Mese máshogy: Esti mesék lázadó lányoknak

Nemrégiben lepte el a könyvesboltokat az olasz szerzőpáros sikerkönyve, az Esti mesék lázadó lányoknak. Sokszor láttam ezt a könyvet én is a kirakatokban, és vettem, hogy óriási a felhajtás körülötte, de nem tudtam, miért. Na meg hogy milyen mesék lehetnek azok a nagylányos mesék? Valamiért nagylányos könyvnek gondoltam. Úgyhogy úgy döntöttem, utánajárok ennek a dolognak és egy nap én is belelapoztam. Elég hamar átjött, hogy a hírverés nem véletlen, és egy nagyszerű dolgot, szuper kezdeményezést tartok a kezemben. Engem is elkapott valami büszke hangulat, hazavittem és még aznap este elolvastam a százak történetét. Örültem, hogy megvettem, és egy jól látható helyre feltettem a könyves polcra. Részint, hogy inspiráljon engem is, részint, hogy az évek során se feledkezzek el róla, és ha eljön majd az ideje, újra elővegyem, és az én kis nagylányommal együtt átlapozhassam és átbeszélhessem ezeknek a bátor, erős és független nőknek a történetét.

A világ lázadó lányainak:

álmodj nagyobbat,

törj magasabbra,

küzdj keményebbek,

és ha kétségeid támadnak, ne feledd,

igazad van!

De mi is a titka a Lázadó lányoknak? Miért is lett ennyire népszerű ilyen rövid idő alatt? 

Először is, a közösségi adománygyűjtés eddigi legnagyobb könyves sikere ez. A kiadásához példátlanul magas számban és több mint hetven országból érkeztek támogatások. Az interneten rekordnagyságú összeg, több, mint egymillió dollár gyűlt össze. A kiadásában a művészvilág is összefogott: az illusztrációkat a világ különböző részén élő, hatvan tehetséges női grafikus készítette, ami ejha.

 

Esti mesék lázadó lányoknak

 

Szerző: Elene Favilli, Francesca Cavallo

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-415-832-5

Korosztály: 12+

 

 

 

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Mi lenne, ha a hercegnő nem menne feleségül a királyfihoz, mert az autóversenyzés jobban érdekli? Mi lenne, ha a legszegényebb lány is tanulhatna, hogy aztán országos ügyekben döntsön? A szerzőpáros újragondolja a mese műfaját. Száz rendkívüli nő életét mondja el Kleopátrától Marie Curie-n át Michelle Obamáig. Történetüket egy-egy portré teszi teljessé, amelyeket a világ különböző országaiban alkotó hatvan női grafikus készített.

 

Az Esti mesék száz rendkívüli nő történetét mutatja be. Olyan elhivatott úttörőkről szólnak, akik kitartottak vágyaik, elképzeléseik mellett. A történetük megmutatja, hogy az életben nehézségek mindig vannak, de az akadályok igenis legyőzhetők. A könyv a hagyományos mesék hangnemét követi, csak ezúttal valós személyekkel. A kétoldalas mesék egy történetből és egy-egy grafikából állnak. A miniportrék különböző történelmi korokból, a világ számos területéből merítenek. Mindegyikük egyedülálló valamiben. Vannak történelmi személyiségek, politikusok, művészek, tudósok és sportolók is közöttük.

Volt egyszer egy lány, aki egy kolostorban élt Franciaország középső részén. Fekete-fehérbe öltözött apácák vették körül. Gabrielle Chanelnek hívták.

 

Mese máshogy

Az Esti mesék lázadó lányoknak átértelmezi a hagyományos meséket. Leszámol azzal a sztereotípiával, hogy a nők szerepe másodlagos, vagy kimerül abban, hogy várják a megmentő hőst, akivel majd boldogan élnek, és az önmegvalósítás nem nekik való. Ebben a könyvben nem a megmentendő királylányoké, hanem a sikeres, elhivatott, büszke nőké a főszerep. A szerzők célja, hogy mindenkit bátorítsanak abban, hogy törekedjenek vágyaik elérésére és teljes, boldog életet éljenek. Szeretnék, ha a könyv olvasói tudnák, hogy a szépség bármilyen formában, életkorban stb. megnyilvánulhat.

 … hogy az a legnagyobb siker, ha szenvedéllyel, kíváncsisággal, nagylelkűséggel teli életet élünk. Ha mindennap eszünkbe jutna, hogy jogunk van boldognak lenni és merész felfedezéseket tenni.

 

Számít, hogy milyen meséket olvasunk

A meséknek kulcsszerepük van a gyerekek érzelmi fejlődésében. A mesékkel már egész kicsi kortól erkölcsi tanulságokat, a társas szerepeket, értékeket stb. közvetítünk feléjük. Megtanítjuk mi a jó, a rossz, a küzdelem, vagy épp az igazságosság. Minden szülő arra törekszik, hogy ezek a közvetített üzenetek olyanok legyenek, ami boldogsághoz, kiegyensúlyozott élethez segíti majd őket. A Lázadó lányok tanulságos esti meséi ebben nyújthatnak nekünk segítséget. Nem hiába írják róla, hogy minden fiatal lány polcán ott lenne a helye. De a könyvet ugyanakkor fiús anyukáknak is ajánlják, hogy ha nőként és anyaként szeretnék a világképüket megosztani fiaikkal.

Hazai vonatkozásban nálunk is megjelent könyvek: A Magyar mesék lázadó lányoknak (Szlukovényi Katalin), ami huszonöt hazai ikon történetét meséli el, és az 50 elszánt magyar nő (Fodor Marcsi, Neset Adrienn).

 

Tambuktu Labs

A Tanbuktu Labs egy innovatív gyermekmédia központ, amelyet a könyv szerzői, Elena Favilli és Francesca Cavallo alapítottak. A könyvektől a játszóterekig, a mobiljátékoktól az interaktív műhelyekig az a célja, hogy a gondolatébresztő tartalom, a különleges dizájn és a legkorszerűbb technika segítségével rajzolja újra a gyerekmédia határait. Több mint hetven országban két millió felhasználójuk, tizenkét mobilapplikációjuk és hét könyvük van. A haladó szellemű szülők globális közösségét építik, amihez itt tudtok csatlakozni: http://www.facebook.com/rebelgirls

 

 

83%
Nagyon jó

Hiánypótló könyv, minden lányos szülő figyelmébe ajánlom.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató