Beszélgessünk róla! – Globális konfliktusok

Konfliktus - terrorizmus - háború

A Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő könyvsorozat a hat éven felülieknek segít eligazodni a világban zajló dolgok és folyamatok megértésében. A Globális konfliktusok a különböző válsághelyzetek (terrorizmus, háború, stb.) fogalmát magyarázza el a gyerekeknek.

Beszélgessünk róla! – Globális konfliktusok

 

Szerző: Louise Spilsbury

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-569-5

Korosztály: 6-12

 

 

Louise Spilsbury könyve első lépésként elmagyarázza, hogy mit is takar a konfliktus fogalma, milyen formái vannak, és hogyan alakulhat ki a különböző csoportok között. Kiderül, mi minden lehet a forrása a nézeteltérésnek, miért kezdhetnek az egyes népcsoportok háborúskodásba, ahelyett, hogy az okokat megbeszélnék. Beszél arról, hogy milyen egy háború, hogy mi a terrorizmus és miért kényszerülnek a konfliktuszónákból menekülésre az emberek. Elmondja, mik azok a segélyszervezetek, mi mindenben segíthetnek az embereknek, hogyan és milyen funkciókat látnak el. Elmagyarázza azt is, hogy miért fontosak a szabályok, és hogyan biztosítják a biztonságot a mindennapi életünkben – akár az iskolában is. Kiderül, hogyan kerülhetők el, vagy zárhatók le a konfliktusok világszerte, és ha ez sikerül, hogyan léphet vissza az élet a korábbi medrébe. Rávilágít arra is, hogy a konfliktusok elkerülésben mennyire fontos egymás megértésének a készsége. A könyv vége megnyugtatja a kis olvasókat, hogy az teljesen természetes, ha elszomorítja, vagy megijeszti őket, ha ilyen dolgokról hallanak. Felhívja a figyelmüket, hogy ez a könyv is segíthet nekik abban, hogy megértsék, mi zajlik az események hátterében. Biztosítja őket, hogy biztonságban vannak, és nyomatékosítja azt is, hogy ha aggasztja bármilyen dolog őket, beszélgessenek róla a szüleikkel.

Fontos tisztában lenni és foglalkozni a viág konfliktusaival, de nem jó pánikba esni miatta. Ha aggasztanak a történések, oszd meg az érzéseidet egy felnőttel, akiben megbízol, és ő segíteni fog. Az is segíthet, ha a téged körülvevő pozitív dolgokra gondolsz, és olyan tevékenységeket iktatsz a napodba, amelyeket örömmel végzel, például játszol a barátaiddal.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gyerekeknek sokszor nehéz értelmezniük a világ dolgait és azok hatását saját életükre. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek abban, hogy ezeket a nehéz és összetett problémákat közösen körbe tudják járni velük.

A sorozat további kötetei: Éhezés és szegénységRasszizmus és intoleranciaMenekültek és migránsok, Bolygónk védelme, Kulturális sokszínűség, előkészületben: Emberi jogok és egyenlőség, Társadalmi felelősségvállalás 

Érdekelhet még Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című bátorságkezelős gyerekkönyve, valamint A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért című kötet is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.