Gyűjts élményt: Fedezd fel a környezeted!

Caz Buckingham és Andrea Pinnington könyve egy gyönyörűen illusztrált, rendkívül impozáns album. Óda a természethez, amely a világunk tiszteletére és felfedezésére inspirálja a gyerekeket. Kézen fogja őket és megmutatja nekik, hogyan figyeljék meg a környezetüket, megtanítja szemlélődni őket, hogy ne csak nézzék, lássák is a körülöttük lévő csodát. A Fedezd fel a környezeted! egy interaktív album, amely a gyerekekkel együtt lesz teljes.

A világ tele van varázslatos dolgokkal, amelyek csak arra várnak, hogy felfogjuk őket.

W.B.Yeats, költő

Fedezd fel a környezeted! Élménygyűjtő album

 

Szerzők: Caz Buckingham – Andrea Pinnington

Kiadó:  HVG Könyvek (2017)

ISBN: 978-963-304-456-8

Korosztály: 5+

 

 

 

Gyűjtögetni minden gyerek szeret, és milyen nagyszerű, ha mindezt a szabadban tehetik meg. Csigaházak, kövek, virágok, levelek… gyerekkorunkban mi is préseltünk iskolai feladatként, ragasztottunk képeket, színeztük, festettük a gyűjteményeket. Rendszereztük könyvekbe, dossziékba, dobozokba az összegyűjtött kincseket. A Fedezed fel a környezeted! mindezt kínálja a gyerekeknek. Élménygyűjtő album a javából, amely lelkes természetbúvárokat nevel, és megtanítja őket a természet tiszteletére. Hangsúlyozza, hogy hogyan járjanak benne, mi mindent gyűjthetnek be, miből mennyit szabad és érdemes, de leginkább arra ösztönzi őket, hogy ha csak tehetik, figyeljék meg, fotózzák vagy jegyzeteljék le, amit felfedeztek.

Utasok nincsenek a Föld nevű űrhajón – mindannyian a legénységhez tartozunk.

Mashall McLuhan, filozófus

A természetbúvárok aranyszabályait szem előtt tartva a könyv élményszerzésre, gyűjtögetésre buzdítja a gyerekeket. Minden témakörben külön is bemutatja, hogyan gyűjtsék be, ha valamit szeretnének. Hogyan őrizzék meg az állapotát, és utána hogyan tárolják azokat, vagy mire használhatják fel a későbbiekben. De a Fedezd fel a környezeted! az állat- és növényhatározás fortélyaiból is ízelítőt ad a kis felfedezőknek. Segít meglátni és megvizsgálni a nyomokat és értelmezni a különböző jelenségeket. Nagyon jól hangzik, igaz?

De mi mindent találhatunk benne? A könyv három fő területre – föld, levegő, víz – bontva veszi sorra a legizgalmasabb témaköröket.

Föld

A földről gyűjthető kincsek közül először a magvakkal ismerkedhetünk meg. Megtudhatjuk, hogy milyen típusú magok léteznek, melyik hogyan gyűjthető be, tárolható, vagy készíthetünk pl. szép képeket belőle. Azt tudtad, hogy a világon 1750 magbank van és hogy a Spitzbergákon található a Nemzetközi Magbunker? A pázsitfüvek fejezetben kiderül, hogy a fű nemcsak fű, hanem ahány van, annyiféle. Az ember nem is gondolná, hogy több mint 10 000 fűfélét ismerhetünk. Az album itt is hagy helyet a saját gyűjteményeknek (vagy nyithatunk külön egy újat, hogy mind beleférjen). Egy azonban biztos, ezentúl máshogy fogunk tekinteni a lábunk alá. A pázsitfüvek után az egyik legszebb fejezet, az erdei és mezei virágok következnek. Itt láthatjuk a legismertebb fajtákat, tippeket kapunk, hogyan préselhetjük, száríthatjuk le őket, és hogy a gyönyörű lenyomatokból mennyi mindent készíthetünk. De hangsúlyozza, hogy a virág a természetben a legszebb, így csak annyit szedjünk le, amennyit feltétlenül szükséges. 

