Ovikönyvtár: avagy a TOP 10 magyar mesekönyvsorozat (1. rész)

Ahogy cseperednek a gyerekek, az elnyűhetetlen lapozók helyét lassan a könnyed és színes mesekönyvek váltják fel. Ezeknél az első könyveknél még mindig az illusztrációé a főszerep. A nagy, színes grafikák mellett csak éppen annyi szöveget tartalmaznak, amennyi a kicsik figyelmét a képek tanulmányozása közben még éppen lekötik (azaz nem lapoznak előre, nem fészkelődnek, és nem kutatnak babrálnivaló után). A kedves karakterek, a vidám történetek pedig nemcsak egy színes fantáziavilágba röpítik el őket, hanem olyan fontos hétköznapi témákról szólnak, amelyek ebben a korban, ilyen vagy olyan módon foglalkoztatják őket. Ezek a szerethető és olykor esendő mesehősök, a kedves és tanulságos sorozatok pedig hosszú éveken át, meséről mesére elkísérik a gyerekeket. Lássuk hát melyek ma az ovis fő kedvencek, azaz a TOP 10 magyar mesekönyvsorozat! 

TOP 10 magyar mesekönyvsorozat: bemutatkozik az első öt!

A kínálat nagyon nagy, a hazai szerzők pedig remekelnek. Cikkünk kétrészesre sikeredett. A második részben a legalább ennyire imádnivaló kutyusok, csigák, katicák és nyuszik várják türelmetlenül a bemutatkozást.

 

Bumburi nyaral

 

Szerző és illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2011)

ISBN: 978-615-502-334-7

Korosztály: 3-6

 

Bumburi nyaral – slágerünk a nyárban. Talán még a Boribon pancsol mesekönyvet forgattuk ennyit nyaralás előtt, után és alatt. Annyira, hogy a kislányom egyedül is elmeséli már a történetet magának, Macinak vagy a Sári babának. Ebben a részben Bumburi, a mindig bajba kerülő kutyus Lilivel a tengerhez látogat. Már az út is kalandos, majd amikor megérkeznek, Bumburi újból hozza a 007-es formáját. Először egy rákkal keveredik közelebbi viszonyba, majd elhárít egy cápatámadást, vízisízik, aztán halnak nézi őt egy pelikán. „Hé, öreg, összekeversz valakivel!“ vette át a kislányom Bumbiritól, és azóta is mondogatjuk ezt egymásnak összekacsintva. Persze a játékos kutyus most is számíthat Lilire, és legvégül a közös ejtőzésük sem maradhat el. Humoros, vidám könyvsorozat, megannyi kalandos történettel, szuper helyszínekkel és rajzokkal. Az illusztrációnál személyes kedvenceim a különböző – vízjeles, kockás, milliméter papíros, naptár-részletes, stb. – papírhátteres grafikai megoldások. Tegye fel a kezét, aki észrevette!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sziasztok! Itt vagyunk a tengernél, és éppen fagyizunk. Van egy gumimatracom is, azon napozom. A strandon majdnem elkapott egy cápa, aztán egy óriási madár halnak nézett. De szerencsére Lili mindig megment. Na, megyek is vissza fürödni. Bumburi

A sorozatban még megjelent: Bumburi a városban, Bumburi és a papagáj, Bumburi és a születésnap

 

Egy kupac kufli

 

Szerző és illusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-615-529-199-9

Korosztály: 3-6

 

Hát igen. A kuflik. Ezek a se nem kifli se nem kukac szerzemények belefészkelik magukat az ember se nem túl nagy, se nem túl kicsi agyába. Hogy aztán ott heverésszenek, pattogjanak és motoszkáljanak. Ez az a mese, amit valóban élvezhet felnőtt és gyerek is, már ha fogékony a szerző sajátos humorára. Hát mi azok vagyunk, úgyhogy rendre sorakoznak nálunk a kuflikötetek. A kislányom ráadásul elég korán, valamivel kettő után kezdett megbarátkozni ezekkel a fura kis lényekkel. De nem kedvenc kufli-könyvei, hanem inkább kedvenc meséi vannak, különböző, valamiért bekattanó történetek. Ilyen a Kuflik és a nagy eső, a sok-sok úszó alkalmatossággal, a Jó éjszakát, kuflik!, a szőrteknőccel és a rengeteg lámpáskukaccal, vagy a Kuflik a hóban, avagy ahol a jóbogyó terem, na ez azt hiszem simán a hókupac-variációk miatt. Az Egy kupac kufli a sorozat első kötete. Ebben a könyvben találkozunk először az épp hon(kupac)foglaló kuflicsapattal, majd következik a második történet, a mi személyes kedvencünk, a Sose együnk gombát reggelire fejezet. Hogy miért? Hát a mindig rácsodálkozós, mindig kacagva mondhatós móóókus alakú lééééggömbért!!! Aki még nem találkozott a kuflikkal, tegyen egy próbát, ismerkedjen meg Zödönnel, Hildával, Pofánkával, Fityirccel, Valérral, Titusszal, Bélabával, és kattanjon rá Dániel András abszurd humorára!

A kufli-sorozat legújabb, 2018-ban megjelent része a Tengerre, kuflik! De létezik már rajzfilm, kártya, társasjáték és kuflis foglalkoztató füzet is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics. Kufli. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az. Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető. Van kicsi, van nagy. Van kövér és van sovány. Jönnek-mennek, sosem tudni, honnan hova… Ők tehát a kuflik, akik a könyv első meséjében letelepednek egy elhagyatott réten, egy se nem túl kemény, se nem túl puha, éppen megfelelő kupacban. Szeretnek például hempergőzni és futkorászni, csakúgy nézni a naplementét és heverészni és a vadmarcipánt sem vetik meg! Dániel András bumfordian humoros és kedves meséit az ovisoknak ajánljuk, de a szüleik is jókat fognak kuncogni olvasás közben!

A sorozatban még megjelent: A kuflik és a nagy eső, Szerintem mindenki legyen kufli, Jó éjszakát kuflik, Kuflik a hóban, A kuflik és a mohamanyi, Kuflik a láthatatlan réten, A világ első kuflizenekara, Tengerre, kuflik!

 

Boribon kirándul

 

Szerző és illusztrátor: Marék Veronika

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-963-410-013-3

Korosztály: 1-4

 

 

Marék Veronika már-már hungarikum meseklasszikusa Boribon és Annipanni 1970-ben látott napvilágot, amit azóta számtalan kiadás, és újabb mesekönyvek megjelenése követett. A Boribon az egyik legtöbbet forgatott mesekönyv-sorozatunk, és a kirándulós rész az egyik kedvencünk. Ebben a részben Boribon és Annipanni útra kelnek, hogy közelebbről megnézzék a házukból látható messzi sziklát. Fárasztó útjukon Annipanni terelgeti a tapasztalatlan kismackót, erdőn és patakon át, fel és le a sziklára. De az igazi kaland még hátra van, mert a lefelé vezető úton az óvatlan mackó bajba kerül. Boribon természetesen most is számíthat Annipannira, és végül ezt a napot is kalandokkal telve és boldogan zárják. A Boribon kirándul a megszokott meleg hangulatú, bájos képi világú mesekönyv, sok kisgyerek örökös kedvence.

A legújabb, 2018-ban megjelent Boribon pancsol rész most nyáron a legaktuálisabb, olvasd el, mit írtunk róla!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Boribon és Annipanni megmásszák a nagy sziklát. A nagy út alatt elfáradnak, majd lefelé Boribonnal történik egy kis baleset.

A sorozatban még megjelent: Boribon és Annipanni, Jó éjszakát Annipanni, Boribon születésnapja, Annipanni, hull a hó!, Boribon és a 7 lufi, Boribon beteg, Boribon autózik, Boribon focizik, Annipanni mesélj nekem! Boribon házikója, Boribon cicája, Boribon a bajnok, Boribon tojást fest, Boribon pancsol

 

Szofi bújócskázik

Szerző: Harcos Bálint

Illusztrátor: Cristina Quiles

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-346-2

Korosztály: 2-5

 

Emlékszem, az első Szofi-könyvre Cristina Quiles bájos grafikája hívta fel a figyelmünket. Belelapoztunk egy könyvesboltban, és ott, azon nyomban beleszerettünk az elbűvölő Szofiba. Mindketten. Ezekben a varázslatos hangulatú könyvekben csak kapkodjuk a fejünket a pajkos kislány kacagtató történetein. A Szofi-mesékben ugyanis minden a feje tetejére áll. Szofinak mindig van egy merész és egy még merészebb ötlete, amit azonnal véghez is visz. És hát melyik kislány ne bújna szívesen egy kis időre Szofi bőrébe? Ki ne szeretne egy cirkuszban mókásakat varázsolni, segíteni a Mikulásnak, vagy épp vadállatok között bújócskázni az erdőben? Ki ne szeretne egy soha ki nem pukkadó lufit? Na és milyen jó lehet elképzelni, hogy az ember lánya akkorát tüsszentsen, hogy csak na!

A Szofi átváltozik (2018) részben a pajkos kislánynak ezúttal társa is akad, Tomi személyében. A minden mókára kapható két kis lurkó átváltozósat játszanak és egy kis időre birtokba veszik az egész áruházat. Olykor nem kis riadalmat okozva a vásárlóknak és a szegény igazgatónőnek. Vajon mi történik, ha megjelennek egy áruházban a bohócok, egy óriási dinó, vagy, ó jaj! ha rablók cirkálnak a sorok között? És nem utolsó sorban: hová bújt a nyuszi…?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szofi vásárolni megy Mamával egy nagy áruházba. Mennyi csillogós ruha és mennyi tükör! Jól lehet itt átváltozósat játszani, főleg egy új baráttal… Szofi és Tomi elszaladnak, és a boltban egyszer csak megjelenik két bohóc. Aztán egy fa és egy bokor. Majd két oroszlán. Végül egy hatalmas dínó! Ajjaj, mi történik itt? Ugye, ti is szeretnétek, hogy egy egész áruház a tiétek legyen? Hát még Szofi! Gyertek, lessetek be Szofi titkos ruhatárába!

A sorozatban még megjelent: Szofi tüsszent, Szofi varázsol, Szofi és a Mikulás, Szofi varázsol, Szofi lufija, Szofi a vidámparkban, Szofi bújócskázik

 

Doktor Maszat

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2011)

ISBN: 978-963-410-162-8

Korosztály: 2-5

 

Maszat és Hóchóc egy ovis számára sem ismeretlen. Az óvodáskorú kisfiú és barátai kedves történeteit Agócs Írisz bájos rajzai elevenítik meg. A mi kedvenc részünk a Doktor Maszat, ami két bűbájos mesét tartalmaz. Az első részben Maszat csúnyán köhög, de nem akar tudomást venni róla és bevenni az orvosságokat. De mi történik akkor, ha a kis barátai, zsiráf és víziló lesznek betegek? Hogyan éri el végül Doktor Maszat, hogy bevegyék az orvosságokat? A kislányom (szintén doktor) nagyon szereti ezt a részt, ingatja a fejét, és okoskodik közben. De a második mesében van elemében igazán, mert a Maszat az esőben az egyik fő kedvence. Hát a csiga-mentés miatt, azért. Mert a mesében mindenféle kis csigák csúsznak-másznak ide-oda. Csúsznak házzal és anélkül, csúsznak kicsik és nagyok, vidámak és meglepettek – és milyen ügyesen lehetett őket biztonságos helyre szállítani! Igazi fontosságos oviskaland!

A Maszat-sorozat legújabb, 2018-ban megjelent része a Maszat űrhajózik. A Maszat rajzol foglalkoztató füzetről pedig ebben a cikkünkben írtunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Két újabb vidám mese Maszatról és barátairól! Maszat megfázott, csúnyán köhög. Az orvosságot viszont nem szereti. Csakhogy a kis állatok is betegek, és Maszat doktor bácsinak meg kell mutatnia, hogy kell lenyelni az orvosságot! A második történetben Maszat és Misi bebizonyítja, milyen jó móka az esőben sétálni! Csak egy esőkabát és egy pár gumicsizma kell hozzá, és máris nem Maszat és Misi az, aki sétál, hanem két terepjáró…

A sorozatban még megjelent: Maszat játszik, Maszat épít, Maszat alszik, Maszat számol, Maszat a vonaton, Maszat és a csőtörés, Maszat a fodrásznál, Maszat űrhajózik

Folyt. köv.: cikkünk második részében folytatódik a toplistás felsorolás!

Ha további óvodásoknak szóló mesekönyvet keresel, ajánljuk figyelmedbe az Összeköt a szeretet illetve a Babaróka ajándéka bűbájos mesekönyveket. Ha a rókák a kedvencek, olvasd el a legjobb rókás könyvekről szóló írásunkat. Közeleg a szeptember. Az óvodai életről és felkészítésről szóló legjobb könyvekről ebben és ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha pedig esti meséhez keresel könyveket, rengeteg ötletet találsz az elalvást segítő mesékről szóló írásunk első és második részében.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!