Beszélgessünk róla! – Bolygónk védelme

Klímaválság - hulladék - szennyezés

A HVG Könyvek gondozásban jelent meg a társadalmi tudatosságra és felelősségvállalásra nevelő ismeretterjesztő könyvsorozat. A Beszélgessünk róla! könyvei a világban zajló dolgok és folyamatok értelmezésében, megértésében és a közös gondolkodás elindításában segít a gyerekeknek. A Bolygónk védelme a nyolcrészes sorozat (lásd lent) egyik újdonsága és a környezetszennyezés életünkre gyakorolt hatásairól, és a fenntartható fejlődés fontosságáról szól.

Beszélgessünk róla! – Bolygónk védelme

 

Szerző: Louise Spilsbury

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-916-7

Korosztály: 6-12

 

 

A könyvből kiderül, hogy miért felelős az ember a Földünk jövőjéért, és hogy milyen következményekkel járhat, ha nem figyelünk oda rá. Érinti az üvegházhatás, a globális felmelegedés problémáját. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy milyen hatalmas erőforrások szükségesek a mindennapi tárgyaink előállításához, és milyen áldozatok járnak vele. Megérthetik, miért fontos, hogy odafigyeljünk, takarékoskodjunk, és ne halmozzunk fel újabb és újabb felesleges tárgyakat. Megtudhatják azt is, hogy miért nélkülözhetetlenek számunkra az erdők, és ennek ellenére miért pusztítjuk azokat – kb. 36 futballpályányi erdőt minden percben. Egy újabb részben elmagyarázza azt is, hogy mi történik a felhalmozott szeméttel, és milyen súlyos következményekkel járhat, ha nem jó helyre kerül a veszélyes hulladék. A könyv kiemelten tárgyalja azt is, hogy milyen szerepet vállalhatnak akár maguk a gyerekek is Földünk megóvásáért. Hogyan csökkenthetik a hulladék mennyiségét, vagy a játékok, használati tárgyak oktalan felvásárlását. Tippeket is ad, hogy mennyi mindent készíthetnek, régi, megunt tárgyainkból, vagy hogyan gyűjtsék szelektíven a hulladékot, és próbáljanak meg környezetkímélő eszközökkel közlekedni, amikor csak tehetik. Nos, benne vagy?

Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt.

A Bolygónk védelme a sorozattól megszokott szép és sokatmondó képekkel, érdekes, világos és olvasmányos tartalommal várja a gyerekeket. A könyv végén beszélgetés indító kérdések és fogalomtár is található.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gondoskodnunk kell a bolygónkról, ahogy ő gondoskodik rólunk. Ha mindannyian megtesszük a kis lépéseket és apró változtatásokat a Föld védelme érdekében, az végül meghozza a kívánt eredményt. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

A sorozat további kötetei: Éhezés és szegénységRasszizmus és intolerancia, Globális konfliktusok, Menekültek és migránsok, Kulturális sokszínűség, előkészületben: Emberi jogok és egyenlőség, Társadalmi felelősségvállalás 

Ajánljuk továbbá a legjobb zöld gyerekkönyvekről szóló írásunkat is, ahol további környezettudatos kiadványokat találsz. Érdekelhet még Pászti Amina: Glóbi kalandjai valamint Bálint Mariann: Hulladék históriák című mesekönyve.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.