Csillagászat gyerekeknek: top 10 könyv a világűrről

Az éjszakai égbolt fürkészése sokszor ugyanolyan élvezetes, mint akár egy kalandos esti mese. Mesélhetünk Orionról az óriás vadászról, a hiú királynőről, Kassziopeiaról és feláldozott lányáról, Andromédáról. Vénuszról, a római szerelemistennőről, az égbolt hírességeiről, Nagymedvéről, Kismedvéről, de akár egy csodatevő táltosról, Göncölről is. Elmondhatjuk, hogyan tájékozódnak a tengerészek, és hogy több csillag van fent az égen, mint tengerben a csepp. Ábrándozhatunk a gyerekekkel az univerzum végtelenségéről, fürkészhetjük távcsővel. Elképzelhetjük, milyen lenne belebújni az asztronauták bőrébe, eljutni távoli galaxisokba, felfedezni az ismeretlent. Hogy mik is azok a csillagok? A helyes válaszokban sok szép gyerekkönyv is segíthet, és ha elég érdekesen tálaljuk a válaszokat, talán még örök szerelem is lehet. Összeállításunkban bemutatjuk a legnépszerűbb csillagászati gyerekkönyveket a legkisebbeknek szóló, kihajtható ablakos lapozóktól, a komolyabb ismeretterjesztő albumokig.

 

Nézd meg, mik azok a csillagok!

 

Szerző: Katie Daynes

Illusztrátor: Marta Álvarez Muguéns

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt. (2018)

ISBN: 978-963-341-271-8

Korosztály: 3-6

 

 

Összeállításunkat a legkisebbek egyik kedvenc ablakos sorozatával kezdjük. A Nézd meg, mik azok a csillagok! egy kis méretű, strapabíró, kemény lapos, színes könyvecske, amit már három éves kortól ajánlanak. Nagyon szép és igényes lapozó, amiből az égbolt alapvető kérdéseire kaphatnak egyszerű válaszokat a legkisebbek. A világűr felfedezését a kedves illusztrációk és a kíváncsiságot felkeltő kihajtható színes fülek teszik még izgalmasabbá. A témákat egyértelmű, általuk is értelmezhető, hétköznapi hasonlatokkal világítja meg a gyerekeknek, például hogy a csillagok végtelen számát a tengerparton található homokszemekhez, vagy a tengerben található halak számához viszonyítja. De kihajtható füles megoldással segít elképzelni a csillagképeket is, így szemlélteti, hogy a csillagpontok hogyan adják ki a Bika, vagy épp a Medve csillagképeket. Színes, látványos, kedves gyerekalbum, amit öröm lapozgatni. Első lépés a csillagászat felé, a korosztálynak megfelelő, egyszerű, alapinformációkkal.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Éjszaka beragyogják az eget, na de pontosan mik is azok a csillagok? És melyik van hozzánk a legközelebb? Hajtsd ki a füleket, és megtudod!

A sorozatban még megjelent: Nézd meg, miért jó aludni! Nézd meg, mi az a baci! Nézd meg az állatkertet! Nézd meg, milyen egy farm! Nézd meg, hol laknak az állatok! Nézd meg, milyen egy kert! Nézd meg, mi történik éjszaka! A Nézd meg! sorozatról ebben a bejegyzésünkben írtunk bővebben.

Kukucskálj bele! – Milyen a világűr?

 

Szerző: Katie Daynes

Illusztrátor: Christine Daynes

Kiadó:  Central Médiacsoport Zrt. (2018)

ISBN: 978-963-341-270-1

Korosztály: 4-6

 

 

Egy hajszálnyival idősebbeknek szánta a kiadó a Kukucskálj bele! sorozat, Milyen a világűr? kötetét. Kemény lapos, több, mint negyven izgalmas felfedezni való kihajtható fület tartalmazó ismeretterjesztő könyvre számítsunk, amely elsősorban olyan gyakorlati tudnivalókra fókuszál, mint például, hogyan juthatunk el az űrbe, és meddig juthatnánk el egy űrgéppel? Kialakítható-e emberi élet a Marson? Kiből lehet űrhajós, hogy néz ki egy űrállomás, és mit csinálnak ott az űrhajósok? A nagyon igényes és informatív, strapabíró, ablakos lapozót négy év feletti korosztálynak ajánlják, mi pedig elsősorban talán inkább kisfiúknak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan juthatunk el a világűrbe? Kiből lehet űrhajós? Tényleg van élet a Marson? Kukucskálj be a fülek mögé, és megtudod a válaszokat! Több mint 40 kihajtható füllel!

Kukucskálj bele! sorozat további kötetei: Járművek, Hogyan születik a kisbaba?, Hogyan látunk? Milyen a tested?

Kis felfedezők – A világűr

 

Szerző: Ruth Martin

Illusztrátor: Allan Sanders

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-445-790-9

Korosztály: 3-6

 

 

Szintén az óvodás kistudósok felfedezésére vár a Kis felfedezők ismeretterjesztő ablakos sorozat. A világűr című rész, több, mint 30 kihajtható füllel teszi izgalmassá az univerzum felfedezését a kicsiknek. A színes, kemény lapos, strapabíró ismeretterjesztő albumból átfogó ismerteket kaphatnak a világűr legizgalmasabb dolgairól. Jó tagolt, könnyen dekódolható, látványos rajzokkal világítja meg az alapokat naprendszerünkről, bolygóinkról és minden egyéb űrbéli jelenségről. Összefoglalja, mi a Nap, mik azok a csillagok, mik a galaxisok, miért vannak a Földön éjszakák-nappalok, vagy hogy miért váltakoznak az évszakok? Mesél a Holdunkról és más holdakról a világűrben. Érinti az égbolt számos jelenségét is az aszteroidáktól, a meteoritokon át az üstökösökig, de helyet kap a könyvben a világűr felfedezése, az űrhajósok és űrhajók, űrállomások témakörök is. Informatív, jól tagolt, átlátható és könnyen érthető ablakos könyv.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Új kötetekkel bővült a Kis felfedezők sorozat, amelyet a Magyar Gyerekirodalmi Intézet 2015-ben az év 50 legjobb gyermekkönyve közé választott! A két új kötet ezúttal az állatok és a csillagok világába vezeti el a kicsiket, aki az 50 ablak felnyitásával még több információhoz jutnak, és még remekül szórakoznak is közben!

A Kis felfedezők-sorozatban eddig megjelent: Minden, ami állat, A csodálatos test, Minden, ami mozog, Minden, ami dinó, A tanya, Minden, ami tenger, Bogarak

Eszes Róka meséi: Első könyvem az univerzumról

 

Szerző, illusztrátor: Farkas Róbert

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-043-7

Korosztály: 5+

 

2018-ban látott napvilágot az Eszes Róka meséi sorozat, amely a világmindenséget fürkésző apróságokat vezeti be az univerzum nagy-nagy kérdéseibe. A sorozat komolyan veszi a legkisebbeket, mert nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy bevezesse őket az asztrofizika alapjaiba. A sorozat háromrészes, az indító kötete az Első könyvem az univerzumról címmel jelent meg, és a világmindenség keletkezését mutatja be. Ezt követte az Első könyvem a fénysebességről, ami a fény és gravitáció természetéről szól, végül pedig az Első könyvem a téridőről, amely a relativitást és a téridőt magyarázza el a legkisebbeknek. Az Eszes Róka könyvek szerzője Farkas Róbert grafikus, akit a kislánya ihletett a hiánypótló sorozat megalkotására. Az asztrofizika-gyorstalpaló különlegessége, hogy a szerző saját, nagyon bájos, álomszerű rajzai díszítik a könyveket, ami igazi gyerekmágnessé teszi a sorozatot, hiszen még a felnőtteknek is nehéz elmenniük mellette a könyvesboltokban. Az Eszes Róka meséi-sorozatról ebben a bejegyzésünkben írtunk beszámolót.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre. Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl. Ez a könyv az első könyved az univerzumról.

Az égbolt titkai – Éjszakai kalandozások Felicityvel gyerekeknek és felnőtteknek

 

Szerző: Stuart Atkinson

Illusztrátor: Brendan Kearney

Kiadó: Scolar Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-244-898-5

Korosztály: 4+

 

 

Stuart Atkinson csillagászati albuma, Az égbolt titkai nemcsak a gyerekeknek nyújthat érdekes űrbéli kalandokat. Az albumon a szerző valóban létező cicája, Felicity vezeti végig a gyerekeket, alapos ismereteket nyújtva a csillagászat alapfogalmaiból, és az égbolt legfőbb jelenségeiből. Egyfajta amatőr csillagászati bevezetőkönyv, amely élvezetes, ugyanakkor nagyszerű ugródeszka is lehet majd a továbblépéshez. A könyv, a gyerekek számára is érthető, világos magyarázatai mellett, az égbolt álomszép rajzaival varázsolja el az olvasóit, és teszi az univerzum bebarangolását felejthetetlen élménnyé. Felicityvel végigveszi a legfontosabb csillagképeket és csillagalakzatokat, elmagyarázza a csillagok mozgását, az évszakok váltakozását. Kiderül, hogy miért más az égbolt az év során, melyik évszakban milyen csillagképeket láthatunk, és melyikre milyen érdekes jelenségek jellemzőek. Nagyszerű album azoknak a gyerekeknek, akik valóban szeretnék kémlelni az éjszakai eget, mert a könyv segítségével nemcsak olvashatnak róla, hanem be is azonosíthatják a csillagképeket. Mindezek mellett olyan ismeretekre is szert tehetnek még, hogy hogyan keletkezett a Hold, milyen bolygókból áll a naprendszerünk, és mi jellemzi azokat. Mi a bolygók és csillagok közötti különbség, mik azok a galaxisok, csillagködök, hullócsillagok, vagy akár hogy miért alakul ki a sarki fény jelensége. Nagyon szép, igényes és alapos csillagászati album, hat éven felüli kis csillagászoknak. Azoknak, akiket már mélyebben is érdekel a téma, szeretnék a gyakorlatban is kémlelni az eget, ugyanakkor olyan ismeretterjesztő albumot keresnek, ami a tényeket gyönyörű, kicsit mesekönyvszerű illusztrációba csomagolva szemlélteti.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ha egy sötét éjszakán felnézel az égre, mit látsz? Az egész világegyetem néz vissza rád! Csatlakozz Felicityhez, a csillagász cicához, és fedezd fel az éjszakai égbolt csodáit! A könyv segítségével megismerkedhetsz a csillagképekkel, távoli galaxisokkal, hullócsillagokkal és a Tejúttal. Ezenkívül hasznos tanácsokat is kapsz az égboltfürkésző kalandozásokhoz.

Kukkants bele! – Kérdések és válaszok a világűrről

 

Szerző: Katie Daynes

Illusztrátor: Petre Donelli

Kiadó: Central Médiacsoport Zrt. (2016)

ISBN: 978-963-341-197-1

Korosztály: 6-9

 

 

Íme egy újabb nagyszerű ismeretterjesztő sorozat, ezúttal a kisiskolás korosztálynak. A Kérdések és válaszok a világűrről egy nagy méretű, kemény lapos, gazdagon illusztrált színes album, amely több, mint hatvan kihajtható fülecskét és rengeteg érdekes információt tartogat az örökké kíváncsi gyerekeknek. Igényes és szép album, a legalapvetőbb kérdésekkel és válaszokkal a világűr felfedezéséről. Elsősorban azoknak a kis asztronautáknak ajánljuk, akik olyan izgalmas kérdésekre szeretnék megtudni a válaszokat, mint például hogy hol kezdődik a világűr, mi minden található az űrben, miért kering a Föld a Nap körül, kik járnak a világűrben és hogyan jutnak haza és hogy hogyan válhatnak ők is űrhajóssá? Az albumot hatéves kortól ajánlják.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a szórakoztató és gazdagon illusztrált könyv egy sor fontos és izgalmas kérdésre ad választ a világűrrel kapcsolatban. Kukkants be a fülek alá, hogy még több érdekességet tudj meg!

A Kérdések és válaszok a világűrről belapozóját megtudod nézni ezen a linken. A Kukkants bele! sorozat eddig megjelent részei: Tenger alatti világ, Kukkants bele, milyen egy hajó!, Felfedezők, és kutatók, Kukkants be a Föld alá, Számítógépek és programozás, Időjárás és éghajlat, Kukkants bele, milyen egy vonat! Kukkants bele a számok világába! Kérdések és válaszok a dinoszauruszokról, Kérdések és válaszok az időről, Kérdések és válaszok az állatokról

Mit? Miért? Hogyan? – A világűr

 

Szerző: Stefan Greschik

Illusztrátor: Jochen Windecker

Kiadó: Scolar Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-244-735-3

Korosztály: 8-12

 

 

A Mit? Miért? Hogyan? sorozat Profi tudás szakkönyvsorozata a már kicsit nagyobb, iskolás korosztálynak kínál átfogó tudásanyagot. A világűr című kötete egy nagyméretű, spirálfűzött album, amely számtalan izgalmas információt, szemléltető fényképeket és illusztrációkat, szakértői beszélgetéseket, valamint otthon is elvégezhető, egyszerű kísérleteket tartogat a gyerekeknek. A világűr album olyan részletekbe menő izgalmas kérdéseket is megválaszol, mint például, hogy miért épp a Föld bolygón élünk, miért van annyi kráter a Holdon, honnan van az üstökösök csóvája, mik azok az aszteroidák és meteoritok, hogyan működik az űrruha, vagy hogy miért lát olyan jól a Hubble? Igazán hasznos könyve lehet a csillagászat kicsi szerelmeseinek, amelyet a nagyon sok érdekesség mellett, az otthon is elvégezhető kísérletek tesznek még izgalmasabbá. Érdekesség, hogy néhány oldal kihajtható, és így a panorámaoldalakon további szemléltető, kiegészítő ismereteket találhatunk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás sorozatának e kötete a világűr rejtélyeivel ismerteti meg a gyerekeket. Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Miért van a Holdon annyi kráter? Hogyan működik az űrruha? Miből van az üstökös csóvája? Mik az aszteroidák és a meteoroidok? Hogyan születnek a csillagok? Miért lát olyan jól a Hubble? Mi az a fekete lyuk? A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás ismeretterjesztő sorozata 8-12 éves gyerekek számára készül. A kisiskolások, illetve kiskamaszok érdeklődését felkeltő fotókkal és vicces rajzokkal gazdagon illusztrált könyvekből szórakozva lehet tanulni. A sok meglepő tényen, érdekességen kívül egyszerű, otthon is elvégezhető kísérletek és szakértőkkel készített interjúk is találhatók a kiadványokban, melyeket a kihajtható “felfedezőoldalak” tesznek különlegessé.

A sorozat további kötetei: Testünk, Lovak, A világ csodái

Csillagászat gyerekeknek

 

Szerző: Jacqueline Mitton – Simon Mitton

Kiadó: Scolar Kiadó (2016)

ISBN: 978-963-919-369-7

Korosztály: 8+

 

 

 

A Csillagászat gyerekeknek albumot már a kezdő csillagászoknak ajánljuk. Azoknak, akik a téma szerelmesei, és szeretnének egy átfogó album segítségével jobban elmélyülni benne. Terjedelmében és a tudásanyag mélységében is már inkább az iskolás, kilenc év feletti korosztálynak szóló ismeretterjesztő albumról van szó, amely több mint 120 fényképpel, köztük a Hubble-űrtávcső felvételeivel kápráztatja el gyerekeket. A kezdő csillagászok vizsgálódását könnyedén használható csillagtérképek segítik. Az album részletes leírásokat, alapos ismeretanyagot tartalmaz a világegyetemről, a csillagok fajtáiról és keletkezésükről, a Naprendszer bolygóiról az űrkutatásról. Sőt megmutatja azt is, hogy hogyan tegyék meg a gyerekek az első lépéseket az égbolt kémleléséhez, hogy vérbeli csillagvadásszá válhassanak.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ebben a könyvben megtalálható mindaz, amit a világűrről tudni érdemes. A világegyetem születésétől indulunk és csodálatos utazást teszünk az Univerzum legtávolabbi pontjaiba. Útunkon világos magyarázatok és lenyűgöző képek segítik az eligazodást, és az olyan idegenül hangzó csillagászati szavak is érthetővé válnak, mint pl. a galaxis, a fekete lyuk…

100 állomás – 100 kaland: Világűr

 

Szerző: Sue Becklage

Kiadó: Lilliput Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-961-940-1

Korosztály: 8+

 

 

 

A 100 állomás – 100 kaland sorozat kötetei egy adott témakör érdekességeit körüljárva nyújt átfogó ismeretet olvasóinak. A Világűr epizódban a kérdéseket témakörönként is csoportosították, ezzel a rendszerezéssel is segítve az átláthatóságot és a megértést. Ezeken túl kísérleteket és visszatekintő kvízkérdéseket is tartalmaz. Az album már nagyobbaknak szól, és a csillagászat legfontosabb száz tényét és jelenségét mutatja be lexikonszerű tálalásban.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A 100 állomás 100 kaland sorozat újabb kötete a világűr izgalmas világába kalauzol el. A csillagok, a bolygók, a holdak, a Naprendszer mellett olvashatunk benne a legérdekesebb űrutazásokról, az űrtechnikai eszközökről, a műholdak szerepéről, a GPS működéséről, de az is kiderül belőle, mit üzent az emberiség a földönkívülieknek, s milyenek lehetnek majd a jövőbeni űrvárosok.

50 tény, amit tudnod kell a világűrről

 

Kiadó: Móra Ifjúsági Könyvkiadó (2017)

ISBN: 978-963-415-369-6

Korosztály: 9-12

 

 

A galaxisok szerelmeseinek igényes, nagyobb méretű kötete, amely puhaborítós kivitele miatt, kis nosztalgiával a régi tudományos magazinokra hajaz. De ez ne tévesszen meg senkit, mert az 50 tény, amit tudnod kell a világűrről rengeteg érdekességet, tudományos információt, különleges tényt és mindehhez gyönyörű képeket tartogat a már haladó csillagászoknak. Megtudhatjuk például, hogy a Jupiter belsejébe 1320 Föld férne el, és hogy még Galilei fedezte fel legnagyobb holdjait, vagy hogy a Vénuszon kb. 1 millió vulkán található. Kiderül, hogy a Nap a galaxisunk középpontja körül kering, másodpercenként 220 kilométert megtéve, és hogy a mi elméletek szerint univerzumunk sík geometriájú. Na ugye, hogy ugye? A végén fogalom- és tárgymutató segíti az univerzumban való könnyebb eligazodást.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Túl a bolygókon, túl az üstökös csóváján, túl a kisbolygóövezeten, túl a Tejút túlsó oldalán, sőt még a fekete lyukakon is túl… Látogass el oda, ahol a csillagok születnek, vagy ahol a vörös óriások fehér törpékké változnak! Nézd meg közelről a Naprendszer bolygóit, kalandozz forró jupiterek között, eredj a szuperföldek nyomába! Pillants be az űrhajózás jövőjébe! Ha a légkörön túlra készülsz, sose indulj el útikalauz nélkül. Vidd magaddal ezt a fotókkal, infografikákkal, szómagyarázatokkal teli könyvet, amely hasznos társ lesz utadon. Kalandra fel!

Az 50 tény, amit tudnod kell sorozat eddig megjelent kötetei: 50 tény, amit tudnod kell az első világháborúról, 50 tény, amit tudnod kell a második világháborúról, 50 tény, amit tudnod kell az emberi testről, 50 tény, amit tudnod kell Földünk időjárásáról

Az égbolt szerelmeseinek ajánljuk továbbá a legjobb Star Wars albumokat bemutató írásunkat. Ismeretterjesztő gyerekkönyvek közül továbbá érdekes lehet még a legjobb dinoszauruszos vagy a legjobb víziállatos albumokról szóló könyvösszeállításunk is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen cikkünkről sem.