Kicsikből NAGYOK: Jane Goodall

A Kicsikből NAGYOK életrajzi gyerekkönyvsorozat – Coco Chanel, Frida Kahlo, David Attenborough, Jane Goodall – olyan ismert emberek életútját mutatja be, akik lenyűgöző munkásságukkal példát mutathatnak a gyerekeknek. Neked ki volt kiskorodban a példaképed? Ismerkedj meg Jane Goodall történetével!

Kicsikből NAGYOK: Jane Goodall

 

Szerző: María Isabel Sanchez Vegara

Illusztrátor: Beatrice Cerocchi

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-064-4

Korosztály: 6-10

 

 

A Kicsikből NAGYOK sorozat elsősorban az óvodás-kisiskolás korosztálynak szól. A gyönyörűen illusztrált, igényes kötetekben a pazar rajzok mellett kevés, könnyen érthető, lényegre fókuszáló szöveg is segíti a kicsiket a felfedezésben. Emellett nagyszerű beszélgetésindító történetekkel ismerkedhetnek meg.

Jane Goodall inspiráló történetét a kíváncsi kistudósoknak és a vadon szerelmeseinek ajánljuk. María Isabel Sánchez Vegara könyvéből többek között az is kiderül, hogy milyen szerepe volt egy plüssállatnak abban, hogy Jane egy életre megszeresse a csimpánzokat és a vadonban tanulmányozza őket. Megtudhatjuk, hogy már kiskorában is rajongott az állatokért, és imádta a Tarzan könyveket. Mikor nagyobb lett, a családjának nem volt elég pénze az egyetemre, de ez nem tartotta vissza attól, hogy az álmait kövesse. Sokat dolgozott és a spórolt pénzéből vett Kenyába egy hajójegyet. Afrikában találkozott egy tudóssal, aki pont egy csimpánzkutatót keresett. Jane örömmel vágott bele, hogy a vadonban tanulmányozza a főemlősöket. Ám a sikerhez rengeteg türelemre volt szüksége. 

Kitartásának köszönhetően végül befogadta egy csimpánzcsapat. Jane kutatása során számos fontos tudományos megfigyelést tett, amit nélküle nem ismernének az emberek. Negyven éven át tanulmányozta a csimpánzokat, közben egyetemi diplomát is szerzett. Napjainkban elsősorban oktat és számos természetvédő programhoz csatlakozva arra kéri az embereket, hogy óvják az állatokat és a természetet.

Jane Goodall története arra tanítja a gyerekeket, hogy akarattal és kitartással elérhetik az álmaikat, valamint felhívja a figyelmüket a környezetvédelemre. María Isabel Sánchez Vegara könyvét Beatrica Cerocchi rajzaival élvezhetjük. Ismerkedj meg vele!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. Jane kiskorában kapott az apukájától egy plüsscsimpánzt, amelyet Jubilee-nek neveztek el. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy egy életre megszeresse az állatokat, majd a vadonban tanulmányozza őket. Jane együtt élt a csimpánzokkal természetes élőhelyükön, és később híres kutató lett. Manapság az állatok jogaiért harcol. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható Jane életéről.

A sorozat újdonságai: Coco Chanel, Frida Kahlo, David Attenborough, Jane Goodall

A Kicsikből NAGYOk-sorozatból várható továbbá: Marie Curie, Albert Einstein, Teréz anya, Stephen Hawking

Ajánljuk továbbá a legjobb zöld gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat is. További környezetvédelemről szóló kötetekről olvashatsz ebben a bejegyzésünkben is! Érdekelhet Charlotte Guillain: Talpam alatt a föld és a Fejem felett az égbolt című kötete, valamint Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albuma is!

A gyerekeknek szóló inspiráló életrajzi sorozatból ajánljuk továbbá a magyar hírességek életútját bemutató köteteket: Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodottKertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

Ajánljuk továbbá a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című életrajzi kötetet is, amely olyan híres emberek – filozófusok, írók, tudósok, feltalálók, zenészek, építészek, uralkodók – történetét mutatja be a gyerekeknek, akik eszméikkel, találmányaikkal, ötleteikkel fontos mérföldkövet raktak le az emberiségnek.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!