Bence választ: TOP 5 képeskönyv halakról

A következő sorokon egy apuka és fia (Bence, majdnem 4) tenger alatti kalandjai lesznek olvashatók. Előre leszögezem, itt most tényleg csak halakról lesz szó. Nagyon sok halról. Ha bárki úgy érzi túl sok, hát nem tudnék őszintén vitatkozni vele. De az én már-majdnem-négyéves Bence fiam nagyon nagy élvezettel merül el a témában. Immár másfél éve, nap mint nap… Idén nyárra már odáig jutottunk, hogy neki az egész állatkertből a ponty a legkedvencebb állata. Nem a zsiráf. Nem a tigris. És nem az a hihetetlenül cuki vöröspanda. Mert hát ő A Halaknak Tudósa. Ezt állítja magáról. Szóval akkor lássunk párat a mi kedvenc halas könyveinkből és senki ne aggódjon, ha netalán a vízen kívül élő állatokról is lennének fejezetek az adott kiadványban, azt mi jól át fogjuk ugrani! Íme, a mi TOP 5-ünk a témában! A sorrend nem fontossági, mert mindet annyira szeretjük, hogy nem szívesen állítanánk fel ranglistát közöttük.

 

Minden, ami tenger – Kis felfedezők sorozat

 

Szerző: Tascha Percy-Baxter

Illusztrátor: Helen Chapman 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-445-999-6

Korosztály: 3-6

 

 

Kezdjük a sort egy nemrég beszerzett kiadvánnyal, a fantasztikus Kis tudósok sorozat Minden, ami tenger részével. Le kell szögezzem a sorozat más részei is a polcunkon találhatók, olyan címekkel mint A csodálatos test, Minden, ami állat, Bogarak. Ezen felül még négy rész kapható a boltokban, de a mi érdeklődésünket (eddig) a fent soroltak keltették fel. Igazán letisztult, lényegretörő, pontosan annyi információt közlő könyvek, amennyit a megcélzott korosztály még be tud fogadni. Imádjuk a végtelenül aranyos, gyerekes (a szó legjobb értelmében) illusztrációkat, melyek az élénk színek használatával magába szippantják a könyvben elmerülő gyerekeket, rengeteg mosolyt csalva az arcukra. A könyvben több mint harminc kinyitható ablak található, melyek mögé kukucskálva újabb érdekességeket találunk. És ami ugyancsak fontos lehet az ilyen tipusú kiadványoknál, az ablakok egész jól vissza is csukhatóak (na persze nem a végtelenségig), hogy a legközelebbi átlapozásnál is hasson a meglepetés ereje, hogy „vajon ki vagy mi is bujkál ott mögötte..?” További – főleg a kisebb korosztály számára – fontos tulajdonsága a kemény, strapabíró lapok, amik jelen esetben tényleg bírják az apró kezek nem mindig a célnak megfelelő ténykedéseit. Na, de akkor nézzünk is bele ebbe a gyöngyszembe, mert hát A Halak Tudósának azért a tartalom se mindegy, ugye. A könyv nyolc különálló fejezetet tartalmaz, nézzük mik is ezek! 

Csodás vizeken: bevezető fejezet, ahol néhány illusztráción keresztül megtudhatjuk mit is fogunk látni a következő oldalakon. Általában átugorva, mondván „jaj apa, tudom, hogy ezek jönnek..”
Korallzátony: imádjuk a csodálatosan színes illusztrációkat és kedvencünk a bohóchal is itt tűnik fel. Jeges vizeken: hát itt meg aztán mindig nagy a sajnálkozás és értetlenkedés, hogy ezek a szegény állatok most komolyan a csupasz jégen laknak..? De a végére mindig egyet értünk, hogy van aki jegesen szereti… 
Nyílt óceán: holdhal, óriás ámbráscet (tényleg nagyon hatalmasra tátott szájjal), szerelmetes kérgesteknősök és társaik. Hajóroncs: tengerfenéken kallódó kincsesláda, polip és tengericsillag, kell-e ennél több? A mélyben: itt is több kedvencünk felbukkan, úgy mint skorpióhal, óriáskalmár és óriás csőféreg (igen, a csőféreg nagyon is közel áll a szívünkhöz de ennek azért lehet köze ahhoz, hogy élőben még nem találkoztunk vele). Ragadozók: nagyon-nagyon veszélyes fazonok tűnnek itt fel a mega-mérgező kúpcsigától a megrázó élményt nyújtó zsibbasztóráján át egészen a nagy fehér cápáig, aki mondjuk a neki szánt ablakocska mögé lesve inkább barátságos akváriumi halacskának tűnik mintsem a tengerek legádázabb vadászának. Meg is beszéltük, hogy legszívesebben akváriumban tartanánk. 

A könyv utolsó fejezete a leginkább veszélyeztetett tengeri állatokat mutatja be – úgy mint cetcápa, cserepesteknős, fűrészesrája vagy a nevéhez illően furi kinézetű karibi manátusz – és pár szóban azt, hogy hogyan is tudunk akár mi is tenni ezek és más veszélyben lévő fajok fennmaradásáért. Szerencsére Bence nagyon is komoly missziónak érzi az újrahasznosítás fontosságát, játék-kukásautóival folyamatosan az újrahasznosító üzembe hordja a minivárosában összeszedett képzeletbeli szemetet. Most még csak játék ez nála, de talán az évek múlásával is megmarad ez a hozzáállása, nagy szükségünk lenne arra, hogy a felnövekvő generációk más szemléletet valljanak a környezetvédelem kérdésében mint elődjeik.

Összességében nem csalódtunk a sorozat ezen részében sem, hozza a gyűjtemény megszokott előnyeit és bár valószínüleg A Halak Tudósa cím elnyeréséhez csak a minimális alapokat kaphatjuk meg belőle, ezekre már bátran építkezhetünk a jövőben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyertek, kis felfedezők! Merüljünk alá a tengerek világában, hiszen a hullámok alatt egy csodás világ vár. Az ablakok mögött rengeteg érdekességet találhatsz a vízben élő, rendkívüli élőlényekről. Vegyél mély lélegzetet, mert a rengeteg felfedeznivaló csak rád vár.

 

Ismerd meg a tengeri állatok hangját!

 

Szerző: Caz Buckingham – Andrea Pinnington

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-545-9

Korosztály: 3-6

 

 

Következő kiszemeltünk egy duplán interaktív kiadvány a HVG Könyvek gondozásában, Ismerd meg a tengeri állatok hangját! címmel. Itt is sorozatról van szó, melynek további részei Ismerd meg a kerti madarak hangját! és Ismerd meg az éjszakai állatok hangját! címmel jelentek meg. Találkoztunk már több hangutánzó gyerekkönyvvel korábban, de azok inkább csak érintőlegesen keltették a valóság illúzióját, – volt, hogy még annyira sem – ezért igencsak ódzkottam egy újabb ilyen könyv beszerzésétől. Azonban a könyv alján megbúvó HVG Könyvek embléma miatt mégis kézbe vettem a kiadványt és bár a helyszínen kipróbálni nem tudtuk a könyv jobb oldalán sorakozó, az állatok képeivel ellátott gombokat, adtunk egy esélyt neki és hazavittük magunkkal. Otthon eltávolítottuk az elem működését gátló műanyagot és azonnal nekiláttunk az állathangok kavalkádjának.

Első pozitív meglepetésünk az volt, hogy a másik szobában játszó Márton fiam nem rohant azonnal, hogy mégis miféle állatkert szabadult be a lakásunkba. Normál hangerő, ami valljuk be nem jellemző a hasonló gyerekek számára készített könyveknél. Nekünk szülőknek nem kell a lakás legtávolabbi szobájába rohanni vagy alkalmi füldugót használni, amikor gyermekünk öt perc leforgása alatt 113-ik alkalommal nyomja meg (természetesen) ugyanazt a gombot az adott könyvön. És láss csodát, ennek ellenére az adott hangok mégis jól kivehetőek, elkülöníthetőek a többitől. Tizenkét különböző állatfaj a megtévesztésig hasonló hangját hallgathatjuk meg, pontosan azokét, akik a könyvben is szerepelnek. Akkor lapozzunk is bele! De várjunk csak, most olvasom, hogy ingyenesen letölthető AR alkalmazás is jár a könyvhöz. Hát ez meg mit is jelent pontosan?!