Ezután egy kicsit rázósabb témakör, a koponyák következnek. Ebben a részben olyan dolgok kerülnek bemutatásra a legnagyobb természetességgel, mint hogy hogyan bomlasszunk, majd tisztítsunk állattetemet. Ha nem is sok gyerek fog élni ezzel a lehetőséggel, tuti nagyon menőnek találják majd, hogy olyan vagány könyvük van, amiben koponyákat is nézegethetnek. Nagyon élvezetes a kövekről és ásványokról szóló fejezet is, amelyből nemcsak megismerhetjük a főbb típusokat, hanem azt is megtudhatjuk, hogy hol, hogyan találhatunk rájuk könnyen. Majd a gyerekek egyik fő kedvencei, az ezerformájú falevelek következnek. Kiderül, milyen típusú levelek lelhetők fel, és hogy hogyan határozhatjuk meg alakjuk és színük alapján a fajtájukat. Mi mindenhez kezdhetünk velük, azon túl is, hogy milyen jó érzés keresztülgázolni ősszel a faleveleken. Levélcsontvázak készítése, préselés, satírozás, mind-mind igazi menő természetbúváros szórakozás!

A könyv végig arra ösztönzi a gyerekeket, hogy járjanak nyitott szemmel és figyeljék meg a környezetüket. Gyűjtsenek minél több formát és mintát az albumukba: hullámos, csíkos, foltos, elágazó? Mind-mind fellelhető a természetben, csak észre kell venni őket. Hát még a színek! Azt tudjuk, hogy a fehér fény a szivárvány hét színéből tevődik össze. De vajon hogyan találhatók meg a szivárvány színei a természetben? Na és azt tudod, hogyan készíthetünk szivárványt otthon? Az emlősök nyomai és jelei egy újabb nagyon izgalmas fejezet. Megtudhatjuk, hogyan különböztethetjük meg egymástól a különböző ürülékeket. Segít felfedezni az állatok lakhelyét is, vagy beazonosítani az erdei lábnyomokat, és hogy melyik ételmaradék mire utalhat. Végül az idő múlása kerül a fókuszba. Újabb megfigyelésre és fotósorozatok készítésére ösztönzi a gyerekeket. Tippeket is ad az évszakok, virágzás vagy hervadás, illetve time-lapse sorozatok készítésére.

Levegő

A levegő megfigyelése további izgalmas felfedezni valókat tartogat. Neked van már felhőgyűjteményed? Gyűjtöttél már gyönyörű természeti fényeket? Most megfigyelheted, hogy milyen típusú felhők léteznek, és vajon melyik mit jelez. De arra is felhívja a figyelmünket, hogy mennyire másak a fényviszonyok akár a napszakok és az évszakok váltakozása szerint is.

Csak akkor figyelheted meg a dolgokat, ha egy ideig egy helyben maradsz.

David Hockney, művész

Nagyon impozáns a madártollas fejezet is, amelyből megtudhatjuk, hogy milyen típusú madártollak léteznek, és láthatjuk a legnépszerűbb darabokat a kanáritól, a búbos bankán át, a bagolyig. Gyönyörű fejezet a lepkéké természetesen, ahol nemcsak a nappali és éjjeli pillangókkal ismerkedhetünk meg, hanem a kifejlődésükkel is, a petétől a hernyón és bábon át a kifejlett példányig. Tudtad, hogy tízszer annyi éjjeli lepke van, mint nappali?

A rovarok a másik nagyon izgalmas és gyakorlatias fejezet. Az élménygyűjtő album a rovarok viselkedése és kinézete alapján különböző kategóriába sorolja őket – ezeknek a csoportoknak megfelelően kell a kis természetbúvároknak a példányokat – lehetőleg fotóval – begyűjteniük. De arra is kapnak használható tippeket, hogy hogyan figyeljék meg az egyes példányokat, ha szeretnék. Például, hogy hogyan tudják a rovarlárvák levedlett páncéljait sérülésmentesen begyűjteni. És azt gondoltad volna, hogy a bagolyköpet-vizsgálás is egy külön műfaj? Igen, bagolyköpet (2 köpet/nap/bagoly). Telis-tele szőrökkel, csontokkal, tollakkal, csőrökkel. A könyv részletesen leírja miből áll, hol található és hogyan vizsgálható meg. Nos, valóban rengeteg izgalmas érdekességet fedezhetünk fel, pedig a vizek megfigyelése még csak ezután jön!

Víz

Ebben a fejezetben elénk tárulnak a pocsolyák, tavak, folyók tengerek és óceánok kincsei. Összefoglalja a vízparti felfedezések aranyszabályait, mit és hogyan érdemes gyűjteni és mit tilos vagy felesleges. Mit érdemes megfigyelnünk, és merre keressük azokat. Bemutatja a moszatokat, a kagylók, csigák fajtáit, és jellegzetes alakzatit. Izgi tippeket ad arra is, hogy hogyan figyelhetik meg a gyerekek az ebihalak kifejlődését otthon, egy akváriumban. Onnantól, hogy hogyan gyűjtsék be a petéket és gondozzák, amíg cirka 16 hét alatt békává nem fejlődnek, odáig, ahogy visszajuttatják őket a természetbe. De vízibogarakat, lárvákat, halakat, növényeket, moszatokat is könnyedén megfigyelhetnek ám. A sikerélmény egy egyszerű merítőhálóval már garantált! Végezetül pedig azt tanulhatják meg a gyerekek, hogy hogyan jelzi a természet, hogy eső lesz. 1. tekints az égre! 2. figyeld a légmozgást 3. figyeld mag az állatok és növények viselkedését! Hogy mit is kell látni pontosan? Nos ez és sok más izgalmas érdekesség vár Caz Buckingham és Andrea Pinnington élménygyűjtő albumában!

A Fedezd fel a környezeted! a kis természetbúvároknak tiszteleg. Megtanítja látni és megfigyelni őket, és igazi élménnyé varázsolja a természetjárást a gyerekeknek. Egy gyönyörű élménygyűjtő album, amely a kicsik igazi büszkesége lehet. Nálunk ötcsillagos kiadvány. Nézd meg a könyv belapozóját is ezen a linken!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Különleges könyvet tartasz a kezedben: ha nyitott vagy a természet csodáira, és hajlandó vagy elindulni és felfedezni azokat, te lehetsz a szerzője! Gyűjts madártollat, keress nyomokat, tanulmányozd a természet színeit és formáit, fotózz felhőket – és mire a végére jutsz, a könyv szinte életre kel attól a sok apró kincstől, melyet beragasztottál – te pedig valódi természetkutatóvá válsz.

Figyelmedbe ajánljuk a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is. Ajánljuk továbbá az Ismerd meg az éjszakai állatok hangját! című interaktív ismeretterjesztő könyvet, amely az állathangok mellett a kiterjesztett valóság élményét is nyújtja a gyerekeknek. Tengerimádó természetbúvároknak pedig a legjobb halas-könyvekről szóló írásunkat, illetve a lélegzetelállító Szupercápák album belapozóját ajánljuk. Hasonlóan gyönyörű ismeretterjesztő album Piotr Socha: Méhek című kötete, továbbá nagyon szép albumokat találsz a legjobb dinoszauruszos könyvekről szóló írásunkban is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

100%
Nagyon jó

Nagyszerű élménygyűjtő album, amely minden kis természetbúvár elmaradhatatlan kötete, igazi büszkesége lehet.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény