Family helping to plant a tree

Zöld felkiáltójelek: a legjobb környezettudatos gyerekkönyvek

Föld bolygó hívja a gyerekeket! Gyerekek, jelentkezzetek! Ezúttal egy nagyon aktuális és égető témával foglalkozunk, a környezetvédelemmel. Bolygónk megóvása mindannyiunk felelőssége. Eljutottunk a huszonnegyedik órába, ma már nem fordulhat el, nem mehet csak úgy tovább senki sem. Naponta jönnek velünk szembe a felkiáltójelek: szennyezettek a tengerek, pöfögnek az autók, halmozódik a hulladék. A fogyasztói létünk elkényelmesedett burka végleg megrepedt. A kulcs a megértésben van, és ebben nagyon nagy szerep jut a gyerekeknek. Nemcsak azért mert az ő jövőjüket éljük most fel, és nemcsak, mert felnőtt életük felelős életvitel nélkül már el sem képzelhető, hanem mert sokszor a gyerekeken át vezet az út hozzánk, a szülőhöz is. Szerencsére már itthon is egyre több zöld gyerekkönyv lelhető fel, összeállításunkból kiderül, hogy melyek a legjobb környezettudatos gyerekkönyvek!

Gyakran hallottam azt a mondást, miszerint “ezt a bolygót nem a szüleinktől örököltük, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön.” Sajnos ez már nem igaz. Nem kölcsönkaptuk a gyermekeinktől a földet, hanem elraboltuk tőlük.

Jane Goodall

 

GEO, a környezettudatos kiskamasz

 

Szerző, illusztrátor: Zakarné Varjas Kata

Kiadó: Magánkiadás (2018)

ISBN: 978-615-003-454-6

Korosztály: 5+

 

 

Elsőként Zakarné Varjas Kata könyvújdonságát, a Geo, a környezettudatos kiskamaszt mutatjuk be. Ez egy igazán olvasmányos, könnyen érthető és lelkesítő zöld mesekönyv, amelyben egy tizenéves kiskamasz mindennapjain keresztül érthetik meg a gyerekek, miért és hogyan kell helyesen élniük. A könyvből kiderül, melyek a legégetőbb környezeti problémáink, és az is, hogy mi magunk, mit tehetünk ellene. A könyv a környezettudatos életvitel minden vetületét érinti, nemcsak a szelektív hulladékgyűjtés, a csomagolásmentes életvitel, vagy a komposzt készítés került bele, hanem a természetjárás, a közösségi élet fontossága, de még a termelői piac is terítékre kerül Zakarné Varjas Kata könyvében. Nagyon szerethető mesekönyv ami frissen és érthető módon adja át üzenetét a jövő nemzedékének. Igazi kisiskolás, beszélgetős mesekönyv, amit bátran ajánlunk mindenkinek. A Geo, a környezettudatos kiskamaszról bővebb ismertetőt ebben a bejegyzésünkben olvashatsz.

Érzem azt, hogy akkor vagyok igazán boldog, amikor sokan vagyunk együtt és mindenki nevet. A boldogság az emberekkel, állatokkal, növényekkel való találkozások alkalmával születik. Szeretnék jobb világot, ahol ezt felismerjük és tudatosan vigyázunk mi, emberek. És Te, Te milyen világban szeretnéd leélni az életed?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gerendás Olivér, azaz Geo éles eszének és az őt körülvevő gondolkodó embereknek köszönhetően környezettudatosan éli mindennapjait. Kiismeri magát a folyamatos vásárlásra buzdító világ zsákutcain, egy reklám sem tántorítja el attól, hogy tudja mi az amire valóban szüksége van. Jól tudja, hogy az élet maga a csoda. De az élet törékeny, védtelen és sebezhető. Illés bácsinak el is árulja mi szeretne lenni ha felnő. Barátaival megfigyeli és csodálja a természetet, szemetet szed, nagyokat játszik az erdőben, biotermesztést folytat, hulladékmentesen él, segít másokon és nagyon élvezi a környékbeli emberek társaságát. Társaival elképzelnek egy új világot, ahol minden élőlény nyugalomban élheti életét. Hogyan válhat valóra mindez? Geo lépésről-lépésre elmeséli mit, miért és hogyan csinál. Ha Geón múlna, Földanya még biztosan lakható és boldog hely lenne évszázadok múlva is!

Hulladék históriák – klímanó történetek

 

Szerző, illusztrátor: Bálint Mariann

Kiadó: Magánkiadás (2013)

ISBN: 978-615-003-821-6

Korosztály: 4+

 

 

Nincs szükségünk többé hősökre, elég, ha végre valaki kiviszi az újrahasznosítható hulladékot.

Banksy

A következő nagy kedvencünk, Bálint Mariann és a klímanók, akarom mondani, Hulladék Históriák. Ezt a mesekönyvet úgy lehet imádni, első oldaltól a végéig, ahogy van. Ugyanis ez egy igazi, melegszívű, vidám történet a szelektív hulladékgyűjtésről. Hogy hogyan lehet egy kukás mese imádnivaló? A recept egyszerű: adottak a szerző-illusztrátornő elragadó illusztrációi, a megejtő, mégis hasznos információt hordozó történetek, na meg a lelkes klímanók! Név szerint: Papír Apó, Pille Panni, Fém Frici, Komposzt Karcsi, Üveg Néne és Fiola Fióna állnak készségesen a rendelkezésünkre. A klímanók arra kérnek minket, hogy ésszel szemeteljünk, ne vegyünk meg felesleges dolgokat és kerüljük el a csomagolóanyagokat, ha tehetjük. Ezek a csupaszív, elhivatott szerzetek felelnek ugyanis a hasznos hulladékért. Küldetésük, hogy minél kevesebb újraforgatható hulladék kerüljön a kukákba, sőt, lehetőleg minél kevesebb szemetet termeljenek az emberek. A tiszta gyerekszívnek ebben a könyvben is komoly szerep jut: a klímanók egy kislányt választanak hírvivőül, hogy ő juttassa el üzenetüket a gyerekeknek. Bálint Matriann mesekönyve idén jelent meg új, kemény borítós, aktualizált kiadásban. Érdemes elolvasnod a Hulladék Históriák bővebb ajánlóját ezen a linken továbbkattintva.

Minden egyes dolognak, ami itt a Földön létezik, van egy kis manója, ami mindent tud a saját rábízott feladatáról. Találkozhatsz esőmanóval, álommanóval, erdei gombamanóval, városi utcamanóval, falusi tojásőrző manóval. Ez a könyv azonban olyan manókról szól, akikkel akkor találkozhattok, ha belestek a kukátokba otthon, vagy egy szemétkupac alá, amit valaki ott felejtett valahol. Ők a KLÍMANÓK.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A klímanók örömrajzolásból születtek. Egy kis festék, pár derűs pillanat, egy cseppnyi remény és egy adag felelősségtudat keveredett össze papíron, mikor az első klímanó formát öltött előttem és kezdett magáról mesélni. Igazából be nem állt a szája a kis fickónak, sőt, még több kis hangocska csatlakozott az első mellé, akik szintén alakot akartak kapni, mesélni magukról. Így érkezett meg közénk Mindentbele Béla, Papír Apó, Pille Panni, Komposzt Karcsi és a többi különös kis szerzet, akik mindennapi kalanddá varázsolják a szelektív hulladékgyűjtést a gyerekek számra.

Glóbi kalandjai

 

Szerző: Pászti Amina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Scolar Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-244-530-4

Korosztály: 5-10

 

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Segítségért jött, mert egyre figyelmetlenebbül bánunk vele. Fulladozik, mert elpusztítjuk az erdőket, szennyezzük a levegőt, a vizet. Felelőtlenül szemetelünk, miközben ő egyre forróbb lesz és lassan teljesen felmelegszik a teste. Glóbit, egy nagyon szerethető, piros sapkás figura személyesíti meg, aki végső elkeseredésében egy kislány segítségét kéri (már megint a gyerekek!), hogy juttassa el üzenetét az emberekhez… Pászti Amina könyve egy újabb kedves, letehetetlen zöld mesekönyv, ami további környezetvédelmi gócpontokról mesél a gyerekeknek, mint például, az esőerdők kivágása, a Föld felmelegedése, az északi jégsapkák olvadása, az autók levegőszennyezése, a veszélyes hulladékok, vagy az olajszennyezés. Ez a könyv egy mesébe  bújtatott felkiáltójel, amely komoly témákat érint, mégsem riasztó, inkább csak megnyitja Glóbi, a kis földgolyó iránt a szíveket. A szerethető karakterek, a kedves illusztrációk, az érdekesen és bájosan megírt kalandok gondolkodásra serkentik a gyerekeket és szülőket egyaránt. Mi ezt a könyvet is nagyon szeretjük, ha elolvasod a Glóbi kalandjairól írt bővebb ajánlónkat, megtudod, hogy miért. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Csak a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól. Glóbi kalandjait ismerhetjük meg a főleg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesekönyv lapjain, miközben észrevétlenül tanítjuk meg a kicsiket a környezetvédelem fontosságára.

Részlet a Glóbi kalandjai című mesekönyvből – nézd meg a videót Glóbi YouTube-csatornáján!

Gréta

Szerző: Andrea Gregusova

Illusztrátor: Nastia Sleptsova

Kiadó: Csirimojó Kiadó (2018)

ISBN: 978-615-810-670-2

Korosztály: 3+

 

Gréta egy újabb nagyon szerethető mesekönyv, amiért nemcsak a története, hanem gyönyörű, a pasztell melegségét árasztó képvilága miatt is oda vagyunk teljesen. Az elbűvölő rajzok nagyon jól érzékeltetik a számunkra oly titokzatos tengervilág szépségét és sebezhetőségét. A mese karakterei is igazán helyesek, ráadásul ritkán találkozunk óceánlakókról szóló mesékkel idehaza. A könyv a tengerek védelméről, vizeink szennyezettségéről szól, és egy újabb felkiáltójelet mutat az embereknek.

Gréta, a csodálatos hangú bálna, a tenger ünnepelt sztárja, aki tündökletes hangjával varázsolja el a tengerlakókat.

Minden szombaton a déli öböl zátonyainál ad koncertet. Bálnák, delfinek, kicsi és nagy tarkabarka halacskák, polipok, medúzák, hatalmas teknősbékák, rákok puhatestűek, de még a tengeri angolnák is – mind iparkodnak, hogy le ne késsék a kezdést.

A bálnalány hangjától a tenger csordultig telik zenével, egy nap azonban felüti fejét a baj: Gréta berekedt és elvesztette a hangját! Nincs mit tenni, el kell látogatnia a tenger orvosához segítségért. Meglepetésükre azonban a rendelőben igen sokan várakoznak. Mások is betegek. Hogy lehet, hogy ilyen sok állat van bajban?!? A rendelőben találkoznak Zsörmennel, a cápával (pedig köztudott, hogy a cápák híresen egészségesek), aki ráharapott egy szikrázóan fénylő tonhalra. Hiába kitűnő a látása, a tenger tele van mindenféle kacattal és megtévesztette. Ott volt teknős néni is, három fájó hasú kicsinyével, akiknek a héten már harmadszor kell kimosni a hasukat, mert műanyag zacskókat nyelnek le medúza helyett. Flippnek a delfinnek össze kellett varrni egy sebet az uszonyán, őt egy halászahajó sebesítette meg, Kleopátrát a polipot pedig kiütések kínozzák. Igor, a tengeri angolna teljesen kimerült, nem tud aludni, mert éjjel-nappal hajók úszkálnak a feje felett. A remeterákok prüszkölnek, köhögnek, csuklanak, mert üdítős és konzerves dobozokba bújnak bele. Utánuk Grétára kerül a sor… és milyen kellemes meglepetés, egy búvár, egy önkéntes a doktornéni, ő várja a megsebzett állatokat a rendelőjében. Az állatok rájönnek, hogy nagyon nagy a baj, és úgy döntenek, hogy a tettek mezejére lépnek. Összefognak, hogy értésére adják az embereknek, hogy nem szennyezhetik büntetlenül a környezetüket. Vajon mit fundálnak ki a tengerlakók? És Gréta valaha újra énekelhet?

Gréta egy nagyszerű környezettudatos mesekönyv, amit a történet aktualitásán túl, rendkívül igényes kivitele és szerethető illusztrációja tesz a gyerekpolcok ékességévé. A mesekönyv végén kis bálna atlasz és egy rövid ismertető is van arról, hogy hogyan segíthetünk Grétának és a többi tengerlakónak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben rá kell jönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek. Andrea Gregušová szlovák írónő és Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor érzékeny könyve a természet és a zene iránti szeretetből született.

Amennyiben érdekelnek a vízi világról szóló ismeretterjesztő gyerekkönyvek, kattints tovább erre a beszámolónkra!Ajánljuk továbbá: Monika Kompaníková: Mélytengeri mesék című varázslatos hangulatú mesekönyvet is.

Nagyon Zöld Könyv

Gévai Csilla a kortárs gyerekirodalom egyik ikonikus alakja, egyike azoknak az alkotóknak, akiknek a zászlóshajójuk a környezetvédelem. Elhivatott Földünk védelme és a környezettudatos életmód hirdetése mellett, amit igyekszik is minden fórumon eljuttatni a gyerekekhez. A zöld felelősségtudat minden könyvében tetten érhető. A népszerű Amíg utazunk-sorozata például az alternatív és tömegközlekedési eszközöket népszerűsíti az autózással szemben. Az író-illusztrátornővel készült interjúnkból megismerheted munkásságát és mesél a Föld Anya iránti szeretetéről, célkitűzéseiről is. 

 

Szerző, illusztrátor: Gévai Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2011)

ISBN: 615-502-326-2

Korosztály: 8+

 

 

 

Gévai Csilla egyik legismertebb könyve, a Nagyon Zöld Könyv 2011-ben látta meg a napvilágot. Jó hír a felelős szülőknek, hogy a sikerkötet idén áprilistól újraszerkesztett változatban ismét elérhető lesz a könyvesboltokban. Ezt a kötetet már egy picivel idősebb korosztálynak, körülbelül kisiskolás kortól ajánljuk a jövő nemzedékének, és ahogy a nevében is benne van, nemcsak nagy mérete miatt veszi komolyan a kicsiket. Ennek megfelelően ez a könyv már nem egy mese köntösében hívja fel a gyerekek figyelmét a Föld megmentésére, hanem egyszerűen kézen fogja, és érthetően, mi több, nagyon élvezetesen végigvezeti őket a megértésig. Gévai Csilla partnerként kezeli a gyerekeket. Bravúrosan jól eltalált hangnemmel, közvetlen stílussal, rengeteg humorral és kikacsintással tartja fent az érdeklődésüket. Mindeközben komoly kérdéseket vet fel és teszi kézzelfoghatóvá, magától értetődővé az ok-okozatokat és a  lehetséges megoldást. Az üdítő stílus, a humor és az, ahogy bevonja, gondolkodásra ösztönzi a gyerekeket, hozzájárul ahhoz, hogy kinyíljanak a téma iránt és befogadják a legfontosabbakat. Bizalmat ébreszt és elgondolkodtat, a könyv végére mindegyikük úgy érezheti, hogy Csillagpor Csilla az egyik legjobb barátjuk, akivel megbeszélhetik a világ nagy dolgait (az egész könyv stílusa is beszélgetős). Természetesen az illusztrációt külön is meg kell említenünk. A szerzőnő egyedi, humoros, ironikus rajzait önmagukban is szívesen szemléli az ember. Nem lehet rajtuk nem nevetni, nem lehet nem szeretni. A túlnépesedést szemléltető „izét“ például percekig csak azért böngésztem, hogy találok-e két egyforma emberkét (9. oldal). Mit gondolsz, találtam?

De mi mindent is tudhatsz meg a Nagyon Zöld Könyvből? A könyv a túlnépesedéssel kezdődik, és arról, hogy mindez mivel jár. Megmagyarázza az ökológiai lábnyom fogalmát, a környezetváltozás folyamatát. Megérteti, miért rossz és mivel jár, hogy melegszik a Föld. Iszonyúan jól szemlélteti az üvegházhatást, hogy miért nélkülözhetetlenek az esőerdők, miért végtelenül károsak a melegházi gázok ekkora „mesterségesen gerjesztett“ mennyiségben. Miért apad a vízkészletünk, mi is valójában a légkör fogalma, miért jó nekünk úgy, ahogy van és miért került veszélybe? Elmagyarázza, hogy mennyire pazarlóan élünk, hogy hogyan és mennyire apadnak a készleteink. Bemutatja a földgáz, a villamosenergia, sőt az atomenergia természetét is és kitér a megújuló energiaforrásokra.

Itt az ideje tanulni a hibánkból és elkezdeni a rendrakást. Benne vagy?

A könyv minden fejezetében rávilágít, hogy mi mindent tehetnek a gyerekek, most és a jövőben Földünkért, hogy jobbra forduljanak a dolgok. Ki tudja, talán köztük van az a kistudós is, aki a könyv hatására kezd el gondolkodni és menti meg világunkat, amikor felnő!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében! A könyv szerzője az eddig főként illusztrátori tevékenységéről ismert Gévai Csilla, aki nem csak illusztrátor, hanem kulturális antropológus; nem csak kulturális antropológus, de pedagógus; nem csak pedagógus, de kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott író.

A kötethez kapcsolódóan Nagyon Zöld Füzet címmel foglalkoztató is kapható.

Amíg megváltjuk a világot

 

Szerző: Gévai Csilla

Illusztrátor: Baranyai B. András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-360-8

Korosztály: 6-9

 

 

A szerző-illusztrátornő másik gyereknek szóló környezettudatos kötete a Most én olvasok! olvasástanulást segítő sorozat égisze alatt jelent meg. A négy különböző nehézségi szinten megírt történetek a kisiskolásoknak segítenek az olvasás elsajátításában. Gévai Csilla szériája az Amíg utazunk karaktervilágát hozta tovább, és az Amíg megváltjuk a világot epizódban újabb lehetősége nyílt arra, hogy eljuttassa zöld üzenetét a gyerekeknek. Doma ökoiskolájában környezetvédelmi hetet tartanak. A kiskamasz elhatározza, hogy környezetvédő szuperhős lesz és megmenti a világot. Világmegváltó tervéhez számtalan szuperjó ötlete is támad természetesen. Lelkesedése átragad Álmos barátjára is, akivel – na meg eszkimó barátjával, Nanukkal – együtt megalakítják a szuperzöld és szupertitkos Zöldszívűek Társaságát.

A Most én olvasok! sorozat, és az Amíg megváltjuk a világot bekerült a legjobb kisiskolásoknak szóló mesekönyvek toplistájába. Ebben a cikkünkben bővebben is írtunk róla, és az is kiderül, melyik könyvek kerültek még a legnépszerűbbek közé.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar “olvasni tanulok”-sorozatot építünk. A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit és Finy Petra után most Gévai Csilla folytatja az Amíg utazunkban már megismert és megszeretett gyerekek, Panni és Doma történeteit, négy különböző nehézségi szinten. A negyedik kötetben tarts Domával az iskolába, ahol éppen környezetvédelmi hetet tartanak! Bali bácsi lelkesítő előadásából sok mindent megtudhatsz arról, mit tehetsz a Földért és az emberiségért. Domát és barátját, Álmost is magával ragadja a lelkesedés, ezért megalapítják a Zöldszívűek Társaságát. Tökéletes könyv minden környezetvédő szuperhősnek!

Nulla hulladék

 

Szerző: Miller-Ferjentsik Viola

Kiadó: TreeFa World Productions (2019)

ISBN: 978-615-567-112-8

Korosztály: 3-6

 

A környezettudatos gyerekkönyvek táborát gyarapítja Miller-Ferjentsik Viola SzóKiMondó Ökomesék-sorozata is, amelynek első kötete Nulla hulladék címmel jelent meg a könyvesboltokban. sorozat célja, hogy szóról szóra tanítsa meg a gyerekeknek, hogy hogyan vigyázhatnak jobban a környezetükre, erőforrásainkra és önmagukra. Az első rész a háztartásokban keletkező szemét csökkentésének módját mutatja be a főszerepplők, Móna és Marci történetén keresztül. A könyv a gyerekek érthető nyelvezetén, ugyanakkor érdekesen és részletesen veszi végig, hogy hogyan tudnák csökkenteni a szemét mennyiségét, akár ők maguk is. Elmagyarázza nekik, hogy miért nagyon fontos odafigyelnünk erre, és hogy egy kis ráfordítással mennyi hulladéktól megóvhatják a környezetünket. Megtudhatják, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, de kiderül az is, hogy a legjobb megoldás mégis az lenne, ha egyáltalán nem termelnénk szemetet. Nulla hulladék. Vajon hogyan érhetjük el ezt? A könyv bevonja, gondolkodásra serkenti a gyerekeket is, hogy kis odafigyeléssel hogyan tehetik jobbá, szebbé, élhetőbbé környezetüket. A Nulla hulladék című mesekönyvről és a SzóKiMondóka olvasóvá nevelő módszertanáról bővebben is olvashatsz, ha tovább kattintasz erre a linkre.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Nulla hulladék szókártyás mesekönyv a környezetvédelem és a szavakkal való játék szép találkozása. Amikor összeforr a kellemes a hasznossal, a szükségszerű a fejlesztő támogatással, a tanulás a tanítással. A Nulla hulladék arra sarkall, hogy te is kezedbe vedd saját háztartásod hulladékát. Hogy átgondold, mit, hol vásárolsz, miben hozod haza és mit teszel a végtermékkel. Azt fogod érezni, hogy ezt te is meg tudod csinálni. Nem csak a problémát vázolja, hanem megoldásokat ad. Nem elrettent, hanem cselekvésre buzdít. Nem egy illuzórikus világ köszön vissza oldalairól, hanem a valóság, saját otthonod valósága. Csak rajtad múlik, hogy hallgatsz-e a gyerekek hívó szavára. Egy biztos: ha nem teszed, az ő jövőjüket veszélyezteted.

A sorozat további kötetei: Használd újra, Vásárlás – újragondolva, Jönni – menni – lélegezni, Növények és fák nélkül? (a cikk keletkezésekor megjelenés alatt)

Bolygóvigyázók kézikönyve

 

Szerző: Forgács Ildikó

Illusztrátor: Dózsa Tamás

Kiadó: Méry Ratio Kiadó (2014)

ISBN: 978-808-160-029-6

Korosztály: 4+

 

 

A Bolygóvigyázók kézikönyve a Nagyon Zöld Könyvhöz hasonlóan már nem egy környezetvédelmi mese, inkább egy nagyon összeszedett és olvasmányos ismeretterjesztő gyerekkönyv. A könyv jól eltalált könnyed stílusban, érthetően magyarázza el a gyerekeknek, miért nélkülözhetetlen a környezettudatosság, és hogyan figyeljenek oda az életvitelükre. Végigveszi a legfontosabb zöld lépcsőfokokat: az újrahasznosítás – műanyag, papír, üveg, fém, zöld hulladék – mellett kitér az egyre csak halmozódó szemét veszélyeire és a káros hulladékokra. Elmagyarázza, mi az ökológiai lábnyom, és hogy miképp szennyezzük óhatatlanul is a környezetünket nap, mint nap. Kitér a levegő, vizeink, a talaj szennyezésére, kiderül mi az a fény- és zajszennyezés, és megtudhatják azt is, hogy bizony már létezik olyan is, hogy elektroszmog. Rávilágít a megújuló energiák fontosságára és az ember felelőtlen pazarlására és pusztítására, amellyel a jövőnket kockáztatjuk.

A környezet védelmében folytatott tevékenységet már akkor elkezdted, amikor leszoktál a pelusról. Köszönjük és gratulálunk!

A könyv egyik nagyon szerethető érdekessége, hogy olyan látványos, megdöbbentő példákat is bemutat a mindennapokból, ami nemcsak a gyerekszíveket szorítja meg. Gondoltad volna például, hogy néhány éve egy kisvárosi szeméttelepről háromvagonnyi hulladékot újraszelektáltak, és a szemét 96(!) százaléka bizonyult újrahasznosíthatónak? Tudtad, hogy a Hawaii-szigetektől észak-keletre léteik egy „új kontinens“, a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget? Ennek a többségében (átlátszó!) műanyagból álló szemétszigetnek a területe több magyarországnyi, mélysége 10-30 méter és a tömege a 100 millió tonnát is eléri? Gondoltad volna, hogy a lefolyóba engedett egy csepp használt sütőolaj a talajba és vizekbe szivárogva akár ezer liter élővizet is beszennyezhet? Tudtad, hogy a fényszennyezés mennyire megzavarja az állatvilágot? És azt, hogy a parti homokból kikelő teknősbébiknek a csillagok fényében csillogó tengerfelszín helyett az épületek és utak mesterséges fényei hívogatóbbak, akik így sokszor rossz irányba mennek és elpusztulnak? Ezek a kézzelfogható példák segítenek abban, hogy „bőrünkön“ érezzük a problémát és ráébresszenek bennünket arra, hogy valóban a huszonnegyedik órát tapossuk. 

„A Bolygóvigyázók kézikönyve – felkészülés egy másfajta életre.“ A kedves és szemléltető rajzok, a világos megfogalmazás és a részletes tartalom, mind-mind segítenek abban, hogy Forgács Ildikó felkiáltójele célba érjen.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bolygónk gazdag, de véges természeti kincseit eddig pazarló módon használtuk. Fogyasztói társadalomban élünk, s közben gondatlanul elszennyeztük bolygónk légkörét, vizeit és talajait. Mi több, csodálatosan változatos élővilágát elszegényítettük, s veszedelmes éghajlatváltozást indítottunk el. Mindezzel párhuzamosan az emberiség létszáma és fogyasztási igénye megsokszorozódott, tovább terhelve Földünk működőképességét.Ha nem változtatunk eddigi életmódunkon, saját létünk alapjait tesszük tönkre. Egyre több tudós figyelmeztet: ma már nem a Föld állapota, hanem az emberiség fennmaradása a tét! A bolygóvigyázás valójában ezt szolgálja. Segít idejében átváltani egy másfajta, környezettudatos, fenntartható életre, melyben nem az anyagi fogyasztás és felhalmozás az egyetlen cél. A változás nem könnyű. Hosszabb távú gondolkodást, összefüggések látását igényli. Erre kell nekünk és gyermekeinknek felkészülni, s ehhez nyújt óriási segítséget ez a könyv. Forgács Ildikó és Dózsa Tamás szinte játékos egyszerűséggel mutatja meg, hogy hányféle apró dologban tudunk valamit tenni, – ha akarunk, – egy másfajta, valóban fenntartható világ megvalósításáért. Gyerekeknek és felnőtteknek is ajánlom e kézikönyv gyakori használatát! Vida Gábor – Professor emeritus, az MTA tagja

 

Bízunk benne, hogy a zöld felkiáltójelek minél több emberhez eljutnak és sikerül még időben visszafordítanunk ezt az önpusztító folyamatot. Reméljük, összeállításunkból te is megtalálod a kedvenc környezettudatos gyerekkönyvedet, hiszen ha elolvasol és átbeszélsz a gyerekekkel egy zöld mesekönyvet, máris tettél valamit a jövőjükért.

Nem különös, hogy a bolygó legintelligensebb lénye elpusztítja a saját lakóhelyét?

Jane Goodall

A fentieken túl ajánljuk még Paulovkin Boglárka: Róka és egér új otthont keres című elgondolkodtató meséjét. Ebben a történetben az ember ártalmas tevékenysége miatt – kivágják az erdőt – a róka és egér elvesztik otthonukat, így hát felkerekednek, hogy az ijesztő nagyvárosban új otthonra leljenek. 

Kis természetbúvároknak ajánljuk Caz Buckingham és Andrea Pinnington élménygyűjtő albumát. A Fedezd fel a környezeted! egy gyönyörűen illusztrált ismeretterjesztő könyv, amelyből nemcsak sok érdekes információt tudhatnak meg a gyerekek a környezetük élővilágáról, hanem a saját maguk által gyűjtött kincseket is beilleszthetik az albumba. 

A természet szerelmeseinek ajánljuk továbbá a Berg Judit-Timkó Bíbor szerzőpáros Lengemesék-sorozatát, különösen a Lengekalendáriumot, amely egy érdekes mese és izgalmas természetjáró kaland egyben. A Nádtenger – azaz a hazai vízi élővilág – lakónak életét, szokásait mutatják be. 

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.