A legjobb dinoszauruszos könyvek gyerekeknek

A dinók Frédi és Béni óta belopták magukat a szívünkbe. Habár úgy 65 millió éve végleg kihaltak, napjainkban újabb aranykorukat élik, még ha nem is abban a formában, ahogy azt a Triász, Jura vagy a Kréta időszakokban tették. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a számtalan kasszasiker film, számítógépes játék, mese és rajzfilm, ami az utóbbi időben megjelent. De ritka az a gyerekszoba is, ahova nem fészkelte be magát legalább egy műagyag kis dinó, vagy cuki plüssfigura. A gyerekeket a könyvesboltokban is számtalan szuper kiadvány várja. Egyszerűbbtől a komolyabbig, rajzostól a nagyon látványosig, az egész kicsi korosztálytól az iskolásokig találhatunk képeskönyveket. A kínálat óriási, mi pedig összeszedtük a legmenőbbeket. Íme a legjobb dinoszauruszos könyvek gyerekeknek!

Olyan hatalmasak, mint egy ház, vagy éppen aprók, mint egy gyíkocska. Vérszomjas húsevők és páncélos növényevők. Ráadásául majd kétszázmillió évig uralták a bolygónkat. Nem is lehet kérdés, hogy a dinoszauruszok a legizgalmasabb lények. Te is szereted őket, igaz?

(Egy dinómániás naplója – 500 érdekesség a dinoszauruszokról)

 

Gyerek dinoszaurusz és ősállat enciklopédia

 

Szerzők: Emma Marriott, Jon Richards

Kiadó: Scolar Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-244-715-5

Korosztály: 7+

 

 

 

Hűha. Wow, aztaaa! Valahogy így veheti az ember a kezébe ezt a gyönyörű képes albumot, azaz enciklopédiát. Ez a könyv nagyon komolyan veszi a gyerekeket. Dinó-rajongók impozáns, részletgazdag, informatív és lenyűgöző tudománytára. Ha a gyerkőc igazán oda van az őslényekért, és szeretne mélyebben is megismerkedni ősi világukkal, akkor ezt a lexikont ajánljuk. Éveken keresztül el fogja kísérni, egészen biztosan. Nagy méretű, de könnyen forgatható, jól rendszerezett atlasz, amely átfogó ismereteket ad az őslényekről, kialakulásukról, fejlődésükről, a különböző korszakokról, egyaránt. Oda-vissza lehet lapozgatni, és csodálni a különös lényeket, felfedezni, melyik faj, milyen lehetett valójában. A rajzok életszerűek, nem ijesztőek, inkább realisztikusak, ahogy egy gyerek enciklopédiától elvárható.

Az enciklopédiából nemcsak a dinoszauruszokat ismerhetjük meg, hanem azt is, hogyan alakult ki az élet, hogyan keletkeztek, fejlődtek ki az első gerincesek, halak, kétéltűek és a dinoszauruszok. A könyv azonban ezen is túlmegy. Kitér arra is, mi lett velük, hogyan halhattak ki hirtelen, melyik állatok a túlélők és azok miképp érték el mai formájukat, egészen az ember megjelenéséig. Megtalálható benne minden, amit az őslényekről, őskorról tudni lehet, nagyon tartalmas és érdekes lexikon, minden gyerekszoba igazi dísze.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A dinoszauruszok és más ősállatok világának lélegzetelállító enciklopédiája. Több mint 600 színes illusztráció. Az őskori állatvilág képekkel tarkított “ki kicsodá”-ja. Külön fejezetek mutatják be a földi életet a dinoszauruszok korában. Táblázatok és ábrák segítik a fajok közötti rokonsági fokozatok megértését. Külön oldalak foglalkoznak a dinoszauruszok viselkedésével, és fény derül kihalásuk okaira is. Megbízható útmutató, mely otthon és az iskolában is kiválóan használható

Enciklopédia már a legkisebb korosztálynak is kapható, olvasd el a Larousse-enciklopédia a legkisebbeknek című írásunkat!

A tudás enciklopédiája – Dinoszauruszok

 

Szerző: John Woodward

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-642-5

Korosztály: 7+

 

 

 

A tudás enciklopédiája egy grandiózus képeskönyvsorozat, amelynek nemrég jelent meg a legújabb kötete, a Dinoszauruszok. Ez a lenyűgöző, színes képes album, óriási, fényképhatású rajzokkal, 3D-s rekonstrukciókkal varázsolja el (nemcsak) a gyerekeket. Több, mint 60 őslényt csodálhatunk meg egészen közelről a poszterhatású, lélegzetelállító képeken. A fajokon a földtörténeti múlt korszakai szerint mehetünk végig, a Triásztól egészen a dinók kihalásáig, és az új korszak, az emlősök megjelenéséig. Kedvencünk, a dupla oldalas „sztorik“ részek, amelyek egy-egy izgalmas jelenetet ábrázolnak, amivel még élvezetesebben el lehet merülni az őslények vad világában.

Az egyes fajok bemutatásakor egy rövid összefoglalót olvashatunk, megtudjuk hol, melyik korszakban és hogyan éltek. Mivel táplálkoztak, szaporodtak, mik voltak a szokásaik. Érdekességképp azt is megtudhatjuk, hol és mennyi csontvázat találtak belőlük, milyen bizonyítékok vannak a létezésükre. Nagyon szemléltető, hogy az egyes példányoknál külön elmagyarázzák az egyed testfelépítését, rámutatva a bőrére, az ujjaira, fogaira. Sokkal könnyebb így elképzelni, érdekesebb és átláthatóbb a tudástár. A keretes kiemelésekből nemcsak a legfontosabb adatokat (kor, élőhely, hosszúság, táplálék) tudhatjuk meg, hanem – hogy el tudjuk képzelni, mekkora lehetett a tényleges mérete – viszonyításként az állat maximális méretét egy átlagos felnőtt férfi (vagy tenyér) mellett ábrázolják. Ez a kiadvány egy rendkívül részletgazdag képes lexikon, rengeteg adattal, érdekfeszítő ténnyel és pontokba szedett magyarázatokkal. Tényszerű, érthető, rendszerezett képes tudástár. Az illusztrációk pedig valóban elvarázsolóak és lenyűgöznek minden olvasót. A végén dinoszaurusz fogalomtár, név- és tárgymutató is található.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lenyűgöző 3D-s rekonstrukciók varázsolják élővé a földtörténeti múlt leghíresebb fajait. Utazz vissza a földtörténeti középkorba, amikor ijesztő dinoszauruszok vándoroltak a szárazföldön, vészjósló repülő őshüllők cirkáltak a levegőben, és a tengerek tele voltak félelmetes élőlényekkel! Nézd meg, az összes ősállat meglepően élethű és hihetetlenül részletes rekonstrukcióját! Fedezd fel, hogyan éltek ezek a vad és bámulatos állatok, miért haltak ki, és mit árulnak el nekünk fosszilis maradványaik!

A sorozat korábbi kötete: A tudás enciklopédiája

Kis felfedezők – Minden, ami dinó

 

Szerző: Allan Sanders

Illusztrátor: Helen Chapman

Kiadó: Napraforgó (2017)

ISBN: 978-963-445-941-5

Korosztály: 3-6

 

 

A Kis felfedezők az óvodások méltán népszerű ismeretterjesztő sorozata. A Minden, ami dinót 3 éves kortól ajánlják és kiváló választás az apró dinórajongók első tudományos kézikönyvének. Ez a színes képeskönyv kihajtható fülekkel, humoros és érthető rajzokkal, rövid szöveges és rajzos magyarázatokkal mutatja be a gyerekeknek a dinoszauruszok világát. Megismerhetik, milyen volt az őslények világa. Megtudhatják, melyik korban, melyik fajták terjedtek el a szárazföldön, a vízben és kik uralták az eget. A könyv bemutatja az egyes fajok jellemzőit, hogyan éltek, mekkorák voltak és milyen volt a testfelépítésük. Azt is, kik voltak a túlélők, akiknek leszármazottjai ma is itt járnak közöttünk. A kihajtható ablakok sok meglepetést tartogatnak és lenyűgözik a dinó-rajongó kicsiket.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyertek, kis felfedezők! Tegyünk egy képzeletbeli utazást a múltba, tárjuk fel együtt, mikor, hol és hogyan éltek a lenyűgöző dinoszauruszok. Tudj meg mindent ezekről a csodás lényekről. Rengeteg felfedeznivaló vár.

A Kis felfedezők-sorozat további ismeretterjesztő könyvei kicsiknek: Minden, ami állat, A csodálatos test, Minden, ami mozog, A világűr, A tanya, Minden, ami tenger, Bogarak

Mit? Miért? Hogyan? mini – Dinók

 

Szerző: Angela Weinhold

Kiadó: Scolar Kiadó (2012)

ISBN: 978-963-244-328-7

Korosztály: 2-4

 

 

 

A Dinók a Mit? Miért? Hogyan? népszerű mini-sorozat tagjaként jelent meg. A szakkönyvsorozatot a legkisebbeknek ajánlják, két éves kortól. Az album élethű színes rajzokkal vezeti be a kicsiket a dinoszauruszok világába. A kihajtható ablakok pedig sok szórakoztató meglepetést tartogatnak. Az ábrák és rajzok szemléletesek, a tömör leírások pedig számtalan érdekességet tartalmaznak a dinoszauruszokról. Megtudhatjuk, hogyan néztek ki, mekkorák is voltak valójában az egyes fajok. Megismerhetjük a dinoszauruszok történetét és a különféle őslények főbb jellemzőit is. 

Némelyikük akkora volt, mint egy futballpálya, míg mások csupán tyúkméretűre nőttek.

Szuper, hogy a könyv olyan érdekességeket emel ki, amelyek biztosan megragadják a gyerekeket és könnyen meg is jegyezhetők. A leírások tömörek, egyszerűek, érthetőek és nagyon érdekesek. Az illusztráció pedig mindenhol tökéletesen szemlélteti a leírtakat. Mi nemegyszer esti mesének is használtuk a könyvet, történeteket találtunk ki az oldalakhoz, különösen a tojásból kibújó (kihajtható) kis dinó a kedvenc. A füzet végén pedig játszani hívják a gyerekeket: milyen színűek lehettek az őslények? A kislányom szerint narancssárgák, nem is kérdés! 

Ha átlapoztuk a Dinókat, utána garantáltan léphetünk a következő szintre, mert a gyerekünk ha eddig nem, ezután biztosan beleszeret a dinoszauruszok világába. Így jártunk mi is. (A Mit? Miért? Hogyan? sorozatnak egyébként létezett egy kicsit nagyobbaknak szóló kötete is, Dinoszauruszok címmel, de ma már csak nehezen elérhető.)

A KIADÓ SZINOPSZISA

Képeskönyvünk titkos ablakait kihajtva rengeteg meglepetésben lesz részük a mindenre kíváncsi apróságoknak.

Nézd meg a könyvet közelebbről is YouTube-csatornánkon! A Mit? Miért? Hogyan? sorozatot korábban már bemutattuk a legjobb ablakos könyvekről szóló írásunkban, ahol a mini kiadványok közül az Állatsimogató, a kicsit nagyobbak pedig az Első nagy állatatlaszom című, képes albumról írtunk bővebben. A Mit? Miért? Hogyan? mini Pisilés, fogmosás, fürdés kötete pedig a legjobb szobatisztaságra nevelő könyvek közé került be.

500 érdekesség a dinoszauruszokról

 

Szerzők: Francisco Arredondo, Lidia Di Blasi, José Maria Rueda

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-445-888-3

Korosztály: 5+

 

 

 

A bejegyzés elején ennek a könyvnek az első fejezetéből, az “Egy dinómániás naplójából” idéztünk. De a kedves bevezetőben másról is szó van, olvasmányosan és érthetően összefoglalja a gyerekeknek az élet kialakulását, a fontosabb korszakokat és mérföldköveket, a fajok megjelenését egészen a közismert dinoszauruszokig. Mi jön ezután? Hát számtalan izgi és mulatságos érdekesség. Ráadásul – nem említettem volna?!? – egy hologramos borítós(!), több, mint kétszáz oldalas, vaskos képeskönyvben. 

Természetesen ez a lexikon is végigmegy a földtörténeti korszakokon, és bemutatja a legismertebb őslényeket is, de az 500 érdekesség a dinoszauruszokról más, mint a legtöbb dinoszaurusz-könyv. Itt ugyanis nem a száraz tények, hanem a meghökkentő és izgi érdekességek vannak csokorba szedve. Ráadásul olyan dolgokkal hozza az őslényeket összefüggésbe, ami a gyerekeket is napi szinten foglalkoztatják. Például, hogy az Archosaurusok olyanok, mint egy sárkány a Harry Potterből, az Allosaurus akkora volt, mint egy kisebb utcai lámpa, a Megalosaurus meg mint egy autóbusz fűrészfogakkal, sőt volt olyan dinoszaurusz is, aminek hátrafelé görbült a szarva… Bizony nehéz is abbahagyni a bogarászást, ráadásul a könyv végére még egy humoros összefoglaló is került filmes bakikról, és a különböző dinós-alkotásokról, Verne Gyulától, a Jurassic Parkon át számítógépes játékokig. Szórakoztató és humoros érdekesség-gyűjtemény dinókról, lazításhoz, kikapcsolódáshoz ajánljuk!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudtad, hogy a Brachiosaurus szíve nagyon erős volt? Vagy hogy a Tyrannosaurus Rex lábnyoma olyan, mint egy gigantikus gyíké? Ilyen és sok más, ehhez hasonló kérdésre kapsz választ ebből a könyvből. Ötszáz érdekesség, számtalan izgalmas tény a dinoszauruszok világából.

Érdekességek gyűjteménye – Dinoszauruszok és más ősállatok

 

Szerző: Polly Cheeseman

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-778-0

Korosztály: 5+

 

 

 

Az Érdekességek gyűjteménye egy szuper menő és impozáns foglalkoztató sorozat. A Dinoszauruszok kötet számtalan tudományos információt, meghökkentő tényeket és érdekességeket tartalmaz az őslények világáról. Bemutatja a korszakaikat, a legkülönlegesebb őslényeket és jellemzőiket. A foglalkoztatóban ősvilági fejtörők, puzzle, találós kérdések, labirintusok, színezők várják a gyerekeket, de talán a legélvezetesebb, hogy a feladatok megoldásához egy matricagyűjtemény is tartozik. A gyerekek így nemcsak érdekes fejtörőket oldanak meg, hanem kiélhetik rendszerező, és matrica ragasztó szenvedélyüket is, ami valljuk be, kódolva van bennük. Mindezeken túl pedig egy kihajthatós dinoszaurusz-poszter is várja őket a könyv végén! 

A Dinoszauruszok és más ősállatok egy olyan impozáns foglalkoztató, amely komolyan veszi a gyerekeket. Gyönyörűen illusztrált feladatok, élethű rajzok várják a paleontológus-palántákat sok-sok érdekes fejtörővel. Ha pedig elakadnának, a biztonság kedvéért hátul a megoldások is megtalálhatók.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fedezd fel a dinoszauruszok hihetetlen világát e gazdagon illusztrált foglalkoztató segítségével. Találsz benne lélegzetelállító információkat, állati fejtörőket, szuper matricákat, sőt még kihajtogatható posztert is! Készülj fel a kalandra!

A sorozat másik, Állatok című kötetéről a legjobb foglalkoztatókról szóló cikkünkben írtunk.

Kis dinoszaurusz atlasz

 

 

Szerző: John Malam

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-962-9

Korosztály: 5+

 

 

A Kis dinoszaurusz atlasz, gyerekatlasz a javából. A dinók 175 millió éves uralkodását eredeti élőhelyük szerint mutatja be. Térkép, képeskönyv és matricás foglalkoztató egyben, az ősvilág játékos felfedezéséhez. Számtalan tudományos érdekesség és részletgazdag térképek várják itt a gyerekeket, az illusztrációk ugyanakkor a korosztálynak megfelelően vidámak, rajzosak, és letisztultak. Külön érdekesség, hogy azt is megtudhatjuk, hogyan rendeződtek át a dinoszauruszok uralkodása alatt a kontinensek, milyen erők munkálkodtak és hogyan alakult át a bolygónk felszíne.

Mindezek mellett a Kis dinoszaurusz atlasz számos mellékletet is tartalmaz, amit a könyv elején borítékolva találhatunk. A Dinókutatók kis könyve szórakoztató kvízkérdéseket és további érdekes tényeket tartalmaz. A gyerekek emellett egy dinoszaurusz-modell (triceratops) és egy 11 különböző dinócsontvázat ábrázoló poszter (kisfiúk előnyben!) boldog tulajdonosai is lehetnek. Ráadásul több, mint 150 színes matrica is várja őket a csomagban, amelyekkel kiegészíthetik a térképeket, ábrákat, valamint a Dinókutatók Kiskönyvét. És mindez egyetlen tartalmas kiadványban!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gyere, fedezd fel a legérdekesebb dinoszauruszokat ezzel az izgalmas és szórakoztató atlasszal! Figyeld meg az őslényeket az élőhelyükön, egészítsd ki a térképeket a matricákkal, és válaszolj a kérdésekre a Dinókutatók kiskönyvében, hogy igazi dinoszaurusz-szakértővé válj!

A sorozatban még megjelent: Kis világjáró atlasz, Kis természetjáró atlasz

Agymenők – Dinoszauruszok

 

Kiadó: HVG Könyvek (2017)

ISBN: 978-963-304-516-9

Korosztály: 7-14

 

 

 

 

Végezetül pedig egy kis szórakozás! Kistudósok, paleontológus-palánták, dinó-rajongók, figyelem! Ha már mindenki mindent elolvasott és oda-vissza vágja a tényeket, itt az ideje egy kis megmérettetésnek. Az Agymenők-sorozat Dinoszauruszok kvíz-kártyája tökéletes választás erre. Érdekes tények és gondolkodtató kérdések a dinoszauruszokról, nemcsak gyerekeknek. Nagyszerű közös móka, családi fejtörő, agytorna egyben, utazásra, vagy hosszú téli estékre egyaránt. A kvízkártyák praktikus kivitelben, egy díszdobozban kaphatók, és azon belül a lapok két könnyen kezelhető, legyező formára vannak összefűzve. Strapabíró kivitele miatt sokáig forgatható, hurcolható, használható. A kvízkérdések nyolc témakör köré – ragadozók és dögevők, óriási növényevők, védekezés és udvarlás vagy a megkövült bizonyítékok, stb. – vannak csoportosítva. Ahogy a többi Agymenők kiadvány, úgy ez a kártyacsomag is 700 kérdést tartalmaz, három nehézségi szinten, halandóknak, profiknak és vérprofiknak. A kártyalapokon jelezve vannak a nehézségi szintek. Az átláthatóságot és a könnyebb használatot segíti, hogy a kérdések más-más színnel vannak jelölve, ahogy a következő lapon található megfejtések is. Az Agymenők kvízkártyák nagyszerű kikapcsolódást nyújthatnak gyerekeknek és szülőknek egyaránt. A Dinoszauruszok részt 7 éves kortól ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Érdekelnek a dinoszauruszok? Az Agymenők kvízkártyákkal sokat megtudhatsz róluk. A kvízkérdések nehézségi szint szerint vannak csoportosítva, így a tudásodnak és kíváncsiságodnak megfelelően választhatsz a zöld színnel jelölt könnyű, a kék színnel jelölt közepes és a piros színnel jelölt nehéz kérdéscsoportok közül. Minden kvízkérdéshez tartozik egy szín, ami egy-egy témakört jelöl. Ha segítségre lenne szükséged, illetve többet szeretnél megtudni a számodra érdekesebb témákról, keresd a második csomag végén található érdekességekről szóló leírást! A megoldásoknál található keretes szövegek további izgalmas tényeket ismertetnek. A gondolkodtató feladatok tartalmas időtöltést biztosítanak otthon, útközben vagy éppen várakozás közben. Játszhatsz egyedül vagy a barátaiddal, de remek időtöltés az egész családnak.

A cikk folytatásáért, és további dinoszauruszos gyerekkönyvekért kattints erre a linkre!

Ajánljuk továbbá Katie Daynes: Kérdések és válaszok a dinoszauruszokról című ismeretterjesztő albumát is, amiről ebben a bejegyzésünkben írtunk bővebb ajánlót.

Amennyiben szereted a színes, képes albumokat, olvasd el melyek a legjobb halakról és tengeri élőlényekről szóló könyvek egy apuka élvezetes ajánlójából. Star Wars-rajóngóknak pedig ebben az összeállításunkban találhatók a legjobb albumok. Vizuális alkat vagy? Nézd meg belapozónkat az óriási Méhek albumról, vagy Tom Schamp lenyűgöző Mindenre képes szótóráról!

Ha pedig a dinós albumok mellett dinós mesét is keresel, ajánljuk figyelmedbe Berg Judit Két kis dinó-sorozatát, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.