20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Rendkívüli történetek

Manapság egyre népszerűbbek az életrajzi ihletésű, inspiráló gyerekkönyvek. Rendszerint olyan emberek életútját mutatják be, akik tehetségükkel, kitartásukkal és elszántságukkal példát állíthatnak a jövő nemzedékének. Üzenetük, hogy merjenek nagyot álmodni, és higgyenek önmagukban, hiszen ha valóban szeretnék, bármit elérhetnek. Ezt tűzte zászlajára a 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot című kötet is – ismerd meg közelebbről a zseniális egyéniségeket!

A logika eljuttat A pontból B pontba, a képzelet viszont bárhová.

Albert Einstein

20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

 

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-809-2

Korosztály: 6-12

 

 

 

 

A 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot olyan híres emberek – filozófusok, írók, tudósok, feltalálók, zenészek, építészek, uralkodók – történetét mutatja be, akik eszméikkel, találmányaikkal, ötleteikkel fontos mérföldkövet raktak le az emberiség számára. A könyv azonban jóval több, mint száraz önéletrajz-gyűjtemény, mert a hírességek emberi oldalát is bemutatja, és ezzel jóval közelebb hozza a gyerekekhez őket. Kiderül, hogy ők is voltak gyerekek, ők is szerettek játszani, akadtak jó és rossz jegyeik, követtek el hibákat is, de valami mégis közös volt bennük: hittek önmagukban, kitartottak az elképzelésük mellett, és az álmukat sohasem adták fel.

Van úgy, hogy azok, akiket semmire sem tartanak képesnek, véghez visznek mások számára elképzelhetetlen tetteket.

Alan Turing

Ez az impozáns, illusztrációval gazdagított kötet 20 géniusz történetét dolgozza fel. Felépítésére jellemző, hogy minden hírességet két oldalpáron mutat be, az elsőn a gyerekkorukat és a kezdeteket, míg lapozva a munkásságukat, sikerük kulcsát ismerhetjük meg. A szövegezés olvasmányos, laza és könnyen érthető, figyeltek arra is, hogy a diákok számára is élvezetes legyen. A történeteket pazar illusztrációk is kísérik, amelyek az embert és nem a kész hírességet ábrázolják, azt sugallva, hogy nem elérhetetlen bálványok, hanem valójában ők is csak (akárcsak az olvasó) emberek – a siker kulcsa tehát önmagunkban van.

A tökéletes ember nem háborúzik, nem hazudik, nem követ el hibákat és nem létezik.

Arisztotelész

Legyél te is világmegváltó!

Hogyan lehetsz olyan, mint a példaképed? A életrajzokban arra is kitérnek, hogy mi volt a zseniális elmék titka, hogyan érhették el életcéljaikat és válhattak sikeressé abban, amiben hittek. Kiderül, hogyan alkothatta meg a modern számítógép első változatát Alan Turing 24 évesen. Hogyan válhatott lenyűgöző tudóssá Stephen Hawking nehézségei ellenére.

Azoknak, akik valamilyen hiányossággal élnek együtt, arra kellene koncentrálniuk, amit meg tudnak csinálni, nem pedig arra, amit nem.

Stephen Hawking

Megtudhatjuk, mi mozgatta Louis Pasteur elméjét, a betegségek elleni védőoltás felfedezésében. Hogy miért ütközött akkora ellenállásba és miért volt akkora jelentősége Galilei felfedezésének anno.

Minden igazság könnyen érthető, ha már felfedezték őket. A nehézség a felfedezésükben van.

Galileo Galilei

Vagy te inkább olyan gondolkodó lennél, mint Arkhimédész, aki megteremtette a modern tudomány alapjait? Vagy inkább Arisztotelész, aki a nyugati kultúra és gondolkodás atyja volt? Lennél egy személyben művész, tudós és feltaláló, amilyen Leonardo da Vinci volt? Netán az emberi pszichét kutatnád és egyenesen Sigmund Freud a példaképed?

Esetleg a te álmod inkább az, hogy briliáns színműveket írnál, mint William Shakespeare, vagy örökbecsű zenét komponálnál, mint Beethoven? Esetleg azt imádnád, ha Antoni Gaudihoz hasonlóan csodálatos mérnöki alkotásaid tennének híressé? Arról álmodozol, hogy javíts az emberek sorsán, ahogy Rosalind Franklin életcélja volt, vagy ugyanis kérem, hiszen te inkább eleve egy nagy uralkodónak születtél? Aham, de vajon járnak nehézségek is a menő előjogokkal?

Az emberiség sorsának jobbítása olyan cél, amely megérdemli, hogy küzdjünk érte.

Rosalind Franklin

A 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot nemcsak a hírességek életútjával ismerteti meg a gyerekeket, hanem álmaik megvalósítására is inspirálja őket, és arra ösztönzi, hogy fedezzék fel csodálatos elméjüket, azaz a bennük rejlő „szupererőt“.

A 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot szerzői: Chiara Cioni, Jacopo Olivieri, Rosalba Troiano. Illusztrátorok: Giovanni Abeille, Letizia Depedri, Marisa Vestitia, Marilisa Cotroneo

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kötetben húsz rendkívüli ember története található, olyan zseniális személyiségeké, akik ötleteikkel és találmányaikkal megváltoztatták a világot. Ám ők is voltak gyerekek, mint mindenki más: hosszú órákat töltöttek játékkal és álmodozással, néha kaptak rossz osztályzatokat is az iskolában, és számtalan egyéb akadállyal kellett megbirkózniuk. Sikerük és kimagasló eredményeik titka: sosem adták fel, hogy megvalósítsák a saját elképzeléseiket. A történeteik elolvasása után biztosan te is felfedezed magadban azt a “szupererőt”, ami a születésedtől fogva ott rejtőzik benned: a csodálatos elmédet!

További inspiráló történeteket olvashatsz Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, illetve  A lány, aki csillagász lett, valamint Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene című gyerekkönyvekből is. Érdekelhet továbbá Elene Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak című sikerkönyve is.

TIPP: Matthew Syed – Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit! 

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!