Beszélgessünk róla! – Menekültek és migránsok

Konfliktus - menekültek - migránsok

A Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő könyvsorozat a világ értelmezéséhez nyújt fogódzkodókat a kisiskolásoknak. A Menekültek és migránsok napjaink egyik legaktuálisabb történése, és a háttérében meghúzódó dolgok és események megértésében segíthet a gyerekeknek.

A körülöttünk lévő világ és a benne zajló történések megismerése alapvető emberi igény. Fontos, hogy a jó dolgok mellett képesek legyünk észrevenni a problémákat is, nyitottak és segítőkészek maradjunk a rászorulókkal szemben.

Beszélgessünk róla! – Menekültek és migránsok

 

Szerző: Ceri Roberts

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-304-568-8

Korosztály: 6-12

 

 

Első lépésként a könyv tisztázza a menekültek és migránsok pontos fogalmát, és elmagyarázza, hogy miben is különböztetjük meg őket. Elmondja, hogy honnan jönnek, és miért kényszerülnek az otthonuk elhagyására ezek az emberek. Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hogyan utaznak, hová tartanak és miért nem szállhatnak a bevándorlók egyszerűen repülőre. Kiderül, hogy meddig tart az útjuk, és miért veszélyes, hogy kik azok az embercsempészek, és az is, hogy a nehézségek ellenére miért vágnak mégis neki az útnak ezek az emberek. Megtudhatjuk, mi történik velük, amikor megérkeznek, mik azok a menekülttárborok, milyen ott az élet, és hogyan működnek a segélyszervezetek. A könyv arra biztatja a gyerekeket, hogy ha szomorúak és nyugtalanítja őket, hogy a menekültek és migránsok milyen körülmények között élnek, beszéljenek egy felnőttel az érzéseikről. A párbeszéden túl pedig egy picit akár ők maguk is segíthetnek (ruha-, könyv- vagy játék adományok, sütivásár, stb.) a náluk nehezebb sorban élő menekülteken.

A Beszélgessünk róla! könyvsorozatot a korosztálynak megfelelően kevés és világos szöveg jellemzi, és inkább az elgondolkodtató, és beszédes képek (Hanane Kai) dominálnak a kötetekben. A könyvek végén beszélgetést indító kérdések és fogalomtár is segít minket, hogy minél jobban elmerülhessünk a témakörökben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gyerekeknek sokszor nehéz értelmezniük a világ dolgait és azok hatását saját életükre. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek abban, hogy ezeket a nehéz problémákat közösen körbe tudjuk járni velük.

A sorozat további kötetei: Globális konfliktusokRasszizmus és intoleranciaÉhezés és szegénység, Bolygónk védelme, Kulturális sokszínűség, előkészületben: Emberi jogok és egyenlőség, Társadalmi felelősségvállalás 

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.