Charlotte Guillain: Fejem felett az égbolt

Wow, micsoda attraktív ismeretterjesztő! A Fejem felett az égbolt egy különleges utazásra hívja a gyerekeket. Tarts vele fel, fel egészen a végtelen világűrig, szemléld meg a környezetet, és ereszkedj fokozatosan vissza a Földre, az idilli és megnyugtató természetbe. Elgondolkodtató érdekességek, kreatív kivitel, szuper látványos megoldás. Igazi élménykönyv, nagyszerű képzeletbeli kaland. Készen állsz?

Fejem felett az égbolt

 

Szerző: Charlotte Guillain

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-873-3

Korosztály: 4+

 

 

 

A Fejem felett az égbolt a nagyobb méretű kiadványok közé sorolható. Ahogy kézbe vesszük, rögtön megragad bennünket a borító gyönyörű illusztrációja. A látványról nemcsak a szép és harmonikus színvilág, és a dombornyomásos, csillogó felületek gondoskodnak. Az összhatás a vizuális elemek miatt is különleges. Ha elmerülünk a részletekben, van itt minden: vándorló hattyú, szélfútta pitypang, csillogó hópehely, bolygók, csillagok, asztronauta. Az album belső oldalaira is ez jellemző. Elvarázsol és elrepít. Yuval Zommer részletgazdag, pasztelles rajzai sajátos hangulatot kölcsönöznek a könyvnek. 

Impozáns kötet, impozáns paraméterek

Amikor kinyitjuk, rögtön el is kell fordítanunk a könyvet. Ugyanis az oldalakat nem fentről lefelé, hanem balról jobbra haladva olvashatjuk. Valójában az egész történet egy hosszú, harmonikában összehajtott lapon szerepel. Az első részt (Földtől a világűrig) odafelé olvashatjuk el, a folytatást, azaz a visszatérést pedig a hátoldalán követhetjük. De kihajtogathatjuk az egészet egyszerre is, már csak a móka kedvéért. Már ha van elég helyünk, kiterítve ugyanis 3 méter(!) hosszúnak mértem.

Nézzük, mi mindent érdemes felfedezni!

Észrevetted már, mennyi minden történik körülötted a mindennapok során? Csak meg kell állnod bámészkodni egy kicsit, és nézni a forgalmas utcákat. Na de milyen gyakran nézel fel az égre? Feletted, a magasban talán még ennél is több a látnivaló.

Jelzőlámpák, galambok és vezetékek. Bámészkodó kutyus az ablakban, irodában dolgozó emberek, óriási daruk az építkezésen. Nézd, hogy fúj a szél! Megtépázza az ernyőket, elrepíti a leveleket és egy papírrepülőt. Madarak szállnak fel, fel egész a házak tetejéig, és még annál is tovább. Egy épületre helikopter száll, fentebb, egy utasszállító 800 km/órás sebességgel halad. Már tíz kilométert is repültünk, lassan átérünk a troposzférából a sztratoszférába, itt már nagyon kevés az oxigén. Elérjük az ózonréteget. Hm, vajon miért is olyan fontos nekünk? Nini, egy meteorológiai ballon, 50 km-el a föld felett! Mit keres ilyen magasan? 85 km-re járunk, átléptünk a termoszférába, épp elsuhan mellettünk egy rakétahordozó. Egy űrhajót juttat a világűrbe! 100 kilométer. Átlépjük a Kármán-vonalat. Tudtad, hogy ez a képzeletbeli vonal jelzi a világűr határát? Nézd csak a műholdakat! Hogyan is kerültek oda? Mi célból keringenek a bolygónk körül? Vajon mennyi idő alatt kerülik meg a Földet? Hűha, ott van a Nemzetközi Űrállomás! Épp most tart oda egy Szojuz űrhajó. De hogyan is jutott a rakéta ilyen magasra? Egyáltalán miért jönnek ide az asztronauták? Meddig maradnak idefent?

Mit gondolsz, milyen magasan járunk? Nézd, mennyivel közelebb van a Hold! A Földön kívül az egyetlen égitest a világegyetemben, amire ember lépett. Ha jobban megfigyeled, talán még Neil Armstrong lábnyomait is felfedezheted. Mit tudsz még a Holdról? Azt tudod, hogy mennyi idős? És azt, hogy hogyan keletkezhetett? De távolodjunk el még jobban és meglátjuk a Naprendszer összes bolygóját! Ha mindet végignézed, rengeteg különlegességet megtudhatsz róluk is. Például hogy a Szaturnusznak legalább 12 holdja van, és hogy a Jupiter akkora, hogy elférne benne az összes bolygónk. Az meg van, hogy a Neptunusz meg olyan távol van a Naptól, hogy 165 évig tart, amíg megkerüli? Hallottál már a Kuiper-övről? Menjünk még távolabb! Több milliárd más galaxis is létezik, szupernovákkal, fehér törpecsillagokkal, vörös óriásokkal, talán űrlényekkel is… Csak a Tejúton 10 milliárdnál is több csillag helyezkedik el.

Elég távol vagyunk már, forduljunk visszafelé. Mi érdekeset láthatunk még? Vigyázz, most átszeljük a Jupiter és a Mars között a kisbolygóövet. Ott egy üstökös, amott egy aszteroida, és nézd, meteoridok! Megtudod mondani, mi a különbség közöttük? 10 000 kilométerre járunk, újra belépünk az exoszférába. Látod az égen azokat a gyönyörű színes fényeket? Igen, az a híres sarki fény. Hogyan is keletkezik? 85 kilométer, újra a mezoszférában vagyunk. Nézd csak a Föld légkörébe belépő meteoritokat, akarom mondani, hulló csillagokat! Wow, mekkora felhő, a cumulonimbusok 18 km magasra is megnőnek! Nem hiszek a szememnek, az ott egy madár?!? Igen, a karvalykeselyű akár 11 kilométer magasról is pásztázhatja a földet. Kicsit lejjebb meg az indiai ludak szállnak. Azt mondják, hogy ezek a Himalája felett is simán átrepülnek! Vigyázat, el az útból, énekes hattyúk jönnek V alakban. De miért pont V-ben? Magasan szállnak, ott ahol a pehely- és lepelfelhők terülnek el az égen.

5 kilométerrel a föld felett már nagy a forgalom. Találkozhatunk ejtőernyőző pókokkal, akik a selyemfonalukon akár több száz kilométert is megtehetnek. A mandzsu darvak 2 km magasan vonulnak, és itt gyülekeznek azok a felhő rétegek, amelyek megáztatnak minket. Oda nézz! Egy hőlégballon! Lejjebb ejtőernyős, sárkányrepülős, a hegyoldalban vagány vadjuhok szökellnek, megjelentek az első fenyőfák, elértük a fahatárt. Ahogy tovább ereszkedünk, egyre jobban benépesedik a világ körülöttünk, madarak, bogarak repkednek, denevérek suhannak, pillangók rebbennek fel. Apropó, tudtad, hogy a pompás királylepkék ősszel elindulnak Kanadából és egészen Mexikóig vonulnak?

Ugye, jó érzés újra a lábad alatt érezni a föld melegét? Hát nem hihetetlen, hogy miközben te a madarak énekét és a bogarak zümmögését hallgatod, egy egész univerzum van a fejed felett?

A Fejem felett az égbolt egy különleges ismeretterjesztő album, magával ragadó utazás a végtelenbe és vissza, lüktető városból a nyugtató természetbe. Charlotte Guillain könyve informál és elvarázsol, megállít és elgondolkodtat egy percre. Nézd meg a videót is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor felnézel az égre, eltűnődsz időnként azon, mi történik a felhőkön túl? Utazz velünk a légkör rétegein át, egészen a világűrig, mielőtt ismét visszatérnél a szilárd talajra! Futóáramlások, sarki fények, hullócsillagok – megannyi lenyűgöző látnivaló vár rád útközben.

A sorozat újdonsága még: Talpam alatt a föld. Ajánljuk továbbá Caz Buckingham – Andrea Pinnington: Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumot is. Érdekelhet még Pedro Alcalde: Az állatvilág zenészei és Quim Tomás: Az állatviág utazói 

Böngészd át a legjobb csillagászati gyerekkönyvekről szóló írásunkat is! 

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató