Matthew Syed: Szuper vagy! avagy hogyan válhat átlagosból Szuper Gyerek?

Átlagos, vagy szuper gyerek vagy? Nem is tudod igazán, ugye? Segíthetek? Természetesen szuper vagy! Hogy honnan tudom? Mert mindaz, ami ahhoz kell, hogy élsportoló, feltaláló, vagy übermenő énekes legyél, az már most is benned van! A szupersztárok ugyanis nem születnek, szupersztárrá válni kell. Kíváncsi vagy, mi a titkos recept? Nos a módszert elárulja Matthew Syed: Szuper vagy! című nemzetközi könyvsikere. Felkészültél?Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit! Egy próbát megér, nem igaz?

A végtelenbe, és tovább!

(Toy story)

Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit!

 

Szerző: Matthew Syed

Illusztráció: Lindsey Sagan, Toby Triumph

Kiadó: Manó Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-403-639-5

Korosztály: 9+

 

 

A Szuper vagy! segít a gyerekeknek, hogy valóra váltsák az álmaikat. A szerző inspiráló és felemelő könyve közvetlen, és humoros módon mutatja meg olvasóinak, hogy hogyan bízzanak önmagukban, és küzdjenek a céljaikért. A könyv végigmegy a sikerhez vezető út legfontosabb állomásain, de mesél a hullámvölgyekről, nehézségekről, az akadályok leküzdéséről, sőt a bukásokról is. 

A nevem Matthew. Néhány éve én lettem a brit nemzeti bajnokság győztese. Még az olimpián is én képviseltem Nagy-Britanniát, ami azért megér egy pacsit, igaz?

Matthew Syed brit nemzeti pingpong bajnok, aki az olimpián is képviselhette hazáját. Hát igen, aki őstehetség, az bármit elérhet, igaz? De Matthew Syed saját bevallása szerint koránt sem volt őstehetség, csak egy átlagos gyerek, aki mindezt kemény munkával és kitartással érte el. Nem született pingpongütővel a kezében, és a gyilkos szerváját is csak a rengeteg gyakorlásnak köszönhette.

Csak nagyon elfoglalt vagy, igaz?

A könyv egyik erőssége, hogy a gyerekek humoros és laza nyelvezetén, az ő nézőpontjukból adja át mondanivalóját. Pont úgy, és azt fogalmazza meg, ahogyan ők is érezhetnek. Sport, leckék, otthoni és iskolai elvárások. Lógni a barátokkal, csetelni… – mindenben a maximumot adni nagyon nagy kihívás. Talán sok is, újabb már nem fér bele. Na de mi van akkor, ha egy olyan lehetőséggel találkozol, ami megváltoztathatja az életedet? Pont amivel az átlagosból Szuper Gyerek lehetsz? A szerző arra biztatja olvasóit, hogy legyenek nyitottak, adjanak esélyt az új dolgoknak. Ha eléjük toppan egy lehetőség, ne habozzanak, vágjanak bele. Tegyenek egy próbát, és ne szegje kedvüket, ha nem sikerülne minden elsőre. Legyenek kitartóak, hiszen ha nem teszik, életük nagy lehetőségét halaszthatják el.

Hogy mit tesz egy Szuper Gyerek, ha valami nem sikerül neki? A képlet egyszerű: megpróbálja újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra, és újra… Kis lépésekkel előre. Hiszen minden egyes ráfordított percében, óráról órára ügyesebbé válik tőle. Végül talán (egészen biztosan) meg fogja kedvelni a dolgot, sőt élete egyik legnagyobb élménye lesz!

Átlagos voltam. Egy nagyjából okés gyerek, de nem volt semmilyen jele, hogy valaha is profi sportoló lehetek. Semmi, ami azt sugallta volna, hogy Szuper Gyerek vagyok.

A szerző a saját példájával arra biztatja a gyerekeket, hogy szőjenek bátran hatalmas álmokat. Vegyenek elő egy papírt (most!), írják le, mit szeretnének elérni, és gondolják végig lépésről lépésre, mit kell tenniük azért, hogy megvalósuljon, amit elképzeltek. Ha pedig kitűzték a céljukat, adjanak bele mindent, hozzák ki magukból a legjobbat, merjenek hibázni és soha, de soha ne álljanak meg. 

Nem vallottam kudarcot, csak volt 10 000 alkalom, amikor nem vált be az elképzelésem.

Thomas Edison

A könyv szerint nem kell attól tartanunk, hogy valamit nem tudunk elérni. Egyszerűen csak meg kell tenni az első lépést, el kell indulnunk az úton. Rá kell találnunk az önbizalmunkra, és meg kell küzdenünk a kihívásokkal, mert csak így érhetjük el mindazt, amit az élet nekünk tartogat. A kitartás és a kemény munka pedig biztosan meghozza a gyümölcsét. Gyerekfejjel sokszor csak a jéghegy csúcsát, a sikert veszik észre másokon. Látják, hogy valakinek tökéletes hangja van, nagyszerű tehetsége, alkata a sporthoz, vagy szuper agya a matekhoz. Matthew Syed szerint, aki azt állítja, hogy mindezt gyakorlás nélkül, magától érte el, az bizony hazudik. Minden laza szervában, minden tiszta hangban órák százai és ezrei vannak.

Mi tart vissza?

De most tényleg. Matthew Syed szerint sokszor a saját gondolataink akadályoznak és tartanak vissza minket a sikertől, és arra biztat, hogy lépjünk tovább rajtuk. Példákkal is bemutatja, hogy melyek lehetnek a leggyakoribb gondolatok, amikor kilépünk a komfortzónánkból – és egyúttal igyekszik is átlendíteni ezeken a gyerekeket. Ilyen például a félelem, hogy bénának tűnünk, vagy esetleg, hogy szerintünk mindenki jobb nálunk. Esetleg úgy gondoljuk, hogy a kemény munka másoknak való… Ismerős valamelyik?  De gyakran kerülhetünk önbizalomválságba is, pl. a nyilvános beszédeknél. Pedig a szerző szerint, ha nem kerüljük el a kihívásokat és minél többször gyakoroljuk azt, ami nehezen megy, annál kevésbé lesznek ezek a dolgok félelmetesek. 

A folyamatos erőfeszítés – nem pedig az erő vagy az intelligencia – a kulcs a bennünk rejtőző lehetőségek kiaknázásához.

Winston Churchill

A Szuper vagy! könyv kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a gyerekek megismerjék – és ha kell átformálják – a gondolkodásmódjukat. Elmagyarázza, mi az a rögzült gondolkodásmód, és milyen hibákhoz, végül kudarchoz vezethet, és hogy hogyan érhetünk el a fejlődő gondolkodásmóddal sikereket.

A fejlődő gondolkodásmód azon a meggyőződésen alapul, hogy az alapvető tulajdonságaidat erőfeszítések által fejlesztheted.

Carol Dweck pszichológiaprofesszor

A rögzült gondolkodásmódú gyerek például kijelenti, hogy “nem jó” valamiben, a fejlődő pedig azt, hogy “még nem jó, de ha gyakorol, sokkal jobb lehet”. Egyikük azt mondja, hogy “béna vagyok”, még a másik, hogy “nem gyakoroltam eleget”. Az agyunk csodálatos, és tanulékony. Mi emberek pedig gyakorlással képesek vagyunk mindig jobbak és jobbak lenni. Csak így tökéletesíthetjük a tudásunkat. Legyen szó nyelvtanulásról (beszélj!), sportról (gyakorolj olyanokkal, akik jobbak nálad!) vagy akár egy nyilvános beszédről. A hatékony gyakorlás előre mozdítja a teljesítményt minden esetben. 

Tényleg azt gondolom, hogy a bajnok nem a győzelemről ismerszik meg, hanem arról, hogy képes-e felállni, ha veszít.

Serena Williams

A könyv időről időre bemutatja a híres veszteseket is, ezzel is példát mutatva a gyerekeknek. Steve Jobs, J.K. Rowling és Jay-Z… – nem könyvelnéd el őket vesztesnek, igaz? Pedig a sikerhez vezető út hosszú és rögös volt mindegyiküknek. Életútjuk nagyszerű példa arra, hogy a hibáinkból tanulnunk, erősödnünk kell, és az akadályok semmiképp sem téríthetnek el minket. 

A Szuper vagy! egy lelkesítő és nagyon motiváló kiadvány, amelynek minden iskolás polcán ott a helye. Matthew Syed könyve inspiráló, humoros és letehetetlen. Megtanítja a gyerekeket arra, hogy legyenek céljaik és tartsanak ki az álmaik mellett. Arra buzdítja őket, hogy merjenek kilépni a komfortzónájukból, higgyenek önmagukban és dolgozzanak keményen. (Menyivel jobb mindezt egy laza sráctól hallani, mint tőlünk, szülőktől, nem igaz? :))

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a könyv megmutatja, hogyan építsd fel az önbizalmad és hogyan aknázd ki a benned rejlő lehetőségeket. A kötet szerzője, a kétszeres olimpiai bajnok asztaliteniszező, Matthew Syed híres emberek példáin keresztül mutatja be, hogy a tehetség nem velünk született adottság, hanem sokkal inkább a rengeteg gyakorlás eredménye. Kemény munkával és kitartással, de leginkább a fejlődési szemléletmód elsajátításával ugyanis bárki elérheti a céljait. A szerző gyakorlatias éleslátással és pozitív hozzáállással szól a gyerekekhez, segítve, hogy rugalmasan kezeljék, ha hibáznak, és sikeres, boldog felnőtté válhassanak.

Hihetetlen könyv. Nem tudtam letenni, mintha a magam útját olvastam volna, hiszen én sem voltam kimagasló tehetség, sőt. A “Szuper vagy !” az igazi tehetségről szól. Arról, hogy merj változni és fejlődni, keresd meg a saját inspirációd, légy nyitott, viszont sose fogod megúszni a kemény monoton munkát sem. Újra az jut eszembe, ami mindig a fejemben jár. Nekünk inspirátorokra, és nem influencerekre van szükségünk. Ha hagyjuk, hogy ez a könyv inspiráljon minket, akkor bármit elérhetünk. Ahogy Buzz Lighyear is mondta a Toy Storyban: “A Végtelenbe és tovább”. Trunk Tomi

Higgy magadban és akár a világot is megválthatod! 

Próbáld ki! A Szuper vagy! kötet mellett egy feladatgyűjtemény is elérhető a könyvesboltokban, amely a könyv tematikáját követve ad tanácsokat, tippeket és feladatokat a gyerekeknek arról, hogy hogyan lehetnek sikeresek és érhetik el az álmaikat.

További izgalmas olvasnivalók iskoláskorúaknak: Abszolút jó könyvek az ifjúságnak (Kate Scott: Óriás és Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot), Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Nagyon jó

A Szuper vagy! egy lelkesítő és nagyon motiváló kiadvány, amely megtanítja a gyerekeket arra, hogy legyenek céljaik, és tartsanak ki az álmaik mellett.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény