ts listcrawler denver shemale escorts backpage in cartersville ga backpage morrisville backpage durham nc listcrawler honolulu

Beszélgessünk róla! – Éhezés és szegénység

Szegénység - éhezés - hajléktalanság

A HVG Könyvek gondozásában látott napvilágot a társadalmi tudatosságra és felelősségvállalásra nevelő Beszélgessünk róla! gyerekkönyvsorozat. A széria eddig 4+2 új részben elérhető (lásd lent), és a világban zajló dolgok és folyamatok értelmezésében, megértésében és a közös gondolkodás elindításában segít a gyerekeknek. Ez a rész az éhezés és szegénység világméretű problémájáról szól.

Beszélgessünk róla! – Éhezés és szegénység

 

Szerző: Louise Spilsbury

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-566-4

Korosztály: 6-12

 

 

Az Éhezés és szegénység kötetben először a két fogalmat tisztázhatjuk. Kiderül, hogy melyik, mit jelent pontosan, és hogy miért van éhezés a világban, és miért szegények az emberek.

Földünk összes lakóját figyelembe véve minden kilencedik embernek gondot jelent az egészséges és aktív életmódhoz szükséges élelem beszerzése.

Beszél a fejlődő országok problémáiról, és szemlélteti, hogy van olyan hely, ahol naponta 500 forintot tudnak csak a túléléshez szükséges dolgokra (élelem, ívóvíz, ruházkodás, gyógyszerek, otthon) fordítani. De bemutatja a szegénység egyéb kiváltó okait is. Kitér a megváltozott életkörülményekre, a munkanélküliségre, a háborúkra, a természeti katasztrófákra, a globális felmelegedés következményeire és egészségügyi válsághelyzetekre is. A könyv szemlélteti a szegény emberek életkörülményeit is, és mesél arról is, hogy a szegényebb sorsú gyerekeknél előfordulhat, hogy éhesek és fáradtak az iskolában, vagy nem tudják megvenni a szüleik nekik a tanszereket. De sajnos előfordulhat az is, hogy a helyzetük miatt kirekesztik őket a társaik.

Előfordulhat, hogy a helyzete miatt kirekesztik a közösségből, bántják és gúnyolják az iskolában. Eltudod képzelni, milyen érzés lehet?

A könyv beszél a jótékonysági szervezetek munkájáról, hogy mi mindent tehetnek a földművelők támogatásáért, az egészségügyi állapotok javításáért, és hogy milyen fontos szerep jut a megoldásban az iskolázottságnak is. Végezetül hangsúlyozza, hogy, ha aggasztja őket bármi ezzel kapcsolatos dolog, mindenképp beszéljék meg egy felnőttel. Ha pedig szeretnék, ők is segíthetnek – használt tárgyak, játékok eladományozása, sütivásár stb. – a náluk rosszabb sorban élő gyerekeken. A könyv végén beszélgetésindító kérdések és fogalomtár (fejlődő országok, élelmiszerbank, fogyatékosság, globális felmelegedés stb.) is segíti az olvasókat a probléma minél mélyebb megértésében. A könyvet Hanane Kai gyönyörű és beszédes rajzai kísérik.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gyerekeknek sokszor nehéz értelmezniük a világ dolgait és azok hatását saját életükre. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek abban, hogy ezeket a nehéz és összetett problémákat közösen körbe tudjuk járni velük.

A sorozat további kötetei: Globális konfliktusokRasszizmus és intoleranciaMenekültek és migránsok, Bolygónk védelme, Kulturális sokszínűség, előkészületben: Emberi jogok és egyenlőség, Társadalmi felelősségvállalás 

Érdekelhet továbbá Charlotte Guillain: Talpam alatt a föld, valamint Charlotte Guillain: Fejem felett az égbolt címűlátványos ismeretterjesztő kötetek.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.