Pedro Alcalde: Az állatvilág zenészei

A neves spanyol illusztrátor, Julio Antonio Blasco nemrég két impozáns ismeretterjesztő albummal debütált a könyvesboltokban. Az állatvilág utazói (Quim Tomás) kötettel az utazó állatcsodák természetével és rekordjaival ismerkedhetnek meg a gyerekek. Az állatvilág zenészei (Pedro Alcalde) című album pedig a természetben felcsendülő varázslatos hangokkal ejti ámulatba kis olvasóit. Mostani bejegyzésünkben az előadóművészeké lesz a főszerep! Dőlj hátra, és hangolódj a természet ritmusára!

 

Az állatvilág zenészei

 

Szerző: Pedro Alcalde

Illusztrátor: Julio Antonio Blasco

Kiadó: HVG Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-304-754-5

Korosztály: 5+

 

 

Az állatvilág zenészei egy nagyon informatív és érdekes, emellett nagyon lenyűgöző kötet, amelyben Julio Antonio Blasco illusztrációi varázsolják el a kis természetbúvárokat. Az állatvilág legnagyobb zenészei között azonban korántsem csak az aranytorkú fülemülék, pintyek vagy egy sa begyű kanárimadarak sorakoznak fel, de nem ám. Akad közöttük gibbon, denevér, farkas, kabóca, sőt még egy pók faj is! A rajzok mesések, humorosak és szemléltetőek. Az állatokat a környezetükben ábrázolják, miközben egy-egy izgalmas érdekességet is kiemelnek róluk. Gondoltad volna, hogy a pókfonálból szőtt kereszt visszaveri az ibolyántúli fényt és ezáltal rovarokat vonz be? Na és azt, hogy a homorú fülű pataki béka ultrahang kibocsájtására is képes? Egyáltalán tudtad, hogy létezik homorú fülű pataki béka?

Érthető leírások, érdekes és könnyen megjegyezhető információk várják a könyvben a gyerekeket. Minden toplistás fajnak – szám szerint 14-nek – egy-egy színes, informatív oldalpár dukál. A könyv sorra veszi a legérdekesebb jellemzőiket, és külön fülön összegzi a legfontosabb tudnivalókat is. Itt ezúttal nagyon humorosan – egy elképzelt hanglemezhez (darab címe, előadás időpontja, helyszíne, időtartama és az előadó) hasonlítja az éneklő állatok előadását… Amikor közeleg az este, megszólal a szürke farkas alkonykórusa, a fülemüle éjjeli szerelmes dalt ad elő, a hajnali duettet a gibbonok, a nyári slágereket a kabócák játsszák. A könyvből az is kiderül, hogy hogyan képzik, és miért adják ki az állatok ezeket a hangokat. A zenei trükkök és legek mellett pedig számtalan egyéb érdekességet is tartogat az album a gyerekeknek. Jöhet a slágerlistás összefoglaló?

A dzsungel dívái, gibbon és gibbonné hajnalhasadáskor – az operaénekesekhez hasonló technikával – duettet adnak elő a napfelkeltében. Meghallgatnád? A pompás lantfarkú madár pedig egyedülálló hangutánzó képességével mindenkin túltesz. Egy az egyben adja vissza akár a kutyaugatást, az autók dudálását, vagy a motorosfűrész hangját. Kipróbálnád? Köztudott, hogy a vadászat előtt együtt vonyít a farkas falka minden tagja, mielőtt útra kelnek. De azt tudtad, hogy a kórus utána is összeáll, amennyiben a vadászat sikeres volt, és egyikük sem sérült meg? A fülemüle éjjeli szerelmes dala annyira szép, hogy még Beethovent is megihlette (VI. szimfónia II. tétel). Másik érdekesség ezekről a dalos torkú madarakról, hogy ők az egyetlenek, akik éjjel énekelnek. Vajon miért? Az andráskeresztes darázspók valóságos szívtipró, ami a hálóban ad szerenádot a szerelmének. Igazi hárfa-virtuóz, középkori trubadúrként közelíti meg kedvesének erkélyét, hogy szerenádot adjon szíve választottjának. Awww…

Mozartnak volt egy seregélye, amelyik annyira szerette gazdáját, hogy megtanulta a zeneszerző dallamait. Habár nem ők a madárvilág legjobb dalszerzői, de valóságos koncertélményt adnak, tiszta hangokkal, betétekkel, és kirobbanó extázissal az előadásuk végén. A hosszúszárnyú bálnák közül csak a hímek énekelnek, ráadásul mindig a tengerfenék felé fordulva, azaz fejjel lefelé! Emellett egyfajta ütőhangszerként sokszor még az úszójukat is a vízhez csapkodják az összhangzás érdekében. A kardinálispinty egy gyönyörű piros énekesmadár, aminek lágy és tiszta hangja valóságos csoda. Minek köszönheti ezt az adottságát? Ráadásul náluk a tojók dalolnak, nem a hímek, végre. Cirip-cirip, a kabócakoncert a nyár jellegzetes háttérzenéje. Vajon mivel, és hogyan keltik a zenéjüket, és miért zenélnek így a legnagyobb melegben? A kanárimadár trillája minden szívet megmelenget, tehetséges tanulók, akik első leckéjüket a szüleiktől kapják és énekük akkor lesz tökéletes, amikor daluk minden elemét képesek kiénekelni.

A szerelem hullámhosszán pedig mi más játszana, mint egy délceg denevér? A kétcsíkos-szabadfarkú denevérek ultrahangon suttogják szerelmes dalaikat. Amikor ugyanis kedvesükhöz hazatérnek, a navigáció használatától eltérő hangokat adnak ki, előkerülnek a trillák, kattintások és modulált hangok, amelyek dallamokká, majd dallá állnak össze. Hölgyeim? De a tiszta hangok versenyét a dalos ökörszem fuvolaszerű, misztikus éneke nyerné meg. Ráadásul évente csak egyetlen héten át csiripel, a koncert-időszak után, azaz az év 51 hetében csak csiripelget. A békák sosem kórusban, hanem egyedileg, ám de valóban egyszerre énekelnek. Hogy miért került a homorú fülű pataki béka a legekbe? Óriási hangterjedelme és technikája miatt. Szeretnének ugyanis kitűnni a tömegből, és túlharsogni a többieket. Ami pedig a bunkósszárnyú piprákat illeti (hm, mi fán is teremnek ezek?). Nos a bunkósszárnyú pipra egy madár, az egyetlen, ami a szárnyai segítségével udvarol, azaz zenél kedvesének. A piprák a szárnyukat a hátuk fölé emelik, és egy hegedű virtuóz technikájával és gyorsaságával dörzsölik egymáshoz a tollaikat. Bravó!!!

Az állatvilág zenészei egy nagyon szép, érdekes és szerethető album, amit már nagyóvodás kortól ajánlunk a gyerekeknek. Rabul ejtő tények, izgalmas érdekességek, csodás illusztrációk és nem utolsó sorban nagyszerű zenészek várják az albumban a gyerekeket. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az áriázó gibbonpárok hajnalhasadáskor duettet énekelnek, a hosszúszárnyú bálnák búgó dalú koncerteket adnak, a szenvedéllyel teli, hajnali fülemüleszó már számos zeneszerzőt megihletett. A természet lenyűgöző zenei repertoárral kápráztat el minket újra és újra. Egyes állatfajok a hangjukat használják, mások a testükön mint hangszeren játszanak, és akadnak olyan állatok is, amelyek hangjának érzékelésére az emberi fül nem alkalmas. Informatív kihajtható oldalak és színes illusztrációk segítenek megismerni 14 tehetséges állatzenész dallamos szokásait, így mi is közelebb kerülhetünk a természetben felcsendülő hangok fantasztikus, a filharmonikusokat is zavarba ejtő változatosságához.

A sorozat másik ámulatba ejtő kötete az állatvilág legendás vándorait mutatja be. Kattints, és tudj meg mindent Az állatvilág utazóiról!

A kis természetbúvárok figyelmébe ajánljuk továbbá a Miért röhög a hiéna? Tévhitek és hiedelmek az állatvilágban című albumot is. Különleges kalandot kínál a Fedezd fel a környezted!  című lenyűgöző élménygyűjtő album, olvasd el, miért! Ajánljuk továbbá a tenger veszélyeztetett élővilágáról és egy éneklő bálnáról szóló, Gréta című mesekönyvet is. Nézd meg a könyv belapozóját, vagy olvasd el mit írtunk róla a legjobb környezettudatos gyerekkönyvek című írásunkban.

Kövesd YouTube-csatornánkat, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

97%
Nagyon jó

Nagyon szerethető ismeretterjesztő album, amely csodaszép illusztrációkkal, ámulatba ejtő tényekkel és érdekességekkel várja a gyerekeket, öt éves kortól.

  • tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató