és nem tudnak színpadra állni. Rombolli a szívtelen igazgató pedig segítség helyett kirúgással fenyegeti őket, így nincs mit tenniük, a kétségbeesett  bohóc útnak ered beteg cimborájával. Menekülésük korántsem egyszerű, még csapdába is esnek, de a szerencse jó barátokkal hozza össze őket, így a sorsuk jóra fordul és nem marad el a hepiend. A meséskönyv rengeteg színes kalandot tartogat még. Ott van például Cuppogó, a kis süni története, aki véletlenül beszállt egy mosógépszerelő furgonjába és elveszett. Aztán kiderül, mekkora kalamajkát okoz, ha két egyforma kisróka költözik egy erdei tisztásra – pláne ha az egyik kedves a másik pedig rosszcsont. Olvashatunk még mogorva sündisznóról, aludni nem akaró medvebocsról, három kissé ügyetlen majmocska kókuszdió lakomájáról, Nyafiról, az oroszlánkölyökről, Piről, a kalandváró kispingvinről, Harcsabajusz kapitányról és a matrózmajomról, és még egy szomorú embertoronyról is. Na ugye, hogy ugye? Marék Veronika most sem okoz csalódást – tartalmas mesekönyv, kedves és tanulságos mesékkel és két meglepetés verssel! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Marék Veronikát és hőseit, Boribont, Kippkoppot, a Kockásfülű nyulat mindenki ismeri és szereti. De ismerjük-e Harcsabajusz kapitányt, Cuppogót, a kis sünit, vagy Rombolli cirkuszából a kismajmot? Őket talán már kevésbé… Hiszen Marék Veronika amellett, hogy írta és rajzolta Boribont, Kippkoppot és a többi jól ismert figurát, számtalan rövidebb-hosszabb mesét, verset és mini színdarabot írt, amelyek különböző gyerekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben. Összeültünk Veronikával, és belemerültünk a régi gyerekújságok világába. Annyi – és annyiféle – mese került elő, hogy rögtön bizonyossá vált: ez nem egy kötetnyi mese, hanem legalább öt! Így született meg A bohóc és a kismajom, a Marék Veronika mesél-sorozat első kötete, amelybe óvodásoknak szóló, állatos történeteket válogattunk – egy marékkal. A meséket ezúttal Pásztohy Panka kedves és szerethető rajzai kísérik.

Ezt a könyvet közelebbről is megnézheted, kattints a belapozóért!

Frissítés:Marék Veronika mesél-sorozat második kötete Alfa bácsi titka címmel már elérhető.

Mesél az erdő az állatokról

 

Szerző, illusztrátor: Tony Wolf

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-399-8

Korosztály: 3-8

 

 

 

A Mesél az erdő sorozatra sokan nosztalgiával, még gyerekkorunkból emlékezünk és idáig egyike volt a szinte beszerezhetetlen kultikus meséskönyveknek. Sokunk nagy örömére azonban a népszerű sorozat – kicsit leporolva de az eredeti, nagyszerű illusztrációkkal – ismét elérhető a könyvesboltokban. A Mesél az erdőt nem lehet nem szeretni, ezen nőttünk fel, ilyenek az igazi nagybetűs, klasszikus meséskönyvek. Csodás álomvilágba, az erdő leges-legmélyére röpíti el a gyerekeket, ahol erdei állatok, törpék, órások, tündérek, manók és sárkányok várják őket vicces és tanulságos történeteikkel. Mindezeket pedig a szerző elragadó, vidám rajzai teszik még varázslatosabbá.

 

A sorozat első kötetében a gyerekek megismerkedhetnek az erdei állatok vidám és eseménydús életével. Állatparádé a javából, számtalan bájos erdőlakó egy mesében, amiktől kicsi és nagy is nyomban elolvad. Kedves és tanulságos történeteikből az is kiderül, hogy a közös mókázás mellett jut azért idejük egymásra is. Odafigyelnek, segítenek és összefognak, ha kell. A következő részben az állatok a törpék falujába kerülnek. A kis erdőlakók remekül kijönnek egymással: a törpék életébe vidámságot hoznak az állatok, ők pedig rengeteg vicces és ötletes találmánnyal könnyítik meg új barátaik életét. Aztán egy nap egy óriás érkezik hozzájuk, és segítséget kér a fájós fogára. A kis kolónia összefog, hogy megoldják a bajt, az óriás pedig velük marad és azóta ott segít nekik, ahol csak tud. A tündérekről szóló mókás fejezet telis-tele van mindenféle varázslattal, de közben az is kiderül, hogy bármilyen csodásnak is tűnik elsőre megváltoztatni a dolgokat, végül minden pont úgy jó, ahogy van. Az ötödik részben a huncut manók következnek, akik mindent megtesznek, hogy borsot törjenek a törpék orra alá, végül pedig a harcias sárkányok csatlakoznak az erdőlakók vidám csapatához. A sorozatról bővebben ebben a cikkben olvashatsz!

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyerekkorunk kedvenc történeteit vehetjük újra kézbe – hiszen ki ne szerette volna hallgatni, miről is Mesél az erdő -, a szerző eredeti illusztrációival. A sorozat első kötetében az ott élő állatokról: az egérlányok, a sünik, az őzek, a békák, a pelék és Józsi, a holló kalandjairól olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan válhat egy fapapucs remek hajóvá, mi mindenre jó a borsóhüvely, és bekukkanthatunk egy feketerigó-esküvőre is! Tony Wolf bájos mesegyűjteménye és rajzai az erdő lakóinak mindennapjairól a mai óvodásokat is elvarázsolják.

A sorozat további kötetei: Mesél az erdő a törpékről, Mesél az erdő az óriásokról, Mesél az erdő a tündérekről, Mesél az erdő a manókról, Mesél az erdő a sárkányokról, Mesél az erdő a varázslókról, Mesél az erdő a kis dinoszauruszról

Pettson és Findusz: Ki az úr a háznál?

 

Szerző, illusztrátor: Sven Nordqvist

Kiadó: General Press Kiadó (2015)

ISBN: 978-963-928-231-5

Korosztály: 3-7

 

 

 

Pettson és Findusz meséi minden gyerekpolcról elmaradhatatlanok, de sajnos van velük egy picike probléma: egy kötet nem elég. Vigyázat csapda, mire az ember észbe kap, már be is szerezte mindet! Pettson egy magának való, morgós de kedves öreg, aki macskájával, Findusszal éldegél a farmján, valahol fent északon. Na meg tíz, nem annyira eszes, állandóan kávézgató, kotnyeles tyúkkal. De hát a tyúkok már csak ilyenek. Viszont ők voltak Findusz (majdnem) legjobb barátai is egyben – Pettsont követően. Egy nap aztán egy pompás kakas kerül a baromfiudvarba és gyökerestől felborul a farm élete. A tyúkok teljesen odavannak a kakasért: a hangja, a tolla, az áriái, a délceg járása… Findusz pedig fortyog a méregtől, nem érti mi ez az őrület… A tyúkok már nem is akarnak játszani vele és a kukorékolás is egyre csak fokozódik… Végül Pettson megpróbálja kézbe venni a dolgot, leül a kakassal, mint férfi a férfival… de nem segít sokat. Ekkor Findusz ravasz tervhez folyamodik – és ami ezután jön, ott szem nem marad szárazon… A Ki az úr a háznál? ismét egy tréfás, mégis megindító Pettson és Findusz történet, amiről kár lenne lemaradni!

A Pettson és Findusz mesesorozatról bővebben ebben az írásunkban olvashatsz!

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Amióta Caruso, a kakas betette a lábát a baromfiudvarba, Pettson és Findusz háza táján már semmi sem olyan, mint korábban. A tyúkok rajongással veszik körül a kakast, aki mind küllemével, mind hangjával elkápráztatja őket. Régi játszótársukról, a kandúrról tudomást sem vesznek többé. Findusz nem érti, hová tűnt az udvar megszokott békéje, hol vannak a régi szép idők. Hogy lehet, hogy ezek az ostoba tyúkok így odavannak egy kakasért? És akkor még ott a kukorékolás! Pettsonnak és Findusznak már egy nyugodt perce sincs, mert a kakas napról napra hosszabb és hangosabb áriákkal szórakoztatja rajongótáborát. A kandúr minden furfangosságát latba veti, hogy leszoktassa Carusót a fülsiketítő dalolásról…

Hihetetlen történet az óriás körtéről

 

Szerző, illusztrátor: Jakob Marin Strid

Kiadó: Kolibri Kiadó (2013)

ISBN: 978-615-523-453-8

Korosztály: 3-8

 

 

 

Jakob Martin Strid egy dán gyerekkönyvíró és illusztrátor, akinek Magyarországon eddig két kötete, a Mimbo Jimbo és a hosszú tél, valamint a Hihetetlen történet az óriás körtéről jelent meg és itt már írtunk is róla. Nálunk mind a kettő top kedvenc. A meséknek sajátos bája, hangulata és a kicsik által is könnyen dekódolható humora van. Szinte korosztályfüggetlen, mert én épp úgy élvezem, mint a kislányom, ráadásul a kezdő olvasók számára is letehetetlen. A történetek kalandosak, izgalmasak és fantáziadúsak, az illusztrációról nem is beszélve!

A Hihetetlen történet az óriáskörtéről főhősei Micó és barátja, Sebastian egy tengerparti kisvárosban, Napvárosban éldegélnek nyugalomban, mígnem egy palackposta gyökerestől felforgatja az életüket. A postát ugyanis eltűnt polgármesterük, Jeronimus Baltazar Severin Olsen küldte és mellékelt egy magot is hozzá. A magot elültetik, amiből másnapra egy óriás körte lesz, nem kis felfordulást okozva a városlakók életében. Az események gyorsan követik egymást és a két barát, na meg az Atomkutató Intézet Glükóz professzora azon kapja magát, hogy sodródnak a nyílt tengeren. Vissza nem fordulhatnak, így eldöntik, hogy megkeresik a palackposta küldőjét, szeretett polgármesterüket és a Rejtélyes Szigetet. Kalandos útjuk során pedig át kell jutniuk a Marcona Kalózokon, a Rémséges Tengeri Sárkányon és az Éjfekete-tengeren is, hogy célba érjenek…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Találkoztál már olyan kalózzal, aki él-hal a görögdinnyéért? Hallottál a Rémséges Tengeri Sárkányról? És tudod, mitől rejtélyes a Rejtélyes Sziget? Nem?! Nos, akkor ideje, hogy körtére szállj! Tarts Micóékkal, akik az óriás gyümölcsből vájt hajón indulnak Napváros eltűnt polgármesterének nyomába… A neves dán képregény-rajzoló vicces és agyafúrt könyvét mindenki élvezni fogja, aki szereti a rejtélyeket és az izgalmas szerkezeteket!

Kiskobold és a szőrös idegen

 

Szerző: Mandl Péter

Illusztrátor: Dániel András

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2015)

ISBN: 978-963-982-070-8

Korosztály: 3-6

 

Egy újabb mesekönyv, ahol az alkotók tökéletesen egymásra találtak. Illusztráció és szöveg olyan jól kiegészítik egymást, hogy önkéntelenül felmerül az emberben a tyúk és tojás problematikája: melyik volt előbb? Na és melyikük, melyik? A történetek főszereplője egy jámbor koboldgyerek, akit az ember azonnal a szívébe zár és legszívesebben minden könyvoldalon megsimogatna. A történetek olvasmányosak, humorosak és kedvesek, nem utolsó sorban tanulságosak, és mindig megnyugtató lezárással végződnek. Könnyen olvasható szövegek, nagyméretű betűk, sok kép és rövid fejezetek jellemzik a könyveket. Jó választás ovisoknak, de kezdő olvasóknak is tökéletes.

A Kiskoboldnak eddig két kötete jelent meg, a Kiskobold és a szőrös idegen, valamint a Kiskobold és a párnafosztogatók címmel. Az első kötet három meséjében megismerkedhetünk Kiskobolddal és azt is megtudhatjuk, hogyan került a fejére, és miért nem veszi le soha a zöld kalapot. Találkozhatunk Tatuval, a kicsit modortalan szőrös idegennel, aki furcsa antréja után Kiskobold barátja lesz. A Kiskobold könyvekről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Miből lesz a Kiskobold? Végy egy hatalmas zöld kalapot, egy hegyes csákányt meg egy fényes lámpást, és kész is va… valamit kihagytam. Hogy mit, az talán kiderül ebből a könyvből. Ha nem is rögtön az első meséből, akkor a másodikból. Ám ha még a harmadik mese után sincs meg a válasz, azt legalább megtudhatod, hogy mi terem a kalapfán, mit főzzél a manóknak, és hogy ki a szőrös idegen, aki egyszer Őcsápsága Fejeláb Polipfejedelemmel vacsorázott.

Szamócka – Erdei mulatság és más történetek

 

Szerző: Stefanie Dahle

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-469-8

Korosztály: 4-6

 

 

 

Ha a kezünkbe veszünk egy Szamócka mesekönyvet, az első, ami feltűnik, hogy itt-ott csillámok borítják. Amitől – kicsit elhamarkodottan – elsősorban lányos (de nem csak) és negédes (nem is) történeteket várunk. Holott a szamócáskert bájos üdvöskéje ugyan valóban a világ legcukibb és legvagányabb szamócatündére, de csupa kaland az élete. Szamócka mindig, mindenikre odafigyel és ott segít, ahol csak tud, sőt megesik, hogy ő maga is bajba kerül. A történetek ugyanakkor hiába mesések, néha komoly problémákat is felvetnek. Szóval csillámok ide, rózsaszín borítók oda – bátran lapozzátok fel! A sorozatnak eddig négy kötete jelent meg, káprázatos illusztrációkkal, szépen felépített bűbájos, rövid mesékkel, tanulságokkal és mindig pozitív a végkifejlettel. 

Az Erdei mulatság és más történetek a sorozat legutóbbi része, nézzük, mi minden történik a szamócáskertben? Az első részben Nefelejcs Dina depis (na ugye!) rendetlen, feledékeny és nincs ereje semmire. Szamócka tudja, mi lehet a megoldás és ehhez segítségül hívja kerti barátait is. Egy másik alkalommal Cickány Cilinek segít, hogy ő lehessen a jelmezbálon a legszebb, legcsodálatosabb, legpompázatosabb… habegér. Egy éjszaka kacagó lármától nem tud aludni az erdő: a denevér csapat a ludas. Szamócka rendet tenne, de aztán úgy alakul, hogy inkább ő is velük nevet… Mire számítsunk még? Kiderül például, hogy a sünöket téli álmukból lehetetlen felébreszteni…, hogy Hawaii egy fázós bogárfiúnak ugyan túl messze van, de az otthon melegénél nincs is jobb hely. Egy cinkéből csúfot űztek, álmában bajszot rajzoltak a csőrére. Ki sem mer mozdulni szegény, de Szamócka leleményessége ezt is megoldja, méghozzá bajusz bulival! Végül nem a cinke, hanem a tettes szégyellheti magát! De van még mese katicák által szétrágott szakácskönyvről, feledékeny Csiga anyóról és a varázsbotjáról, sőt egyszer az is megesik, hogy Szamócka kel fel bal lábbal…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szamócka mindig remekül érzi magát a barátaival, és ha szükség van rá, mindig segít. Lilinek, a cinkének különleges bajuszbulit szervez, hogy felvidítsa. A denevérek mulatságos árnyjáték-előadást tartanak az erdőben, de a hangos kacagástól a szamócatündér nem tud aludni, ezért elindul, hogy megtalálja a csendháborítókat. Az öreg Csiga anyó véletlenül elveszíti a varázspálcáját, ami Szamócka kertjéből hatalmas eperdzsungelt varázsol, tekeredő óriásindákkal. Hurrá, lehet csúszdázni! Ám néha a világ legjobb szamócatündérének is lehet rossz napja – szerencsére a barátai mindig tudják, hogy mivel deríthetik jókedvre, és végül mindannyian együtt nevetnek és táncolnak a Szamócáskertben.

A sorozat további részei: Tündéri történetek a szamócáskertből, Vidám békakoncert és más mesék, Napsütés és epervarázs

Babaróka ajándéka

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-347-9

Korosztály: 3-6

 

 

A Babaróka ajándéka egy nagyon bájos és szerethető mesekönyv, gyerekpolcunk egyik féltett kincse. Csupaszív színes történetek egy óvodás kisróka mindennapjairól. De ez a kisróka, akár a saját Babarókánk is lehetne, a Mamaróka pedig akár mi magunk. A mesékben ugyanis az ismerős anya-gyerek élethelyzetek köszönnek vissza – kedvesen és mindig megnyugtató megoldással. Csupa olyan történet található benne, ami aktuális, ami foglalkoztatja az ovis korú gyerekeket, és ami akár velü(n)k is megtörténhetne. Ezért a Babaróka jó apropó egy kis közös beszélgetésre az élet kis-nagy dolgairól. Mi mindenről szól? A mesékből megtudhatjuk, milyen volt Babaróka első napja az óvodában, hogy alakul az első barátsága, mik a félelmei, hogy élte meg, amikor elveszett, és azt is, hogy milyen amikor egy kisróka bal lábbal kel fel. De persze az is kiderül, hogy mi, anyák sem vagyunk mindig tökéletesek…

Mint valami jótékony burok, úgy vesz körül minket ez a mesekönyv. Amikor ebből mesélünk, akkor minden a helyén van, akkor minden jó.

Kiss Judit Ágnes gyönyörűen és rendkívüli képzelőerővel meséli el a történeteket könyvében (sétáló tulipán, megfáradt paradicsommadár), az illusztrációk pedig Egri Mónika munkáját dicsérik. A Babarókáról részletesebben ide kattintva olvashatsz! A mesekönyv második része pedig októberben jelenik meg a könyvesboltokban!

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Mamaróka dolgozni megy, Babarókának pedig Kölyökőrzőbe kell mennie. Babaróka bal lábbal kel fel, és semmi, de semmi sem jó. Babarókának fáj a torka. Babaróka elvész a piaci tömegben. Csupa ismerős szülő-gyerek helyzet – és csupa megnyugtató, kedves, biztonságot adó válasz. Mert igen, a mi gyerekünk is ilyen, édes, hisztis, okos és akaratos – és igen, mi is ilyenek vagyunk, odaadóak, de néha persze türelmetlenek, meggondolatlanok, tanácstalanok. Olyan finomsággal, mégis olyan egyszerűen szólnak Kiss Judit Ágnes költő-író meséi a leghétköznapibb történésekről és érzelmekről, amitől ezek a történések rögtön egyedivé és megismételhetetlenné válnak. Egri Mónika rajzai pedig ugyanezzel az érzékenységgel jelenítik meg a könyv szereplőit: Babarókát, Mamarókát, a Kiscicát, vagy éppen a gyönyörűen mosolygó tulipánt.

Babaróka története a Babaróka kertje című mesekönyvben folytatódik!

Ha pedig a fentieken túl is szeretnéd megismerni a legjobb ovis meséket, ajánljuk figyelmedbe a magyar mesesorozatokról szóló kétrészes cikkünket, amelyeket ide és ide kattintva olvashatsz. De nagyon jó köteteket találhatsz, kedves óvodai történetekkel ebben és ebben a cikkünkben – nemcsak óvodai felkészítéshez! Ha pedig gondok lennének az ágyba bújással, nézd át az elalvást segítő mesékről szóló cikkünket, aminek az első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatod el.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

 Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.