2×15 kisiskolás könyvújdonság (2. rész)

Folytatjuk a kisiskolás könyvpremierek bemutatását. Összeállításunkban már hatéves kortól szemezgettünk az újdonságokból, amelyek közösen, vagy akár már önállóan is forgathatók. Íme 15 újabb kisiskolás könyvújdonság – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Takonypóc hercegnő

 

Szerző: Marc-Uwe Kling

Illusztrátor: Astrid Henn

Kiadó: Scolar KID (2022)

ISBN: 978-963-509-538-4

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Takonyházy Marcsa nemcsak buta, de gonosz is. Ám amikor a hercegnő megsért egy kisboszorkányt, az megátkozza őt, és arra kárhoztatja, hogy a fején viselje a nevét. Így lesz belőle Takonypóc hercegnő. A hercegnő nagyon szeretne megszabadulni a szörnyű átoktól, de ez csak egyféleképpen lehetséges: ha férjhez megy. Na de kit válasszon? Gyomorrotty herceget vagy esetleg Ragyaffy grófot? Marc-Uwe Kling vicces meséje a felszínességről szól, illetve annak vágyáról, hogy mások legyünk. A szereplőket Astrid Henn vidám illusztrációi keltik életre.

A szerzőtől ajánljuk még: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetetA nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót

Rejtélyes történetek 2. – 25 tudományos fejtörő

 

Szerző: Ana Gallo

Kiadó: HVG Könyvek (2022)

ISBN: 978-963-565-219-8

Korosztály: 7+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Légy kíváncsi, tegyél fel kérdéseket, kutass és ellenőrizd az eredményeket – gondolkodj úgy, mint egy igazi tudós! A fizika, a biológia, a csillagászat és más tudományágak világába elkalauzoló 25 fejtörő szórakoztató időtöltést ígér, ugyanakkor igazi agytorna is. A rejtélyek megfejtése után megismerheted a tudományos magyarázatukat, és néhány izgalmas kísérletet is elvégezhetsz. Ne feledd, a világ tele van megoldásra váró tudományos kérdésekkel!

A sorozatból még elérheted: Victor Escandell: Rejtélyes történetek 1. – 25 furfangos történet

100 cirkuszi mutatvány

 

Szerző: Paul Rooyackers

Kiadó: Scolar KID (2022)

ISBN: 978-963-509-480-6

Korosztály: 7+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Cirkusz – micsoda csillogóan izgalmas, káprázatos világ! Szól a zene, cikáznak a fények, mindenki perecet ropogtat, majd felbukkan a bohóc, és betölti a teret a kacagás! Aztán jönnek a kötéltáncosok, a zsonglőrök, az egyensúlyozó művészek, a bűvészek, az állatidomárok… És a jókedv nem lankad, az izgalomtól és az álmélkodástól pedig kipirosodnak a gyerekarcok. Ennek a hasznos gyűjteménynek köszönhetően a gyerekek akkor is élvezhetik az egyedülálló varázslatot, ha épp nincs cirkuszi előadás, sőt ők maguk válhatnak porondmesterré vagy akár cirkuszigazgatóvá! A kötetben szereplő 100 mutatvány, játék sikerrel alkalmazható születésnapokon, táborokban, projektheteken, dráma- vagy tornaórákon – de akár szűkebb családi körben is. A 4-12 éves korú gyerekekre kidolgozott, különböző nehézségű játékokat, gyakorlatokat korosztály szerinti bontásban mutatja be a szerző, hasznos tanácsokkal ellátva a “játékvezetőket”. Minden részhez külön műsorprogram tartozik, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a gyerekek egy-egy hosszabb lélegzetvételű előadás keretében is bemutassák az elsajátított tudást, és porondra vigyék a látványos produkciókat. A 100 cirkuszi mutatvány garantáltan tartalmas és felhőtlen szórakozást kínál a játékokban résztvevő gyerekeknek és a cirkusz világára fogékony nézőknek egyaránt!

Ha átröpül a hinta – Már tudok olvasni 1. szint

 

Szerző: Vígh Balázs

Illusztrátor: Ritter Ottó

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2022)

ISBN: 978-963-603-023-0

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hintázni fantasztikus dolog. Talán már te is álmodoztál arról, hogy milyen lenne átpördülni vele. Azonban kevesen vannak, akiknek valóban sikerült is… Vajon mi történik utána? A hintával együtt megfordulhat az egész világ?

Újra nyeregben – Már tudok olvasni 2. szint

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Radnóti Blanka

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2022)

ISBN: 978-963-603-024-7

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lovagolni hatalmas kaland, ugyanakkor rengeteg bátorság is szükséges hozzá. Rozi akkor szembesül ezzel igazán, mikor baleset éri a lovardában: leesik kedvenc lováról, Felhőről. Sérülése miatt egy ideig nem lovagolhat, és minél több idő telik el, annál inkább sokasodnak benne a kétségek és a félelem, hogy képes lesz-e újra nyeregbe ülni…

Mister Oscar nyaral – Tanulj velem angolul

 

Szerző: Jim Field

Kiadó: Scolar KID (2022)

ISBN: 978-963-509-539-1

Korosztály: 7-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mister Oscar nyaralni megy! Kísérd el őt és az aranyhalát, Sütit, kempingezz, síelj, hajókázz velük – és nemcsak életre szóló élményben lesz részed, de közben rengeteg új, hasznos angol szót is megtanulhatsz!
Játékos képes szótár angolul tanulóknak, Jim Field mulatságos rajzaival.

Dr Kisagy és Nyuszi – Nahát, ezek a lovagok!

 

Szerző: Sarah Devos

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2022)

ISBN: 978-963-437-659-0

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISAUtazz Kisagy professzorral és okos Nyuszival a középkorba, és fedezd fel a lovagvárak lenyűgöző titkait! De vigyázz, nehogy beleütközz egy páncéloslovagba, mert az hangos találkozás lesz! Szerinted mire használták a lábtövist, a katapultot és az ostromtornyot? És mit öntöttek le az öntőerkélyről? Vajon mivel foglalkozott egész nap a várúrnő? Mi lehet a közös a páncélos lovagban és a hátára fordított bogárban? Ki tolta a korabeli szippantós kocsit? Ez komoly? A gazdag szülők tényleg elcserélték a gyerekeiket? Ha szeretnél ezekre a kérdésekre választ kapni, tarts velünk! Tények rengeteg humorral és egy csomó szuper rajzzal – mert a múlt színesebb, mint gondolnád! 

A sorozatból még elérheted: Nahát, ezek az egyiptomiak!

Robotmese

 

Szerzők: Péterfy Gergely,  Nagy Ervin

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Lampion Könyvek (2022)

ISBN: 978-963-324-984-0

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kis Kék Lovag kiszabadul egy béna számítógépes játékból, és útnak indul, hogy a digitális térben barangolva végre megismerje a nagyvilágot. Csakhogy a digitális világ tele van kommentelő trollokkal, egymással gonoszkodó gyerekek üzeneteivel és fényképeivel, amit egy igazi, digitális lovag bizony nem nézhet tétlenül! Ráadásul robotunknak a háló rettegetett királyával, Morius Netengorral is meggyűlik a baja. A Kék Lovag minden digitális tudását beveti (ami bizony nem kevés!), hogy az összekuszálódott szálakat kibogozza, a gonoszkodó gyerekeket jobb belátásra bírja, és nem utolsósorban elérje, hogy végre őt is szeresse valaki! Mert akkor megtörténik a varázslat, és kiszabadul a digitális világból! De vajon lehet-e szeretni egy robotot? Leleplezhetőek-e a kamu kommentelők és heccelők? Beláthatja-e a tévedését egy folyton gonoszkodó gyerek? És vajon ő mitől ilyen mérges a világra?
Nagy Ervin színész az Álarcos énekes című műsorban alakított Robot-figura alapján, Péterfy Gergely íróval közösen dolgozta ki a Robotmese történetét. A Kék Lovag kalandjait Ervin először a Facebook-oldalán, folytatásokban adta elő, amit hétről hétre tízezrek követtek a világ minden tájáról. Most az átdolgozott, könyvsorozattá bővített történetek első kötetét tartja kezében az olvasó.

Egy kocka naplója 3. – Wimpy Steve – Kutyavilág

 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2022)

ISBN: 978-963-457-221-3

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rendkívüli Minecraft-kaland! Wimpy Steve ezúttal csontvázakkal találkozik, felfedez egy titokzatos föld alatti barlangot, és szerez egy nagyszerű barátot, akit Houdininak hívnak. Kövesd hősünket, amint fontos felfedezéseket tesz:
– Bűvös feneketlen zsebei vannak!
– A rothadó húsnak pont olyan íze van, mint a fasírtnak a menzán.
– A kutya valóban az ember legjobb barátja.
– Csontvázakból is lehet tüzet rakni.
– A körbe-körbe rohangászás, a heves kapálózás és a sikongatás működőképes túlélési stratégia.
Kötelező olvasmány mindenkinek, aki szereti a Minecraftot. A srácok (még azok is, akik nem rajonganak az olvasásért) alig várják, hogy belevessék magukat ezekbe a Minecraft-kalandokba. Induljon a kaland!

Az igazi galambok üldözik a bűnt

 

Szerzők: Andrew Mcdonald,  Ben Wood

Kiadó: Carta TEEN (2022)

ISBN: 978-615-634-006-1

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Rengeteget nevettünk a könyv olvasása közben, ráadásul sokkal nyugodtabb az álmunk, mióta tudjuk, hogy az Igazi Galambok vigyáznak ránk odakint.” – Peter Helliar

Hogy kik azok az Igazi Galambok? A bűnüldözés elszánt hősei, kiknek bandáját maga az álcázás mestere vezeti! Megoldják a rejtélyeket! Hová tűnt az összes morzsa a parkból? Ki állít csapdát a denevéreknek? Megelőzhető-e egy rémséges vacsorakatasztrófa? Az Igazi Galambok kiderítik! Még sosem volt ilyen menő a bűnüldözés!

A világ nagy folyói

 

Szerzők: Volker Mehnert,  Martin Haake

Kiadó: Ventus Libro Kiadó (2022)

ISBN: 978-615-575-595-8

Korosztály: 6+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gazdagon illusztrált, különleges kötet kihajtható oldalpárral. Melyik folyó a leghosszabb a világon? A Nílus vagy az Amazonas? Milyen országokon folyik keresztül a Duna? Hogyan tört magának utat a Colorado a Grand Canyon szikláin át? Miért létfontosságú a Nílus Egyiptom számára? Politikai vagy kulturális határként, kereskedelmi útvonalként vagy éppen vallási jelképként az ember számára mindig, minden korban fontosak voltak a folyók. Ahogyan napjainkban is azok. Öt kontinens tizennyolc folyójában, valamint az általuk teremtett és meghatározott vizes és szárazföldi környezetben gyönyörködhetünk a különleges böngésző lapjain.

Ajánljuk továbbá: Timothy Knapman: Mesélő folyók

Égi atlasz

 

Szerzők: Lara Albanese,  Tomasa Vidus Rosin

Kiadó: Manó Könyvek (2022)

ISBN: 978-963-584-179-0

Korosztály: 6+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Biztosan te is sokszor gyönyörködtél már az éjszakai égbolt hihetetlen látványában. De vajon tudod-e, hogy az égen is van Delfin, Hattyú és Főnixmadár? Ennek a könyvnek a segítségével megtudhatod, melyik kultúrában milyen alakzatokat képzeltek az égre az emberek, és feltérképezheted a szabad szemmel is látható csodálatos csillagképeket. Aztán kezdődhet a képzeletbeli űrutazás! A gyönyörűen megrajzolt oldalpárokat tanulmányozva megismerheted az Univerzum megannyi titkát! Felfedezheted a Föld égi szomszédait: Naprendszerünk további hét bolygóját, és a még távolabbi, már csak teleszkóppal vizsgálható galaxisokat, ködöket, szupernóvákat is. Bepillanthatsz a Nemzetközi Űrállomásra, megtudhatod, hány expedíció indult a Holdra, és hogy hány rétegből és milyen különleges részekből áll a szkafander, az űrhajósok öltözéke. Lapozd fel az Égi atlaszt, és máris kezdődhet az űrkaland!

Ajánljuk még: Charlotte Guillain: Fejem felett az égbolt. Böngészd át a legjobb csillagászatról szóló gyerekkönyveket is!

Naplóm a halásztanyán

 

Szerző: Bodó Iván

Illusztrátor: Deák Panka

Kiadó: Scolar KID (2022)

ISBN: 978-963-509-518-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bodó Iván afféle modern Matula bácsi. Ismeri a Balatont, a tópartot, a vízi és vízparti csodákat. Barátságokat köt a mindennapjait derűssé varázsoló élőlényekkel. Az évszaknak megfelelően szalmakalapjával vagy kesztyűjével int nekik, néhányukat otthonába fogadja. Így válik feladatává gondoskodni Leveli Líviáról, a kis békalányról is, akit egy hideg őszi estén talál a tornácán… Könyvében több mint két év eseményei követik az évszakokat, bepillantást nyújtva a természet örök körforgásába. Olvasás során kedvet kaphat szülő és kisgyermek a barangoláshoz és a természet figyelmes szemléléséhez. A már olvasni tudó iskolások, a kamaszok, de a szülők és nagyszülők is mosolyogva lapozgathatják a kötetet, a még térden ülő apróságoknak olvasgatva belőle, csodálva a színes illusztrációkat. A tópartokon, vizek tükrén tevékenykedő berki ember naplója ez a könyv, amelyben találkozásairól, rácsodálkozásairól ír. Lapjain barátságokat köt őt meglátogató vagy útját keresztező, mindennapjait derűssé varázsoló élőlényekkel. Az évszaknak megfelelően szalmakalapjával vagy kesztyűjével int nekik, megszólítja őket – rendszerint valami vidám apropóból -, néhányukat otthonába is fogadja. Így válik feladatává gondoskodni Leveli Líviáról, a kis békalányról is, akit egy hideg őszi estén talál a tornácán. A több mint két év eseményei követik az évszakokat, bepillantást nyújtva a természet, szűkebb értelemben a vízpartok környezetének csodálatos körforgásába, az itt élő ember világába, aki példamutatóan alkalmazkodik, és igyekszik minél kevésbé beleavatkozni a természeti törvényekbe és folyamatokba.

Minna, a macskakisasszony

 

Szerző: Annie M. G. Schmidt

Kiadó: Pagony Kiadó (2022)

ISBN: 978-963-587-135-3

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISAKillendoorn városában mindenki szereti a macskákat. Főleg Tibbe, a félénk újságíró, aki főnöke legnagyobb bosszúságára másról sem ír, csak macskákról. Éppen a legjobb pillanatban csöppen az életébe Minna kisasszony, aki nemcsak úgy dorombol és dörgölőzik, mint egy igazi cica, de ráadásul még beszélni is tud a macskákkal! Az emberi szem számára láthatatlanul ugyanis egy egész macskasajtó-szolgálat működik a városban: mindenhol ott vannak, mindent látnak, mindent hallanak – és mindent el is mesélnek Minnának, aki a lakhatásáért cserébe megosztja a híreket Tibbével. Az Andersen-díjas Annie M.G. Schmidt abszurd humorú klasszikusát tökéletesen egészítik ki Carl Hollander, a Harisnyás Pippi-könyvek illusztrátorának különleges rajzai. 

Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! 3. – Kókuszhajsza

 

Szerző: Margit Auer

Kiadó: Babilon Kiadó (2022)

ISBN: 978-963-294-703-7

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Murphy, a jegesmedve újra akcióban.
Eddie szülei festményvásárt terveznek. Ám lába kel a legértékesebb képnek.
A jegesmedve és társai A kókusz keresésére indulnak. Szerencsére Murphy felfedez egy nyomot, amely az erdőbe vezet… Vajon ott rejtőznek a tolvajok?
A Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! sorozatunk folytatódik. Ideális olvasmány kezdő olvasóknak: önálló, izgalmas történet, nagy betűk, rövid sorok, sok színes kép és rejtvények a Mágikus állatok iskolája szereplőivel.

Mágikus állatok iskolája – Kinyomoztuk! sorozatból még elérhető: Kinyomoztuk 1. – Levélrejtély, Kinyomoztuk! 2. – Papucstolvajok

A cikk felső része – benne további 15 kisiskolás könyvújdonsággal – itt olvasható!

További kisiskolás gyerekkönyveket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben!

Folytasd a böngészést az óvodások újdonságaival! A kisebbeknek szóló összeállításunkért kattints ide és ide!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!