Beszélgessünk róla! – Rasszizmus és intolerancia

Előítéletek - intolerancia - rasszizmus

A Beszélgessünk róla! sorozat célja, hogy érthetően és világosan elmagyarázza a gyerekeknek a világunkban zajló dolgokat és folyamatokat. A sorozat olyan komoly témákat – éhínség, globális konfliktusok, migráció, környezetvédelem stb. – érint, amiről mindenképp érdemes beszélgetnünk a kisiskolás korú gyerekekkel. A könyv segítségével alkalmuk nyílik arra, hogy feltehessék a saját kérdéseiket, elmondják tapasztalataikat, gondolataikat, és így nemcsak közelebb kerülhetnek egymás és a világ megértéséhez, de segítheti őket az aggodalmaik feloldásában is. Rasszizmus és intolerancia – mutatjuk a könyvet közelebbről!

Beszélgessünk róla! – Rasszizmus és intolerancia

 

Szerző: Louise Spilsbury

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-567-1

Korosztály: 6-12

 

 

A beszélgetős sorozat Rasszizmus és intolerancia része azt a fontos témát feszegeti, hogy miért van az, hogy egyes csoportok rosszindulattal viszonyulnak azokhoz, akik valamilyen módon különböznek tőlük. A bevezetésben tisztázza a rasszizmus és az intolerancia fogalmát is, és rávilágít arra, hogy hogyan születnek az előítéletek. Felhívja a figyelmet arra is, hogy milyen helytelen, ha (hite, vallása, kinézete stb. miatt) kigúnyolják társukat az iskolában. Előfordult már ilyen nálatok is?

Ha valaki a bőrszíne, etnikai vagy vallási hovatartozása miatt hátrányos megkülönböztetésnek van kitéve, az szomorú és tisztességtelen. Magányossá teheti, rémületet és dühöt válthat ki belőle.

A könyv részletesen elmagyarázza azt is, hogy milyen szerepe lehet mindezek kezelésében a segélyszervezeteknek, és mit lehet tenni azért, hogy az emberek biztonságban és békességben élhessenek egymás mellett. A könyv befejező része pozitív és előremutató. Megnyugtatja a gyerekeket, hogy minden rendben lesz, hiszen sokan dolgoznak a problémák megoldásán. Biztatja őket, hogy beszéljenek a szüleikkel, ha valami foglalkoztatja, nyomasztja őket, legyenek nyitottak és elfogadóak az emberekkel. Kitér továbbá arra is, hogy mi mindent tehetnek akár saját maguk is, hogy jobb hely legyen a világ, amiben élnek. A könyv végén beszélgetést indító kérdések és fogalomtár is található. A sorozat illusztrátora Hanane Kai – nézd meg a Rasszizmus és intolerancia belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gyerekeknek sokszor nehéz értelmezniük a világ dolgait és azok hatását saját életükre. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek abban, hogy ezeket a nehéz és összetett problémákat közösen körbe tudjuk járni velük.

A sorozat további kötetei: Éhezés és szegénység, Globális konfliktusokMenekültek és migránsok, Bolygónk védelme, Kulturális sokszínűség, előkészületben: Emberi jogok és egyenlőség, Társadalmi felelősségvállalás 

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.