A választ a könyv hátoldalán találjuk. Irány a www.farkaskolyokkepzo.hu/app oldalra, ahol további információkat is kaphatunk, hogy pontosan mi is az a ’kiterjesztett valóság élménye’. Az app pár kattintás után könnyen letölthető mobiltelefonunkra („apa siess már, siess már”, ez persze nem könnyíti meg dolgunkat), már csak meg kell nyitnuk és… És mi is fog történni? Vissza a könyv első oldalára, a közismert Fratercula arctica-hoz, vagy ahogy szélesebb körben ismerhetjük, a lundához. Így sem ismerős? Hát jómagam is így voltam vele, és mivel az illető nem hal (míly szentségtörés), Bence is meglepetten szemlélte ezt az egyébként csodálatos szárnyas élőlényt. A madár képe mellett rövid leírást találunk róla, alatta pedig a legfontosabb alapinformációkat mint élőhelye, előfordulása, tápláléka, utódai, megjelenése és testhossza. Fotója alatt pedig Tudtad? felirattal egy rövid érdekesség. Jelen esetben: A kifejlett madár télen jobban hasonlít a fiókáira: ilyenkor szürkésebb a feje, és a csőre is halványabb. Hoppá! Egy fejszínváltoztató madár! Nem rossz kezdés! Gyorsan meghallgatjuk a hangját. Hát, tőlem lehetne síró csecsemő is, de az igazat megvallva még életemben nem hallottam egy lundát sem a természetes közegében. Jót nevetünk mert szerintünk tényleg hasonlít arra mint amikor Marci (kisöcs, életkor: 2) még kisbabaként nemtetszését fejezte ki valami iránt. Na, de az igazi csavar még csak most jön!

Telefonomat a fénykép fölé helyezem és némi koordinálás után hirtelen lunda barátunk kilép a könyv lapjairól és megelevenedik a szemünk előtt. Bence arca először meglepetést, majd értetlenkedést, végül azonban abszolút boldogságot fejez ki. Erre nem igazán számított. Én sem. Lapozunk. Következő delikvensünk a kardszárnyú delfin. Naná, hogy még mielőtt elolvashatnám mit is érdemes tudni róla vagy meghallgathatnánk a hangját, Bence azonnal a telefonért nyúl és már helyezgeti is a fénykép fölé. Delfinünk azonmód kiugrik a könyv hasábjaiból és 3D-ben táncol szemeink előtt. Ismét óriási kacaj, amire már Marci is feltűnik a szomszéd szobából. Távolságtartóan szemléli jókedvünk tárgyát, majd közelebb lépve ő is nevetésbe kezd, mert ez még neki is nagyon tetszik. Inentől már hárman lapozgatjuk tovább a könyvet. Az app által életrekelt állatok mellett ilyenkor plusz információk is megjelennek, amiket a könyv sima lapozgatása közben nem láthatunk. Egyébként azt ki tudta, hogy a kardszárnyú delfin torka olyan nagy, hogy akár egy fókát is le tudna egyben nyelni? Persze fiaim azonnal szemléltetik is ezt a tényt, szájukat akkorára nyitva mint egy óriási hal. Egy kisebb szardínia talán még bele is férne… Na de, van itt még rozmár, kéklábú szula (minél kékebb lábú, annál jobb formában lévő), cukin pancsoló vidra, felénk ugró hosszúszárnyú bálna, kecsesen tipegő császárpingvin és a vízből akár öt méter magasra is kiugrani képes palackorrú delfin. Persze mind-mind 3D-ben az orrunk előtt. Közben pedig azt is megtudhatjuk hogy a kúpos fókát nagyon tudományosan csak kampós orrú tengeri disznónak hívják, ami ugye nem túl hízelgő rá nézve.

A könyv hatalmas élményt nyújtott mindhármunk számára, egészen pontosan tizenkétszer, egymás után. Nagyon ajánljuk, elsősorban persze a hangutánzó és az interaktív tulajdonságai miatt, remek közös szórakozás lehet a család minden tagja számára. Ja, és ami még nálunk nagyon fontos, a lapok kemények, gyűrhetetlenek, igazán jól bírják a strapát. Én pedig megkaptam a következő feladatom: irány a könyvesbolt, hogy a sorozat másik két része is a birtokunkba kerüljön!

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Ismerd meg a lunda morgását, a hosszúszárnyú bálnák mélabús énekét, a kéklábú szula rekedt gágogását, és fedezd fel a rejtélyes óceánt, amely bolygónk kétharmadát borítja! A gombok megnyomásával meghallgathatod az állathangokat, ingyenesen letölthető applikációnk segítségével pedig akár élethű, 3D-s formában is a szobádba varázsolhatod kedvenc tengeri élőlényeidet. Ezt a lebilincselő könyvet az egész család élvezni fogja. Tapasztald meg a kiterjesztett valóság élményét!

A sorozat további kötetei: Ismerd meg a kerti madarak hangját!, Ismerd meg az éjszakai állatok hangját! Olvasd el korábbi beszámolónkat is!

 

Óceánok 30 másodpercben

 

Szerző: Jen Green

Illusztrátor: Wesley Robbins

Kiadó: Babilon Kiadó (2015)

ISBN: 978-963-294-330-5

Korosztály: 3-6

 

 

A Babilon Kiadó 30 másodpercben sorozatának már 19 különböző része kapható a könyvesboltokban, olyan címekkel mint Esőerdők 30 másodperben, Tudomány 30 másodpercben, Az emberi agy 30 másodpercben, Időjárás 30 másodpercben vagy Művészet 30 másodpercben, hogy csak néhányat említsek közülük. Mi (természetesen) a hozzánk legközelebb állót választottuk a kínálatból, az Óceánok 30 másodpercben címűt. Több könyvünk is van már a polcon a Tessloff és Babilon kiadótól, a legkisebbeknek szólóktól egészen az ifjúsági tudományos ismeretterjesztőkig, így nagyjából tudtuk, hogy milyen minőségre számíthatunk. A kiadót jellemző pozitívumok erre a könyvre is abszolút állnak: nagyon szép, élénk színek, egészen kiváló papírminőség és tudományosan megalapozott tények, a kisebb korosztály számára is abszolút érthető csomagolásban. De akkor nézzük is részletesebben mit tudtunk meg az óceánok élővilágáról ennek a kis kompakt könyvnek a segítségével. A bevezetőben megtudhatjuk, hogy pontosan miről is fogunk olvasni és, hogy ezt milyen formában fogják elénk tárni. Minden külön témát egy 30 másodperces ismertetőben olvashatunk, a végén egy 3 másodperces összefoglalóval. Vannak még úgynevezett ’3 perces küldetések’ is, amik pár lépésben, akár otthon is elvégezhető szemléltető kísérletek az adott téma vizualizálására, könnyebb megértésére. Nem csak az óceánok élővilágáról lesz szó, hanem más a nagy vízhez kötődő fontos információ is felsejlik majd, minden előkerül, ami az óceánokhoz köthető.

Első fejezetünk a Kék bolygó címet kapta, melyben – a legfontosabb ehhez köthető alapfogalmak pár szavas magyarázata után – megtudhatjuk melyek is a bolygónkon létező óceánok, mik ezek legfontosabb tulajdonságai, hogyan keltenek a szelek hullámokat, mit is jelent az árapály fogalom, hogy léteznek felszíni és mélységi áramlatok és olvashatunk földünk vízének folyamatos körforgásáról is
Következő fejezetünk a tengerfenék kőzetlemezeinek formáló hatását mutatja be, de kitér arra is, hogy a hullámok állandó mozgása egyszerre van építő és romboló hatással az óceánok partjaira. Hullámok harca címmel remek, könnyen elvégezhető kísérletet is ismertet számunkra. Mi kipróbáltuk, és valóban jól szemlélteti a korábban olvasottakat. Nade, a lényeg még csak most jön! Az óceánok élővilágát bemutató fejezet előbb a felszíni vizeket taglalja, majd mélyebbre merészkedik, hogy bemutassa az örök sötétségben élő, sokszor igen félelmetesnek tűnő szerzeteket.
Feltűnik egy nagy kedvencünk, a viperahal, aki Marcinak a mindennél-kedvencebb hala, bár egyikőnk sem tudja vajon mit is kedvelt meg ő annyira ebben a kígyószerű, hatalmas, éles fogakkal rendelkező szörnyetegben, de hát a gyermeki szem még sokszor egészen másnak látja a dolgokat és kinézet alapján elítélni, hát azt biztosan nem fog.. Horgászhal, lámpáshal, háromlábú hal, mind-mind különleges élőlényei a vízi világnak, máshol már olvastunk róluk érdekességeket, itt most inkább csak feltűnnek, de ez is nagy örömet okoz számunkra, hiszen mi már régi jó ismerősként üdvözöljük őket, minden egyes idelapozás során. Egy remek szemléltető ábra az óceáni táplálékláncra, majd az elmaradhatatlan korallzátonyok és a jeges élővilág is feltűnik.

Ezután a könyv kitér az óceánok nem annyira békés tulajdonságaira, mint a hurrikánok, cunamik, hajótörések és a globális felmelegedés okozta folytonosan emelkedő tengerszint. Mindig pont annyi információt csepegtetve, ami még befogadható, de már így is egy alaposabb képet ad az adott témáról. Kitérünk még a tengeri hajózásra is, hajótípusok bemutatásával és egy kis történelmi kalandozással a felfedezések koráig visszanyúlva. Esik szó kincsvadászokról és a titokzatosan hangzó (és valóban különös képződményről), a fekete füstölgőkről is. Megtudhatjuk mik a legfontosabb tengerből kinyert élelmiszerek. Bence állítása szerint ő ezt mind megenné. Van itt hering, tarisznyarák, garnéla, kagyló, osztriga, makréla, lazac is de a legeslegfinomabbnak mégis a homár tűnik. Egyébként az alig 4 éves fiú tengeri herkentyű fogyasztási sebességéből ítélve, valószínüleg tényleg valahol a génjeiben lehet kódolva ez A Halak Tudósa dolog… A végére még jut egy kis gazdasági ismertetés az óceánok fő javairól és persze az egyik legfontosabb témaként az óceánok szennyezése és az ezzel szembeni védelem lehetőségei is említésre kerülnek.

Összefoglalva nagyon tetszetős kis könyv, remek illusztrációkkal, az alap tudásanyag megszerzéséhez éppen elég információval a gyermekek számára. A mini-kísérletek közül érdemes többet is kipróbálni, egyik sem ígényel különösebb rátermettséget és mind olyan alapanyogat használ fel, amiket akár otthonunkban is megtalálhatunk. A mi kedvencünk a fekete füstölgő házi elkészítése, ami igazi kirobbanó élményt nyújt és utána percekig tartó jóízű nevetést. Első tudományos ismeretterjesztő könyvnek a témában mindenképpen ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

30 vizes téma tengerbiológus tanoncoknak mindössze fél percben! Tudtad, hogy a Föld kétharmadát víz borítja? Szörfölj az izgalmas tények és adatok tengerén! Ne aggódj, segítünk, hogy a felszínen maradj! Fedezd fel az óceánokat és a bennük élő teremtményeket! Értsd meg, hogyan alakítják kék bolygónk felszínét a hullámok, a szél és az időjárás! Ismerd meg az óceán élővilágát fenyegető veszélyeket és a klímaváltozást!

 

Gyerek állatenciklopédia

 

Szerző: Camilla Hallinan–Jon Richards

Kiadó: Scolar Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-244-633-2

Korosztály: 5+

 

 

 

A Scolar Kiadó gyermekenciklopédia sorozatának 2016-ban megjelent Gyerek állatenciklopédia című része igazán közel áll a szívünkhöz, bár el kell ismerjem én magam nagy lelkesedéssel lapozgattam a kollekció többi darabját is úgy mint Vadvilág enciklopédia, Dinoszaurusz- és ősállatenciklopédia és Közlekedési enciklopédia. De hát ha halak ( és mi a fűzfán fütyülő rézangyaláért is ne halak) akkor a tökéletes választás a Gyerek állatenciklopédia. Na már most, én már az első kézbe vételnél teljesen biztos voltam benne, hogy a szerzők nem a 3,5,-4 éves korosztályt célozták meg eme alkotásukkal, de Bence erősködött, hogy már pedig ő most haza nem megy ez a könyv nélkül vagy ha mégis, akkor nagyon nézzem meg magam, hogy mit is fogok kapni otthon az engedetlenségemért.

Így hát beszereztük a könyvet, amiről már első ránézésre lerí, hogy nagyon profi kezek munkája. Fantasztikusan szépek az ábrái, kellemes a színvilága, valahogy úgy az egész könyv nagyon egyben van. Igen terjedelmes, 251 oldalas kiadvány, melyet hat külön fejezetre osztottak, úgy mint emlősök, madarak, hüllők, kétéltűek, halak és rovarok, pókok és egyéb gerinctelen állatok. Minden fejezet további kategóriákat tartalmaz, melyek pedig alkategóriákra oszlanak. Csak példaként az emlősök fejezetben van ragadozók rész, amin belül pedig macskafélék, és így tovább. A különböző állatok végtelenül pontos és kidolgozott rajzokkal vannak szemléltetve, mindenkinek van egy kis saját táblácskája melyen olyan adatok szerepelnek mint méret, elterjedés, élőhely, fajok száma és családnév. Ezen felül a latin nevüket is megtudhatjuk és egy pár mondatos összefoglalót legfontosabb tulajdonságaikról.

Minden fejezet elején Milyenek a? címmel az adott faj rövid bemutatását találjuk sok-sok érdekességgel, például, hogy a madarak lábai hogyan módosultak az evolúció során, hogy minél nagyobb előnyt szerezhessenek mindennapjaikban a táplálkozás vagy éppen a védekezés terén. A struccnak például a gyorsabb futás érdekében van csak két lábújja, a kárókatona ujjai között pedig úszóhártya feszül, míg a hárpia… „jajjj, ezt tudom apa, de ezek nem is halak.. lapozz oda a halakhoz, majd elmondom, hogy róluk mit kell tudni..”. Jó-jó, de azt fogadjunk nem tudtad, hogy a dél-amerikai szemfoltos béka hátán egy hatalmas szem alakú minta van, amit ha az ellenségei felé mutat, azok attól sokkal nagyobbnak látják és elmenekülnek..?… „arghh.. apa, hát nem érted? Ezek is jók de én a halakról szeretek olvasni..!” Oké, feladom, ismét.. 154. oldal, Milyenek a halak? És akkor jőjjön az igazi hal-kavalkád! Van itt lapátorró tok, atlanti tarpon, tarka menyhal, sziklagéb. Nem, sehonnan sem ismerősek ezek a nevek. Vörösdurbincs, gályahal, hevederhal… Még mindig semmi. „Na, ez az apa, ezt akartam, hogy elolvasd!” Bök rá újjával a négyszemű halra, „ő az akinek a víz alatt és felett is vannak szemei…” És tényleg! Idézem: „Igazából csak két szeme van, de azok két-két részből tevődnek össze: a felső résszel a vízfelszín feletti, az alsóval a víz alatti világot kémlelik.” Majd rémleni kezd, hogy talán egyszer ezt már olvastam neki. Egyszer. Valamikor, valahol, egy másik könyvben. És ő képes majdnem szóról-szóra visszamondani, mit írnak erről a – maradjunk annyiban – többszemű halról. Pedig ez csak egy az itt bemutatott 149 (a szám pontos) különböző tengeri lényből, a 183. oldal legalján megbújva. A késztetés természetesen jön, lapozok kettőt, rábökök a cafranghalra, na és róla tudsz-e bármit..? „Jaj, apa, hát ő az aki bebújik a növények közé és ott lakik..!” Olvasom: A cafranghal levélszerű bőrnyúlványai valószínüleg a rejtőzködést szolgálják: a vízinövények között könnyebben tud észrevétlen maradni. Még teszek két-három gyenge kísérletet, aztán nyugtázom magamban, hogy ebben A Halak Tudósa titulusban tényleg lehet valami.

Én magam pedig ámélkodva nézem, hogy milyen varázslatos is a tenger élővilága a sziámi harcoshaltól kezdve, a sárgafarkú csattogóhalon át, egészen az éteri szépségű szivárványos guppi-ig. De van itt fénnyel csalogató labdahal, elektromos kisüléseket fegyverként használó csillagvizsgálóhal vagy tüskéivel ijesztgető kakashal is. Olyanok, amiknek az ismerete nem követelmény egy átlagos tudással rendelkező egyed számára (volnék én), de egészen más a helyzet egy A Halak Tudósa titulussal önmagát felvértező egyén esetében. Majd miután újabb lyukakat tömtünk be a már csak épphogy hiányos tengerivilág ismeretünkben, újra elkezdjük egyesével átnézni a felsorolt halakat, de most aszerint, hogy kihorgászásuk után milyen sorsot is szánnánk nekik. Delikvenseinket három kínálkozó lehetőség szerint osztjuk fel: visszakerülnek a tengerbe (ez a leggyakoribb végkifejlet), akváriumba kerülnek, vagy a tányérunkon végzik (ez szinte sosem, de szegény pontynak viszont mindig ez a sors jut).

Összefoglalva, nagyon szép, részletes, lényegretörő és nagyon tartalmas kiadvány és én majdnem biztos vagyok benne, hogy a könyv más, nem halakkal foglalkozó fejezetei is szuper szórakozást nyújthatnak az arra kíváncsiaknak. Majd talán egyszer mi is belekkukantunk az enciklopédia más részeibe is, addig marad a Bence elalvását követő rövid időszak, amíg még mellete fekszem és bár kicsit rossz lelkiismerettel de át-átlapozok az emlősök vagy akár a hüllők fejezetre.

Igazi enciklopédia, melynek alapos ismeretével akár egy középiskolai biológia dolgozat is megírható kitünő eredménnyel. Aki azonban olyan érdekességekre vágyik amik más forrásból nem (vagy csak nagy kutatómunka árán) szerezhetők be és szereti az igazán meghökkentő tényeket, most abba ne hagyja ismertetönket!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Milyen állat a portugál gálya? Hány szeme van a négyszemű halnak? Kinek integet az integetőrák? Ezekre a kérdésekre is választ talál az ifjú olvasó ebben az új állatenciklopédiában, mely több mint 1000 színes kép segítségével mutatja be a Föld állatvilágát: emlősöket, madarakat, hüllőket, kétéltűeket, halakat, rovarokat, pókokat és más gerincteleneket. A kötet érdekes és izgalmas olvasmány, egyben remek kiegészítője az általános iskolai tananyagnak.

 

Szupercápák és más tengeri élőlények

 

Szerző: Derek Harvey

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-641-8

Korosztály: 7+

 

 

 

Legfrisebb szerzeményünk ugyanis – a HVG Könyvek kiadásában nemrég megjelent Szupercápák és más tengeri élőlények – az egyik (ha nem a) legérdekesebb halakról szóló könyv. A kiadó korábban már megjelentetett két könyvet a nem csak címében szuper sorozatában, Szuper állatok és Szuperrovarok címmel. Előbbiről bátran mondhatom, hogy a számomra legélvezetesebb tudományos ismeretterjesztő könyv állatokról amit valaha a kezembe vehettem. Elsőre kicsit szkeptikusan álltam hozzá, mondván, oké akkor jőjjön még egy könyv az állatokról, de hamar rájöttem, hogy ez most valami egészen más, mint az ezredik elefántokat és oroszlánokat bemutató kiadvány. Itt azért le kell szögezzem, az ég világon semmi de semmi bajunk se az elefántokkal, se az oroszlánokkal, imádjuk őket, rajongunk értük és ha már elég (sok) időt töltöttünk a föld alatt az akváriumoknál és a pontynál, mindig meg is nézzük őket az Állatkertben hazafelé menet. Visszatérve, a Szuper állatok kiadványból olyan dolgokat tudtam meg a számomra már ismert állatokról és olyan még ismeretlen állatokról lett fogalmam mint soha előtte. Immár a második példányunkat fogyasztjuk, mert az eredeti (bár kifogástalan minőségű) nem bírta az állandó strapát (tényleg mindenhova magunkkal vittuk, legyen az homokozó vagy vízpart) és lapjaira hullott. Nagyon vártuk a rovaros részt is de amikor nemrég olvastam, hogy bekövetkezik az, amin titkon azért nagyon is reménykedtünk, hogy az új rész a tengeri élőlényeket célozza meg, hát alig bírtam várni a megjelenésig (igazából nem is bírtam, elmondtam Bencének, aki attól fogva minden este azzal várt otthon, hogy ugye a táskámban lapul már eme számára felbecsülhetetlen kincs). Aztán egyik este végre tényleg kézbe vehettük.

A könyv követi elődjei példáját, hihetetlenül mutatós már első ránézésre, belül pedig tele gyönyörűbbnél-gyönyörűbb fotókkal, illusztrációkkal. Külalak csillagos ötös! A már jól ismert fejezetekre osztás jelen esetben így történik: lenyűgöző anatómia, állati sportolók, élettörténetek, természetfeletti érzékek (ez mondjuk elég jól hangzik..) és a tengermély titkai (nemkülönben). Hát, mondjuk úgy, hogy a könyv készítői nem akartak igazán lassú felvezetést a művükhöz, első delikvensünk ugyanis nem más mint maga a planktonfosztogató óriáscápa. A kép jó. Nagyon jó. Szinte elrántja az ember a kezét, nehogy ennek a félelmetes óriásnak a martalékává váljon. De aztán megnyugodva olvasom, hogy bár mérete akár 8-10 méter is lehet, táplálékául inkább planktonokat, kisebb halakat és halikrát választ mintsem esti felolvasáshoz könyvet tartó férfikezet. Ez azért mindenképp megnyugtató. Pár oldallal késöbb feltűnik a legerősebb cápa-harapással bíró szarvascápa, majd a szabad szemmel szinte észrevehetetlen rojtos szőnyegcápa, az egyik legerősebb mérgű tengeri ragadozó, a vörös tűzhal (egyébként gyönyörű, de szépségét illik kellő távloságból csodálni), majd eljutunk az áldozatát akár 5 km távolságból kiszimatoló nagy fehér cápáig. Közben pedig repkednek a különösebbnél-különösebb infók, mint pl. hogy a tengericsillag bármely és bármennyi karját képes újranöveszetni, vagy hogy a világ legnagyobb hala a cetcápa több, mint 4000 foggal rendelkezik, vagy hogy a viperahal (emlékszünk ugye, a kis Marci kedvenc halacskája) fogai annyira nagyok, hogy még a bőrén át is kinyúlnak a csukott szájából. Hát, kezdésnek nem rossz. Sok más kedvencünk is feltűnik az első fejezetben, úgy mint gömbhal, angyalcápa, horgászhal, csak néhányat említve.

Állati sportolók következnek az újabb fejezetben. Vannak itt repülőhalak, ugrálócápák, bokszoló tarisznyarákok és fantasztikusan repülő ördögráják. Természetesen minden akrobatikus mozdulatnak megvannak az evolúciós okai, amiket mind-mind el is olvashatunk ezeken az oldalakon.
Az élettörténetek részben megtudhatjuk, hogy a tengeri állatoknak is sokszor speciális képességeket kell kifejleszteniük, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. A hím állkapcsos hal a szájában őrzi az ikrákat, amíg azok ki nem kelnek, a szardíniák hatalmas rajban haladnak, hogy egyetlen óriási élőlénynek tűnjenek, a bohóchal (igen, Némó személyesen) a mások számára mérgező virágállat csalánsejtjeit választja otthonául, a vakcápa pedig akár több órán keresztül is képes életben maradni a vizen kívül is. Egyébként meg a kék cápa 9200 km-t is képes vándorolni, csak a miheztartás végett.
A legkülönlegesebb tények azonban kétségtelenül a könyv természetfeletti érzékek fejezetében találhatók. Kezdve a pörölycápa szemeivel, amikkel egyszerre előre, oldalra és hátrafelé is lát, az állatvilág legnagyobb agyával rendelkező ámbráscet trükkjein át egészen a legkorszerűbb vágóacélt fogazatként felhasználó tigriscápáig.

A könyv utolsó fejezete a tengerek mélyére nyújt betekintést, tengeralattjárók bemutatásával, a merülés rejtelmeivel, a hajóroncsok szépségével és a tengerfenék élővilágának ismertetésével.
Nem akarunk persze minden poént lelőni, csak néhány érdekességet ragadtunk ki a könyvből, így maradnak még bőven felfedezésre váró állati tulajdonságok. Ismét rengeteg furcsaságot tudtunk meg az állatok csodálatos világából, méltón követve ezzel a sorozat első két részét. Ajánljuk mindenkinek, akit érdekelnek a meghökkentő részletek és kíváncsi a tengeri élővilág legérdekesebb lakóinak legkülönlegesebb tulajdonságaira. Úgy kezdtük külalak csillagos ötös? Nos a Szupercápákat alaposan átböngészve a tartalom még javított is ezen némileg. Ezért mi mindenképpen tartjuk magunkat ehhez az osztályzathoz. És persze már most várjuk, hogy a kiadó vajon kit/kiket szemel ki az állatvilágból következő szuper kiadványához! Bence ajánlása a Szuperpontyok, de lehet azt a könyvet inkább mi fogjuk megírni, a téma iránti (feltételezett) igen gyér érdeklődésre tekintettel.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Merülj bele a mélytengerek világába, a Föld legcsodálatosabb és legszokatlanabb teremtményei közé! Ismerd meg, hogyan talál zsákmányára a pörölycápa, és fedezd fel, mitől olyan különleges a gömbhal! Tudd meg, melyik hal úszik a leggyorsabban, és bújj bele a tengerek egyik legijesztőbb ragadozójának, a nagy fehér cápának a bőrébe!

A Szupercápákba bele is lapoztunk, ha ide kattintasz, megnézheted közelebbről!

 

Ez volt a mi halas könyveket felsorakoztató TOP 5-ünk, reméljük ajánlónk elnyerte néhány olvasó tetszését. Aki pedig komolyabban szeretné beleásni magát a témába prof. Bence, A Halak Tudósa, nagyon szívesen tart órákon át tartó, végeláthatatlan beszámolót, a hét bármely napján. (Ami azt jelenti, hogy tényleg, komolyan hosszú órákon át folyamatosan beszél mindenféle halról, minden kérdés vagy unszolás nélkül, szóval én inkább csak erős idegzetűeknek ajánlanám jó szívvel…)

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről!