Környezetvédelemről gyerekeknek: íme a legújabb zöld gyerekkönyvek

Hulladéktermelés, újrahasznosítás, klímaválság, veszélyeztetett fajok, erdőirtás, óceánszennyezés… – a környezetvédelem égető kérdéseivel immár nap, mint nap szembesülhetünk. Bolygónk megóvása gyermekeink jövőjének záloga, és fontos, hogy ezzel ők is minél korábban tisztában legyenek. Szerencsére számtalan környezettudatos gyerekkönyv is segíti őket ebben. Korábbi összeállításunkban már csokorba szedtük a legjobbakat, amit most a legfrissebb kiadványokkal is kiegészítünk. Környezetvédelemről gyerekeknek – íme a legújabb zöld gyerekkönyvek!

Micsoda pazarlás!

 

Szerző: Jess French

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-469-8

Korosztály: 6+

 

 

 

A környezetszennyezés, az újrahasznosítás és a Föld megóvásának jegyében készült a Micsoda pazarlás! című ismeretterjesztő gyerekkötet. A könyv rávilágít a fogyasztói társadalmunk mértéktelen pazarlására, és arra, hogy mindennapi tevékenységeinkkel mennyi és milyen fajta hulladékot termelünk. 

Minél kevesebb a hulladék, annál zöldebbek vagyunk!

Elmagyarázza, hogy hova kerül, és milyen hatással van a bolygónkra, az életünkre, és a jövőnkre is az emberek által termelt szeméttömeg. Megmutatja, hogy hogyan mérsékelhetőek a károk, hogyan őrizhetjük meg környezetünk épségét. A Micsoda pazarlás! érdekes és könnyen érthető formában beszél a gyerekeknek a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságáról, és megmutatja nekik, hogy mi mindent tehetnek ők maguk is a bolygónk védelméért. A könyv bővebb ajánlóját itt találod.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék – a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk? A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. Hidd el, a legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el! Jess French több gyerekkönyv szerzője, gyerekműsor-vezető, szenvedélyes természetvédő, állatorvos és a Föld védelmének elkötelezett híve.

Érdekelhetnek még a Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albuma, valamint Charlotte Guillain Talpam alatt a föld és Fejem felett az égbolt címmel megjelent látványos ismeretterjesztő kötetei is.

A világ műanyag nélkül

 

Szerző: Dela Kienle

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-085-3

Korosztály: 6+

 

 

 

Praktikus kivitel, hasznos tippek, döbbenetes tények, égető aktualitások. Mini tudástár és műanyag mentesítő kézikönyv egyben.

A műanyag sokoldalú és fantasztikus matéria. De meglehetősen felelőtlenül kezeljük.

A világ műanyag nélkül egy kisméretű, ám annál tartalmasabb kötet, amely számtalan érdekes tudnivalót tartalmaz korunk csodaanyagáról, a műanyagról, és ötleteket is ad arra, hogy hogyan korlátozhatjuk azok túlzott használatát. Érthető, világos, praktikus és elgondolkodtató: tudj meg a könyvről többet!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fogkefék, széldzsekik, legókockák, joghurtos poharak… Mai életünk szinte elképzelhetetlen a műanyag nélkül, amely hihetetlenül tartós anyag, mégis 40 százalékát csak egyszeri csomagolásra használjuk. Az emberiség évente 335 millió tonna műanyagot állít elő, ebből fejenként körülbelül 35 kilónyit azonnal kidobunk. Műanyagszemét borítja vízpartjainkat, amely közvetlenül a madarak, halak és egyéb vízi állatok, közvetve a saját életünket is veszélyezteti. A helyzet mára olyan súlyossá vált, hogy csak közvetlen környezetünkben – mondjuk a Duna bizonyos szakaszain – több műanyag morzsa található, mint kishal… Hogyan alakult így, miért lett ekkora gond a műanyag szemét felhalmozódásából, és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében? Ebben a könyvben számtalan fontos adatot találsz, és jó néhány könnyen megvalósítható ötletet a műanyag által okozott károk felszámolására, valamint arra, hogyan kerüld el a műanyagok felhasználását.

Bolygónk védelme

 

Szerzők: Louise Spilsbury – Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-916-7

Korosztály: 6+

 

 

 

A HVG Könyvek gondozásában látott napvilágot a társadalmi tudatosságra és felelősségvállalásra nevelő Beszélgessünk róla! gyerekkönyvsorozat. A széria jelenleg hat részben elérhető, és a világban zajló dolgok és folyamatok értelmezésében, megértésében és a közös gondolkodás elindításában segít a kisiskolásoknak.

Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt.

A Bolygónk védelme a sorozat idei újdonsága, és a környezetszennyezés életünkre gyakorolt hatásairól, és a fenntartható fejlődés fontosságáról szól. A könyvről bővebben itt írtunk ajánlót.

A KIADÓ SZINOPSZISA

HULLADÉK – SZENNYEZÉS – KLÍMAVÁLSÁG
Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változtatásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

A sorozat további kötetei:  Marie Murray – Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Kulturális sokszínűség, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Globális konfliktusok, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Éhezés és szegénység, Ceri Roberts – Hanane Kai: Menekültek és migránsok, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Rasszizmus és intolerancia, előkészületben: Marie Murray – Hanane Kai: Emberi jogok és egyenlőség, Louise Spilsbury – Hanane Kai: Társadalmi felelősségvállalás

Barátom, a fa

Szerző: Miller-Ferjentsik Viola

Kiadó: TreeFa World Productions (2019)

ISBN: 978-615-567-113-5

Korosztály: 3-6

 

 

A Nulla hulladék után nemrég újabb zöld résszel bővült a SzóKiMondó Ökomesék, amely ezúttal a fák és az erdők megóvásának fontosságát tűzte zászlajára. A Barátom, a fa a sorozattól már megszokott olvasástanulást segítő paraméterekkel, a jól ismert és megszeretett szereplőkkel, vidám rajzokkal, és egy kedves, felvilágosító történettel várja a gyerekeket. A zöld mesesorozat célja, hogy közelebb hozza a gyerekekhez a környezetvédelem gondolatát, és a természet szeretetét, egyúttal megtanítsa nekik, hogy hogyan vigyázhatnak jobban a bolygónkra, erőforrásainkra és önmagukra is. A könyv részletes ajánlóját a linkre kattintva tudod elolvasni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

SzóKiMondó Ökomesék sorozatunkat egy nagyon fontos témával folytatjuk, a második rész a fákról szól. A fák nagyon sokféleképpen segítenek minket és rájuk támaszkodhatunk a klímaváltozás megfékezésében is. A mesékben újra találkozhatunk Mónával és Marcival, akiket a SzóKiMondóka játékcsomagokba került Lackfi János mesékből, és a Testrészek mesesoro­zatból ismerhetünk. Móna kedvenc fáját kivágják a játszótéren, de ő nem hagyja annyiban a dolgot. Móna érdekérvényesítő képessége sok felnőttnek is jó példát ad, a mai gyerekeket pedig már nem is lehet máshogy nevelni, mint, hogy kiálljanak saját érdekeikért. A sorozat szükségességét az indokolja, hogy ha nem változtatunk fogyasztási szokásainkon, azzal veszélyeztetjük gyermekeink jövőjét. A mesesorozat játékosan és mesébe ágyazva mondja el, hogy mit tegyünk mindennapi éle­tünkben annak érdekében, hogy a Föld erőforrásait megőrizzük. A kötetben található 12 képes szókártya, amelyekkel önálló játékra is lehe­tőség nyílik, de a könyvvel együtt is használhatjátok őket. A könyv a közös olvasásra, szavakkal való játékra készült és alkalmas mind a beszédfej­lesztésre, az olvasóvá nevelésre, és a környezeti ismeretek gyarapításá­ra. Jó szórakozást!

Olvasd el a SzóKiMondó Ökomesék – Nulla hulladék című mesekönyvről írt ajánlónkat is, amelyben a kötet ismertetője mellett megismerkedhetsz a SzóKiMondóka könyvcsalád olvasóvá nevelő módszertanával is. Ide kattintva pedig megnézheted a sorozat testünkről szóló részét!

Óvjuk a környezetet! Mit? Miért? Hogyan?

 

Szerző: Carola von Kessel

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-078-5

Korosztály: 4-7

 

 

 

A népszerű Mit? Miért? Hogyan? ismeretterjesztő sorozat újdonsága a környezetvédelem alapjaiba vezeti be a 4-7 éves gyerekeket. Az Óvjuk a környezetet! a sorozattól megszokott igényes kivitelben, izgalmas tartalommal, részletgazdag illusztrációval, és nem utolsósorban sok-sok kinyitható ablakkal várja a kis felfedezőket.

A környezetvédelem olyan tevékenység, amibe bárki bekapcsolódhat egy-egy jó ötlettel.

Égető kérdések – okos és világos magyarázatok – ismerkedj meg a Ravensburger-sorozat zöld kötetével közelebbről is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 54. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, miért szorul a természet védelemre, és mit tudunk tenni a megóvásásért.

2020-as újdonság továbbá az Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért című antológia is, amelyben ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak a Föld sorsáról és a környezetvédelemről.

TIPP: Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is, ahol a legjobb zöld gyerekkönyvekből szemezgethetsz! Érdekelhet még: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért  

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.